CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 21 January 2013

SN Jr is 3 month old already

 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
SN Jr is already 3 months 4 days old today ..phewwww, cant believe how time flies these days. *ayat skema mak2* ngeee.

Macam masa Abg SN dulu, mommy rekodkan monthly progress and milestones, so to be fair utk SN Jr pun kena buat gitu jugak lah *selagi terdaya dan selagi rajin* ngeee. 

(1) Motor skills
• SN Jr’s neck strength is improving. Kalau dukung bagi berdiri, dah kurang lah head wobbling yang tergeleng-geleng kiri kanan tu. 
• There's a big possibility that he'll be a FOOTBALLER when he grow up sebab SN Jr ni suka sangat2 stretch out his legs and kick while lying on his bed.

 
 +- dagu berlapis2 -+

(2) Sleep
• His stomach can accommodate more milk now, so dah kurang lah reflux muntah lepas susu macam masa umur 1-2 bulan dulu. This also allow SN Jr to sleep for a stretch of six or seven hours at a time, which translates into a good night's sleep for mommy...yeay yippeeee.
• For his afternoon nap pulak, senang je nak tahu kalau di abetul2 ngantuk..SN Jr akan nangis macam kena dera....meraung beria-ria tanda mahu di dodoi. Cara dodoi nak bagi tidur ialah dukung dan tawaf keliling rumah, maka makin naik lah muscle kat lengan mommy. Takpelah, I took it as a form of exercise for me to keep fit and keep my slim figure pffftttt.

+- muka mamai -+

• For his bedtime pulak, SN jr tak suka tidur kat atas tilam dia kat tepi katil tapi akan tidur nyenyak bila mommy letak dia tengah2 between mommy and Abg SN. Tak sure samada tu tanda2 jeles berebut mommy ataupun he was just enjoy being cuddled by mommy and Abg SN.

 
+- sleep like a boss, tidur angkat tangan adalah posisi feveret -+


(3) Communication
• SN Jr’s hearing and vision are improving. Dah kenal suara mommy, bila mommy panggil "adik"..cepat2 toleh kepala cari mommy.  

+- dah boleh respon bila mommy panggil "adik" -+

•  Start to engage with us in hilarious new ways. Dah pandai gelak bila mommy agah..cair tengok senyuman manis dia *mak2 memang suka puji anak sendiri*.

+- ooo manisnya...manisnya senyumanmu ♪♫♪♫ -+

• Paling penting bila dia jaga dari tidur...nak sembang dengan mommy 24-7...aiyohhh kalau mommy tak tengok muka dia; mula lah start drama air mata syahdu. 

+- ingat chomeyl sangat lah buat muka cebik2 camtu mintak simpati mommy -+

• Playing with 'bubbles' is his favourite activity these days, nasib baik rambut mommy tak start gugur lagi. Habis basah2 bip sebab dia suka sangat buat buih...jenuh satu hari nak kena pakaikan 3-4 helai bips.

+- mula2 buat bubble sikit dulu -+

+- lepas tu main bubbles sampai menjejeh2 tepi bibir -+


(4) The senses
•As his vision and hearing is improving, he can focus on watching videos for a stretch of 15-20 minutes before he get bored. Abg SN pun rajin layan adik tengok video kat ipong dia.

+- layan video kat ipong Abg SN -+

• Enjoy thumb-sucking...tapi bukan thumb je, kalau boleh sepenumbuk jari2 tu dia nak hisap hahaha.

+- not only thumb-sucking but knuckle-sucking as well -+

Aaaaa gitulah ceritera SN Jr in his 3 months old. Current weight is 5.3kg; tak setembam Abg SN masa baby dulu tapi dagu dah berlapis2 jugak lah. Bila dukung pun, dah lenguh2 lengan mommy. Ada harapan lah mommy nak dapat muscle macam Posh Spice nanti ekekeke.

Pssstt : blog ni nampaknya update pasal cerita anak2 je lah these days sebab Hard disk masih rosak dan gambar jalan2 semua kat dalam hard disk tu...adoyaiiiii.

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

13 words of wisdom & comments:

eray said...

suweet sangat sn jr nie. anak no 2 memang manja kededek...

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/01/meal-shakes-untuk-gaya-hidup-aktif.html

Nanak said...

ohoho..seronoknya dha blh tido begitu lama di malam hari...
twins kalau nak tido lena kena tido meniarap..dan cara dodoi adalah sama..kena dukung n tawaf satu rumah..mcm nak patah tangan ok..

mama tisya said...

wah dh 3bln++ dh adik SN jr..cpt tul ms berlalu

Rai Ourkizuna said...

SN junior sangat sangat sebijik macam muka abang dia..

sama cam anak first saya..aqil tu.. asyik nak dukung je.. ok la since dia anak first kan..seb baik yg no 2 agak behave..hahaha..

アヌム said...

cpt je dh 3 bulan kan huhu

transformed housewife said...

Husna jerit2 tgk gambar Nazran.

mazni_azis said...

memang cepatnyer masa berlalu...cute betul baby sn jr ni. bila nk boleh jumpa...

yatie chomeyl said...

eray : sofia pun manja kededek jugak ye?

nanak : u lagi lah lenguh...kena tawaf utk 2 org terus hahaha

yatie chomeyl said...

mama tisya : tu la, cepat kan?

Rai : anak no 3 nti camne la plak ye hehehe

yatie chomeyl said...

anum : tu la pasal..x lama lg baby anum plak kluar ;)

kak nur : bakpo jerit? kenal ko? hehe

yatie chomeyl said...

angah : tggu aunty angah bersalin lah boleh SN jr g jmp baby aunty angah sekali :)

Sidratul Muntaha said...

cepat betul masa berlalu..
huhuh..

reitak said...

Congrats dear...it's been so long since I even wrote my blog or read others! :)

he's really adorable!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...