CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Saturday, 30 July 2011

Rumah sewa area Dungun di cari



Adik I akan start sambung belajar kat UiTM Dungun mulai September 2011 ini. Sekarang ini tengah cari rumah sewa dekat area UiTM Dungun itu untuk dia tinggal dengan 3 orang kawan dia yang lain.


Just in case kalau siapa2 ada maklumat tentang rumah untuk di sewa kat area UiTM Dungun tu boleh lah tinggalkan komen kat entry ini ataupun terus hantar e-mail kat adik I radhiorosly[at]yahoo.com


Details tentang rumah sewa yang di ingini :-
  • kalau boleh, nak area dekat dengan UiTM Dungun
  • umah kecik pun tak apa
  • akan di diami oleh 4 orang (lelaki; semua student UiTM)

So, I harap sangat-sangat kalau-kalau ada yang baca entry ini sudi lah untuk bagi info pasal rumah sewa area UiTM Dungun untuk adik I. Terima kasih banyak-banyak.

~ Thanks for reading this (^-*)

Friday, 29 July 2011

Perasan konon2 busy macam Busy Bee

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif

Dah lama pulak rasa nya tak membebel pot pet pot pet secara tidak berfaedah kat blog ini. Kalau dulu, bila ada rasa bengang sikit terus cepat-cepat taip mengadu kat blog, sekarang ini macam dah tak sempat nak mengadu apa-apa melainkan cerita pasal jalan-jalan dan cerita pasal si kenit tu je. Bukan setakat tak sempat nak mengadu kat blog, dengan laki sendiri pun tak sempat nak mengadu. Maka hari ini terima lah sedikit bebelan untuk tatapan mata korang sebelum korang bersuka ria berjimba di hujung minggu.


Tema untuk bebelan hari ini ialah : Apa yang berlaku dalam kehidupan kami sekeluarga Bila I perasan busy ? jelir


Sepanjang mingu lepas dan minggu ini, I agak sibuk. Bukan nak cakap selalu nya tak sibuk, tapi biasanya sempat lagi lah gilir-gilir dengan hubby untuk ambik SN dari nursery. Minggu lepas I kena siapkan assignment untuk kelas Theory of Environmental System Analysis tu, termasuklah dengan calculation dan slide presentation sekali. So, tanggungjawab untuk ambil SN dari nursery serah bulat2 kat hubby, cuma hari Jumaat minggu lepas je I sempat ambik SN.

http://3.bp.blogspot.com/-8gjotL4F9O4/TjJK3zIP7zI/AAAAAAAALiU/TouLA4mSbio/s1600/blog-2.jpg
+- budak kecik nak bawa sendiri bag,jalan terkedek-kedek balik dari nursery -+


Yang best nya, segala keringat I mengerahkan seluruh jiwa raga untuk presentation tu macam tak lah berbaloi sangat sebab masa kelas tu tak cukup masa untuk semua student present sebab sensei ada kerja lain pulak lepas habis kelas tu. End up, I tak payah present pun. Markah akan di beri berdasarkan slide yang I buat tu je. Best tak? jelir *kalau tahu tak payah present, tak lah I poyo-poyo practice* hohohoho.


+- salah satu nota untuk kelas tu -+


Minggu ini pulak ada progress report presentation tentang research yang I buat depan labmate, supervisor dan juga technician kat lab. Supervisor I manjangggg je busy dengan segala mak nenek projek luar, jadi selalunya kalau I buat calculation apa-apa dan bagi result kat dia, akan ambil masa berhari-hari untuk dia verify calculation tu betul atau tak. Sambil-sambil tunggu Sensei bagi next task, sedap lah berjimba-jimba update blog dan BW kat blog lain kan.


Tapi bila tau je ada progress report presentation depan semua labmate, supervisor dan juga technician terus lah rasa kelam kabut kalut dah. Mula lah gelabah habis sampai kan bubuh je result-result calculation tu dalam slide presentation walaupun result tak betul ke apa, lantak lah bubuh jugak *janji nampak macam banyak dah calculation di buat* jelir ekekekeke.


Jadi nya minggu ini pun, I tak sempat lah nak fetch SN dari nursery. Hubby pun busy jugak minggu ni sebab minggu depan dia punya Viva sebelum layak bergelar Dr. Tapi sebab kesiankan bini, maka hubby ambil SN dan jaga SN kat rumah sambil dia sambung wat kerja kat rumah.


