CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 31 May 2011

Basic Routine for children 0 - 6 years old

Dah lama I tak cerita pasal nursery SN kan?. Asyik - asyik cerita entry jalan-jalan dan makan-makan sahaja, naik muak korang membaca nya ye tak?. So, for today's entry I'll talk about the latest event that took place at SN's nursery.


Last month we were invited to attend a talk held at SN's nursery - Kinomi Hoikuen. As I've told in the entry Sistem pendidikan di nursery Jepun; the nursery will occasionally organize a talk for the parents regarding to some interesting topics dealing with parenthood. For this time, the topic was focusing on " What Parents Can Do For Their Children during 0 - 6 years old?". The keyword for the talk was : "The Importance of Basic Routine".



+- kusyuk dengar ceramah -+


## Entry ini adalah panjang berjela, kalau tak berminat sila scroll laju-laju2 Sdn Bhd jelir ##

The contents of this talk is based on years of study and research done for children 0-6 years old. So if you think these kind of lifestyle would do good for your child, start reading this with all your heart and soul!.

Basic Routine :-

(1) Wake-up time
• If the wake up time is 'crazy' (untimely), brain can not work properly/think well during the learning session at nursery/school

• According to the expert, 6:00 a.m is the most recommended time for children to wake up. As the learning session at the nursery took place at 9:00 a.m; brain has ample time to function at it's best if children wakes up at 6:00 a.m.

• Children behavior is directly related to the brain 'wake-up time'.

• Kalau otak tak sempat nak 'bangun' pada masa yang sepatutnya, children behavior will be bad. Itu yang start nak mengamuk lah, tunjuk perasaan lah, guling-guling tak nak pergi sekolah and etc..



(2) Breakfast
• Provide foods that offers a lot of biting
*melibatkan proses mengunyah yang lebih kerap*.
• So instead of bread and cereal, we could prepare rice, glutinous rice or barley for breakfast.

• A lot of biting is good for brain as it makes brain grow.



(3) Daytime (early morning to afternoon)

• The best time for learning and stimulation because their brain is working actively during this time.
• Children is advised to move their body a lot during daytime and try to get some sun
*tapi not to the extend sampai sun burn and tanned pulak budak tu*.
• Active movement will help to increase serotonin hormone in child's body.
• Lack of serotonin hormone in child's body will leads to depressions, unable to control emotions, obsessive-compulsive disorder, panic, and even excess anger.


+- buat ABC puzzle dengan bersungguh-sungguh -+


(4) Afternoon Nap

• Recommended time for afternoon nap (children 2-6 years old) is from 12 noon - 2 p.m.
*kalau lambat afternoon nap, nanti malam-malam diorang susah pulak nak tidur awal*.
• Afternoon nap will usually took place after lunch.
*perut dah kenyang, badan pun dah penat, senang hati lah diorang nak tidur*.
• Napping during the day also protect health and make you more productive. Napping also improves memory, cognitive function and mood.



(5) Evening
• After child woke up from afternoon nap, it is the best time for playing session. Let your child play with educational toys or let him explore the things/surroundings around him.
• It is not recommended to make learning session in the evening as the brain is already a bit drained and the body is already weary after the long day itself.

http://2.bp.blogspot.com/-Wy8b69TCo-Y/TeSUIo_dDMI/AAAAAAAALF0/yascTMTlgQk/s1600/blog2.jpg
+- jalan-jalan ambil angin petang -+


(6) Bed Time

• Sleeping patterns influenced intelligence growth in a child

• Good sleep made healthy mind and body, good body postures, increase muscles and improved injury recovery cells.
• Sleep is a time for body to repair damage caused by stress, ultraviolet rays and other harmful exposures.

• Recommended time for bedtime (children 2-6 years old) is at 8- 9 p.m. This is the best time for the development of
Growing Up hormone and Melatonine hormone.
• IMPORTANT things to take note for/during bed time are :-
(a) environment during bed time: dark and quite peaceful ambiance

(b) no stimulation is made before bed time (e.g.: no TV, no iPhone, no laptop, no video game)

(c) reading bed time stories is OK, but after finish reading the book make sure that your child understand the fact that they have to go to sleep.



