CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 30 September 2010

Montessari Education for infant is taught at Baby SN's nursery



I was invited to Baby SN's nursery to attend a short course on Montessori Education. Though the course is conducted in Japanese Language, I have personal translator i.e one of the mother ; Kimura-san. She is a mother to Amane-chan, Baby SN's clasmate and she has wide experience
nerdinto Montessori Approach.


=- Baby SN and Amane-Chan -=

I was told that only 10% of nursery and school in Fukuoka adopted Montessori Education in their curriculum. We were lucky to be able to send Baby SN to Kinomi Hoikuen as this nursery is one of the best nursery which accommodate all the basic concepts of Montessori approach and has lots of Montessori materials to offer to the kids. This short course was organized in order to introduce to the parents on the curricular taught at Baby SN's nursery i.e Kinomi Hoikuen.


=- teachers of Kinomi Hoikuen(nursery) is demonstrating the Montessori Approach to mommies -=

Basic Concepts of Montessori Approach :-
  1. Freedom for self-directed learning. ~~ kanak2 di beri peluang pilih aktiviti kegemaran masing2. senyum
  2. Planes of development.~~ perkembangan dan aktiviti kanak2 di jalankan mengikut peringkat umur. Contohnya macam baby SN (ages 0-6 yrs); di kenali sebagai sensitive period jadi penekanan di beri kepada pembentukan peribadi yang baik dan pembelajaran melalui deria sentuh dan rasa.
  3. Prepared environment. ~~ persekitaran yang sesuai dan selamat di sediakn dengan baik. Contohnya: kalau nak ajar anak tentang kebersihan, jangan marah2 bila dia tumpahkan air sebaliknya sediakan kain dan tunjukkan cara untuk bersihkan air yang tumpah itu.
  4. Observation and indirect teaching. ~~ setiap kanak2 adalah unik jadi tahap penumpuan mereka berbeza. Cikgu2 kat Kinomi Hoikuen akan kenal pasti akiviti yang di gemari dan buatkan aktiviti itu menjadi lebih bemanfaat nerd untuk kanak2 itu, bukan nya memaksa kanak2 itu mengikut arahan melakukan aktiviti yang tidak mereka gemari.
  5. Normalization.~~ semasa perkembangan usia 0–6 tahun, kanak2 akan belajar merubah diri dari kurang tumpuan, kurang fokus, dan kehidupan dalam dunia imaginasi kepada lebih penumpuan, berdisplin, berdikari, dan bertindak mengikut arahan. Contohnya cikgu2 kat Baby SN's nursery dah berjaya ajar dia untuk letakkan kasut di rak kasut yang tertera nama sendiri encem..comel sangat tengok dia terkedek2 angkat kasut sendiri dan letak kat rak.
  6. Absorbent mind. ~~kanak2 usia 0–6thn senang menyerap apa yang di lihat pada persekitaran mereka. Jadi, kena selalu hati2 dengan perbuatan kita sebab diorang akan senang tiru dan ingat. Kalau boleh setiap kali kita marah kan mereka, kena bagitahu alasan kenapa soal mereka di marahi supaya mereka tidak mengingati peristiwa itu sebagai memori buruk dan mereka faham kenapa sesuatu perbuatan itu salah dan tak patut di buat.
  7. Work, not play. ~~ perbuatan 'bermain' yang selalunya di gemari kanak2 di adaptasi dengan 'aktiviti' meransang minda. Contohnya: bermain toys block untuk mengenal bentuk dan warna.

