CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 28 May 2013

Little eager explorer


Ya ampun, dasyat betul kadar kekerapan update blog sekarang ni. Maklumlah dulu2 update blog on weekend untuk seminggu punya entry, sekarang ni weekend pun kena kerja ataupun dah full dengan macam2 aktiviti..abes tu bila masa nak update blog...cer citer?

Mengenangkan SN Jr dah masuk 7 bulan pun 2 minggu lepas, I should just jot down his milestones *sungguh tidak adil mommy mu ini, masa Abg SN dulu tiap2 bulan update milestone huhu*.

Punyalah konon2 busy sangat mommy sampaikan masa SN Jr cukup 6 months, mommy tak sempat nak prepare his first solid food. Beli yang Heinz baby food in jar tu je. On weekend baru sempat buat puree fruits/vegetables untuk stok seminggu dan simpan kat freezer.

+- solid food @6 months old -+


SN Jr in his 7 months 2 weeks old milestones are  :

(1) Advancing motor skills
→ can roll over in both directions
→ can sit on his own with a little support. 

+- senang dah nak gi mall, SN Jr dah boleh duduk dalam trolley -+

→ beginning to scoot, rock back and forth, and even crawl across the room *kadang2 tersepit celah2 sofa pastu nangis sebab tak leh keluar*. 

+- gigih ukur living room -+

→ can pull himself to a standing position while holding on to mommy/daddy.
→ can transfer objects from one hand to another or directly into mouth *abg SN selalu kena marah sebab letak mainan kecik bersepah2, pastu adik masukkan dalam mulut huhuhu*.

+- muka tak puas hati bila Abg SN tak nak share toys -+

+- tapi dik, bila abg bagi..terus adik masuk mulut....acaner tu? -+


→ can use his thumb and finger in a pincer grasp to eat finger food or to hold toys.

+- muka happy dapat pegang mega blocks abg SN -+


(2) Evolving communication
→ respond to his own name. 
→ babbling "ba-ba-ba" and occasionally "mama" 
→ no stranger anxiety *OK je siapa2 pun nak dukung...janji di dukung hahaha* 
→ critical separation anxiety *lansung tak boleh duduk sorang2, terus meraung macam kena dera..maka berdukunglah dengan mommy sambil masak or jemur kain*

+- berebut mainan dengan cousin dia, anak kedua Pein (my bro) -+

+- santai bukan main mandi pool dengan abg SN -+


(3) Teething
→ drooling more than usual and chewing on just about anything *so mommy kena selalu bawak finger food dia kalau keluar sebab nanti kang meleleh2 air liur dia tengok orang lain makan*

(4) Enjoy
→ to be cuddled while sleeping
→ play time with Abg SN *walaupun abg kedekut mainan dia*

+- tendang kepala abg bila excited mommy nak snap pic dia -+

+- sebenarnya ni toys adik, tapi abg SN tunjuk demo dan terus conquer main hahaha -+

→ TV time with Abg SN *macam fahammm je dia, beria tengok*

+- elok je duduk bertenggek tepi Abg SN -+

+- dah lenguh duduk, baring pulak -+

→  prefer playing with spoon, remote control and hand phone rather than his rattle or block toys
→ exploring the whole living room and abg SN's play area *seronok bukan main kalau dapat terbalikkan drum set abg SN ekekeke*

Latest weight : 7kg. Nampak kecik tapi bila dukung, amboiii lenguh lengan mommy ni hah. 

Despite being a breastfed baby, SN Jr's immune system is quite low; kerap jugak selsema dan batuk. I guess sebab jangkit dengan budak2 kat nursery dia lah kot. 

+- gambar masa demam, mommy balut dengan tuala basah kat kepala -+

Dr tak bagi ubat la since dia still infant kan, so mommy cuma sapu Vicks dan doa supaya SN Jr sentiasa di berikan kesihatan yang baik...Ameen.


Pssssttt : last weekend sambut birthday Abg SN yang ke-4, ntah bila lah pulak mommy nak update cite tu hohoho.


~ Thanks for reading this (^-*) ~

7 words of wisdom & comments:

isabelle frankly said...

i pun risau kalo esok2 adib tanya...nape jrg update milestone dia mcm adam? hehehe

transformed housewife said...

HUsna gere tgk gambar2 Syahmi sakni. sibuk dio nok teke' keyboard nok menaip retep.

Rai Ourkizuna said...

eksaited je muka makan..hahaha..

i think maybe sebab surrounding kot. bercampur ngan bebudak lain.. atau pun sbb mak dia tak jaga makan. maklumlah..kat nihon byk makanan tak halal. kat sini mudah nak makan..hihi..

zailamohamad said...

baju kuda belang tu femes betul, anak aku pon ada juga baju tu..HAHA

yatie chomeyl said...

isabelle : mmg cenggitu la nasib anak ke2 kot ekekeke

kak nur : hari tu xdey kenyek husna lamo2. xde husna nk main dgn shahmi

yatie chomeyl said...

Rai : i rasa menurun perangai mommy dia yg mmg excited bab makan hahaha

zaila : jolo doh, baju stended baby2 di msia kot ekeke

Teratak Hami said...

Comel comel ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...