After that, the speaker shows us a graph related to the most efficient time of melatonin and growth up hormone production.

http://1.bp.blogspot.com/-h89ioG5u8aA/TeR72RxNliI/AAAAAAAALFc/2vQnWI7yg_8/s1600/blog2-5.jpg
+- graph related to Grow Up and Melatonin hormone for children 0-6 years old -+


In this graph, it clearly shown that peak time for the melatonin hormone's production is around 1-2 a.m while the peak time for the grow up hormone's production is around 11- 12 p.m. Thus it is very important to make sure your child have a good sleep during that time to ensure maximum production of those hormones in their body.


Melatonin hormone was produced in a dark condition.
*sebab itu penting sangat-sangat bagi anak-anak tidur dalam gelap*. Melatonin hormone helps to prevent cancer, physically clean tocsin in the body and ensure the sexual development for children is following the right order *boleh lah mengurangkan masalah gatal menggedik tak padan dengan umur muda*.


After attending the talk, hubby and I have decided to revised on SN's daily routine and thus we come up with new bedtime and wake-up time for SN. After 2 weeks of 'probation period' on SN, I am proud to say that we achieved 80% from what we have learned through the talk.

• SN used to sleep at 11-12 midnight before this and now we managed to make him to go to bed by 9 - 10 p.m.
• He used to be crying and whining during wake up time before this which was at 8 a.m but now we managed to wake him up easily by 7 a.m and he don't need us to keep bugging him to get up.
• He'll eat Japanese rice for 3-4 days a week during breakfast and eats cereal only 1-2 days a week *sebelum ni, setiap hari makan cereal sahaja masa breakfast*.



I know that this entry is hideously long and it took a lot of your valuable time to read it. But, I also believe that it is worth your time to read and to ingest all the important notes that I shared in this entry for the sake of your children.

Selalunya ibu bapa sendiri akan cakap, "Saya nak yang terbaik untuk anak-anak". I believe that by applying those tips listed above ialah yang terbaik untuk anak I, how about you?. You fikirlah sendiri!.



Pssssstt:
kalau ada yang nak request, I boleh berkongsi tips bagaimana nak tidurkan anak awal. Plus if anak tidur awal, parent ada banyak masa untuk diri sendiri dan jugak lebih masa untuk bersama pasangan
ihikhik *ehem ehem ehem*.

Monday, 30 May 2011

SN's 2nd Birthday celebration

First of all I would like to thank everyone who has kindly leave your birthday wishes for SN in my previous entry Today, SN is 2 years old!. I'll make sure SN reads all the comments once he learn how to read *insya Allah kalau panjang umur*.

http://1.bp.blogspot.com/-HPLJbIJ39Ms/TeIb5HNMA3I/AAAAAAAALE0/6F5f8ZPqvjI/s1600/edited%2Bpics3-1.jpg
+- SN: I'm 2 years old already! -+


Memandangkan ini birthday SN yang ke-2 tahun , maka mommy & daddy decided nak buat 2 kali lah jamuan. *Over nya, habis tu kalau birthday ke-3 tahun nanti, takkan nak buat 3x jamuan kot?. Amboi, cenggini Donald Trump pun boleh bangkrap!* ihikhik


(1) 1st celebration - malam birthday (26th May 2011)

For his
2nd year birthday, it happened to be on Thursday. Which means no big celebration on the actual day itself because it was school day. So, we just bought him a cake from Baskin Robbin. Mommy tak sempat nak bake kek macam tahun lepas jadi pergi beli sahaja lah lepas balik dari kampus hari tu. Lagipun kek BR adalah 12x ganda lebih lazat dari kek yang mommy bake ihikhik eheh.


+- kek aiskrim BR perisa choc chip -+



After some consideration regarding to the ingredients of the cake (without gelatin & alcohol), we choose this ice-cream cake with chocolate chips flavor for SN's simple celebration.

http://3.bp.blogspot.com/-yinkEOdVUaY/TeIb5c15_jI/AAAAAAAALFE/ZeCaSZWS-8A/s1600/edited%2Bpics3.jpg
+- muka excited nak makan kek -+


Atas kek tu ada raspberry. SN excited terlebih sebab ingat buah tu strawberry (his fav. fruit). Terus dia ambik dan masukkan dalam mulut.