=- materials used for Montessori Method -=

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKMUQr1sstI/AAAAAAAAIys/QORaGsXYyfU/s1600/IMG_0720.JPG
=- used in Mathematics course, (1 bead represent the value of 1, 1chain of beads =10, one board of beads = 100, one box of beads = 10 boards = 1000) *
~ make it easier to learn how to count and to count big number without any hesitation, made mathematics a fun subject to learn -=

The teachers at Kinomi Hoikuen give toddlers responsive, individualized attention to help them build their skills in these five important areas:
  • Sensory and Perception
  • Self-Help
  • Language
  • Physical and Motor Skills
  • Social and Emotional Growth
http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKMT-KqhC8I/AAAAAAAAIxc/bHqmUzqM6LU/s1600/DSC_0908.JPG
=- the red circle and arrows highlighted Montessori materials used for babies 0-1 year old at Kinomi Hoikuen-=


Here's the differentiation between Montessori Approach and Traditional Method listed at the www.montessori.com

Montessori Approach Traditional Method
  • Emphasis on cognitive and social development
  • Emphasis on social development
  • Teacher has unobtrusive role in classroom
  • Teacher is center of classroom as “controller”
  • Environment and method encourage self-discipline
  • Teacher enforces discipline
  • Mainly individual instruction
  • Group and individual instruction
  • Mixed age grouping
  • Same age grouping
  • Grouping encourages children to teach and help each other
  • Most teaching done by teacher
  • Child chooses own work
  • Activities structured for child
  • Child works as long as he wishes on chosen project
  • Child generally allotted specific time for work
  • Child discovers own concepts from self-teaching materials
  • Child is guided to concepts by teacher
  • Child sets own learning pace
  • Instruction pace usually set by group
  • Child spots own errors from feedback of material
  • If work is corrected, errors usually pointed out by teacher
  • Child reinforces learning by repetition and feelings of success
  • Learning is reinforced externally by repetition and rewards
  • Organized program for learning care of self and environment (polishing shoes, cleaning the sink, etc.)
  • Less emphasis on self-care instruction
  • Child can work where he chooses, (yet not disturb work of others) group work is also encouraged
  • Child usually assigned own chair; encouraged to participate, sit still and listen during group sessions


Tips yang I dapat dari short course on Montesori Approach nerd held at Kinomi Hoikuen are :-
1) Buku yang nipis~~ kalau nak baby fokus bila kita bacakan buku, buat buku khas untuk mereka yang cuma ada 1-2 pages bergambar sahaja. Jadi baby akan rasa seronok love sebab sekali belek dah habis baca, dengan cara ini mereka akan suka membaca sebab tidak rasa terbeban.


=- chiisai hon(small book) -=

Align Center
=- only 2 pages, in order to ensure maximum attention from the babies-=

2) Guna kapur untuk menulis
~~ sebab adalah susah sebenarnya untuk baby pegang pensil/pen dengan sempurna. jadi lebih baik kalau sediakan kapur dan papan tulis di peringkat awal ini.


=- chalk and board provided for the babies -=

3) Kurangkan penggunaan perkataan "NO" takbole
~~ I memang suka jerit NO kat baby SN sebelum ni everytime dia grab something. Sebenarnya tak berapa elok dalam proses pembelajaran dia kalau I asyik halang keinginan dia untuk belajar. Oleh itu, setiap kali cakap "NO" kena terangkan kenapa tak boleh buat gitu, kalau malas terangkan..mommy tak boleh cakap "NO" dan biarkan je dia explore things around him hehe.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKMT-X_KW6I/AAAAAAAAIxs/IoXUQpIoNF8/s1600/DSCN6638.JPG
=- I'm explaining something to baby SN and he's listening to it carefully --=

4) Sentuh dan rasa
~~ kena bagi banyak pendedahan dalam aspek ini untuk kanak2 umur 0-6thn sebab masa ni ialah waktu terbaik untuk dia belajar tentang persekitaran.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKMT-beeooI/AAAAAAAAIxk/mziGfiDlqpk/s1600/DSCN6637.JPG
=- baby SN get to touch those materials -=

I am lucky sebab dapat hantar Baby SN ke Nursery yang adapt Montessori Education ni for free. I was told by some of my friend yang Tadika Montesori kat Malaysia mengenakan yuran yang tinggi, betul ke?. Kalau camtu, nanti balik Malaysia I nak bukak Tadika Montesori gak lah, ada ke siapa2 yang nak hantar anak u all ke Tadika Montessori Yatie Chomeyl? siul Ngeeeeeee.

