CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 31 August 2011

Pengalaman Qiyamullail di Masjid Fukuoka

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
♪ ♫ "Berlalulah sudah Ramadhan, sebulan berpuasa.
Tiba Syawal kita raikan dengan rasa gembira,
Anak muda di rantauan SEMUAnya pulang ke desa"♪ ♫

Errrr..cop cop, bukan semua anak muda di rantauan pulang ke desa; termasuklah kami sekelurga yang masih muda belia ini tetap setia beraya di perantauan lagi tahun ini.


Anyway, entry hari ini bukan nak bercerita pasal sambutan raya di perantauan, entry hari raya lambat-lambat sikit lah ye sebab banyak gila gambar nak pilih. Entry hari ini I nak bercerita tentang memori indah dan detik-detik manis sewaktu qiyamullail di Masjid Fukuoka pada malam 27 Ramadhan 1432H.


Due to the last days of RAMADAN, which are the most important days among the holy month, Fukuoka Masjid arranges an Iktikaf program starting from 20th RAMADAN after Maghrib prayer. Ramai yang ambil peluang untuk tidur di masjid dan kemudian sama-sama bangun untuk solat sunat tahajud.


Masa mula-mula hubby ajak pergi, I was so excited. But then bila fikirkan yang SN susah sikit nak tidur kalau lampu di buka dan I sendiri pun susah nak tidur kat tempat yang tak biasa; so I requested to dear hubby untuk tidur kat rumah dan bertolak ke masjid dari rumah around pukul 1 pagi.


Nasib baik SN tak terjaga pon masa di angkat dari katil dan masuk dalam kereta. Nyenyak je dia tidur sampai kat masjid, Alhamdulillah lega hati mommy. Masa I sampai tu, ramai juga yang dah bangun dari tidur. Seronok tengok anak-anak tidur bergelimpangan kat tepi-tepi ruang solat, bagus betul ibubapa yang menerapkan konsep iktikaf ini dalam diri anak-anak yang masih bersih hatinya itu. The Masjid basement is the place for men's sleeping while the second and third floor are the place for women's sleeping.


Dalam pukul 2.00 pagi, jemaah yang tidur kat masjid di kejutkan dan lepas tu bermula lah solat sunat Tahajud secara berjemaah. Walaupun hari-hari lain, kami buat solat tahajud sendiri di rumah sebelum/selepas sahur, tapi perasaan solat tahajud berjemaah di imamkan oleh Imam dari Mesir yang bacaanya sangat-sangat mengasyikkan.


Alunan bacaan dari imam di hening pagi mendatangkan perasaan sayu yang susah untuk di gambarkan dengan kata-kata. Ketenangan yang tak akan dapat di cari di mana-mana melainkan dengan cara menyerah diri dengan sesungguhnya kepada Allah.


Masa itu barulah tergambar segala dosa silam yang menimbun, segala sikap derhaka dan buruk perangai terhadap arwah ma dan abah, segala kekhilafan yang pernah di lakukan lalu airmata pun laju menuruni pipi tanpa dapat di tahan-tahan lagi. Bahkan esak tangis jelas kedengaran dari kalangan kaum lelaki, dan bertambah sebak lagi bila Imam membaca surah Ar-Rahman, terutamanya setiap kali sampai pada bacaan :


فَبِأَيِّ آلاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ

"Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?"


Solat sunat pada malam itu di akhiri dengan solat sunat witir. Sekali lagi bacaan Imam sewaktu doa Qunut mengundang air mata keinsafan yang bukan sedikit di kalangan para jemaah. Walaupun doa yang di baca dalam bahasa Arab, dan bukan sepenuhnya dapat di fahami tetapi ia tetap meninggalkan kesan mendalam kedalam hati. Tidak terasa letihnya berdiri walaupun bacaan sewaktu Doa Qunut itu di baca agak panjang oleh Imam. Setiap patah doa yang terlahir dari mulut Imam ibarat 'jam loceng' yang menyedarkan diri dari lena yang panjang.


