CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 13 January 2015

Ziarah ke Turki : Istanbul Day 2


Haish haish haish.....berkulat dah janji nak update pasal sambungan ziarah Turki (entry sebelum ini Ziarah ke Bursa, Turki : Day 1dengan umrah with kids. Maka taip lah sikit2 tiap2 hari dan kena paksa diri dengan lebih gigih update blog sebab dah janji dengan diri sendiri, bajet azam tahun baru 2015 :p

(1) Bursa --> Istanbul
- check out dari Bursa menuju ke Istanbul, singgah sekejap kat kedai sweets Munira. Ada la beli non-alcohol perfume and few Turkish sweets kat sini.
- Sepanjang atas bas, mula2 je sibuk tengok pemandangan..after a while tidur berdengkur berkrohh krohhh eheh.

+- kat dalam kedai, SN jr dah terlentok tidur dalam SSC -+

 +- dengan makcik pakcik trip yang sama, tengok tangan abg SN tu..sempat lagi nyakat SN jr -+


(2) Galata Bridge
- This bridge spans the Golden Horn, connecting the old city with Beyoglu, the northern district of Istanbul.
- stopped by for a while tengok pemandangan kat Bridge lepas tu makan kat restaurant Dersa Adet kat bawah Galata Bridge tu


+- superb view from Galata Bridge -+

+- SN's family on the Galata Bridge -+

 +- in front of Dersa Adet restaurant, SN jr is sleeping soundlessly inside the SSC -+



(3) Topkapi Palace
One of the most visited place in Turkey. Memang penuh je orang, so recommended untuk visit kat sini the first thing in the morning kalau nak betul2 round habis semua dalam tu.


+- depan pintu masuk @The Imperial Gate -+

+- This First Courtyard functioned as an outer precinct or park and is the largest of all the courtyards of the palace -+

+- one of the garden at the courtyard area -+

+- depan kaunter tiket -+

The Topkapı Palace (Topkapı Sarayıor) is a large palace, that was the primary residence of the Ottoman sultans for approximately 400 years (1465–1856) of their 624-year reign. Serius luas kawasan dia, memang semput gak lah nak jalan dengan tenang ditemani hero kecik ber2 ni.


+- The Gate of Felicity is the entrance into the Inner Court, also known as the Third Courtyard -+

+- abg SN kena ikat child harness, SN jr kena kurung dalam SSC -+

+- SN's family infront of The Gate of Felicity -+

+- ok, SN jr dah keluar dari SSC..baru nampak muka dia -+

+- The Tower of Justice next to the Imperial Council hall -+

Hubby & I weren't really a big fan of history, so kitorang paling berminat nak tengok pedang dan janggut Rasullullah s.a.w. je lah, lagipun serius ramai visitors. Nak masuk each room tu kena beratur panjang, habis korang ingat 2 hero ni sabar sangat nak beratur lama2....huk3x.




+- look at the queue....nasib baik sejuk, kalau panas terik..xde makna nya mak incik nak beratur pepanjang ni -+

+- tu nampak tu, sikit punya panjang barisan ke belakang tu hohoho -+

+-  nampak tak manusia2 sikit punya ramai tengah beratur nun belakang kitorang tu?*-+

+- yang ni tak ramai sangat beratur masa tu, so kami masuk lah kat The Conqueror's Pavillon that houses the Imperial Treasury -+


Lama jugak spend time kat area courtyard Topkapi tu, puas lah jugak budak 2 orang tu lari sana sini sambil di kejar Daddy, mommy tolong tengok je. Tak kuasa mommy nak kejar korang dengan pakai dress Poplook yang begitu feminin ni...hilang keayuan mommy nanti pffffttttt.


+- ni tengok ni, SN jr dah meronta2 mintak dikeluarkan dari SSC -+


+- SN jr dah nak start lari, abg SN pegang dulu suruh pose for the camera -+

+- siap panjat tembok, lepak macam garden sendiri -+


Sambil menunggu ahli lain dalam trip yang sama, kitorang lepak kat garden dengan pakcik makcik tourist Korea, cakap "running man"kat diorang tapi diorang tak tahu hahahaha. Last2 makcik pakcik ni bagi gula2 kat SNs tapi mommy terpaksa buang sebab tak tahu baca tulisan Korea kat ingredients sweets yang diorang bagi tu, kot2 ada animal fat ke, animal emulsifier ke, animal shortening ke..so cepat2 buang masa diorang tak nampak.


