CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 15 March 2013

#OOTD : Colour blocking skinny jeans


Lama rasanya tak membebel benda remeh temeh kat blog ni, asyik2 cerita pasal anak2 je, sesekali semangat berleter tiba2 muncul maka marilah kita update blog dengan bebelan bertingkat2 hari ni eheh. Topik bebelan hari ini ialah pasal trends colour blocking skinny jeans di kalangan wanita bertudung. 

Macam2 betul, dulu I dah bebel pasal legging/jegging kat entry Katakan TIDAK kepada LEGGING & JEGGING. Maka hari ini nak membebel pulak pasal colour blocking skinny jeans.

Lately, ramai pulak rasanya hijabsters dan fashionista yang share gambar2 diorang pakai skinny jeans. Trend ni pulak nampaknya dah berjangkit kat kawan2 I kat instagram/blog/FB. Sebelum trend ni berjangkit kat I, baiklah I tulis entry ini untuk mengingatkan diri sendiri.

I admit that I pun suka ikut fesyen semasa tapi I kena selalu tanya diri sendiri whether trend tu sesuai tak dengan status I selaku wanita Islam, isteri dan juga ibu. Bila I tengok dah semakin ramai kenalan2 instagram/blog/FB I yang share gambar diorang pakai colour blocking skinny jeans, I cant help myself to feel like I should own one too.

But deep in my heart, I know that it is not permitted by our religion to do so. Muslimah di arahkan untuk menutup aurat bukan membungkus aurat. I'm sure kita semua dah tahu tentang hakikat itu, cuma kadang-kadang kita terlupa ..dah fitrah kita selaku insan kan. Sebab tu kena selalu ingat mengingati.



Kalau fikir baik2, dah lah skinny jeans tu ketat sampai menampakkan camel toe (kalau pakai baju singkat)..lepas tu pulak colour nya striking bukan main. Sedangkan kita di saran kan untuk berpakaian yang tak menonjol, kalau dah colour blocking atas sampai bawah....celah mana yang tak menonjolnya....ye tak?.


+- pic source : here -+


Lagi satu, I rasa trend #OOTD di kalangan bloggers/twitters/facebookers & instagram-ers menambah lagi kepopularitian colour blocking skinny jeans di kalangan muslimah.

Ok, for those who haven't heard of OOTD, it refers to Outfit Of The Day and it is usually used on fashion blogs, or other places where people show others what they are wearing or have worn. I personally have no problem with this current trend of showing whatever u r wearing as u might gives some ideas to others on how to style themselves too.

Bila famous bloggers or hijabster post# OOTD ni, ramai yang akan comment puji pujian. Maka ramailah yang akan berkenan dan tuan pengupload gambar tu pulak akan makin seronok sebab di puji-puji cantik (siapa yang tak suka bila di puji, I pun sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa weh eheh). The thing about OOTD is it tends to make ordinary people like me drooling over the outfit. 

Tapi kalau korang yang share ni share OOTD yang pakai skinny jeans tu, tak terfikir ke yang korang pun dah bersubahat mengajak ke arah perkara keburukan..sedangkan kita di sarankan mengajak ke arah kebaikan dan menegah ke arah keburukan?.





I harap kalau ada kenalan FB/blog/instagram I yang suka pakai colour blocking skinny jeans yang terbaca entry ni, please dont be offended by this entry. I cuma tulis ni sebab nak mengingatkan diri I  in case kalau nafsu dalam diri terasa nak bergaya pakai colour blocking skinny jeans ni. 

Also,as a gentle reminder to those yang suka share gambar OOTD tiap2 hari, could you please share gambar outfit yang you rasa betul2 bermanfaat untuk di kongsi. Maksudnya, descent clothes so that if someone was inspired by your style..you pun dapat pahala sekali...ok x?

Kalau kita tak mampu nak tambah pahala, at least kita kuragkan berbuat dosa. Kalau kita tak mampu nak ajak orang buat kebaikan, at least kita inspired orang untuk buat kebaikan. Kalau kita tak mampu nak menjauhi dosa, at least kita jangan ajak orang untuk tambah dosa sama2 kita.

Psssttt : no heart feeling to my blogger/instgram/twitter/FB friend...this is just a gentle reminder to myself and to those who care.

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

10 words of wisdom & comments:

Nad MamaZN said...

Like!

Puteri Satu said...

syukur akak masih belum terjebak dengan trend colour block or skinny jeans ni lagi.. :)

MamaAliya said...

good sharing yatie..

mama_umar_maryam said...

good sharing yatie..mmg suke tgk yg cantek2..tp dlm ati ttp suke yg nmpk sopan,labuh di punggung..at the same time nmpk gojes, haa..poning dah..
mule2 igt nk ckp psl trend block color..rupe2nye skinny jeans/legging ye..

Mixed-family in da house.... said...

super like entry ini ....

Nanak said...

good entry!

yatie chomeyl said...

nad : thanks :)

puteri satu : harap kita x terjebak la ye kak...ameen

yatie chomeyl said...

mama aliya : semoga bermanfaat utk semua

mama_umar_maryam : termasuk sekali la tu..colour blocking skinny jeans :)

yatie chomeyl said...

mixed family & nanak : thanks dear :)

SUwithlove said...

Peplum pun cantik kan... Tapi x berani nak pakai..... Hehehhe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...