CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 29 March 2010

Watching a Baseball Game at Fukuoka Yahoo Dome sehingga hampir tertidur

Few days ago hubby decided to buy me an iPhone 3GS because all this while I am using a prepaid phone here. We choose the cheapest plan provided by Softbank for the phone where we should pay only about 2500¥= RM90 per months for 2 years. The good thing in buying hand-phone in Japan is that you don't have to pay anything masa mula2 beli. Bila dah datang bil untuk bulan seterusnya baru kena bayar, tu pun bayar by installment..so, tak lah terasa sangat duit tu mengalir keluar ihikhik hehe.


We received few goodies from Softbank, the only official carrier for iPhone in Japan. One of the goodies includes a ticket to watch a baseball game on Saturday; 27th March 2010 at Yahoo Dome between the Fukuoka Softbank Hawks team VS Orix team. The ticket will usually cost around 1000¥= RM40 or more for adult. Thus, we took the chance to use this free ticket and went to watch the baseball game despite the facts that both hubby & I tak berapa minat pun sukan ni.




http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S7APgoaVcaI/AAAAAAAAHE0/GIvpay8XhxU/s1600/DSC_0721.JPG
*posing sebelum masuk dalam stadium*


We arrived to the Fukuoka Yahoo Dome perfectly on time for the game. The Fukuoka Dome
(福岡ドーム = Fukuoka Dōmu) is a baseball field located in Fukuoka. The stadium serves as the headquarters of the Fukuoka SoftBank Hawks team. It was built in 1993 and the stadium can accommodate 35,695 spectators and it was Japan's first stadium with a retractable roof. The dome is located inside Hawks Town, nearby to the Momochi Beach area.






Since the Fukuoka Softbank Hawks (福岡ソフトバンクホークス Fukuoka Sofutobanku Hōkusu) are based in Fukuoka, most of the people going there are their supporters. I guess kami bertiga je yang tak sokong siapa2. Tapi bila diorang tepuk, I pun sibuk2 tepuk jugak lah ihikhik hehe. We could see many people are wearing the Softbank Hawks jersey and cheering loudly to support the team.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S7AQBZT8KvI/AAAAAAAAHFE/NssJV38zuWg/s1600/DSC_0723.JPG
*the supporters*




We were seated next to a really nice guy who love baby SN sooooooooooo much. He kept offering food to give to baby SN. At first, he offers a chicken nugget but hubby told him that we couldn't eat that. Then, he went to buy the potato fries for baby SN. After that, he went to the food stall again to buy a strawberry cookies to give to baby SN *pastu mommy & daddy tumpang makan sekali* eheh. Then, he also gives 2 balloons for baby SN *jenuh daddy kembung2 pipi nak tiup belon tu* sengihnampakgigi ngeee.


*baby SN & hubby with the nice guy*


It took me almost one hour to understand the rules of the baseball game explained by hubby hohoho. Since both hubby & I are not a fan of this game, we found it quiet boring to wait till the end. Ada atuk kat belakang kami menjerit2 bersemangat sokong tapi kami berdua plak siap menguap2 lagi masa tengok game ni gatai kui3x. We left the game during the 5th round. Anyway, Fukuoka Softbank Hawks win the game defeating the Orix team by 6-2.




http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S7APhPfxDfI/AAAAAAAAHE8/keMYsqC3SQ4/s1600/DSC_0722.JPG




Psssttt : Nasib baik balik awal, kalau tak entah2 tersengguk2 kami berdua kat dalam stadium tu gatai ekekekeke.

# info gathered from :
wikipedia, NPB

Friday, 26 March 2010

Spring Equinox Day (shunbun no hi)


The Vernal Equinox 2010 is a phenomenon that is occurring on the Saturday; 20th of March and marks the beginning of SPRING and the end of WINTER. It is also known as the March Equinox or the Spring Equinox. The vernal equinox 2010 is said to happen twice every year when the suns is exactly above the equator and marks the equality of both day and night, light and dark. The vernal equinox signifies a change in season and hence is regarded with great importance all over the world, both culturally and religiously.






The vernal equinox in Japan is celebrated by visiting the graves of people who have passed away as a way of honoring the dead. In Japanese language it is known as 'Shunbun No Hi', is celebrated all over Japan and is a time for cleaning the graves of ancestors. It is also common to leave gifts of fruit and rice cakes on the gravesides which are believed to make the passage to the afterlife easier. The day of the equinox is a public holiday encem throughout Japan.

