CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 12 January 2011

Yatie Chomeyl mencomotkan Macaroons

Baru2 ni, masa bloghopping kat few blogs;Penyakit 'kronik' akibat jangkitan iklan & gambar makanan muncul kembali. Aiseh, kali ni akibat terliur nak makan a Traditional French Pastries i.e. Macaroons.

I've never in my life have a taste of it, but I'm drooling to try it because the cute and the colorful looks of the Macaroons have made it look super delicious.

There's two place in Fukuoka where we can get a hold of these Macaroons


(i)
Ardeur Hakata

=- macarons in Ardeur Hakata. Pic source: here -=


(ii) Costco




However, these two shops aren't so much in the walking distance from my house. Plus, the price of these cute-looking foods is quiet pricey for a patisserie. Thus, I forced myself to do what I can do the best; that is to look for the recipe in the internet, and start making my own macaroons by referring to the recipe provided by Noreen.

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TSsSRG_ZGJI/AAAAAAAAJ2c/P5m-8VVA5y4/s1600/edited%2Bpics3-1.jpg

Cara2:
  • ayakkan gula aising, serbuk badam dan serbuk koko --> ketepikan
  • pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga berbuih
  • masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu dan kembang (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak mudah jatuh)
  • kaupbalikkan adunan tepung sedikit demi sedikit sebanyak 4 kali sehingga sebati
  • masukkan adunan ke dalam piping bag
  • dengan menggunakan 5mm nozzle pipekan adunan ke atas dulang pembakar yang telah digris atau dilapik dengan non-stick paper sebesar 2.5cm
  • setelah itu hentakkan dulang pembakar tadi untuk mengeluarkan angin
  • ketepikan selama 1 jam supaya adunan mengeras
  • kemudian bakar pada suhu 150C selama 15 min atau sehingga keras
  • biarkan sejuk sebelum di angkat dari dulang dan diisikan dengan filling

untuk membuat filling:
  • ayakkan dulu gula aising
  • kemudian satukan semua bahan dan pukul sehingga sekadar sebati
  • simpan di dalam fridge lebih kurang 1 jam sebelum digunakan

Notes & tips:

  • untuk dapatkan saiz yang sama, I lukis bulatan guna syiling atas non-stick paper
  • sebab sekarang ni winter, so I tak perlu tunggu sejam untuk sejukkan adunan lepas dah paip atas dulang, I cuma letak dulang kat luar rumah, dalam masa 5 minit adunan dah pun mengeras. kalau u all, mungkin boleh try letak depan aircond untuk cepatkan proses tu
  • guna pisau yang tajam untuk kikiskan dari dulang pembakar atau non-stick paper dan hati2 kerana ianya mudah rapuh. sebaik2nya lapikkan dulang pembakar dengan non-stick paper/parchment paper supaya senang untuk diangkat.


I have to admit that it wasn't as difficult as I thought it will be to make my own macarons, but then I have to also admit the harsh reality that my macaroons was not in the same look as the macaroons that are sell in store.

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TSsSRYBjC_I/AAAAAAAAJ2k/4-XzeGcMokg/s1600/DSC_0327.JPG


Dang!. The upper part of my macaroons crack and hell it doesn't look delicious at all. But, believe me when I say that it really is delicious, coz hubby cant seem to stop eating it when I offered it to him.
My hubby has a high standard on a food, thus when he said "sedap", he really meant it!.
*Or else, mungkin hubby tipu je cakap sedap sebab takut I meroyan mintak bawak gi beli macaroons kat kedai sengihnampakgigi hehe*.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TSsSRuxFDjI/AAAAAAAAJ2s/_w7YDi83d-s/s1600/DSC_0329.JPG


"This delicious bite-sized morsels are so colorful-but behind their cute appearance lies a very difficult art, that has taken even masterful bakers a few failed attempts before they achieve that sheen on a smooth macaron shell and macaron feet. This art depends a lot on experience and a good mentor in my opinion because a lot of the steps are all about the touch and feel of the batter."
--> I quoted these sentences from someone who really understand about the difficulty of making a good looking macaroons, phew...how I'm glad that I am not alone eheh.


Erm, I guess these experience of making my own macaroons has left me to 2 options:-
(A) Try making it again until I can master the art of 'macaronage'

OR


(B) Give up and move my butt to the store where I can get the real lovely look and delicious macarons made by the experts


Ermm, I guess I should just pick the second option and ask hubby to bring me to the shops. Perhaps, this coming weekend is the perfect time to go to the shop, don't you think so darling? gatai Ngeeeeee.