Pssssssttt : dah lama tak nampak makcik global kat nursery, tenang rasa hati I gatai hik3x. *refer: Yatie Chomeyl dah jadi Yatie Tak GLOBAL (T_T)*

Wednesday, 29 September 2010

FAQ on travelling to Fukuoka (^_*)

Yatttttttttttaaaaa.....Akhirnya Air Asia dah pun melancarkan route ke Jepun dan route pertama ialah dari Kuala Lumpur (KUL) ke Tokyo(Haneda-HND). Serentak dengan pelancaran dari Air Asia ni jugak, family and friends dah mula buat perancangan nak melawat kami di Fukuoka ni.

*tiket promotion boleh tempah dari sekarang untuk travel dari 9 Dec-31 Jul. So, kalau nak tiket murah..cepat2 tempah tiket promotion ni!*

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKKRBuCuPII/AAAAAAAAIxU/qrwV0JC1WTM/s1600/Fullscreen+capture+9292010+100435+AM.bmp.jpg
*flight dari KUL-Haneda cuma ada hari Selasa, Khamis & Ahad je setiap minggu*

Memang seronok bila dapat tau ada yang pasang niat nak jalan2 kat sini sambil melawat kami. So, kat entry ni I nak jawab FAQ yang kawan2 dan keluarga selalu tanya dengan hubby & I. If ada lagi soalan2 berbangkit yang kawan2 bloger pulak nak tanya, nanti shout out je kat ruangan komen ye..lepas tu karang I update jawapannya kat dalam entry ni.

1) Murah ke tiket yang Air Asia tawarkan ni?
• memandangkan ini ialah waktu promosi, tiket yang di tawarkan oleh Air Asia consider murah jugak lah. Tapi kena ambil kira jugak bayaran tambahan untuk luggage, makanan (takkan sepanjang 6-7jam perjalanan tak nak makan lansung kan), extra weight untuk hand carry dan caj2 lain.
• kalau memang nak jalan2 kat Tokyo je, OK la ambik flight ni. Tapi kalau ada niat nak jenguk kami di Fukuoka, kena lah consider bayaran tambahan untuk beli tiket domestic flight dari Tokyo-Fukuoka (~RM 400) ataupun bullet train a.k.a shinkansen (~RM800) seorang uhuk3x.
• Let say if korang berjaya beli tiket promotion tu, overall tambang dari KL-Fukuoka termasuk dengan luggage dan makan, will cost around RM1500..murah tu!. Tapi, tu kalau berjaya beli masa promotion tu la.


2) Selain Air Asia dan MAS, apa lagi pilihan airline yang ada untuk ke Fukuoka?
• setakat ni, I rasa airline yang menawarkan tambang paling murah ke Fukuoka ni, ialah Thai Airways. cuma kena hati2 lah sebab kat Bangkok suka2 je tiba2 ada rusuhan kan...jdi kalau nak selamat, beli tiket dengan agent contohnya MSLtravel. Jadi, bila2 terjadi perkara2 yang tidak di ingini, agent boleh cepat2 sediakan back-up plan untuk kita.

• tiket Cathay Pacific pun agak murah cuma kadang2 waktu transitnya lama sangat. Tak sesuai untuk yang travel dengan anak kecil tapi kalau orang bujang, OK je kot. Tapi kalau memang ada niat nak jalan2 kat Hong Kong, boleh je ambil yang transit lama tu dan tidurlah dengan selesa kat airport Hong Kong macam kami buat dulu -->*refer: Traveling & sight seeing @ Hong Kong in 1 day*

• kalau nak pilih yang makanan ala2 selera tekak kita, bolehlah naik Singapore Airline yang transit kat Changi. Naik SIA ni best jugak sebab individual in-flight entertainment panel, jadi boleh pilih nak tengok cerita apa kat skrin sendiri.

• selain tu, Korean Airlines pun menawarkan tiket yang agak murah untuk direct flight ke Fukuoka ni. Masa untuk transit pun tak lah lama sangat..just nice for a stroll-in kat dalam airport nya yang sungguh best itu. *refer: Jalan2 di World's Best Airport : Incheon International Airport*

• Kalau rasa nak naik airlines yang 5 star bolehlah beli tiket Japan Airlines JAL. Tapi tiket agak mahal jugaklah, service OK dan in-flight entertainment screen pon dapat sorang satu.