Selepas selesai solat witir, jemaah di masjid beramai-ramai bersahur bersama-sama. Sahur padapagi 27 Ramadhan itu ialah nasi arab, memang sedap makan panas-panas beramai-ramai. Terima kasih atas nikmat rezeki dari Mu ini Ya Allah.


Bila dah siap sahur, I jenguk SN kat tingkat 2 dan kebetulan masa itu SN dah pun terjaga dari tidur tapi sikit pun dia tak menangis. Knowing his reputation as budak manja, selalunya SN akan menangis beria kalau mommy tak ada kat tepi dia bila dia bangun tidur. Tapi pagi itu, SN cuma bangun genyeh mata dan tengok kanak-kanak lain yang tengah tidur kat tepi dia, good boy.

http://4.bp.blogspot.com/-ZsNiLiMepP4/Tl2rc7XBPQI/AAAAAAAALuk/9MMnesiENaA/s1600/blog-10.jpg
+- mommy's boy yang pelik tengok tiba2 dah ada kat masjid tapi tak menangis pun. Good boy -+


Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Cuma itu sahaja yang boleh di lafazkan untuk menzahirkan rasa syukur dalam diri kerana di beri kesempatan oleh Allah untuk merasai kemanisan berQiyamullail di Masjid Fukuoka.


Sesekali sewaktu beriktikaf di Masjid Fukuoka, ingatan I terimbau pada kenangan sewaktu di 'paksa' ke Masjid Kg Jal Besar oleh Abah dan Arwah Mama dulu. Terima kasih Abah dan Ma kerana pernah memaksa kami anak-anakmu untuk ke masjid walaupun begitu liat nak membangunkan kami dari tidur. Sekarang baru I faham kenapa perlunya ibubapa 'paksa' dulu anak-anak untuk buat sesuatu kebaikan itu, Insya Allah bila tiba masanya anak itu sendiri akan menyedari hikmah di sebalik 'paksaan' dari ibubapa itu.


Terima kasih Abe Sayang
love kerana membawa isterimu ini untuk sama-sama beriktikaf dan berqiyamullail di Masjid Fukuoka. Terima kasih duhai anak kerana memberi kerjasama sewajarnya di saat mommy benar-benar memerlukannya.

http://1.bp.blogspot.com/-RUluVbXpwnU/Tl2rc_J-szI/AAAAAAAALuc/b61XzJl3IzM/s1600/blog-6.jpg

+- Mommy ♥ SN ceria walaupun ambil gambar pukul 4 pagi, 27 Ramadhan 1432H, Masjid Fukuoka -+


Terima kasih Ya Allah kerana kemanisan yang tak terhingga ini, daku mohon semoga di kekalkan kemanisan ini sehingga akhir hayatku, Insya Allah. Ameen.



Pssssttt: tidak ada niat nak tunjuk baik sewaktu menulis entry ini, sekadar secebis memori sebagai kenangan di masa hadapan.


~ Thanks for reading this (^-*) ~


Monday, 29 August 2011

Solat Sunat Aidliftri

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Eewah, semua tengah sibuk kemas rumah cantik-cantik dan mak-mak pulak sibuk kat dapur. Anak dara sibuk iron baju termasuk baju adik-adik dan abang-abang; budak-budak pulak sibuk main bunga api dan mercun.


Semangat semuanya nak nampak cantik, berpakaian bersih untuk ke masjid bagi Solat Sunat Aidilfitri. Jangan lupa nak niat i'tikaf sekali masa kat masjid. Bagi kami kat perantauan ini, mesti akan rasa terlebih sayu sikit masa takbir raya itu.

http://4.bp.blogspot.com/-qV48aJO0lQw/TlcipE5mLOI/AAAAAAAALts/qORQQ2LtVlU/s1600/solat%2Bsunat%2Braya%2B2.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-2RbBbsMkHfE/TlcipJSg5RI/AAAAAAAALtk/TAOV-LJzt38/s1600/solat%2Bsunat%2Braya.jpg




Selamat bergembira bersama keluarga dan teman-teman. Ingat ye, jaga adab dan jaga aurat walaupun tengah asyik beraya *peringatan untuk diri sendiri*. Ingat juga, dalam kemeriahan kita berhari raya, saudara-saudara Islam kita di Somalia sedang mengalami krisis kebuluran. Mari membantu mereka dengan berkongsi rezeki yang di perolehi pada Hari Raya ini.