+- mula-mula jeling kat raspberry itu -+


+- nganga mulut luas-luas dan sumbat raspberry -+


Sekali terlebih masam daaaaaaaaaaaa. Terus bertukar expression pada wajah SN ihikhik ngeh3x.


+- muka terus jadi kelat sebab raspberry masam sangat eheh -+


(2) 2nd celebration - Saturday (28th May 2011)

Mengambil kira faktor di mana celebration malam Khamis tu simple sangat, mommy & daddy decided untuk buat majlis makan-makan yang lebih meriah on last Saturday *ceh alasan je, padahal sebab hujan lebat tak boleh nak pergi jalan-jalan, so buat majlis makan-makan lah untuk mengisi masa terluang*.


Walaupun tidak lah semeriah macam
birthday SN tahun lepas, untuk jamuan hari Sabtu lepas mommy & daddy ajak another Malaysians yang tinggal dekat-dekat dengan area rumah kami ini untuk datang. I prepared nasi daging air asam (sebab tergoda tengok resipi kat blog Nadiah); spaghetti goreng; popia goreng dan jugak goreng keropok ikan. Kata simple celebration kan, so masak pun sikit-sikit dan yang simple sahaja lah.

http://3.bp.blogspot.com/-Do_EZBm2sFY/TeIbuPcu6qI/AAAAAAAALEk/P8TCHTnjt3c/s1600/DSC_0022-1.JPG
+- menu: nasi daging air asam, spageti goreng, ikan masin -+


Kek pulak kali ni I deco dengan kartun Anpanman kegilaan hati SN tu. Kek itu pun beli kek span kat Jusco, cuma I hiaskan sendiri..sebab itu lah rupanya comot-comot. Macam biasalah, kek yang I hias akan menjadi USO - "Unidentified Sweet Object". Cuma insan seni yang betul-betul memahami erti estetika abstrak sahaja yang akan mengagumi deco pada kek yang I hias itu. siul

http://1.bp.blogspot.com/-tdJNElNfrNw/TeIdeR434sI/AAAAAAAALFM/M9jvrmJ4nE0/s1600/birthdaySn5.jpg
+- desserts: donut bakar, kek Anpanman comot abstract, apple di hiasi animal toppers -+


+- sesi potong kek -+


Birthday decorations kat dinding dan animal toppers itu pulak I download kat Quality-Kids-Crafts.com, then print dan potong sendiri. Urusan gantung menggantung kat dinding pulak I serahkan kat daddy SN.

http://3.bp.blogspot.com/-UrQjL7X1QjM/TeIbt-bnutI/AAAAAAAALEM/-nGCsIVPNoE/s1600/birthdaySn6.jpg Link
+- birthday deco cincai hasil kraftangan kerastangan mommy & daddy -+

Topi birthday yang ada cake dan lilin itu dan juga birthday deco yang ada gambar kek itu pulak I beli kat kedai Seria je.

http://2.bp.blogspot.com/-YHCXfpyaxqQ/TeIb5e7slCI/AAAAAAAALE8/z253UWMldMQ/s1600/edited%2Bpics3-2.jpg
+- birthday boy yang control macho depan orang -+


SN pula macam biasa lah, bila tengok budak-budak lain main dengan toys dia mula lah start buat drama tangisan syahdu. Kedekut sangat, pantang tengok orang pegang mainan dia.

http://3.bp.blogspot.com/-X2I_OJxsYyA/TeIdej3cAtI/AAAAAAAALFU/6kg-_QAwcmQ/s1600/DSC_0023.JPG
+- tuan putera SN resah gelisah tengok orang main toys dia -+


Bila dia dah start nangis tak pasal-pasal, mula lah mommy rasa rimas *sebab ganggu konsentrasi mommy nak borak dengan kawan2 mommy*. Terus mommy bagi sebaris ayat berbisa kat SN yang berbunyi :"Kenapa menangis nya?. Bukan sakit pun. Ke Nazhan nak mommy bagi Nazhan nangis sebab sakit?".


+- main dengan toys hadiah birthday dari Cik Ana -+


Haaa, garang tak mommy?. Lepas itu terus SN pergi kat daddy. Senang sikit mommy nak sambung bergosip dengan kawan-kawan 'partner in crime' mommy ngeeeeeeeeeeee.jelir Majlis yang bermula jam 12 tengahari ini berakhir pada jam 3 petang.


