CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 28 May 2010

Leaving on a jet plane

By the time you are reading this entry, baby SN and I are probably up in the skies flying with Korean Air from Fukuoka-Seoul-Kuala Lumpur.

http://www.aikensairplanes.com/images/DRW55638_KoreanAirA3802.jpg
*pic credit: aikens airplane*

I'm pretty sure that my journey wont be easy as I'm traveling with one big luggage ; one big box that contains baby SN's car seat ; one stroller; one baby bag; one laptop bag-pack bag on my shoulder; one handbag ; and the most important is one little baby huhuhuhu. *Imagine that*


Therefore, I really need you doa and prayer for me and baby SN so that Allah will helps us in our journey. Hopefully I wont be having air sickness that will caused severe headache which then lead to a condition where I'm not being able to take care of baby SN.


This is going to be the first time for me to travel alone with baby SN. II'm hoping that everything run smoothly and that we'll arrive to KL safe and sound. Insya Allah.

Thursday, 27 May 2010

Cheese Cake & Tiramisu Cake for baby SN's birthday

First of all I nak ucapkan teima kasih banyak2 kat semua yang wish Happy Birthday & doakan yang baik2 untuk baby SN. Dari komen2 yang I dapat kat entry Happy 1st Birthday to my dearest baby SN; ada yang cakap muka baby SN macam hubby dan ada jugak yang cakap muka baby SN macam I. *okeh, yg cakap muka baby SN macam muka I...I sayanggggggggggg lebih sikit* gatai ekekekkekek.


To verify those opinion, I decided to do the look-alike-meter-test here; and the result is as shown in the below picture.



Yeayyyy, I agak puas hati sebab result dari test itu menunjukkan 50-50 heh. Tapi sebenarnya I tak kisah lah muka baby SN ikut his daddy or mommy, as long as baby SN terus membesar jadi anak yang sihat, soleh, cerdik, cerdas, cergas dan selalu membahagiakan ibu bapanya sudahlah. Setakat ni memang ramai yang cakap muka baby SN ikut daddy dia, tapi perangai memang banyak ikut mommy. Each time baby SN merajuk atau tunjuk perasan; daddy mesti cakap "ikut perangai sapo lah manjo kededek gini" gatai eheh.


For his 1st birthday, we bought him a ABC-can flash cloth as a present. Malam tadi mommy bersemangat panjat kerusi untuk gantung kat dinding livingroom. ABC flash cloth ni bagus sebab warna nya striking so boleh menarik minat baby SN untuk selalu tengok. Plus, for each alphabet ada gambar objek di belakang for the initials of each alphabet..contohnya untuk huruf A: gambar apple. Furthermore, these ABC flash cloth come in a cloth can yang sungguh chomeyl. Jadi cloth can tu boleh di gunakan untuk simpan toys baby SN yang kecik2. Best kan? kenyit


*ABC flags as his birthday present*

I baked cheese cake and tiramisu cake for his birthday celebration. Mula2 I plan to organize a more merrier birthday bash for baby SN's 1st birthday. But then, it happen that his birthday is on Wednesday *hari sekolah kan, siapa lah nak datang kalau kami buat majlis besar-besaran*. That's why kami celebrate ber3 sahaja lah dulu.


*birthday boy tak sabar2 nak potong kek padahal pegang pisau pun terbalik ekekekek*

Lagipun, baby SN & I are going back to Malaysia tomorrow..so I guess his birthday will best be celebrate with his tok umi as my MIL's birthday will be on this coming Saturday. Mesti tok umi happy dapat hadiah yang best on her 54th birthday iaitu kepulangan baby SN ke dalam pelukannya senyum...kan kan kan?


*tiramisu cake*


*cheese cake*

Occay, I tahu la rupa cheese cake & tiramisu cake yang I buat ni tak menggiurkan lansung tapi just in case kalau ada yang nak resipi nya, sila lah scroll kat dalam box di bawah ni ye. Kali ni I guna resipi yang agak mudah hasil cadangan dari kawan2 I yang kat sini. Memang senang dan cepat untuk di buat, rasanya pun memang gerenti sedap.



