CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 18 November 2013

SN jr hits 1 year old! *last month*

Salam

Yeay..yippeee..yabedabeduuu..SN Jr hits 1 year old.......................last month! *face palm* (=_') 

Ampunkan mommy SN Jr, lambat sangat update pasal your milestone unlike Abg SN punya entry yang beribu riban memenuhi blog mommy. Not that I love you less, but I wanted to spend more time with you so I'd rather abandon my blog for that.


Dear SN Jr,
Everyone wants to cuddle you and hold you in their arms. How can you blame them? You are just so darn cute! 

+- 5 months old -+

It is difficult to make a Birthday wish for a one year old who can’t read or write. But this wish is special because it is full of love, warmth and a lot of hugs for a little bundle of joy. 

+- 6 months old -+

Your innocent eyes and your contagious smile are extremely addictive. You bring unlimited joy into our life! 

+- 7 months old -+

Do you even realize how excited we are to celebrate your very first birthday? Wish you a long life and we hope you grow up to be successful and happy. 

+- 1st tooth : 9 months old -+

Your smile is the cutest smile I’ve ever seen. Wishing a very Happy 1st Birthday to the cutest and cuddliest 1 year old in town!

+- 10 months old -+

Anyhow, here's SN Jr's milestones so far ( 1 year 1 month old) :-

  • Growth : berat tak naik2 sebab super duper lasak, last timbang baru 7 kg saja walaupon makan banyak bukan main *ikut genetik mommy, makan banyak tapi x besar2*.
  • Eating habit : Makan semua makanan orang besar, makanan baby bo layan. Makan banyak dari Abg SN tapi badan tak besar2 jugak. Still breatfeeding and refuse formula milk tak kira yang mahal or yang murah huhuhu.
  • Communication : dah faham bila suruh 'sit down, stand up', pandai mintak makanan 'bak kit (bagi sikit)*, boleh sebut 'abang, mama' je..mommy daddy belum lagi
  • Social : no stranger anxiety at all, siapa2 pun boleh dukung tapi sangat2 tinggi separation anxiety with mommy kalau kat rumah; nak berdukung macam koala 24 jam even kalau mommy masak pon tetap nak bergantung kat kaki mommy *macam Ju on*.
  • Motor Skill : dah boleh jalan masa umur 11 months 3 weeks. 


    +- 11 months old -+


    Mommy ingat bila SN Jr dah pandai berjalan, kurang lah sikit nak berdukung tapi tetap SN Jr nak jadi koala kalau kat rumah. Yang peliknya, elok je masuk kereta nak keluar dari rumah, perangai koala hilang serta merta...tiada lagi tangisan pilu sebaliknya sengihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sepanjang jalan. Sah! Genetik tahi lalat di kaki tu dah meresap ke dalam diri SN Jr jugak, tu yang kalau duk rumah moody je manjang tapi kalau bawak berjalan..amboiiiiiiii suka bukan main.


    +- nak keluar jalan2, mesti kena pakai hensem2 -+

    +- ketawa bersama, menangis bersama -+


    As for SN Jr's 1st birthday, it was celebrated in his Tok Umi's house at Kota Bharu as it happen to be on the 2nd day of Hari Raya Aidiladha. Actually kalau ikut kalendar Islam, birthday SN Jr is on 1 Zulhijjah tapi kalau ikut kalendar omputih birthday SN Jr is on 17th October.

    +- birthday boy -+

    It was just a simple birthday party celebration with our family je, malas nak beria sangat sebab SN Jr tak faham apa lagi. Tunggu dah besar sikit baru best nak ajak ramai tetamu. 

