CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 20 November 2012

Begini rasanya jadi ibu beranak dua

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Sejak jadi mommy beranak dua ni, penyakit malas makin menjadi-jadi dalam diri. Bukan setakat malas nak update blog, tapi malas jugak nak buat kerja2 lain. *eh, tapi bukan ke memang sejak azali lagi memang pemalas pun...kui3x*.

Selain dari malas, faktor nak sesuaikan diri menjadi mommy kepada 2 hero pun turut menyumbang kepada kemerosotan entry kat blog. Sekarang baru I tahu macamana letih nya bila ada 2 orang anak. Patutlah sebelum ni kawan2 yang ada 2 orang anak tak sempat nak buat apa2 sangat melainkan menguruskan anak2 je. Rumah pun tak berapa nak terurus nih...tak boleh dah nak duduk tepi Abg SN dan suruh dia kemas toys dengan polite..terus jadi mak singa dan bagi arahan guna sound system max volume sebab semua nak cepat je haiyoh.

+- masa gambar ni di ambil, SN Jr baru 14 hari dan mommy masih bam bam bam -+


SN Jr dah masuk 36 hari, tapi tetap pola tidur dia tak berubah. Most of the days dia akan berjaga malam dan tidur siang. Asal jaga je, mesti terus nangis kuat2 dan nak menyusu. Kekerapan menyusu pulak bukan nya 3 jam sekali tapi setiap kali bukak mata, nak mengempeng nenen mommy je; sampai tersedak & muntah pun dia still nak nenen jugak. Kadang2 I rasa macam nak sumbat puting je kat mulut dia bg diam, tapi daddy tak bagi pulak huhuhuhu.


Dah namanya SN Jr berjaga malam dan tidur siang, so automatically mommy pun kena ikut pola tidur dia. Jadi nya masa dia tidur tu sempat la buat kerja sikit2, lepas tu mommy pun rasa mengantuk jugak dan join SN Jr tidur. Memang rasa berbeza sangat jaga SN Jr kalau nak bandingkan dengan masa Abg SN baby dulu. Abg SN dulu tak banyak ragam dan jarang2 menangis tapi SN Jr ni macam lebih manja dan lagi kuat nangis.......cobaaaaaaaaaaan.

+- 2 hero kesayangan hati mommy kena buli pakai baju pink, macho jugak kan? ngeee -+


Yang kesiannya of course lah kat Abg SN sebab masa adik tidur je lah baru dia boleh nak manja2 dengan mommy. Memang sekali dua singgah jugak lah rasa bersalah dalam diri sebab tak boleh nak bagi perhatian penuh kat Abg SN macam dulu. Sejak SN Jr lahir, memang I tak sempat pun nak buat activity dengan Abg SN macam dulu2, cuma sempat baca 1 buku je sebelum tidur..itupun kalau SN Jr tak nangis la huuhuhu.


+- gaya tidur sepesen je Abg SN dan SN Jr -+


Nasib baik lah Abg SN dah 3 tahun ++, dah boleh di harap untuk tolong mommy jaga adik. Kadang2 masa mommy basuh pinggan, Abg SN akan tolong gerakan rocker adik bila adik nangis. Bila mommy tukar diapers adik, Abg SN lah yang tolong buang kat dustbin. Bila adik tidur, Abg SN cepat2 ambikkan bolster dan letak kat tepi adik sebab takut adik "goleng" --> perkataan ciptaan Abg SN to represent bergolek + berguling kui3x.

+- trademark anak mommy : bibir muncung -+


Alhamdulillah, memang I rasa bersyukur sebab SN Jr lahir masa Abg SN dah umur 3 tahun ++, dia dah diaper-less, dah boleh berdikari untuk makan dan dah boleh di harap untuk tolong mommy. Plus, dah cerdik untuk faham larangan2 macam tak boleh bising, tak boleh kacau adik, tak boleh sentuh adik kasar2 dan macam2 lagi lah tak boleh yang terbit dari mulut mommy yang banyak songeh ni. 