Psssttt: The macaroons that I make is another addition to the collection of my Unidentified Sweet Object (USO) list.. sengihnampakgigi hahahaha.

27 words of wisdom & comments:

Huda said...

cayalah kak..nampak sedap gak tu..practice make perfect ek orang kata :)

atoyis said...

cam sedap..nk try nnti..owh resepi churos yatie dh byk kali try dan menjadi rutin tetiap bagi..hahhaha..

Normaliza said...

baru ni je tau nama makanan nih..(macam jakun lak..hehe). nampak macam sedap & comel lah..:)

isabelle said...

aghhh...u ni bukan je menghasut i mkn kek, ni dah melarat ke macaroons sekali nih. adoiyaiiiii

edah said...

Yatie..jelesnye dah leh buat macaroon sendiri..I nie dah ngidam..better get it quick kan..other wise baby dlm tummy nie ikut cam abg dia pulak..meleleh je ayaq lioq

MAMASYAZA said...

nampak sedap n cumel, teringin gak nak rasa, pos sini se

Oyis said...

fuh gigih tu bakar macaroons sendiri. syabas bethi!

transformed housewife said...

takpo rupo tok comei tapi sedak. buatla rajin2 loni sbb bilo start kijo balik, jd malah pulok. huhu

Nadiah Sidek said...

tak pernah lagi rasa macaroons..

Affieza said...

Cuba lg lah kak...pasni mesti cntik dari yg kt kedai...hehe

Hanz said...

nak kena cari macaroon kat tempat lain utk influence me suka sebab aritu makan for the 1st time tidak berkenan di hati ini...

or else me cuba buat sendiri... :D

kakyong said...

jenuh jugak nak bg sama saiz tu... :)

ni kalo kakyong buat ni, mau sekali bakar.. habis.. sekali bakar , habis.. tak sempat letak filling... :p

eRaY said...

walaupun rupenye ade kekurangan tapi eray percaya rasenye walllaaa....
nak try buat ler

syayassir said...

makkk...
rajinnya yatie...
tapi, nampak macam sangat2 boleh menstimulate salivary amylase orang lah macaroons tu... adoi... teringin plaks... :P

Jiey^Mien said...

Pergh!! Cayalah!! *high five*

CuppyCakeMommy said...

kat kedai sangat2 manis lah babe..i pun nak try la bake sendiri..ingredients macam senang je

e.l.i.z.@ said...

allahhh ressepi la pulok :P
sedap benar ko macaroon ni? xreti la nk make heheh baso darak :P

NURUL IZZA said...

tgk2 gmbr..lapa plop...huhuhu...
nok tera la..tu pon kalu ghajin la.kikiki

Cikmin said...

salam yatiey...cikmin memang takde kekuatan nak buat snediri tanpa guide from someone yang mmg expert..hari ni bayar beratus untuk dapatkan teknik buat macarons ni..tapi puas hatiiiiiii sangat! lepas ni dah boleh ambil order dah..hiks..

nba-Nur said...

Good try Yatie.. Nampak sangat sedap.. (actually tak pernah rasa pon...)

yatie chomeyl said...

Huda >> aah, nanti nk try lagi :)

atoyis >> wah bagusnya u, i pun dh malas nk buat churros tu

normaliza >> mmg sgt comel kalau yg kat kedia, I puny aje x comel eheh

yatie chomeyl said...

isabelle >> i memang suka menghasut :p

edah >> dh dpt mkn ke x?

mama syaza >> hahha, malu la nak pos retak seribu macaron nya

yatie chomeyl said...

oyis >> sebab teringin terlajok. jd gigih la jugop

k/nur >> meme la, ti pun kelik msi anti mesti mals jugop hehe

nadiah >> sila la rasa, sedap wooo

yatie chomeyl said...

Affieeza >> orait bebeh, lps ni akak try lagi :)

Hanz >> aah, try buat sendiri ,mana tahu lg sedap dr yg kat kedai hehe

k/yong >> tu la psal, nasib baik tie buat masa SN tidur hik3x

yatie chomeyl said...

eray >> sila3x

sya >> mmg meleleh saliva...silalah try jugak

jiey >> opocot tok smp nok high five *jauh sgt* lagipun takut berlago perut mok buyung eheh

yatie chomeyl said...

cuppycake mommy >> aah, sng je ingredients dia

eliza >> sedap woo...acu try retep.

izza >> ghajin2 kan lah diri hehe

yatie chomeyl said...

cik min >> ajar lah yatie gak, leh tak?

nba-nur >> nmpk pun dh sedap, belum rasa lg kan kak? hik3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...