China Airlines pun ada jugak direct flight dari Kuala Lumpur ke Fukuoka dan akan transit kat Shanghai Pudong International Airport.

Vietnam Airlines pun ada jugak tapi I tak pernah ambik so I tak sure best ke tak perkhidmatannya. Tapi, bila I check tiketnya, boleh tahan murah la jugak.

~~ jangan lupa masa book tiket tu, request untuk Muslim Meal. Plus, kalau travelling dengan baby...request juga baby bassinet masa book tiket. Lepas tu masa check-in, kena reconfirm semula pasal request tu sebab kadang2 computer system tak update, karang naya je kena makan daging tak halal dalam flight tu nanti ~~


3) Bulan berapa yang paling best nak jalan2?
• soalan ni subjektif sebenarnya. Bergantung pada apa yang u all nak enjoy dan jugak daya ketahanan u all terhadap perubahan suhu dan cuaca.

Autumn (mid Sept - Dec) :- pemandangan daun2 maple pada pokok dan berguguran sangat2 cantik. Suhu agak sejuk juga...around 10-20deg Celcius gitu.


Winter (Dec- mid Mac) :- if you are lucky enough, you'll get to experience some snow during Jan or February. Memandangkan area tempat I tinggal ni dekat dengan laut, musim winter jadi semakin sejuk bila angin dari laut bertiup bercampur dengan udara sejuk di musim winter. Suhu around 0-10 deg Celcius.


Spring (mid Mac- June ) :- suhu masa Spring paling best untuk jalan2 kat Fukuoka ni sebab tak sejuk sangat dan tak panas sangat. Plus, pemandagan sekeliling sangat2 cantik dengan berbagai jenis bunga. Yang paling femes tentulah bunga sakura a.k.a cherry blossoms yang menjadi trademark bagi negara jepun ini.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S6wczgj7j4I/AAAAAAAAHEM/y4YrhXDLYPY/s1600/DSC_0768-1.JPG

*refer: Spring Equinox Day (shunbun no hi), Hanami (flower viewing) at Reisen Koen*

• Summer (June - mid Sept) :- musim panas kat Jepun ni memang panas yang lain macam berbanding malaysia. Panasnya terik dan bahangnya terasa sangat2 mencengkam kepala. Its common to see orang2 Jepun berpayung, pakai sarung tangan untuk mengelakkan sunburn dan bertopi sepanjang musim panas. Tuala kecik yang di basahkan pulak sentiada di letakkan di belakang leher, dan kat tangan masing2 tak lepas dari pegang handkerchief untuk lap peluh yang menitik2. Suhu around 25- 40deg celcius. Yang bestnya musim panas kat Jepun ni selalu ada festival bunga api besar-besaran.


~~ kalau nak I suggest, bulan yang paling best untuk jalan2 di Fukuoka ialah during the Spring season tu lah sebab boleh tengok sakura yang cuma ada di Jepun sahaja. kalau nak experience daun maple di musim autumn, mana2 negara 4 season yang lain pun ada jugak daun2 maple kuning oren tu kan? ~~

~~ but as I've mentioned earlier kat atas tu, best ke tidak depend pada macamana kita enjoy tempat tu dan apa yang kita cari kan?. So, if u all rasa best untuk jalan2 dan enjoy di musim sejuk yang kena pakai jaket tebal-baju berlapis2- hidung meleleh hingus-asyik nak terkencing jer-*refer:Demam salji @Demam cinta?* tetaplah ianya best kan hehehe ~~

~~ plus, ada yang tanya bulan berapa kami cuti so that senang nak jalan2. Student PhD kan memang takde cuti semester macam student undergraduate dan master, tapi cuti kena mintak sendiri dengan Supervisor. so, hujung minggu bolehlah kami bawak jalan2. kalau weekdays, kena ponteng lab lah jawabnya ngeeee ~~