+- peramah makcik pakcik korea ni walaupun tak faham diorang cakap apa -+

Malas beratur punya pasal, kitorang pilih2 je nak masuk yang paling tak ramai orang lepas tu lepak sambil wefie banyak2 kat luar ngeeee. So, layankan je lah gambar2 wefie dari handphone ni..takkan nak wefie dgn DSLR gedabak tu; mau parkinson tangan nak pegang. Sila ambil baldi tadah sendiri kalau rasa muak nak muntah tengok gambar wefie bebanyak ni.


 +- Welfie 1 : depan The Gate of Salutation, entrance to the Second courtyard of Topkapı Palace -+

+- Wefie 2 : kat tepi The Conqueror's Pavillon that houses the Imperial Treasury -+

+-Wefie 3 : kat garden tepi The Conqueror's Pavillon pulak -+

+- Wefie 4 : depan ticket counter -+

+- Wefie 5 : depan pokok yang angkat jari macam masa tahiyyat -+

+- Wefie 6 : Tepi dan depan Palace Kitchen -+



(4) Blue Mosque
Sebelum balik hotel, sempat singgah solat Zohor - Asar kat blue mosque. Sini pun memang tempat wajib singgah lah kalau datang Turki, kalau tak datang Blue Mosque; jangan cakap korang dah sampai Istanbul..eceh..berlagaknya statement.

The Blue Mosque (Sultanahmet Camii) is an historical mosque in Istanbul. The mosque is known as the Blue Mosque because of blue tiles surrounding the walls of interior design. Dari luar tak nampak biru sangat, tapi bila masuk dalam memang nampak lah birunya.

+- hepi btol abg SN dapat wefie dalam Blue Mosque dengan Daddy -+

Mosque was built between 1609 and 1616 years, during the rule of Ahmed I. Just like many other mosques, it also comprises a tomb of the founder, a madrasa and a hospice. 



Besides still used as a mosque, the Sultan Ahmed Mosque has also become a popular tourist attraction in Istanbul. Ada ruang khas untuk orang Islam solat, kat ruangan solat, tourist lain tak boleh masuk lah, so walaupun ramai orang tapi tak menggangu kita nak solat.


+- outside of the Blue Mosque -+

Masa kitorang pergi tu, Tulip tengah berkembang cantikkat perkarangan Blue Mosque. Dapatlah pose feeling2 guling2 macam dalam cite Hindustan hehe.



+- shocking pink Tulip, tengok tangan SN jr tu laju je nak petik bunga -+


+- Dusty Pink Tulip...super duper cantik -+

+- one for the album -+


(5) Spice Bazaar
We were given about 1 hour to shop here, tapi sebab both hubby & I dah penat mengejar both SNs dari pagi, so kitorang tak borong apa sangat lah melainkan makan aiskrim Turki yang sedap kat dalam ni.


+- inside of the Spice Bazaar -+

- The 17th-century Eminönü Egyptian Spice Bazaar, open seven days a week, is another favourite of the camera-wielding, souvenir-seeking tourist. 
- This is the best place to pick up dried fruits and nuts, spices, olives, Turkish delight, oils and essences of the finest order. 



(6) Süleymaniye Mosque
The Süleymaniye crowns one of İstanbul's seven hills and dominates the Golden Horn, providing a landmark for the entire city. 
- Though it's not the largest of the Ottoman mosques, it is certainly one of the grandest and most beautiful.
It's an easy walk of less than 10 minutes around the Grand Bazaar to the Süleymaniye.

+- muka penat dah berjalan sehari suntuk -+

- This is our last tourist spot for the 2nd day visit in Istanbul, so lepak sini tunggu makcik pakcik siap shopping sambil bagi pigeon makan.

Pssssstttt : Okeh, nanti I will sambung untuk Day 3 pulak *yang tak tahu bila pulak bakal di update* hohoho.


~ Thanks for reading this (^-*) ~

2 words of wisdom & comments:

Mama Zharfan said...

siyes ssgt besh

Afziha Hafiz said...

Teringinyaaaa nak pergi Istanbul sejak tengok Istanbul aku Datang. hehe

Btw, love SN Jr. punya SSC. Brand ape? Comel sangat!

Cepat siapkan entri bersiri ni pleaseeee. especially on part Umrah with kids. Soooo gonna need your bits and tips.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...