Alhamdulillah, tercapai lah hasrat murni mommy & daddy nak sambut birthday SN dengan lebih meriah walaupun tidaklah grand sangat, tapi OK lah kan. Sekurang-kurangnya ada kenangan sambut birthday, ye tak?.

By the way, semalam (29th May 2011) ialah birthday MIL dan juga my biras. If you read this, Happy Birthday to both of you. May Allah bless you always. Ameen.

http://4.bp.blogspot.com/-izgG2Ng9fB8/TeIbYzrM45I/AAAAAAAALDk/t7VE5L39y7o/s1600/birthdaySn1.jpg
+- Mommy & Daddy ♥ SN forever -+


Psssstt: I ingat lagi masa kecil2 dulu arwah Ma selalu excited nak sambut birthday anak-anak dia, so I guess sebab itu lah I pun nak anak I rasa mommy dia excited untuk sambut birthday dia walau sesibuk mana pun mommy & daddy.

Friday, 27 May 2011

Hadiah birthday dari Yusry KRU untuk SN

Bagi anda yang mungkin baru membaca blog ini mungkin anda tak tahu yang mommy SN dan Yusry KRU pernah ada hubungan yang 'rapat' suatu ketika dulu. Kalau anda tertinggal mengikuti kisah silam kami itu boleh lah jenguk kat entry INI, INI dan INI bagi mendapatkan maklumat lanjut.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TVTKZAl2EoI/AAAAAAAAKIY/B4aMsFlQTFE/s1600/edited%2Bpics3.jpg
+- malas ah nak cakap banyak, I tunjuk gambar ini sahaja lah sebagi bukti sahih siul -+



Hubungan kami sudah tidak 'semesra' dahulu sejak I dah berkahwin. Risau juga I takut-takut Yusry kecewa memendam rasa pedih lama sangat tapi nampaknya cerita terbaru yang I dengar sekarang ini telah mengesahkan bahawa Yusry sudah bertemu dengan cinta baru nya iaitu pelakon manis yang cantik jelita i.e. Lisa Surihani.

+- Jelingan manja Lisa Surihani ♥ Yusry . kredit gambar: OhBulan -+


Walaupun hubungan kami sekarang ini tidak semesra seperti suatu ketika dahulu, Yusry KRU tetap bermurah hati untuk memberi hadiah kepada tuan putera mahkota I yang menyambut birthday nya yang ke 2 tahun hari ini.

Nak tahu apa hadiahnya?.

x

x

x

x

x


x


x

x


Malam tadi masa kami sekeluarga tengah celebrate birthday SN di bumi Jepun ini, ada komen kat wall post FB dari Yusry. Rupa-rupanya Yusry nak bagitahu pasal hadiah birthday untuk SN itu lah. Serentak dengan sambutan birthday SN malam tadi juga telah berlangsungnya majlis tayangan media bagi filem terbaru arahan Yusry Abdul Halim berjudul ‘Karak’.

http://2.bp.blogspot.com/-RTHvHZFI9KY/Td4fcE0Fs4I/AAAAAAAALDc/mLbJwyTekAU/s1600/Fullscreen%2Bcapture%2B5262011%2B62901%2BPM.bmp.jpg

Sila PLAY video kat bawah ni.


+- Jangan lepaskan peluang menonton 'KaraK' di pawagam mulai hari ini : 26 Mei 2011 -+


Sweet kan Yusry?. Sempena mengenang birthday SN yang ke-2 tahun hari ini (26 Mei 2011), dia telah memilih tarikh birthday SN untuk melancarkan filem seram pertama terbitan KRU Studios di bawah arahan Yusry KRU. So sweeeetttt jelir ekekekeke.

Susah - susah je Yusry KRU pilih tarikh ini semata-mata nak bagi surprise pada hari lahir Shafiq Nazhan, I like ♥.

http://4.bp.blogspot.com/-y8Q6qxQNmGw/Td3-LH48l2I/AAAAAAAALDU/AJosmpRBBp4/s1600/Fullscreen%2Bcapture%2B5262011%2B41431%2BPM.bmp.jpg
-+ KaraK di pawagam sekarang!! Apa tunggu lagi? Cepat dapatkan tiket di pawagam berhampiran anda.-+

Karak’ merupakan buah tangan pertama Yusry untuk filem bergenre seram. Apa yang menariknya, pelakon yang digosipkan bercinta dengan pengarah kacak itu, Lisa Surihani turut hadir menonton filem tersebut malam tadi.