 +- Abg SN kiss pipi SN Jr -+

I cant imagine macamanalah mommies yang ada anak selang umur rapat2 like setahun sorang tu dapat cope dan bersabar. Memang I salute lah dengan ketabahan dan kesabaran hati diorang as now I know that it was not easy.

Perkara paling terkesan di hati bila dah ada anak 2 ni ialah bila Abg SN kena banyak mengalah untuk bagi mommy layan adik. Sebab tu lah agaknya, bila mommy letak adik kat atas tilam/rocker dia, Abg SN akan cepat2 duduk atas riba mommy dan cakap "mommy, tengok lah kat Nazhan ni"...aduh, nak menitik air mata mommy dengar ayat tu.

Psssstt : agaknya orang yang anak beza umur dekat2 tu, baby diorang tak kuat meragam. Harap2nya fasa meragam SN Jr ni cepat lah berlalu pergi...Ameen.

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

25 words of wisdom & comments:

Sidratul Muntaha said...

tahu takper..
ahaha..
selamat maju jaya tie..
mgm lepas ni siaplah main psychology byk2..

Eliss Mie said...

dia nak suh mommy kurus slim shady balik tu.hahahaha

mcm mana laa kita tahun depan pulak yer.. tu la seb baik nuha dah besar .

MamaAliya said...

abg SN tak kuat merajuk ke bila mummy dia ada baby baru?? =p

MyKhalish said...

heheh... welcome to the club.. mmg kelibut weh.. kang fokus no2, no1 plak jerit, & seblknya. nih dedua dah bsr, bersaing2 gak lgk... kdg2 hlg sabar dah mak ni... bila dedua berbaik comey je, bila gaduh, tu yg xlarat. sempott.... haahhaah....

Nanak said...

i baca dlm pama..klu anak kedua lahir ms anak 1st umur setahun lbh senang nak handle berbanding dgn anak 1st yg dah 2y ke atas sbb dah pandai jeles..ehehe...

i pn bdebar-debar...
take care :)

love live good life said...

yatie,

i've been there and done that too. bila ingat2 semula, kesian mysara asik nak curi perhatian mummy bila mummy sibuk layan adik. kdg2 termarah jugak dia sbb sometimes kita expect dia faham. the good thing is she become matured more than other girls at her age :)

zailamohamad said...

nak serupo sungguh nga abe dio..

hihihi aku tak lamo lagi sero laguni deh oghe anok 4 :P

*∽ IZAN ∽* said...

sweet sangat tengok kalo 2 beradik ni tidur sesame kann!! Tu laa.. biasa la abg kalau dah ada adik mmg kena banyak mengalahh.. kena selalu pujuk abang sbb adik lum pandai apa2 kann..
Danish dulu asyik kena mengalah je sampai pernah tanya "mama ni dah tak sayang Danish ke?" uhuhuhuhuhu. agak sadis di situ

Jiey^Mien said...

Tiey, oghe lah saloh soghe hok mengalami susahnyoooo ado duo ank.. Even jarak Ian and Adik 3 n a half years, tapi Ian's needs, understanding etc kae x padey nge age dio. So mmg la macey ado 2 babies.. Dgn pangai Adik hok suko tiyok pah ko lo ni, memey stressful.. Ian xleh tggl alone nge Adik. Semo dio capable buak, sepak la.. tapa la.. tolok la.. memey bulih sakik la jwbnyo..

so, 1 adult keno duduk skali nge budok duo ore nni all the time. kalu soghe2 jago, memey xleh nk beghok kecing..

kalu soghe2 jg budok 2 ni, memey keno dukung rifa kalu nk wak gapo2 sbb takuk abe dio kenak.. end up, rifa jd koho ngado2 n manjo n n dukung sokmo.. hatta masuk bilik air skalipun keno dukung.. kahhhh

nieda said...