    +- Adnan's clan -+

    Siap buat sekali harung celebrate birthday sepupu dia sekali : Zarif & Sofia..lepas tu sekali harung jugak dengan aunty Sn Jr i.e. CIk Amah. Tempah word bunting with my favourite party decorator i.e. Oleen from Sweet Almiraz. Sangat puas hati, I just inform her on the Hot Air Balloon theme through whatapps then proceed with payment .. tup2 dah sampai word bunting nya kat rumah MIL hehe...I like! ♥ ♥ ♥

    +- the birthday boys and girls -+

    +- word bunting from Sweet Almiraz -+

    Kek pulak tempah dengan my ex-schoolmate, based on Hot Air Baloon theme jugak. I just bagi gambar contoh kat Safuraa, then she translate my idea into this lovely cake. Siapa2 sekitar KB yang berminat nak order, can contact her through her FB Apam Mini Q or just whatapps her *tengok contact details kat FB*.

    +- yummylicious cake from Apam Mini Q -+

    +_ SN jr with his Hot Air Balloon birthday cake -+


    Saje pilih Hot Air Balloon theme sebab dah tau budak2 mesti seronok bila ada banyak balloons. Yang jadi masalahnya ialah terus susah nak control diorang. Mommy & aunties pulak semua duk tutup telinga takut belon meletup. 

    +- suka nya dia -+

    +- Abg SN tolong susun balloons -+

    +- masa untuk bermain! -+

    Sesi photography pon buat sepantas kilat sebab kanak2 semua dah tak sabar2 nak cuit2 kek..haiyoh riuh rendah suasana nak control tak nak bagi diorang cuit kek sebelum siap ambil gambar.

    +- Abg SN : "adik, jangan lah cuit2 kek tu!" -+

    +- Abg SN : "Haaaa, dah comot..abg nak report kat mommy" -+

    In the end, ada lah 2-3 keping je gambar yang elok..jadi lah kan dari lansung tak de hihi.


    +- SN's family -+


    Mommy & Daddy decided to buy Little Tikes' dinosaur rides ni as SN jr's birthday present, tapi macam biasa lah 5 minit lepas unpack, Abg SN akan buat toys adik jadi toys dia. Konsepnya ialah " Toys abg toys abg, tapi toys adik pun toys abg jugak!". Sekian, wassalam (=_='')

     
    +- nampak tu, abg dah standby kat belakang tunggu nak naik rides adik hohoho -+


    Psssssttt : banyak lagi entry tertangguh, hujung minggu pun full with activities..celah mana nak curi masa update blog ni? uwaaaaa


    ~ Thanks for reading this (^-*) ~

    10 words of wisdom & comments:

    Rose Azadir said...

    happy birthday to budak comel tu....anyway salam...sayablogwalking kat sini, jemput datang ke bloh saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. saya follow sis kat cini n kalau sudi follow la saya blk yer....

    ddfirdaus said...

    Cepatnye beso bb comei ni..uols now kat selatan ek..baca entry2 u yg now ni rasa cam dekat kg I jer..

    Eliss Mie said...

    cepatnya masa berlalu. maknanya my nayla pun dah nak dekat 1tahun jgk.hehe

    part mommy masak pon tetap nak bergantung kat kaki mommy *macam Ju on* sebijik nayla jugak. she's my koala bear too :p

    happy 1st bday SN jr :)

    Seri Selaseh said...

    one happy family.

    nieda said...

    Happy birthday sn junior...

    mazni_azis said...

    selamat hari lahir sn jr. semoga membesar dengan sihat dan jadi anak soleh. memang hensem sungguh

    yatie chomeyl said...

    Rose : thanks 4 dropping by :)

    ddfirdaus : kg u katne dear?

    yatie chomeyl said...

    Eliss : nayla pun suka jadi "ju-on" jugak eh?

    Seri Selaseh : insya Allah, ameen :)

    yatie chomeyl said...

    nieda : happy birthday 2 firas jugak :)

    angah : insya Allah, ameen. bila nak jumpa wafiy ni :)

    Almiraz said...

    Thanks Yatie for the kind mention.....i dah letak dalam blog sweetalmiraz.....so happy!...nxt time boleh order2 lagi...hihi

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...