-+ Pakaian kasual dan sedondon bertopi, tetap sweet. rindu kredit gambar: GUA -+



Apa-apa pun terima kasih banyak-banyaklah buat Yusry sebab sudi bagi hadiah ni kat SN.

Semoga hubungan Yusry dan Lisa berpanjangan sehingga ke jinjang pelamin dan berbahagia sehingga akhir hayat, Ameen.


Psssssttt: padahalnya nak promo suruh korang gi tengok Karak, pastu gedik buat entry konon-konon nya Yusry pilih tarikh itu sempena birthday SN ihikhik kui3x

Thursday, 26 May 2011

Today, SN is 2 years old!

You are the poem I dreamed of writing
The masterpiece I longed to paint.
You are the shining star I reached for
In my ever hopeful quest for life fulfilled..



=- "peace" sign guna ibu jari dgn jari telunjuk sengihnampakgigi eheh -= SN @14-15 months old


You mean everything to me.
You are the first thought in my head in the morning when I wake up;

My last thought before I go to bed.

You smile at me in my dreams.

When you are sad, I feel sad,
When I see your true smile, I feel incredible,

You can walk and talk now that you're 2.

It's so much fun to play with you.



=- happy with his new slide sengihnampakgigi -= SN @ 16 months old


You are the sun in my day,

The wind in my sky,

The waves in my ocean, and the beat in my heart.

All my dreams came true the day that you were born.


=- mommy & daddy's best friend peace
-= SN @ 17 months old


A Two-year-old child is so many things
A tiny discoverer of butterfly wings,
A hugger of Teddies,
A sweet sleepyhead,
And someone to dream for in bright years ahead...


+- your world's now filled with discoveries -= SN @ 18 months old



You are the sunshine of my life!

Thanks for brightening my world with the warmth of your Love.

You are the fire that burns the passion within my soul.

I love You with all my heart.


=- My night has become a sunny dawn because of you-= SN @ 19 months old


I hope turning two
Is happy and fun
And takes you along
To a 3rd great year

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TUas4sCcn3I/AAAAAAAAKE0/MP-HlkivUH4/s1600/DSC_0022.JPG

+- can read ABC, count 1-10 -+ SN @ 20 months old


A little bit of heaven,
A little bit of love,
A little pair of rosebud lips,
Eyes bright as skies above,
A Little nestling, cuddling head,
And pink toes in a row;
May years bring you the joy that now
Your happy parents know!

http://3.bp.blogspot.com/-LJs_1A1ehtQ/Td29ZMB_MvI/AAAAAAAALDM/dO2bnqGckAo/s1600/blog2-5.jpg
+- semakin cheeky -+SN @ 21 months old -+


My son,
Special - you are my son

Optimism - may you always have it
Never - forget how much we love you


http://1.bp.blogspot.com/-R7UdDpustZ0/TXQ1yoeYVZI/AAAAAAAAKXA/QFXVtXnvvmQ/s1600/blog2-4.jpg

+- iPhone-geek -+ SN @ 22 months old



Happy Birthday To A Son

Who couldn't be loved more.

You are loved for: The little boy you were and the precious son you will always be


http://2.bp.blogspot.com/-UMTPJS_1Y1s/TdMphAaszCI/AAAAAAAAK-8/AfDwQkZoOjs/s1600/23months.jpg

+- SN's hairstyles -+ SN @ 23 months old


You are my first child.
Now with all those things stated here,
I am blessed to have you!





Today Shafiq Nazhan you are 2
What more can I say,
You're becoming more special
Each and every day,

http://4.bp.blogspot.com/-rjDE9MRJ8ms/Td21-frfMrI/AAAAAAAALC0/uXOtBeb7zbE/s1600/2nd%2Bbirthday-1.jpg



So blow out your candles
One by one
Enjoy your birthday
Let's have lots of fun.







P/s: With lots of love , from Mommy & Daddy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...