CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 27 February 2013

4 months old SN Jr


Kononnya lepas ni nak semakin kerap update blog tapi memang impian tinggal impian. I'd rather spent my precious time with my two beloved sons or spent my 'me' time (i.e. sleeping) while the boys are sleeping hahaha. Kalau dudlu rajin okeh buat scheduled post untuk seminggu masa weekend, sekarang ni haremmmmmmmmmmm. 

Baiklah, straight to the point..mari mengupdate milestones SN Jr lepas dah cukup umur 4 bulan on 17th February (dah lepas 10 hari baru mommy terhegeh2 nak update).

+- SN Jr is 4 months old -+

(1) Growth
• SN Jr’s weight have doubled from birth = 6kg. not much gain of weight since last month as he's down with fever + cold + cough for the past 2 weeks. 

+- dah nak sama besar dengan Abg SN -+


(2) Motor skills
• His hands now work together to move a toy or shake a rattle. In fact, those hands will grab for just about anything within reach, including a stuffed animal, my hair, and any colorful or shiny object hanging nearby. 


• Anything he is able to pick up will likely end up in his mouth.
• He has pretty good head control (with a little wobbly) while sitting supported


• He can hold his head and chest upright while lying on his stomach during tummy time. 


• Able to bear his weight when I hold him up on his legs

(3) Sleep
• By now, we both are enjoying almost a full night’s sleep. He will just wake up 2 times for feeding at night, so if I'm rajin enough, I'll expressed the breastmilk at 5 a.m as this is the best time to get optimum EBM. 

 
+- kalau SN Jr menyusu sekali je malam, bgn pg boleh lah dpt banyak ni -+


(4) The Senses
• His eyes can already move together smoothly and follow objects and people around the room.
• Loves Abg SN's companion so much that he'd laugh over anything that Abg SN was doing to him regardless whether Abg SN jump on his playpool, push him away from mommy or even stepped on his arm huuhuhu.

+- muka SN Jr bosan bila Abg SN tidur -+

 +- muka ceria bukan main bila Abg SN tolak dia, bajet Abg SN ajak main hahaha -+

+- SN Jr redha je apa Abg SN buat kat dia, sikit pun tak nangis -+


When he's down with flu + cough for the past 2 weeks, he become extra cranky. Memang selama ni pun suka berdukung dan suka nangis kuat2, tapi masa tak sihat tu lagi berganda2 dia punya manja mengada-ngada sampaikan mommy terpaksa dukung dalam sling carrier tu sebab dah lenguh tangan nak dukung dia. Takpe lah anak, makin naiklah muscle di lengan mommy nih....mommy redha je, sebab mommy tahu SN Jr nak mommy exercise kan? eheheh.

+- budak manja nak berdukungggggg je -+
 

Yang bestnya pasal SN Jr ni ialah dia tak pandai jeles lagi dengan Abg SN, tapi Abg SN yang suka menjeles dengan adik especially during bedtime. Masa nak tidur, Abg SN nak mommy hug dia dan adik pulak nak menyusu. Sudahnya adik menyusu sambil tangan mommy riba kepala adik kat sebelah kiri dan tangan kanan mommy pulak peluk Abg SN. Ini baru 2 anak, kalau dah 3 anak nanti....celah mana pulak mommy nak letak sorang lagi tu? ekekkeke.

+- gaya tidur pun sepesen je -+


Walaupun Abg SN jeles dengan SN Jr, Abg SN tetap sayangkan adik. In fact Abg SN dah boleh di harap untuk jaga adik masa mommy solat. Alhamdulillah, semoga hubungan anak2 mommy ni baik2 saja sampai akhir hayat..Ameen.


 +- ketawa bersama...menangis bersama ♪ ♫ ♪ -+

Psssstt : orang cakap anak ke2 lebih berdikari dari anak sulung, betul ke?

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

6 words of wisdom & comments:

Sidratul Muntaha said...

tang berdiakri tu aku setuju
and ank no 2 lebih pick up belajo dari ank no 1
rata2 aku tgk base on experiences
ank sepupu aku ramai gitu
tapi part jeles tu
alhamdulillah
aqil bkn kaki jeles

Huda said...

dah 4 bulan sn jr..sekejap je masa berlalu ye kak..

transformed housewife said...

bab anok no 2 lebih berdikari tu tgk keadaan. Knur kecik2 lg keno pandai2 bawok diri jah sbb Abe Dey sakit. Kalu Tini dulu, supo jah mace Nazhan loni. Bilo besar sikit baru bulih harap ghajin nyipe.

NzA said...

cepatnya masa berlalu...dh bsar 2 org budak comel nie....

Hazrina Nasir said...

Tertinggal shinkansen. Tahniah Yatie akhirnya dh habis phd. Lepas ni menetap kat mana? Btw Sama je muka Abang SN dgn Baby SN. Both boys sng la nnt nk bergasak berdua :D

yatie chomeyl said...

sidratul muntaha : abg SN ni jeles masa tdo je la, masa lain boleh tolerate lagi

Huda : tu la, sekejap sgt rasa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...