Daddy pulak bila dah busy ni, dia pun terpaksa sogokkan SN dengan bagi main iPhone je sambil dia siapkan kerja sementara menanti mommy balik. Padahal sebelum ni both hubby and I dah setuju untuk bagi iPhone kat SN on weekends je sebab nampak SN macam dah addicted dengan iPhone + youtube, tu yang kitorang nak had kan. Tapi tu lah terpaksa guna iPhone as last resort untuk alih perhatian dia instead of let him play with his educational toys kat rumah. Walaupun kami tahu tak elok sangat untuk perkembangan minda anak kalau dia ralit dengan dunia nya dan gadget je, tapi keadaan memaksa dan kami dah memasuki zon terdesak masa itu.

http://4.bp.blogspot.com/-EspC8sG3WSc/TjJK3-ioYcI/AAAAAAAALiM/hFDYdPsQhxM/s1600/blog-1.jpg
+- Masa free, daddy memang suka melayan kerenah SN -+


Sepanjang minggu lepas juga I bertukar jadi mommy yang tak berapa mithali *ceh, macam lah sebelum ni mithali sangat pun*. Untuk memastikan boleh sambung buat kerja kat rumah, maka paksa SN cepat-cepat tidur so that mommy & daddy boleh sambung buat kerja. Tapi SN pulak mengada sikit tak nak bagi kerjasama, so mommy terpaksa guna pendekatan psikologi. Buat bunyi hantu dan cakap "eeeee,kowaiiii" (*kowaii = scary = takut*).


Jadi budak kecil yang tak berdosa tu akan menangis sebab takut, peluk mommy erat-erat, letak muka bawah ketiak wangi mommy dan sembamkan muka kat atas tilam. Macamana pulak menakutkan anak boleh mempercepatkan proses tidur?. Macam ni ye puan-puan, bila dalam keadaan takut, dia mesti pejam mata kan?, bila dah pejam mata cepat sikit proses mengantuk tu datang maka dapatlah SN di tidurkan lebih awal. Please don't try this at home, tak elok untuk perkembangan minda anak-anak. Ini kira last resort lah sebab kalau tak paksa budak kecik tidur awal, memang tak siap lah kerja kami jawabnya.

http://2.bp.blogspot.com/-JevvS8aSCO4/TjJK4NV11-I/AAAAAAAALic/E5MFcN_BKT4/s1600/DSC_0022.JPG
+- masa mommy x busy, main masak2 sambil berangan jadi chef kat TV dengan SN pun mommy sanggup -+


Maka nya minggu ini, di umumkan juga bahawasanya makanan rasmi setiap hari ialah segala jenis lauk bergoreng sahaja, senang cepat dan ringkas ye puan2 jelir. Beli saja ebi (udang) frozen kat supa (supermarket), then goreng buat bekal lauk pergi sekolah.


Hari Rabu malam hari tu hubby and I duk gigih siapkan slide masing-masing sebab kebetulan dua-dua pun ada presentation semalam (Khamis) depan sensei masing-masing. Sambil buat presentation, tiba-tiba ngantuk pulak maka I pasang THR Gegar online streaming sebab rindu nak dengar lagu-lagu Malaysia. Terus teringat kenangan masa undergrad dulu. I suka study atau buat assignment tengah2 malam bertemankan segmen cinta siaran DJ Naz dari THR Gegar ataupun segmen Citra Cinta Red Fm bertemankan DJ Lin.

Perrghhh masa muda2 dulu tu layan jiwang, siap tulis balik la madah-madah jiwang yang DJ tu baca kat dalam diari. Nak lagi best, kadang-kadang dapat ilham untuk tulis sendiri madah pujangga berunsur cinta siap untuk di hantar kat segmen tu jugak dengan harapan DJ akan baca ngeeeeee. Sambil dengar radio jugak, my friend and I akan tumpang simpati dengan kisah cinta yang sedih tak kesampaian yang di share oleh pendengar radio.

http://shitika.files.wordpress.com/2010/06/break-up.jpg http://www.justquotes.org/images/heartbroken-quotes-6.jpg

Sekarang ni bila dengar orang share kisah cinta kat radio, hubby and I boleh bantai gelak-gelak tahan nak tercirit je ihikhik kui3x *kuangajo kan, penat je orang tu cerita kat radio dengan nada sedih kitorang boleh duk gelak2*.



By the way, I memang jenis yang lebih efisyen bila stay up, tak kira lah untuk study ataupun siapkan assignment. Mungkin sebab bila suasana sunyi ilham senang datang, mungkin juga sebab I perform best under pressure (nak -nak lagi bila dah esok nya ialah dateline) ataupun mungkin sebab orang semua dah tidur jadi tak de orang nak ajak nyembang maka I fokus on siapkan kerja *dasar perempuan banyak mulut* jelir keh3x.


http://www.blog.iqmatrix.com/wp-content/uploads/2008/05/study-habits-environment.jpg



Ooohhoi, dah jauh menyimpang pulak entry ini.