~ Thanks for reading this (^-*) ~


Solat SunatTASBIH di malam raya


http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Mesti semua tengah sibuk sediakan juadah hari raya kan?. Tak tau lah samada ada yang masih sudi berlegar-legar di dunia maya ini lagi ke tak. Most probably orang-orang yang beraya di perantauan je lah kot yang tengah kebosanan dan masih sudi memeriahkan arena blogsphere.


Suasana hening dan sunyi menjelang raya mengingatkan pada kenangan malam raya sewaktu Arwah Ma masih ada. Dalam kesibukan menyediakan juadah untuk hari raya, Arwah Ma tak pernah gagal untuk memastikan kami sekeluarga ke masjid pada malam hari raya untuk sama-sama bertakbir dan untuk menunaikan solat sunat tasbih secara berjemaah.

Abah akan pastikan semua anak-anak bersiap awal pada malam raya supaya dapat ke masjid dan siapa yang siapa paling lambat akan dapat 'tazkirah' percuma di muka pintu masa abah nak kunci pintu rumah *biasanya I lah yang paling lambat siap*.

http://4.bp.blogspot.com/-IzfBTo4GBtU/TldOZOJaYfI/AAAAAAAALuM/AikOhOIQYKQ/s1600/IMG_0607.JPG
+- SN pun dah ready nak solat sunat tasbih -+


Sembahyang sunat tasbih adalah sembahyang sebagaimana yang telah diajarkan Nabi saw kepada bapa saudaranya iaitu Saidina Abbas ibnu Abdul Mutalib. Baginda menganjurkan kepada mereka yang hendak melakukan sembahyang tasbih ini, jika mampu lakukanlah setiap malam, jika tidak mampu sekali seminggu, sekali sebulan ,sekali setahun, setidak-tidaknya sekali seumur hidup.

Ia dinamakan sembahyang tasbih kerana didalam sembahyang ini dibaca sebanyak 300 tasbih iaitu 75 kali setiap satu rakaat.


Cara-cara mengerjakan sembahyang Tasbih

Terdapat dua cara untuk mengerjakan sembahyang Tasbih ini

1). 4 rakaat 1 salam
Kalau dikerjakan pada siang hari sembahyang sunat Tasbih ini hendaklah dikerjakan empat rakaat satu malam.

2). 2 rakaat 2 salam
Kalau dikerjakan pada malam hari, maka hendaklah ia dikerjakan sebanyak empat rakaat dua salam.

Cara-cara melaksanakannya

http://2.bp.blogspot.com/-JQnuZQ22MkI/TldEoogaDNI/AAAAAAAALt0/kWJl0gWKLOY/s1600/SOLAT%2BTASBIH.jpg

4. Peraturan membaca tasbih-tasbih sebanyak 300 kali (75 kali setiap rakaat) ialah seperti berikut:

(A) 4 Rakaat 2 Salam

http://1.bp.blogspot.com/-m4-bxAgbECM/TldEo3m0LNI/AAAAAAAALt8/HPO8u-PZFWU/s1600/SOLAT%2BTASBIH%2B1.jpg

(B) 4 Rakaat 1 Salam

http://4.bp.blogspot.com/-0p2cyLVmJh8/TldEo0u7gTI/AAAAAAAALuE/O2lVmuPb1DE/s1600/SOLAT%2BTASBIH%2B2.jpg

5. Sesudah tahiyat akhir, berilah salam

6. Andainya terlupa membaca tasbih disatu-satu tempat, maka boleh digantikan di tempat berikutnya,agar tetap tasbihnya itu berjumlah 300.