~~ for more info pasal tempat jalan2 yang best kat Fukuoka ni, klik je label travel and living; Japan kat sidebar kanan blog I ni. Nanti akan keluar la segala info pasal mak nenek tempat2 yang I dah jalan2 sepanjang hampir 2 tahun di bandar Fukuoka dan di negara Jepun ni ~~


4) Makanan halal senang ke nak dapat?
• kalau tekak u all memang jenis yang senang nak terima makanan, bolehla makan mee UDON/SOBA lauk udang/tenpura/ikan/sayur/telur kat kedai2 makan. *refer: ~Pregnancy and me (part 5) : 4th month symptoms~*
• kalau memang dah biasa makan sushi pun, banyak je restoran sushi di mana2, cuma kena hati2 sebab bukan semua leh makan sebab kadang2 ada restoran yang gunakan mirin masa buat sushi. "Mirin" mengandungi 14-20% alkohol dan biasanya di gunakan untuk memasak. *refer: Eating out at Sushi Restaurant *
• kalau nak masak sendiri, senang je nak beli ayam halal frozen yang ada di jual kat pasaraya A-Price ..tapi ni kalau rajin nak masak sendiri la


So, I guess itu lah serba sedikit FAQ yang selalu family dan kawan2 pernah tanya dengan I. Kalau ada apa2 lagi soalan2 lain, tinggal je komen kat entry ni..lepas tu I akan update soalan & jawapannya kat dalam entry ni. Selamat menempah tiket..ehehehe.


Pssssttt : dah jadi macam travel advisor pulak I ni, asyik duk bawak readers blog ni jalan2 je eheh.

Tuesday, 28 September 2010

Jalan2 di World's Best Airport : Incheon International Airport, South Korea

Kali ni I nak ubah sedikit tempat jalan2. Kalau selalu nya bawak u all jalan2 kat luar, kali ni nak bawak jalan2 kat dalam bangunan je, boleh gitu?. Kali ni untuk segment travel & living di blog Yatie Chomeyl ini, I bawak u all jalan2 menjenguk World's Best Airport : Incheon International Airport, di South Korea. Jom ikut I ..jommmmmmmmmmmmmmmmm



Incheon International airport has won numerous awards since its opening, including :-

  • In 1998, received ISO certifications in airport construction and airport services.
  • From 2002, won for three consecutive years, the Best Airport Award according to IATA and ACI.
  • In 2002, was rated second in the Best Airport Worldwide category according to IATA and ACI.
  • Incheon International Airport Corporation became the first in the world to receive ISO certification in airport services.
  • In 2005, won the Best Airport Worldwide 2005 award from AETRA Service Monitoring which was jointly conducted by IATA and ACI.
  • In 2006, received the ATRS' Top Asia-Pacific Efficiency Award after achieving a residual variable factor productivity efficiency value that was 57% higher than the average of those in the region.
  • In 2006, was awarded as the world's best airport based on a passenger survey conducted by the IATA.
  • Was named Best Airport Worldwide at the first Airport Service Quality Awards
  • Received an ISO certification in the environmental category.
  • Was awarded the "Best in Service Award in Class" at the 1st International Conference on Airport Quality and Service by the IATA and the ACI.
  • Won the GT Tested Award for Best Airport in the World in January 2007.
  • Named by Global Traveler (GT) as the Best Airport in the World for the second straight year in January 2008.
  • Has been named World's Best Airport for 2009, in the World Airport Survey results published by Skytrax.
  • In 2010 it was ranked the second-best airport in the world by Skytrax, behind Singapore Changi Airport, based on a customer satisfaction survey.

*source: Wikipedia*

Sikit punya banyak dah award yang di sapu bersih oleh Incheon International Airport bermula dari pembukaan rasmi airport ini pada 2001 hinggalah sekarang 2010. Incheon International Airport menggantikan Gimpo International Airport yang sekarang cuma handle domestic flight sahaja.



Pendapat peribadi I pulak setelah 2x menggunakan airport ini ialah I memang sangat seronok sepanjang berada di Incheon International Airport. Basic facilities kat airport ni almost sama lah dengan International airport lain.