Berbalik kepada cerita asal, bila I tak dapat ambil SN dari nursery dan spent masa dengan dia sebelah malam *ye la I sampai rumah dah dekat kul 10, tu yang terus paksa dia tidur je*; SN pun request supaya I hantar dia ke nursery lah. Tiba-tiba mengada-ngada tak nak naik kereta dengan daddy, nak naik kereta dengan mommy. Nak mommy hantar gi nursery, mungkin sebab dia tau mommy balik lambat lagi so minggu ini memang nak ke nursery dengan mommy jelah.


Pagi tadi masa hantar dia, nangis pulak tak nak dengan sensei dia, siap tak nak bukak kasut dan nak ikut mommy gi kampus aiyarkkk. Terus rasa bersalah membuak-buak dalam hati mommy sebab macam dah abaikan perasaan dia minggu ini. Petang ni I nak balik awal sikti dari lab dan decide nak ambil SN awal sikit lah dari nursery, then bawak dia pergi temankan mommy shopping baju-baju GAP buat raya tu. Lepas tu kita makan aiskrim BR ambik 3 scoop punya, nyummm nyummm slurpppp.

http://2.bp.blogspot.com/-lHOj5unPZAk/TjJK3nVH9QI/AAAAAAAALiE/Zm3-BtGKI0I/s1600/blog.jpg
+- gelagat SN makan 3 scoop icecram BR sorang2 sambil tunggu daddy shopping -+


Maka begitulah serba sebanyak luahan hati perasaan orang yang perasan busy ni ye puan-puan. Hari ini orang yang perasan busy ini tengah tunggu sensei bagi task lain kat dia, so sementara tunggu sensei suruh itu ini maka terima lah bebelan tak bermotif dari mak budak ini. Terima kasih lah buat yang sudi baca bebelan tak bermotif ni dari ayat pertama sampai lah ayat terakhir ni *ada ke yang suka baca pasal orang membebel tak tentu hala ni?* jelir.

Happy weekends to all. Tata titi tutu toto.


~ Thanks for reading this (^-*) ~

Wednesday, 27 July 2011

Che'gu Sha'ari main pesbuk



Ingat lagi tak cerita Masam-Masam Manis yang P Ramlee berlakon sebagai Che'gu Sha'ari tu?. Mesti ramai yang masih terbayang-bayang scene di mana Che'gu Sha'ari menyuruh murid-muridnya ulang ayat yang sama di papan hitam sebab dia nak tidur tu kan?. Kalau ada yang dah terlupa, ini sedutan babak tersebut.




Cuba korang bayangkan, kalau di ubah scene tu ke dalam cerita zaman sekarang. Agak-agaknya macamana pulak skrip nya ye?.


x

x

x

x

x

x

x



Ooopppsss, ada ke cikgu2 yang tengah baca entry ni sekarang?. Jangan marah aaaaaa, nanti ente kena jual jelir

~ Thanks for reading this (^-*) ~


Tuesday, 26 July 2011

Harajiri Waterfalls a.k.a Niagara of the East



Hello all http://zaazu.com. It's been quite some time that I shared about my travel experience here in this blog through the Travel & Living segment. As for today's entry I'll blog about my experience while traveling to Bungo Ono city to visit one of Japan's 100 famous waterfall. Enjoy it!.


Lots of Japan’s summer activities are based around the places such as beaches, amusement parks and other family-oriented tourist attractions. We took the chance to visit a famous waterfall during the
Ocean Day (umi no hi) holiday i.e national holiday to celebrate the ocean.


We went to visit one of Japan’s one hundred most picturesque waterfalls and selected as one of Japan's Top 100 Waterfalls. Harajiri Falls (in Japanese --> Harajiri no taki) is said to have formed from the accumulation of lava caused by a huge eruption of Kumamoto prefecture’s Mt. Aso about 90,000 years ago.

+- Masya Allah, what a breathtaking view -+



+- Really impressive view! -+


This waterfall, shaped like a 120-meter wide, 20-meter deep hole in the middle of Ogata plain, provides a powerful view when taken in from above and is majestically grand when seen from below. This waterfall is familiar to many through its pseudonym, “Niagara of the East”. The front of the waterfall can be viewed from the downstream bridge.

+- cuma air je yang berani terjun kat sini gatai -+

+- The upper part of the fall -+


This waterfall is situated at Ogata which is a beautiful town in the country located South-West side of Oita-ken, and there are many tourist attractions in there besides Harajiri Waterfall such as the Miyasako-sekibutsu (Stone Buddha), Sanmiya Shrine, Ogata Mitino-eki and Suisha-dori (Water wheel passage. But we only visited the waterfall as we had other plan on that day.