*close up of cherry blossom flower*


We took the chance during this spring equinox public holiday to tour around the Maizuru-Koen (park) area to take a look at the cherry blossoms tree (sakura). Maizuru park is composed mainly of Fukuoka castle grounds and is bounded on two sides by the what remains of the castle walls and moat. It is a very pleasant place to stroll, particularly on a moonlit night in cherry blossom season. kenyit In the center of the park on top of the mighty castle walls is a viewing platform from which most of the city is visible. The park also contains the Heiwadai athletics track.


*fish & ducks at the lake*


*lovely view of Maizuru Park*


Though the weather is a little bit warmer than during the winter, it is still consider cold due to the windy and breezily heavy blow of wind from the open area of the lake. Thus, we didn't spent so much time at the park..lepas snap few pics, cepat2 masuk dalam kereta hohoho.

*baby SN tengah "geram" dengan bunga sakura*


Somehow it make me missed last year's spring season when I was carrying baby SN inside my tummy sebab masa tu I asyik panas je, jadi rasa seronok jalan2 sebab pakai jaket nipis pun rilek je. Last year, during this early of Spring season hubby & I was on a tour to Nagasaki --> *read : Journey to Nagasaki (part 1) --> Saikabashi Park, Journey to Nagasaki (part 2) --> Huis Ten Bosch, Journey to Nagasaki (part 3) --> the rest of Huis Ten Bosch, Journey to Nagasaki (part 4) --> Isahaya Koen, Journey to Nagasaki (part 5) --> Atomic Bomb Museum and Journey to Nagasaki (part 6) --> Hot Spring & Volcano*. This year punya Spring Season pulak, baby SN yang excited tengok bunga2 berkembang mekar encem ececece.

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S6wczewu2SI/AAAAAAAAHEE/lE3wUcOPzQQ/s1600/DSC_0764-1.JPG

*nice reflection of the bridge*


http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S6wczgj7j4I/AAAAAAAAHEM/y4YrhXDLYPY/s1600/DSC_0768-1.JPG

*posing ala2 berangan model kalendar sakura by mommy & baby SN hik3x*



#info gathered from : allvoices, world events guide#

Pssssttt : weekend ni ada picnic kat bawah pokok sakura beramai2, kenyit harap2 langit cerah dan tak sejuk sangat *walaupun ikut forecast : suhu 13°C* hohoho

Thursday, 25 March 2010

Yatie Chomeyl dah jadi Yatie Tak GLOBAL (T_T)

Okeh mula2 nak bagi tau, entry hari ini ialah entry meroyan melepas geram yang terbuku di kalbu. Tapi masa I tulis entry ni I dah tak geram ataupun marah, I tulis sambil sengih sengihnampakgigi sorang2 hohoho.

Semalam pergi medical check-up kat nursery baru baby SN yang dekat dengan rumah I ni. Bawak Fahmi *student undergraduate* untuk tolong jadi translator bagi kami. Lepas siap medical check-up, kami pergi kat pejabat nursery ni untuk berjumpa dengan pihak pengurusan dan bagitau apa makanan yang baby SN tak boleh makan.


Seorang makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global menyambut kedatangan kami. Bila kami ceritakan tentang larangan2 makanan yang tidak boleh di makan oleh baby SN, dia macam terkejut dan bingung. Kami bagitau yang baby SN tak boleh makan apa2 makanan yang ada daging dan alkohol sebab dia orang Islam. Lepas tu, I bagitau kalau pihak nursery tak boleh sediakan makanan tu takpe, sebab I boleh buat makanan baby SN sendiri tiap2 hari macam yang I buat kat nursery sekarang ni.


Makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global itu kemudian nya bertanya kenapa kami tak hantar sahaja baby kami ke nursery yang di sediakan di Universiti. Mungkin makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global itu tak tahu yang nursery yang di sediakan di universiti itu ialah nursery swasta yang bayarannya mencecah 50000¥ = RM 2000 sebulan sedangkan nursery ini ialah nursery kerajaan di mana sebagai pelajar, kami tidak perlu membayar apa2 yuran bulanan untuk menghantar anak ke sini. *nampak sangat makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global macam rasa susah nak sediakan makanan pastu secara tak langsung macam nak halau kami suruh pergi nursery lain huhuhuhu*.