I faham yatie. Kita melalui fasa yg sama. Mmg yg sulung akan kurang perhatian. Kesiann tp harap2 mereka akan faham

*azni* said...

me too..bila dua2 menangis nak perhatian serentak mak rs nak masuk bilik dan kunci pintu jer..cobaaann..lebih2 lg sy pjj dgn hubby..anak dua2 sy handle sorg2..mmg kena betul2 sabar bila berada dlm situasi camni..huhu..

Rai Ourkizuna said...

comelnya SN..insya allah SN jadi abang yang baik dan memahami.. muncung dari kecik sampai besar tak berubah..ahahaha..

cute gaya dua beradik tu tidur..

syukur my 2nd tak kuat sangat meragam. tapi abang dia pulak yang kuat meragam..belum puas bermanja gamaknya..tapi nak dapat no 3 ni, dedua budak tu tetiba terlebih manja pulak..haihh..harap2 i can be more like mother..less like monster..hehehe..

Delimasari said...

comei nya dia

♥MAMASYAZA♥ said...

ami pun dulu camtu le, siang tido tak sedar dunia, letak bom pun mesti tak jaga, tapi bila mlm, tepat pkul 12, dia akan start berjaga sampai le ke esok paginya, mmg ting tong kepala akak tiap pagi nak pegi keja

transformed housewife said...

knur dulu pun mulo2 tension maso beranok ko Fizah sbb Tini baru 2thn 4 buley. Tp lamo2 jd biaso & cekapla sikit. Loni bilo 3 doh ok sbb Tini & Fizah besar doh.

yatie chomeyl said...

sidratul muntaha : psychology takpe lg, tkut kang aku yg psycho wakakka

eliss : bersiap-sedia lah kamu ehehe

yatie chomeyl said...

mama aliya : x pon, dia dh fhm agaknya...so far ok je dia

mykhalish : haiyoh masa tu mesti mommy jd lebih singaaa dr skrg eheh

yatie chomeyl said...

nanak : tp so far ABg SN x jeles pun, dia mcm faham bila mommy kena attend adik...tp xtau la dlm hati di ajeles kot

fiza: hope abg sn pun jd matured mcm mysara jugak la

yatie chomeyl said...

zaila : mung mesti lamo doh ado perasaan gini key

kak izan : sedihnya ayat danish tu...sob sob sob

yatie chomeyl said...

jiey : insaf metar ore raso bilo baco komen jiey nih. patut ore syukur doh sbb at least abg sn cidik n buleh harap doh

nieda : baby u pun kuat meragam gak ke

yatie chomeyl said...

azni : i pun tgh pjj dgn hubby..at times rasa x tertanggung sorang2 kan huuhuhuh..bertabahlah duhai hati

Rai : selamat mencuba bersabar wpon sukar ngeeee

yatie chomeyl said...

delimasari : mekacehhhhhh

mama syaza : baby SN jr ni siap pakej berjaga mlm n nangis. ami dulu smp umur brp jaga mlm kak?

yatie chomeyl said...

kak nur : setakat ni xleh cope lg..harap2 lepas ni ok la huuhuhu

@e_da said...

ingatkan kita sorg yg rasa mcm tu... apa yg yatie tulis ni same sgt apa yg i rasa skrg ni... kdg2 jd tarzan... kdg2 rasa mcm tak adil x bg rasa kasih syg kat si abg mcm dulu...bioa adik tido baru leh layan dia... memang i pun salute kat org yg ada anak rapat rapat neh...

Mcm i lak terbalik... masa mika baby lg byk ragam...x tidur malam, deena ok sket...

Apapun moga anak kita sihat membesar... kalau boleh cepatla diorg ni besar... hihii

yatie chomeyl said...

@eda : tp bila diorg besar, dpt pulak baby lain plak..ekekekke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...