CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 31 March 2011

Siri ke-5 Hobi Chomeyl: Tiru gaya Statue

Semalam kat dalam entry Ninja SN di Shimabara Castle, Nagasaki; I ada share gambar laki bini yang sengal sedang meniru gaya statue kat luar istana tu. Then, ada request dari atoyis yang mintak I buat entry khas untuk gambar2 tiru statue. Atoyis macam tahu2 je yang meniru pose statue ialah salah satu lagi hobi Yatie Chomeyl selain dari Mengejar Artis esp. KRU , Peminat Akademi Fantasiot Fantasia, Penyampai radio virtual dan Membaca novel.


Untuk entry hari ni, I akan share koleksi gambar2 meniru statue yang telah I ambil sebelum ni. By the way, untuk yang mungkin tak tahu statue tu apa; it's a 3D form or likeness sculpted, modeled, carved, or cast in material such as stone, clay, wood, or bronze. Hobi posing meniru statue ni bermula sejak I mula2 menjejakkan kaki ke Germany on 2006. Kat Europe kan memang bersepah statue di mana2 kat tepi jalan, so I dapat idea untuk tiru pose statue setiap kali terjumpa dengan Statue.


(1) Germany

Statue ni I jumpa kat MarienPlatz in Munich, Germany. Dah lama jugak gambar ni di ambil, about 4 tahun lebih. MarienPlatz is a central square in the city center of Munich, Germany since 1158.

http://2.bp.blogspot.com/-hvIkUNpGjgw/TZM7x5H10kI/AAAAAAAAKfA/5ml1pFrS2C0/s1600/IMG_0942.JPG
+- patutnya I serongkan sikit angle muka dan buat expression sayu jugak -+


Statue budak kecik yang tengah angkat tangan ni pulak I jumpa masa jalan2 kat The Nymphenburg Palace (Schloss Nymphenburg), which is a palace for the rulers of Bavaria to stay during summer.

http://2.bp.blogspot.com/-Dz5VI_EIn8M/TZM8Mj2aqOI/AAAAAAAAKgA/9xpPfWi9_2M/s1600/Picture%2B077.jpg
+- gaya macam nak belasah orang je -+


Statue yang kat bawah ni pulak, I jumpa kat dalam Munich Residence Museum. For centuries the Munich Residence was the place where rulers kept their art collections and treasure. The collections and historic state rooms were opened to the public in 1920.



+- pakai kain je belit2, tak sejuk ke eh orang zaman dulu? -+


Statue pompuan separa bogel pegang kain yang nak terlondeh ni pulak di jumpai kat Herrenchiemsee. It is a complex of royal buildings on the Herreninsel, an island in the middle of the Chiemsee, Bavaria's largest lake, 60 km south east of Munich.

http://3.bp.blogspot.com/-QyjDsWU32Vc/TZM8MvkTKqI/AAAAAAAAKf4/W_xBuwoVhzA/s1600/Picture%2B013.jpg
+- nasib baik tak tiru baju statue ni sekali -+



(2) Spain

Untuk tahun ke-2 for my master studies I sambung kat Madrid, Spain pulak. So, hobi posing dengan statue dapat juga di teruskan dengan jaya nya.

Gambar meniru mural kat dinding dengan kawan2 lain yang sama2 posing ni di ambil kat Retiro Park, Madrid. The Retiro is perhaps Madrid's best known park. It occupies 120 hectares of land in the very centre of Madrid. The Retiro includes the Rosaleda (a rose garden), the Palacio de Cristal, the Palacio de Velazquez and a boating lake.


+- pose sengal bersama kawan2 sepersengalan -+


Dengan jayanya, hobi meniru staue telah di kongsi dengan my room-mate iaitu Wani. Posing meniru mulut muncung patung sambil mengusap perut buncit ini di ambil masa jalan2 kat Toledo. It is a municipality located in central Spain, 70km south of Madrid. It was declared a World Heritage Site by UNESCO in 1986 for its extensive cultural and monumental heritage as one of the former capitals of the Spanish Empire and place of coexistence of Christian, Jewish and Muslim cultures.