1) RESEPI CHEESE CAKE:



Bahan2:
200ml whipped cream
250g cream cheese (Philadelphia)
85g gula pasir 
35g tepung gandum
3 biji telur ayam
air lemon dari 1/2 butir lemon
1/4 tsp garam (secukupnya)


Loyang ukuran 880 ml (disapu dengan margarin/mentega)

Cara2:
- Masukkan semua bahan ke dalam blender/mixer
- Blender selama 2 minit.
- Sambil ditapis, masukkan adunan ke dalam loyang yang sudah disapu dengan mentega/margarin.
- Masukkan dalam oven dan bakar selama 40-50 minit dengan suhu 160 darjah Celsius.
- Setelah sejuk, boleh di tuang di atasnya dengan blueberry jam ataupun chocolate syrup

*kalau nak lagi best, boleh juga letak biskut hancur sebagai base cheese cake. biskut hancur tu di gaul dengan marjerin yang dah di cairkan; lepas tu tekan padat2 pada loyang..then, masukkan ke dalam freezer sekejap. lepas tu baru tuangkan adunan di atas base biskut itu*


2) RESEPI TIRAMISU CAKE



Bahan2 :
• sebiji kek span (di belah 2)
• 200ml whipped cream
• 250g cream cheese
• 100g gula (kalau nak manis, letak lebih sikit)
• air nescafe/kopi

Cara2:
• tuangkan 1/2 cawan air nescafe ke atas kek span - masukkan kek ke dalam peti sejuk *jgn tuang air panas nanti kek hancur pulak, kalau kek kecik tuang sikit je air nescafe/kopi tu*
• campurkan whipped cream + cream cheese + gula dalam mixer, pukul sebati lebih kurang 5 minit
• adunan krim di sapu di tengah2 kek dan di lapisan atas kek
• lebih sedap untuk di ngap jika di biarkan kek seketika di dalam peti sejuk


Resipi yang I share ni sesuai untuk orang2 yang memiliki sifat Malas yang agak tinggi macam I hehehe. Resipi ni juga I rasa sesuai untuk yang baru pertama kali nak cuba buat sendiri cheese cake dan tiramisu cake; insya Allah anda tidak akan berdepan dengan masalah besar memandangkan resipi ni simple sahaja. Selamat mencuba dan selamat menghuruharakan dapur u all! ihikhik ekekekeke.


Pssssttt : untuk warga Fukuoka, jemputlah datang rumah kalau nak makan kek ni tp jangan lupa bwk bday gift utk baby SN ye..sengihnampakgigi ngeeeeeeeeeeeeee

Wednesday, 26 May 2010

Happy 1st Birthday to my dearest baby SN

A year ago, we welcomed Shafiq Nazhan
A baby of our own.
Nervously and sleepily,

We took him to our home.

*26th May 2009 == weight: 3.155kg == height:49.5m == Time of Birth: 4.52p.m == Place of Birth: Nagano Clinic, Fukuoka, Japan*

We figured out the nursing.
This goes how? and where?
We were told there would be crying,

And how to show we care.


His laughs and smiles.
His pouts and tears.

Wow! He can get so mad!

But we wouldn't trade a minute,
As a thankful mommy and daddy.


*Baby SN turns 4 months (^-*)*


You're as cute as a bug
So precious to hug
A darling child
Who's nice to be near.


*Baby SN turns 5 months*

*Baby SN is now 6th months old*

What a precious bundle of joy you are
Cute from head to toe
You melt my heart with your sweetness



*Baby SN's 7th months milestone*



Everywhere you go
You're a very special gift
Descended from heaven above
The most perfect little angel


http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S_vuKJAWzMI/AAAAAAAAHqc/waxwON5b6BM/s1600/edited+pics2-4.jpg
*Baby SN's 8th months milestones*


A year's gone by,
How time has flown,
We can't believe
How Shafiq Nazhan's grown


http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S_vuJ7_N29I/AAAAAAAAHqU/YVZ1O1qNbpM/s1600/edited+pics2-3.jpg
*Baby SN's 9th months milestones*


He's such a joy
And so much fun,
Oh my! Our baby's
Turning One!