Kami cuba sedaya upaya untuk menerangkan berkali-kali yang kami boleh menyediakan sendiri makanan untuk baby SN dan pihak nursery tidak perlu risau tentang hal ini. tetapi prosedur yang di tetapkan kerjaan ialah pihak nursery harus menyediakan makanan untuk pelajar2 di nursery ini. Oleh itu makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global berjanji untuk membawa perkara ini ke dalam mesyuarat dengan cikgu2 lain di nursery tersebut.


Sebelum kami melangkah keluar dari bilik itu, tiba2 makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global tu memegang tudung I dan bertanyakan tentang tudung yang terletak chomeyl di kepala I. Dengan jujurnya I jawab ini ialah Scarf dan Fahmi pula bertindak menerangkan kepada makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global tentang kewajipan menutup aurat yang di kenakan keatas perempuan Islam yang cukup umur. Kemudian makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global mengeluarkan ayat yang begitu mengguris kalbu I --> "saya rasa pakai tudung tu bodoh dan tidak global".


I tak faham masa dia cakap tu, tapi I dapat nampak muka Fahmi & hubby tiba2 berubah jadi merah padam. Apa yang I dengar cuma dia cakap perkataan "global" dan "baka( ばか)= bodoh" je. I tak tahu pulak dia mengata tudung I masa tu. Bila dah keluar dari pejabat tu, baru Fahmi dan hubby explain kat I. Berdesup telinga + berapi kepala + menggelegak otak tension masa mula2 dengar tu.


Okeh, serius cakap kalau I faham apa yang makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global cakap masa tu, I akan jawab terus kat dia guna bahasa Melayu dan English.
♣ Kalau makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global tu global sangat dari I, dia mesti boleh faham English memandangkan English ialah bahasa yang di gunakan di peringkat global.
♣ Kalau I ni tak global I takkan mampu merantau mencari ilmu di beberapa negara sejak beberapa tahun kebelakangan ini. rindu Entah2 makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global tu tak pernah pun keluar dari negara dia ni huhu.
♣ Kalau I ni tak global, kenapa negara makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global sudi terima I jadi pelajar kat universiti diorang


Lepas dah lama I duduk + bertenang untuk menghilangkan marah, I dapat berfikir dengan tenang dan terkenang kan beberapa peristiwa global yang berlaku dalam hidup Yatie-Tak-Global sebelum ini. nerd Sejujurnya I tak pernah berdepan dengan orang sekolot ini seumur hidup I merantau keseluruh dunia sebelum ini.
♦ Di Germany --> walaupun negara mereka murah dengan beer dan setiap majlis makan2 di Technical University of Munich di sediakan beer...mereka menghormati I dengan menyediakan jus buah untuk I
♦ Di Spain --> rakan sekuliah memahami bila I minta untuk sediakan makanan bagi jamuan supaya I boleh guna daging halal untuk memasak
♦ Di Paris --> sewaktu bersolat di Disnelyand, beberapa orang mengambil gambar I & kawan I sebab mereka tak pernah nampak sebelum ini tetapi tiada yang menghina
♦ Di Jepun sendiri--> dah beberapa kali, orang memuji yang tudung2 yang I pakai tu cantik dan siap ada yang nak bergambar dengan I (*read: click here*). malah sewaktu I pergi interview baru2 ini, (read: Dear Ms Luck,...please be with me today!) kerana menghormati makanan yang I tak boleh makan...kesemua panel of interviewer seramai 20 orang tu cuma makan seafood sahaja. Prof I pulak siap sediakan bilik khas untuk solat dan pam susu huhuhu *Prof I pun kiranya tak global gak la erk?*


Apabila I luahkan kemarahan ni kat FB, kawan2 I tolong buat beberapa kesimpulan sendiri tentang makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global dan sedikit sebanyak kesimpulan yang kawan2 I buat ni menenangkan perasaan I.
• makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global tu dah nyanyuk , maafkan saja dia
• makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global tu sakit hati sebab selipar jepun cuma di pakai ke jamban sahaja di Malaysia gatai wakakakaka
• doakan lah makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global tu dapat hidayah dan pakai tudung jugak suatu hari nanti ..*amin*


Di permulaan entry ni I ada cakap I sekarang dah tak marah kat makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global tu lagi. Sebabnya bila I baca kisah *penemuduga yang kolot* (klik sini) yang terjadi di Malaysia sendiri, buat I rasa yang benda ni kecik je. Kalau orang Islam di Malaysia sendiri boleh berfikiran kolot begini, jadi I kena berlapang dada dan maafkan makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global atas kekhilafan dia menuturkan perkataan yang mengguris hati I.