These are the things yang buatkan I rasa Incheon International Airport ni best ialah kerana :-
1) Museum of Korean Culture

Traditional Cultural Experience booth ada beberapa location kat dalam airport ni. Salah satunya kat Concourse 4F. Macam2 info pasal budaya dan adat negara Korea ada kat situ. Yang bestnya ialah, ada jugak pertunjukan dan segment istimewa untuk pengunjung2 di situ bagi lebih mengenali budaya masyarakat Korea.





http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKFsVai573I/AAAAAAAAIvE/hRzKuqTP3VE/s1600/output-3.jpg


=- Korean culture show @ IIA -=

Masa kami transit hari tu, siap ada perarakan ala2 raja melawat rakyat di zaman silam. Memang real diorang wat lakonan semula tu, siap dengan segala pengawal dan isteri sekali.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKFsVueDRfI/AAAAAAAAIvM/Ns24kHafB-8/s1600/output1-1.jpg



http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKFsfqkoMFI/AAAAAAAAIvs/zB-nKHMeClU/s1600/DSC_0271.JPG


2) KIDS ZONE


I rasa nama KIDS ZONE tu patut di tukar ke KIDS & PARENTS ZONE sebab seriously, I had so much fun stay there...ehehe. Memang best sangat children playground kat KIDS ZONE tu sampai I pun join sekaki dua kaki main2 kat situ dengan baby SN.



http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKFsEZD7aCI/AAAAAAAAIu0/AipCZr1rEUE/s1600/output1.jpg
=- mommy yang 'terpaksa' temankan baby SN -=


=- video mommy + baby SN @ Kids Zone IIA -=


3) FREE PHOTO ZONE

Kalau bertuah, kadang2 Pororo akan datang berkunjung kat airport ni untuk mengadakan sesi fotografi percuma dengan pengunjung2 airport ni. Pororo ni ialah karaketr dari kartun penguin chomeyl yang terkenal di Korea.



4) NURSING ROOM

Sebelah je dengan Kids Zone tu ialah nursing room yang sangat luas siap ada kerusi sofa panjang. Sempatlah jugak I baring tergolek2 kat atas sofa tu sambil menyusukan baby SN. Siap tertidur lah jugak sebab syok sangat dapat baring2 atas sofa empuk tu.


=- baby SN menyusu gaya bebas -=


5) WI-FI & FREE INTERNET AREA

Bukan semua international airport offers free internet and free wi-fi kan?. Few years ago masa I transit kat Heathrow Airport pun, internet kena bayar baru leh guna..but sekarang I tak sure la..mungkin dah free.

Yang best kat IIA ni ialah dah la ada free wi-fi untuk yang ada laptop sendiri, pastu banyak booth yang sediakan komputer dan internet for free kat Concourse 4F. Pastu kat cafe2 dan lounge pun ad di sediakan laptop dan internet for free. Pendek kata kalau kena transit berjam2 pon, boleh update blog tanpa segan silu hehehe.


=- online YM sambil makan udon -=


=- free laptop + internet @ cafe -=


=- desktop + internet + webcam -=

6) REST AND SLEEP ZONE

Kalau rasa tak nak bazirkan duit tidur kat Transit Hotel, ada banyak bench dan sofa yang empuk2 di sediakan untuk passengers yang transit dn perlu bermalam untuk menunggu next flight. Kerusi tidur tu siap ada bentuk body contour lagi, memang tidur berdengkur2 tak hengat lah bila baring atas kerusi tu hehe.


=- syok titun -=








Amacam, best tak IIA ni?. No wonder IIA ni dapat award World's Best Airport untuk beberapa tahun berturut2 kan?. Plus, kedai2 duty free banyak yang best2. Sebab asyik masyuk duk keluar masuk kedai2 kat airport tu, so I tak ambillah gambar2 kedai *window shopping jer lah pun* eheheh. So, next time kalau ada peluang..jangan lupa ambik transit flight kat Incheon International Airport ni ye ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...