 *Baby SN's 10th months milestones*


A year has gone so quickly,
Yet we have learned so much.
We've felt a love so strongly,
In a baby's gentle touch.


http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S_vuKWh9wyI/AAAAAAAAHqk/Ha3zHZlbjtk/s1600/edited+pics3.jpg
*Baby SN's 11th months milestones*


How amazing you're already One
What a precious person you've become
A One-year-old child is so many things :
A tiny discoverer of butterfly wings,
A hugger of Teddies,
A sweet sleepyhead,
And someone to dream for in bright years ahead...
http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S_vtiuixJoI/AAAAAAAAHpM/bYqv-57BVGk/s1600/DSC_0227.jpg
*Shafiq Nazhan ~@ 1 year old~ senyum

The love of friends and family
Will be with you today
So enjoy the many wishes
Which are bound to come your way

{"Happy Birthday Shafiq Nazhan. Mommy & Daddy loves you so much!" }


Psssssstttt : malam tadi mommy bersemangat bake cheese cake + tiramisu cake as requested by baby SN daddy eheh. Tak sabar nak balik celebrate birthday baby SN hari ni menari..*sebenarnya tak sabar2 nak ngap kek2 tu* ekekekek

Tuesday, 25 May 2010

Larut dalam "Bumi Cinta"

Dah lama I tunggu "bumi cinta" hadir ke pangkuan I.


Petang semalam, bila di beritahu oleh hubby yang "bumi cinta" sudah ada dengannya, hati I dah jadi sangat teruja dan tak sabar menunggu kepulangan suami kesayangan bersama "bumi cinta" yang I dah lama nanti2 kan kehadirannya.


Hari ini; perjalanan ke kampus selama 1 jam di dalam keretapi dirasakan berlalu dengan sangat pantas. Kalau selalunya, iPhone menjadi peneman untuk menghilangkan kebosanan dengan bermain bermacam2 jenis game; hari ini ada atau tiada iPhone di sisi bukan lagi satu perkara penting.



Kehadiran "bumi cinta" membuat I larut dalam dunia yang tersendiri. Fikiran ibarat di pukau masuk ke dunia yang di bawa dalam olahan "bumi cinta". Larut, hanyut dan terkesima dengan jalinan adegan yang di bawa oleh "bumi cinta" sampai I hampir2 terlepas untuk turun di stesen universiti
ihikhik eheh.


"Bumi Cinta" yang I maksudkan ialah novel terbaru karya Habiburahman El-Shirazy yang I beli dengan harga 1200yen = RM45. *refer entry: bertemu novelis pujaan hatiku --> Habiburrahman El-Shirazy*. Menambah lagi rasa kasih I pada "bumi cinta" ini ialah kerana ia di bahagian badannya terukir indah tandatangan Kang Abik ; khas untuk pembeli novel ini di Jepun.

SINOPSIS BUMI CINTA :
Apa Jadinya jika seorang santri salaf, bernama Muhammad Ayyas, hidup di negeri paling menjunjung tinggi seks bebas dan pornografi, iaitu Rusia? Akankah iman dan kehormatannya dipertaruhkan demi memenuhi hasrat duniawi wanita2 muda Moscow, yang kecantikannya tiada tara?
*Novel Bumi Cinta hadir menjadikan Rusia sebagai setting utama*

*bangunan di kota Moscow di abadikan sebagai hiasan pada muka depan novel*


Tak sabar rasa tunggu perjalanan pulang dari kampus hari ini. Sejujurnya sejak bergelar ibu, isteri dan pelajar, memang agak sukar mencari masa untuk melarutkan diri dalam dunia tersendiri untuk membaca novel kegemaran. Sebab itu, I manfaatkan sepenuhnya masa di dalam perjalanan pergi dan balik kampus sewaktu di dalam tren untuk membaca novel.Yosh! budaya membaca amalan mulia! *tiba2* ekekekeke.


Psssstt : mula2 dapat novel ni malam tadi, beria2 nak balut dengan plastik sebab tak nak kulit novel berkedut dan renyuk; tapi kat mana pulak nak cari plastik balut buku tengah2 malam buta ihikhik eheh. Last2 lilit dengan sellotape je kat penjuru kulit novel kesayangan yang terbaru ni.




Monday, 24 May 2010

Baby SN's activity at his nursery

Last weekend we were invited to attend the annual meeting of baby SN's nursery. The meeting started at 9 a.m and ended by 12 noon. Since we arrived a little bit late to the meeting, we have to settle down in the front row seat. Budget presentation for 2009/2010 fiscal year was the main agenda of the meeting and as expected, the presentation was done in Japanese language. *macam biasa kami nganga dan angguk buat2 faham jer lah eheh. Kalau faham pun, bila part diorang sebut nombor2 tu jer*.