Apa yang I risaukan cuma kalau2 makcik tua-berambut pendek-berkaca mata-berumur separuh abad-yang perasan global memandang enteng sahaja larangan2 yang I bagitau tu dan sesuka hati je bagi baby SN makan makanan tak halal di nursery nanti. Baby SN akan I hantar ke nursery ini bermula hujung bulan ni dan I akan pantau tindakan cikgu2 di nursery ini dulu. Kalau I rasa was-was jugak, adus I akan stop dan hantar baby SN ke nursery swasta yang sekarang semula. I rela mengusung baby SN naik turun keretapi setiap hari daripada membenarkan makanan tak halal memasuki sistem tubuh dia huhuhu. I sanggup bergolok bergadai cari duit untuk bayar mahal tiap2 bulan asalkan baby SN terpelihara dari perkara2 yang tidak di ingini. *Semoga Allah melindungi iman kami sekeluarga... doa amin*


*baby SN posing dengan barang2 yang kena beli untuk masuk nursery baru*


# Lawak terbaru hubby & I kat rumah sekarang :- Yatie Chomeyl sudah bertukar jadi Yatie Tak GLOBAL..gatai harap maklum #


Pssssttt : puas hati dapat tulis panjang2 melepas perasaan. sekrang dah boleh kembali senyum dan sambung kerja2 terbengkalai yang menimbun-nimbun ni hehehe.


Wednesday, 24 March 2010

Baby SN's 9th months milestones

"A baby will make love stronger, days shorter, night longer, home happier, bankroll smaller, clothes shabbier, the past forgotten and the future living for". That is an anonymous quotes which I truly agrees with. These past 9 months 3 weeks that I've spent as a mommy to my little baby SN has been filled with lots of laughter, bundle of joys and also tonnes of worry tears.

Here are some of baby SN's 9th months milestones & achievements :-


(1) Movement & physical changes
  • weight : 8.5kg
  • dah tumbuh 2 batang gigi kat bawah. *suka buat strength test masa tengah menyusu..huhuuhu tumbuk sakittttttttttttt*

*dipaksa tunjuk gigi 2 btg oleh mommy ngeee*
  • grab object and grasp it firmly
  • drink on his own using sippy cup --> mula2 daddy beli yang murah je RM3.90 dia taknak minum, siap campak2. Last week beli 1set COMBI mug, terus grab dan buat2 minum walaupun takde air tsk3x *kecik2 dah pandai demand duit huhuhu*

*baby SN tengah excited dapat mug baru*
  • pull himself up to a standing position
  • walk while holding onto his pushing walker--> *mommy gedix gi beli kat kedai 2nd hand, cuma 300yen = RM12 je, jenama disney lagi tu...encem best2x*
video
*baby SN's 1st experience with pushing walker*


(2) Mental (cognitive)
  • understand when mommy said "NO" or "DAMEK" (don't) --> kalau tengah pegang apa2 yang mommy tak bagi kat tangan, terus bagi mommy
  • understand when mommy said "salam" and "kiss" --> kalau hulur tangan nanti dia akan salam dan cium tangan mommy kenyit
  • dah pandai show tantrum bila merajuk or tak dapat apa yang dia nak
  • love watching the Baby Einstein CD & Most Wanted Nursery Rhymes CD sampai mommy pun terpaksa hafal sekali lagu2 siul dalam CD tu hohoho

*budak kecik yang kusyuk tengok CD*


(3) Verbal (communication)
  • adds up his vocabulary with these words -->"dah..dah", "mama"
  • imitating my shout angkatkening bila mommy menjerit kesakitan digigit si kecik masa tengah menyusu

*suka buat2 muka chomeyl senyumkenyit nak bagi mommy tak sampai hati nak marah dia*


(4) Social changes
  • actively playing day and night sampai mommy & daddy penat :males: nak layan dia bermain

*playing with his toys*
  • will be making new friends and staying with new teachers starting from the end of this month sebab dah dapat masuk public nursery nearby our house.

*@ his new nursery with other mums & babies during the briefing sessions*


Psssttt: mommy dah sibuk duk nak plan rindu baby SN's 1st birthday kui3x..over-excited tak I?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...