CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 23 January 2013

Super duper easy "Upside down pinneaple cake" recipe

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Sebagai seorang ibu beranak dua yang kuat makan, I mengaku yang I sangat2 suka makan kek tanpa memikirkan lemak terkumpul selepas mentekedarah kek2 itu. Sesuai dengan keterbatasan  waktu yang semakin menghadkan ruang masa yang banyak untuk diri sendiri (*perghhhhh, cikgu BM mesti bangga ada anak murid macam I*); I nak share resipi upside down pinneaple cake yang I copy paste dari Nigella Lawson.

Sumpah resipi ni senang yang amat, pastu hasilnya memang wallahhhhhh sedap gila. Sangat sesuai untuk orang macam I yang tak berapa rakin (a.k.a MALAS) dan tak berapa reti sangat bab2 baking ni. Cakap banyak tak guna, ayoh kita tengok resipi yang kengkonon senang sangat tu.

BAHAN-BAHAN :- 
  • 2 tablespoon gula castor
  • 6 slice(s) pineapple(s) (nenas dalam tin +  3 tbsp juice)
  • 11 Glace cherries (untuk hiasan)
  • 100 g tepung gandum
  • 1 teaspoon baking powder
  • ¼ teaspoon bicarbonate of soda
  • 100 g butter (soft)
  • 100 g gula castor 
  • 2 biji telur (medium)
CARA- CARA :-
  1. Preheat the oven to 200°C. 
  2. Sapu Butter kat dalam loyang.
  3. Tabur 2 tablespoons of sugar atas sapuan butter dalam loyang tadi, lepas tu susun pineapple slices dalam loyang.
  4. Kat tengah2 each pineapple ring tu letak kan ceri.
  5. Masukkan tepung + baking powder + bicarbonate of soda + butter + gula castor + telur dalam food processor dan pukul sampai adunan sebati. Masukkan jugak 3 tablespoons of pineapple juice dalam adunan tu.
  6. Curahkan adunan tu slow2 dalam loyang atas cherry-studded pineapple rings; lepas tu ratakan adunan.
  7. Bakar utk 30 minutes, lepas tu kikis tepi kek dan terbalikkan kek (upside-down) bila dah sejuk.
 Haaaa amacam, senang kan? Senang gila2. Nak tengok hasilnya tak?

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x




+- dah ada kesan potong dengan pisua kat tengah2 kek tu, baru teringat nak ambik gambar -+


Aaaaa, I tahu lah rupanya memang tak semenggah sangat, dah potong separuh baru teringat nak ambik gambar ngeee. But if u knew me long enough, u might already know by now that I am just trying to keep my signature that is to bake a USO : Unidentified Sweet Objects ..just like what I've made earlier on previously with my cheesecake, macaroons and churros  ekekekeke.


Pssssstt : masa kecik2 dulu Arwah Ma selalu gak buat kek ni, so masa buat kek ni hari tu..tiba2 memori tu singgah kembali. I miss her so much..Al-fatihah untuk Allahyarhamah Saadah.

~ Thanks for reading this (^-*) ~ 
 

17 words of wisdom & comments:

Nory Zoulkefle said...

rajinnyer buattt...

nieda said...

Rajinnya tp serius resepinya senang. Boleh cuba ni

♥MAMASYAZA♥ said...

anak2 akak pun suka kek tu,last buat raya puasa aritu, lepas tu dah malas...hehehehe oven pun dah lama tak berasap

eray said...

even USO pun dah terliur..nak cari nenas ar cenggini

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/01/mengandung-dan-menyusukan-tidak-mustahil.html

zailamohamad said...

serious rajin yati ni..hihihi

al fatihah buat arwah

isabelle frankly said...

my fav ni..tp last mkn kat yogitree tahun bila ntah.
yay...boleh try x lama lg.tq 4 sharing

transformed housewife said...

knur lamo jugok tok dey nok wat kek. BUdok2 ni lamo dok mitok. MAce nok try teh jugokla. Memey dulu muloh Ma rajin wat kek nenas ni.

Hazrina Nasir said...

sedap kek ni! dlu dok nihon selalu buat. since balik msia dh lama xmain masak2. sbb suasana rumah tak memberangsangkan. xsabarnya nk masak2 balik

Ummi Salsabila said...

U tulis churros.i tetibe tingin la.Nak buat malas...hehe

HasnulYakin Mohammed said...

Duh! Sedap tu :D

Sidratul Muntaha said...

dulu
sekali je buat
but then..
mgm tak mionat la..
tak thu naper..
cake ni mmg senang nak buat..
btw..
lawo la cake!!

yatie chomeyl said...

nory : sekali tu je rajin, banyak kali lagi mlassss je manjang hahaha

nieda : sila cuba :)

yatie chomeyl said...

mama syaza : yatie pun sama kehkehkeh

eray : dh buat ke belum? ngeeee

yatie chomeyl said...

zaila : dop eh, malas hapah...koya rajing jah ni

isabelle : slmt ber-pinneaple ;)

yatie chomeyl said...

knur : tu la, terigat ko muloh ma

ina : nanti dh ada suasana mem-baking yg memberansangkan, boleh lah sambung baking ;)

yatie chomeyl said...

US : kat jepun ni ada jual yg frozen churros hehe

hasnul : mana tahu sedap, xrasa lagi hehe

yatie chomeyl said...

sidratul muntaha : lawo ke bende...cecomot USO aku tu hah ngeh3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...