KELEBIHAN SEMBAHYANG SUNAT TASBIH

Berdasarkan hadis rasullulah saw yang diriwayatkan oleh Abu Daud dari Ibnu Abbas ra sembahyang sunat tasbih ini dapat menghapuskan sepuluh macam dosa bertepatan dengan tempat membaca tasbih disetiap rakaat sembahyang tasbih ini :

1. Dosa yang awal
2. Dosa yang akhir
3. Dosa yang lama
4. Dosa yang baru
5. Dosa yang tidak sengaja
6. Dosa yang sengaja
7. Dosa yang kecil
8. Dosa yang besar
9. Dosa yang tersembunyi
10. Dosa yang terang-terangan


Untuk yang tak pernah lagi buat solat sunat tasbih, apa kata mula lakukannya pada malam raya tahun ini. Jom sama-sama mensyukuri nikmat-nikmat yang telah Allah kurniakan kepada kita dengan mengerjakan solat sunat Tasbih.

http://3.bp.blogspot.com/-ZetEjD7vess/TldOZSukjGI/AAAAAAAALuU/p6oQxprFFoU/s1600/IMG_0738.JPG
+- lepas dah siap solat, nak berguling bergolek pun tak apa lah wahai anak -+

Sumber: SINI dan SINI

~ Thanks for reading this (^-*) ~

(Video): Ucapan Raya dari SN ♥ Zahiril Adzim

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Macam dah tak ada orang je kat dunia maya ini, FB pun agak slow dengan status. Refresh dekat patploh kali baru lah ada satu dua status update. (T_T)


Terbayang jugak apa lah yang family kat Kelantan tengah buat sekarang ini. Kalau I ada dengan diorang sekarang, dah sah lah I tengah busy jadi tukang buat biskut raya dan tukang buat kek raya. Tahun ini gamaknya diorang makan biskut raya 'tunjuk' je lah tu, padan muka mrgreen *ayat pujuk hati sendiri*.


Di kesempatan yang masih bersisa ini, kami sekeluarga nak ucapkan Selamat Hari Raya dan pohon kemaafan dari semua yang pernah mengunjungi blog ini. Maklumlah dalam patah kata yang di taip di blog ni, mesti ada yang telah menyentuh hati sesiapa, jadi maafkanlah diri ini yang pernah menyakiti hati kalian.



Di sini juga I nak share video ucapan "Selamat Hari Raya" dari SN. Agak susah nak record video ini sebab nak kena ajar dia cakap Melayu. Maklumlah SN kan cuma tahu cakap jepun + english + kelantan. So, ambil masa sikit nak ajar skrip tu kat dia, but in the end...resultnya memang agak membanggakan.





Juga I nak share video ucapan Hari Raya dari salah seorang pelakon kegemaran I iaitu Zahiril Adzim (Daim dalam cerita Juvana).

Friday, 26 August 2011

Grand Iftar 1432H

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
2 weeks ago (14th Ramadhan 1432H), we (Malaysians Muslim in Fukuoka) were assigned to prepare the food for the Grand Iftar organized by Al Nour Islamic Culture Center at Fukuoka Masjid, Hakozaki-shi, Fukuoka. Every Sunday, one Muslim community in Fukuoka will support a grand iftar for all.



Menu for the grand iftar were
Nasi Jagung, Kurma daging, Ayam berempah, salad, Cake, Pudding, and dates. Since we have to prepare food for 400 persons, every family were assigned to several menu to cook. As for me, I have to cook 30 pots of Nasi Jagung, imagine that!. Although I come from big family but cooking for other people in this big amount makes me nervous. Thus explained the chaos you see in these pictures.

http://2.bp.blogspot.com/-Ad3urUsTnko/TlcHvQcjBTI/AAAAAAAALs0/6aMZnRVgqg0/s1600/Grand%2BIftar%2B2011_1432H.jpg
+- dapur bersepah masa kelam kabut memasak -+


I got into a bit of hassles a couple of times during the cooking process such as nasi mentah, tak cukup periuk nasi, SN nak berdukung saja and yada yada. Nevertheless, with Allah's helps I managed to finish cooking on time. Then, we proceed to Masjid Fukuoka for Zuhr prayer and started packing the foods into 2 bento-packaging, 1 for desserts and 1 for main course.


http://2.bp.blogspot.com/-_vmqxBnvHuc/TlcHvJ3w7JI/AAAAAAAALss/93TYXJH3D1A/s1600/Grand%2BIftar%2B2011_1432H-1.jpg


During the previous years, only the guys were doing the packing. But for this years, everyone took parts during the packing session thus making the process efficient and much more faster. By 3 p.m; we are done with packing the foods.