+- perut siapa paling buncit? -+

Posing beramai2 tiru statue yang tengah tengok atas ni pulak di ambil masa jalan2 kat Salamanca. It is a city in western Spain and is known for its beautiful buildings and urban environment. This Old City was declared a UNESCO World Heritage Site in 1988.

http://1.bp.blogspot.com/-hVSvKoA1Law/TZM8B19k7CI/AAAAAAAAKfQ/tpfuWF-EtBw/s1600/IMGP4322.JPG
+- cari ilham kat langit -+


(3) Italy

Sambil2 study tu, sempat jugak my friend & I jalan2 ke Italy. Dapat lah lagi meneruskan hobi posing bersama statue yang bersepah2 jugak kat Italy tu. Posing2 kat bawah ni di ambil masa jlan2 kat Florence. It is a city that lies on the River Arno and is known for its history and its importance in the Middle Ages and in the Renaissance, especially for its art and architecture.

http://4.bp.blogspot.com/-U9Jb0vpnCv0/TZM8MU3l4mI/AAAAAAAAKfw/tWU6WgHB1Wg/s1600/P1010068.JPG
+- left pic: tiru gaya statue Galileo Galilei yang tengah berfikir -+
+- right pic: tak sampai nak pegang kepala statue; pegang pinggang pun jadi lah -+



Kat tengah2 bandar Florence tu juga ada banyak statue lelaki bogel sampai ternoda kesucian mata I bila memandang ke kiri dan ke kanan. Mula2 I menundukkan pandangan sebab malu nak tengok pemandangan statue2 tersebut, tapi lama kelamaan I tak mampu lagi nak berlagak sopan. Maka terhasillah pose kurang sopan dengan statue di bawah ni. Maklumlah masa ni bujang trang tang tang lagi, 1st time dapat tengok lelaki dewasa bogel depan mata..tu yang perasaan tak terkawal sikit tu gatai eheh. Errrr, harap2 my MIL tak tengok lah gambar ni ye.

http://4.bp.blogspot.com/-qbFcU7KZHVk/TZM8CYm5n-I/AAAAAAAAKfo/n7_bbE5ED00/s1600/P1010054.JPG
+- ampunkan diri ini kerana pose gedix yang tak terkawal -+



(4) Portugal

Selain Italy, kitorang sempat juga jalan2 ke Portugal. Singgah kat 2 bandar kat protugal iaitu Lisbon dan Porto. Gambar pengsan terjelir lidah dan agak horror kat bawah ni di ambil kat bandar Porto. It is the second largest city in Portugal. It is located along the Douro river estuary in northern Portugal, Porto is one of the oldest European centres, and registered as a World Heritage Site by UNESCO in 1996. Kat bandar Porto ni jugak siap ada banner sebesar-besar alam gambar Chritiano Ronaldo.


http://2.bp.blogspot.com/-83HZrJREX3A/TZM8BjCaT8I/AAAAAAAAKfI/w-dfRE7ZH_I/s1600/IMGP4267.JPG
+- aiyark, terjelir lidah -+

(5) Malaysia

Bila balik ke Malaysia, lepas dah habis master tu hobi meniru posing statue ni terus sebati dalam diri. Posing meniru muncung patung ni di ambil kat Aquaria, KLCC. Gambar di ambil menggunakan handphone, so excused the quality gambar yang agak kelam itu.


+- muncungmu muncungku jua -+


(5) Japan

Kat jepun ni tak berapa banyak statue yang menarik untuk di tiru pose. Tapi nampak gayanya hobi meniru posing statue telah berjangkit ke hubby I jugak. Tak lama lagi, rasa-rasanya hobi ni akan di warisi jugak oleh Nazhan; sama2 kita nantikan.