*Kinomi Hoikuen*


*Kinomi Hoikuen*


*Kinomi Hoikuen*


Luckily the budget presentation session last only for 1 and half hour
*kalau tak, wajib kami ber2 tidur tersengguk2 kat situ* eheh. After that, parents were given a chance to observe their kids activities in their classroom. However, they have to ensure that their kids didn't noticed the parents *kena ngintai jer sebab kalau budak2 tu dah nampak parents, mula lah masing2 nak menangis dan nak pergi kat parents diorang jer kan*.


*parents tengah ngintai anak2 dlm kelas*




Baby SN is put in "momo" (peach) class and there are 3 other babies in his class. This "momo" class is particularly for baby less than 1 year old. These are the trail of activities performed by baby SN at the nursery every single day :-


(1) Greeting by the teachers

• Mula2 bila baby di hantar ke nursery, cikgu2 akan ambil dari dukungan parents dan parents di galakkan untuk cakap "
yoroshiku onegai shimasu"; sembah which is a polite way to say "sorry for troubling you. please take good care of my baby, thank you".
• Directly those terms bukan macam tu lah maksudnya, but indirectly as in this case *hantar baby ke nursery*...lebih kurang gitulah.



(2) Fed with milk

• The teachers will then fed the baby with milk and recorded the amount of milk that the baby takes by jotting it down in each of the babies report book.



(3) Story telling session

• The story telling session is perform by the teacher and I could see that baby SN enjoy the session as he really pays attention to his teacher during the story telling session
*siap tepuk tangan lagi*
• The nursery will provide the story book (read by the teachers in class) every month to the parents as well so that parents can read it to their kids at home.
*Terkedek2 mommy nak bacakan buku tu kat baby SN bila di rumah sebab buku cerita tu dalam tulisan katakana* ihikhik hik3x.


*muka kusyuk tengah tengok cikgu bercerita*


(4) Lunch

• By 11:30 a.m, lunch is being served to the kids.

• Kitchen staff will brings the meals to the class and help the teacher to prepare the babies for their food.






• The babies were then seated on a chair and their hand will be wiped clean with wet towel before having their meals.

• The teacher will fed the babies with their own meals *baby SN kan makan fruit & vegetables jer kat nursery, jadi makanan dia memang di masak khusus untuk dia sorang je*senyum.



*makan dengan berselera..iittadakimasu*

(5) Play time

• The kids were then given the chance to play with the toys, under the teachers supervision.




• Most of the toys are colorful wooden block toys which is good to stimulates a child's brain kenyit to know shapes and color recognition.



• Since baby SN is the only one who can walk on his own in his class, he really enjoy walking here and there and to play alone *ala2 berlagak otai encem la sebab baby lain baru merangkak je* hik3x


*jalan2 kat jambatan dalam kelas*


(6) Bed time

• The teachers are well trained to understand the baby needs as they can easily detected which baby is sleepy.

• The teachers will take each babies mattress + blanket and make them go to sleep easily! *cikgu2 tu selimutkan baby, tutup langsir, gosok perut....lepas tu budak2 tidur dengan senangnya!*
• Hubby & I were amazed
hah to see how easily baby SN can go to sleep at the nursery *kalau kat rumah, ngantuk sampai mata takleh nak bukak pun..tetap nak main lari2 lagi..uhuhu*


*golek2 sendiri atas tilam, mata dah lali*

(7) Potty train
• Even at the age of 11 months, the teachers has started to potty train baby SN.
• The teacher put baby SN to sit on the potty seat and let him finish his 'job'

• Its really amazing for us to see how comfortable he get used to the potty and accept it as a part of his daily routine. *terus daddy ajak mommy gi beli potty untuk letak kat rumah jugak* gatai eheh





I am satisfied with the chance to observe how the teachers and staffs treated baby SN at
Kinomi Hoikuen *walaupun dapat tengok utk separuh hari je, kira OK lah tu kan*. As we are going back to Malaysia for 2 months by next month, baby SN will surely missed his friends and teachers at this nursery. Baby SN will be taken care by my SIL for those 2 months and I hope he'll have fun staying with his aunt as much as he had fun at his nursery.


Pssssttttt : harap2nya cikgu2 tu tak berlakon jaga anak elok2 masa parents tengah tengok je tapi sepanjang masa pun jaga elok2 gitu lah kan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...