+- kaum lelaki yang isi nasi, sambil telan air liur tanda terliur mrgreen -+


+- mem besar buat kerja sambil duduk mrgreen sebab ada budak kecik yang manja datang bertenggek nak beriba -+


While waiting for the parents to finish packing, the kids finds their own way to entertain themselves. Though I brought along SN's jigsaw puzzles to play with, I guess these kids prefer doing their own 'activities'.

http://1.bp.blogspot.com/-3HwxVhelYWY/TlcHvjXNsXI/AAAAAAAALs8/SpkjkT3R8Ec/s1600/Grand%2BIftar%2B2011_1432H-2.jpg
+- aktiviti anak2 masa mak bapak busy membungkus -+


Pudding + cakes + dates were served right before the Maghrib azan. After Maghrib prayer, nasi jagung + ayam berempah + kurma daging + salad were served to everyone.






Alhamdulillah, the foods that we prepared were enough for everyone and some can even brought it home with them to eat for after Taraweeh or even for sahur.

Rasulullah s.a.w sentiasa menggalakkan untuk menyediakan makanan kepada orang yang berpuasa. Baginda bersabda ; "Barangsiapa menyediakan makanan kepada orang yang berpuasa maka baginya pahala seperti pahala orang yang berpuasa dengan tidak sedikit pun kurang dari pahala orang yang berpuasa itu" [riwayat Turmizi, kitab puasa, bab kelebihan menyediakan makanan kepada orang yang berpuasa, (Hadis 807). Berkata Imam Turmizi ; Hadis Hasan sahih].


In a Hadeeth (narration) on the authority of Zayd ibn Khaalid Al-Juhani may Allaah be pleased with him he said that the Prophet sallallaahu `alayhi wa sallam ( may Allaah exalt his mention ) said: “Whoever gives food to a fasting person to break his fast will have a reward like his without decreasing his reward in the slightest way.” [At-Tirmithi: Hasan Saheeh and At-Tabaraani & Abdul-Razzaaq].


Despite the fact that it's quite tiring to prepare the foods in the first place, looking at the happiness in some of the faces making us feels satisfied and it enlighten our day thus eliminate the tiredness away.

http://2.bp.blogspot.com/-BuqHrNC3SJ4/TlcIi3SFUUI/AAAAAAAALtM/0CIg8XANAfM/s1600/294688_1456009895801_1699976641_671134_1927933_n.jpg
+- sebahagian komuniti Muslimah di Fukuoka -+

http://2.bp.blogspot.com/-pH3ILwwqtFg/TlcIjJs430I/AAAAAAAALtU/VQIvhATo128/s1600/300747_1456010375813_1699976641_671135_421233_n.jpg
+- anak siapa yang main belakang langsir masa mak dia busy makan tu?. bagus betul, pandai jaga diri masa mommy dia 'sibuk' mrgreen -+


Thank you to those involved during this Grand Iftar preparation for making this Grand Iftar a great success.


http://4.bp.blogspot.com/-ggDVDRBHcz8/TlcKahQU8XI/AAAAAAAALtc/HSbvFFqFVSg/s1600/299476_1456009495791_1699976641_671133_6305694_n.jpg
+- geng Hakozaki-Malaysia -+



+- sebahagian kaum lelaki Muslim Malaysia di Fukuoka -+

http://4.bp.blogspot.com/-klVVXQUc3SU/TlcHvr7Uv9I/AAAAAAAALtE/046gXSjBg_o/s1600/Grand%2BIftar%2B2011_1432H-3.jpg
+- menunggu azan Maghrib dengan sabar sambil posing sedas dua -+


May all of us still be granted to meet Ramadhan again next year, and may we be given the chance to prepare foods for Grand Iftar again next year..Insya Allah.



Psssssssssttt : semakin hujung-hujung puasa ni, semakin tak ada idea nak masak apa untuk sahur dan berbuka.

Photo credit: Azli-san and Kak Liza

~ Thanks for reading this (^-*) ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...