Posing dengan patung tepi jalan kat bawah ni di ambil masa jalan2 kat Isahaya Koen, Nagasaki. Masa tu I tengah mengandung 7 bulan; so boleh lah posing bertanding kebuncitan perut dengan patung tu gatai eheh.

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSC_0318.jpg http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSC_0327.jpg


Terbaru sekali, macam yang I share kat entry Ninja SN di Shimabara Castle, Nagasaki, ialah posing laki bini yang tiru statue kat kawasan belakang Shimabara Castle tu. Nazhan mula2 agak hairan dengan perangai tak berapa senonoh mommy & daddy. But I think lama kelamaan Nazhan akan menggemri hobi ini juga dan akan join mommy & daddy untuk sama-sama menyemarakkan hobi yang tidak berfaedah ini gatai ekekekeke.

http://4.bp.blogspot.com/-weCrBzCo4LY/TZHjV3VhiwI/AAAAAAAAKeQ/aB0IWIs0QvM/s1600/edited%2Bpics3.jpg
+- left pic: menghidu armpit sendiri -+
-+ right pic: statue lari bawak obor, hubbyku lari bawak Nazhan -+

http://1.bp.blogspot.com/-n3hfVooI1tY/TZM7w9qAt0I/AAAAAAAAKeo/RvulHyhxBvc/s1600/DSC_0045.JPG
+- penghayatan 100% tiru gaya statue kat belakang siap dengan mulut ternganga dan mata terpejam sekali. nasib baik tak bersila jugak je -+



Occay, now can you tell me which is the best pose imitating the statue pose?.

Or which is your favorite pose among all those poses?.

Statue dari negara mana yang paling menarik hati korang dan posing Yatie Chomeyl dengan statue mana kah yang paling tak semenggah? Ngeeeeeeeeeee.

# Info for places all gathered from Wikipedia #

Pssssttt
: korang pun mesti pernah buat jugak perbuatan posing sebijik macam statue ni kan? errr, ke I sorang je yang ada hobi sengal sebegini?
.

Wednesday, 30 March 2011

Ninja SN di Shimabara Castle, Nagasaki

Bila bercakap pasal Jepun, tak sah rasanya kalau tidak mengaitkannya dengan Ninja. Untuk segmen Travel & Living di blog Yatie Chomeyl minggu ni, I akan bawa u all menjejak Ninja yang selalunya korang dapat tengok kat dalam TV je. Ready, get set.......GO!.


Perjalanan menjejak Ninja dari rumah kami di Imajuku, Fukuoka ke Shimabara City, Nagasaki mengambil masa selama 3 jam dengan kereta; melalui highway. Macam biasa setiap kali naik kereta untuk perjalanan jauh, Nazhan & I akan bergilir-gilir ibarat acara lari berganti-ganti untuk tidur dan berdengkur dalam kereta. Dengkuran yang kedengaran sahut-bersahut itu lah yang menemani hubby sewaktu memandu
gatai eheh.


(1) Shimabara Castle

Shimabara Castle is a Japanese castle located in Shimabara, Nagasaki.
This five-story white building is a Flatland castle, located between Ariake Bay and Mount Unzen.


+- kawasan sekeliling Shimabara castle -+

Lord of Shimabara, Matsukura Shigemasa initiated the construction of Shimabara Castle in 1617 with the structure eventually being completed in 1624 - seven years later.
The combination ticket for Christian History Museum + Kanko Fukko Memorial Museum + Seibo Memorial Museum is 520 yen (~RM 19) for adult and 260 yen (~RM 9.50) for children. *tapi kitorang tak masuk pun museum, cuma posing2 kat luar je*.



http://4.bp.blogspot.com/-weCrBzCo4LY/TZHjV3VhiwI/AAAAAAAAKeQ/aB0IWIs0QvM/s1600/edited%2Bpics3.jpg
+- posing meniru statue ialah posing feveret laki bini -+


http://1.bp.blogspot.com/-vL-6g_rXUBU/TZHia3Sy7xI/AAAAAAAAKb4/uVW39pB8J3A/s1600/DSC_0014-1.JPG
+- Shimabara Castle and Ume flower as background, chomeyl jadi nya gambar ni -+