+- mommy ♥ SN -+


+- SN was a bit cranky due to the hot weather -+


It was scorching hot that day that I have to wear the "gardener's hat" of mine together with the UV umbrella all the time. You may say I'm mengada-ngada bajet puteri lilin, but we were there around 12 noon so you can imagine how hot it is during that time and how 'nice' the sun rays is shining towards us.



+- mak budak yang bajet puteri lilin senyumkenyit -+


This 120-meter wide, 20-meter deep waterfall provides a powerful view when taken in from above. There were lots of professional photographers seen taking pictures of the waterfalls when I went to the place. I feel a bit intimidating gigil to stand near to the edge of the cliff so I settle with a pose quite far from the edge while hubby went nearer.


+- si penakut berdiri jauh dari tebing, budak kecik meronta2 nak lepas dari pelukan mommy sebab nak lari-lari kat situ. aiyoyoyo..gigil bahaya anak oiii -+



+- daddy geram nak gigit pipi budak kecik yang tak reti duduk diam -+



There are also restaurants and local shops selling handicrafts and other fresh product. Near the waterfall there is also a big wooden waterwheel. A water wheel is a machine for converting the energy of free-flowing or falling water into useful forms of power.


+- syok pulak budak kecik main lari-lari kat depan restoran -+



+- large waterwheel in front of the restaurant -+


There are also a suspension bridge known as Takimi Bridge there but we didn't went on the bridge as our main intention is only to take pictures with it.



+- alamak, ter-blocking pulak suspension bridge jelir -+


+- aaa, gambar ni baru nampak the whole Takimi Bridge -+



Interesting fact about this place is that in the springtime (April) every year there are tulip festival. The rice fields adjacent to Harajiri waterfall blossom into a large quantity of color as 500,000 tulips bloom. But as we went during summer season, the field was planted with paddy and the view of the paddy field brings my memory back to my hometown in Tumpat, Kelantan. The view has successfully made me misses my kampung badly..sedih sob sob.


+- sawah padi yang menghijau, terus teringat kampung halaman tercinta -+


Japan is still a terrific place for nature observation, despite the concrete jungles having rapidly overtaken most of Japan’s marshes, satoyama landscapes and forests. Do you know that 80% of Japanese land is mountain and 66% of it is covered in forest, and no matter where you are, you can never be more than 100km away from the sea with 2500 km of coast to be explored. I'll share another experience of us visiting other interesting places in Kyushu Island this summer,peace stay tuned!.


+- SN's family portrait at Harajiri Waterfall -+


#Info of the place gathered from: here


Psssstttt : musim summer kat Jepun adalah lebih panas berbanding dengan cuaca di Malaysia, :blush: maka kami harus lebih bertabahlah di bulan puasa nanti.

~ Thanks for reading this (^-*) ~

Monday, 25 July 2011

SN call Mommy :Ayang and Daddy : Abe!



According to BabyTipz.com; child will pay attention to people who talk to him and the imitation process will happen so fast. So, it is not strange if we often listen baby who imitates the words that said by people or the words that he watches on TV. By imitating the words, he will add his vocabularies.



Here's SN in action when he imitates how daddy and mommy called each other and decided that he will call us using that name too (i.e Ayang & Abe). This video was recorded before he went to bed last Wednesday.


+- excuse the untidiness of the bedroom -+


I found this as an amusing act by him, and each time he did that I couldn't stop myself from laughing. However, this is also an indicator to me that both hubby & I have to be extra careful on selecting the words to utter in front of him as I don't want him to pick up the negative words and start using it towards us.



Imitating is the learning process for toddler in developing language. These are some tips for parent in facing child who likes imitating:
  1. Give appreciation when child imitates polite words. You need to celebrate it by giving applause, smile, or compliment.
  2. Don’t laugh if he imitates dirty words though he said it in funny way. If you respond it with laughter and you consider that as something funny, it will make your child think what he said is allowed and not break the rule.
  3. If he imitates negative words, explain to him that those words are not allowed to be said. Give other words that can replace those words.
  4. Avoid him from negative source. Child can imitate words from her friends or adults around him or he can get those words from TV. Pay attention where child gets the negative source.
  5. The environment really influences her language development. Like a white paper, he will absorb fast the influence surround him, protect him from negative effect by always accompanying him and giving language stimulus that is suitable with his development. -source: BabyTipz.com-


Pssssttt :
mesti anak u all pun tiru panggilan yang di guna untuk husband & wife gini jugak kan while growing up. Share la sikit pengalaman tu
senyumkenyit .

~ Thanks for reading this (^-*) ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...