We were given the chance to wear Ninja Outfit for free, even though we didn't enter the museum.
Masa petugas museum tu tanya "Nani ga iro? (what colour?)", I pun jawablah "Pink"; sebab ingat dia tanya I nak pakai baju apa?. Rupa2nya dia tanya warna baju ninja untuk Nazhan daaa. End up, Nazhan pakai ninja outfit warna pink, terus tak nampak macho macam Ninja. Sebaliknya dah jadi macam Shinbei dalam kartun Ninja Boy tu gatai ekekekeke.


+- Ninja SN a.k.a Shinbei tengah bersiap-siap -+


+- Ninja SN dan senjata2 nya -+



Hubby & I pulak di bagi peluang untuk pakai baju besi ninja tu. Sumpah berat gile sampai I can barely move when I'm wearing it. But knowing that this would be a chance in a lifetime, I tak kisah pun berat ke apa, posing kaw-kaw sepuas hati dengan ninja outfit tu.

http://2.bp.blogspot.com/-GXhFFbwEUbc/TZHivaHNLjI/AAAAAAAAKcg/Bn7vt9N1N1I/s1600/DSC_0032.JPG
+- geng Ninja baik dan chomeyl ngeee -+

http://2.bp.blogspot.com/-K1qR6vRnhlw/TZHiunkE8NI/AAAAAAAAKcQ/tC3xtcB91v4/s1600/DSC_0029.JPG
+- ada sorang je Ninja koya ganas dalam gambar ni, Ninja lain semua ceria giler -+



(2) Water Canal for Old Samurai Residence
The 5-6 meter wide street runs from north to south for a total distance of 406.8 meters.
A spring water canal runs down the center of the street, supplying fresh water to the residents since the clan era.



Kitorang siap bayangkan yang orang2 kampung zaman Ninja dulu duk bersiram dan cedok air kat canal kecik tu untuk mandi manda ngeee.



(3) Old Samurai Residence

The currently restored old samurai residences of Shitanocho stand along the 5.6 meter wide, 406.8 meter long street.
There are three samurai houses :-
  • (a) The Yamamoto Residence


  • (b) The Shinozuka Residence


  • (c) The Torita Residence

These samurai houses are opened to the public exhibiting the lifestyles of the old samurais.
Macam biasa, Nazhan memang penakut bila tengok patung2 kat dalam rumah tu. Maka sepanjang masa duk dalam rumah2 samurai tu, dia berdukung dan berkepit je either dengan mommy/daddy.

http://3.bp.blogspot.com/-4LMtaWlJGv4/TZHi62oc56I/AAAAAAAAKdY/VhcRPHBnWYw/s1600/DSC_0075.JPG
+- berkepit dan peluk mommy erat2 -+

Disebabkan takut dengan patung2 tu jugak, Nazhan rela di dukung oleh seorang petugas kat rumah samurai tu. Selalunya bukan main susah kalau orang lain nak pegang dia, ni dia sendiri yang rela menyerah diri untuk di dukung kui3x.



+- selamba je bila makcik jepun dukung dia -+


+- bergambar di perkampungan ninja -+


Alhamdulillah, kami berpeluang untuk menjejak sejarah Ninja dan juga merasai pengalaman memakai sendiri pakaian Ninja. Sempat juga I menuntut ilmu per-ninja-an masa kat sana, tapi ninja tu tak nak kongsi lah rahsia per-ninja-an diorang, cessss.

http://4.bp.blogspot.com/-P8_L64si9BM/TZHjHqpGNDI/AAAAAAAAKeA/YK2Vad1kAxk/s1600/DSC_0103.JPG
+- tengok ninja tu, sombong sehh tak nak kongsi ilmu -+


Kalau dulu dah dapat jumpa Ultraman, kali ni dapat jumpa Ninja..harap2 lepas ni untuk segmen
Travel & Living di blog Yatie Chomeyl dapat lah pulak berjumpa dengan Geisha!. Baru lah betul2 dapat menyelami the wide variety of Japanese culture, ye tak?.

http://1.bp.blogspot.com/-s4onC6c6dVU/TZHivBflvpI/AAAAAAAAKcY/uXjw4Y9Ux78/s1600/DSC_0030.JPG
+- gajah sama gajah bertarung, kancil ternganga bingung di tengah2 -+

# Info gathered from :
Japanican and Wikipedia

Psssttt :
amacam? ada gaya ninja tak masa kami pakai outfit tu?

Tuesday, 29 March 2011

Japan : 17 days after the disaster

More than 28,000 people have died or are missing following the earthquake and tsunami that devastated Japan's northeast coast on March 11th.

The National Police Agency says that as of 6 PM on Monday, 10,901 people had been confirmed dead and 17,621 listed as missing. Police have identified 8,030 of the bodies.

The largest number of deaths : 6,627 peoples has been reported in Miyagi Prefecture, with 3,242 dead in Iwate and 974 in Fukushima.

Miyagi, Iwate and Fukushima are the prefectures hardest-hit by the quake and tsunami.
Miyagi Prefecture is sheltering the largest number, 83,537. Iwate Prefecture has 42,923 evacuees, followed by Fukushima Prefecture with 30,630 evacuees.

The number of confirmed deaths in Fukushima is low because search operations have been suspended in areas 20 kilometers from the damaged Fukushima Daiichi nuclear power plant.

The number of dead and missing is expected to rise sharply in some coastal areas devastated by the tsunami when local officials grasp the whole picture of the damage.

More than 190,000 people are still in shelters in the wake of the March 11th earthquake and tsunami that hit northeastern Japan. - Source: NHK news Monday, March 28, 2011 18:07 +0900 (JST)


== Here's a slideshow of the photos taken at Japan after the massive quakes =====
+- Press "MENU" and select "VIEW FULLSCREEN" to see larger image -+

Last Saturday 26th Mac 2011, FUKU(3)M - Fukuoka Muslim Melayu Malaysia had organized a special program in order to collect some donation money for the quakes victims. We also perform solat hajat and Yaseen recitation to ask Allah's help in protecting us from any harm and danger especially with the radiation issues still remain unsolved.

Alhamdulillah, FUKU(3)M have collected about 32 000 yen (~RM 1200) and donated it to Fukuoka Mosque's earthquake relieve campaign and some other amount of money has been donated through MSAJ. That donation also includes 8000 yen (~RM 295) from the money collected through Projek Amal On'na Noko for Japan.


+- some of the members of FUKU(3)M after the solat hajat and Yaseen recitation -+


Whereas for last Sunday 27th Mac 2011, Fukuoka Mosque has organize campaign in the downtown of Fukuoka (Tenjin area) from 11.00 am to 2.00 pm to collect money for victims Japanese families. Besides helping the victims, this activity is organize in order to show good image about Islam, and such as this activity is kind of calling to Allah.

Alhamdulillah about 50 Muslims from different nationalities participated in collecting donations for earthquake relieve efforts and they were able to collect almost 120,000 yen (~RM 4444) during the 3 hours efforts.

+- making poster. pic source: A/Sheikh's FB -+

+- mission started. pic source: A/Sheikh's FB -+


The extent of the damage and loss to Japan, people’s homes, towns and lives is immeasurable. All lost in the span of less than an hour. The effort to rebuild the affected Japanese communities will take the effort of not just Japan but all of us in coordination. And it will take years to accomplish.


I would kindly request your support and donation into Projek Amal On'na Noko for Japan that Jiji & I has been working since last week.


Your RM10 might help to change someone's life. All those who have taken part in these effort will Insya Allah find a great reward from Allah in this world and in the hereafter, Insya Allah.


Pssssttt : the photos in the slideshows bring tears to my eyes.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...