CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 27 January 2011

Asyik jalan2 je, study ke makan angin?

I selalu dapat komen dari kawan2 yang baca blog ni bertanyakan pasal kekerapan aktiviti jalan2 kami sekeluarga. Ye lah, every week ada je I update entry untuk segment Travel & Living tu kan. Asyik berjalan je, gi Jepun untuk study ke untuk makan angin diorang neh?


Entry hari ni I nak bagitahu lah secrets untuk aktiviti jalan2 kami sekeluarga yang membolehkan I update entry untuk segment Travel & Living tu setiap minggu.

(1) 3 places in 1 day --> 3 entries for Travel & Living

What you don't really know is that we actually went to few places in a day but I update the entry according to the place and not the date. Get what I mean? Contohnya macam entry Mandi bogel di Hyotan Onsen, "Neraka" Dunia di Beppu dan Hop on a Gondola at Beppu Ropeway tu, kitorang gi sana masa cuti new year hari tu (Kat Jepun ni, cuti new year start dari 28 Dec - 4th Jan) dan sebenarnya kitorang gi tempat2 tu pada hari yang sama je, tapi sebab I update dalam 3 entry berbeza..nampak macam kitorang gi hari lain2 la. But if u pay attention on our clothes, u might get the idea yang kitorang memang gi pada hari yang sama je pon sengihnampakgigi hehe.


Kalau u all perasan, I jarang nak tulis tarikh bila I gi tempat2 tu sebabnya I selalu lambat nak update entry untuk jalan2. The fact is kitorang sebenarnya gi kat tempat tu few weeks ago, tapi lepas 2-3minggu baru I update ceritanya kat blog. Tapi kalau I bagitau tarikh I pergi tempat2 tu dah jadi macam entry tu agak lapuk la pulak, dah berzaman baru nak update sengihnampakgigi ngeeeee.


(2) Spent quality time with family

For the past 2 months I always have to attend classes on Saturday. Kalau ikut kebiasaanya, kami akan jalan2 hari Sabtu dan lepak2 berehat kat rumah hari Ahad. Since I ada kelas hari Sabtu, Nazhan have to stay at home with his daddy and it kills me coz in a way both of them have to sacrifice their jalan2 time on Saturday and go jalan2 on Sunday when we should just resting at home on Sunday.


Dah la hari2 biasa Nazhan spent his time at his nursery from 9 a.m - 6 p.m (9 hours) from Monday to Friday. Bila balik rumah, main2 kejap and by 10 p.m he will go to bed. Tugas ambik Nazhan pulak hubby & I gilir2; if hari ni I ambik, esoknya hubby pulak ambik. Kalau hari yang hubby ambik, I balik lambat sikit lah dari lab i.e around 8 p.m gitu and vice versa. Overall, Nazhan only spent about 4-5 hours a day with mommy or daddy.


=- life as a grad student. source: PHD comics -=


If kitorang kat Malaysia, rasanya kitorang tak lah rasa bersalah sangat sebab ada family members yang lain kan. At least, once in a month ke, leh balik kampung untuk jumpa nenek & atuk. Tak pun, uncles and aunties Nazhan leh datang jumpa dia dan main2 dengan dia on weekend. Tapi kat sini, the only person that Nazhan have are hubby & I, sebab tu kami sedaya upaya berusaha untuk bawak Nazhan jalan2 dan keluar dari rumah so that dia taklah rasa keseorangan sangat.


(3) Once in a lifetime opportunity

It's not that we have the chance to be in foreign countries selalu kan. In fact I was feeling a little bit menyesal that I didn't update my blogs regularly when I was in Munich and Madrid for my master studies. Banyak dah tempat2 yang I pergi masa kat sana yang I dah lupa apa nama tempat tu. Even nama tempat2 yang I selalu pergi tiap2 hari macam kat city center dan shopping malls pun I dah lupa. Sebab tu I decided to update regularly on the places that we've been visiting here in Japan so that few years after this, I could still recall the nice moments that we've spent at those places.


=- life as a grad student. source: PHD comics -=


(4) Sharing is caring

Masa muda belia remaja dulu, I suka baja majalah REMAJA. Kat dalam tu ada segmen untuk orang2 yang jalan2 kat oversea bercerita pasal tempat2 yang diorang gi jalan2. Masa baca tu, I berangan yang one day I pun akan jadi macam diorang, gi jalan2 kat oversea then dapat cerita kat orang lain pasal tu. Dalam kes I ni, bukannya I jadi travel writer kat mana2 magazine pun but at least I get to share my travel experience with readers of my blog, fair enough rite?.


It's a nice feeling when someone come to you/commented on your entry by saying "thank you for posting this, tak dapat pergi sana..dapat tengok gambar pun jadi lah". Tak kisahlah orang tu ikhlas ke tak cakap gitu or just nak ambik hati I or just nak tulis komen kat blog I, tapi perasaan yang I dah sedikit sebanyak berkongsi info dengan orang2 yang baca blog ni buat I rasa gembira gitu. That's why entry untuk jalan2 kat blog ni biasanya memang panjang berjela sebab I seboleh2nya nak masukkan info2 pasal tempat tu *yang I copy paste kat internet* and elaborate the info based on my experience.

I really hope that orang yang baca entry kat segment Travel & Living akan dapat info pasal tempat tu dan at the same time dapat menyelami perasaan berada kat tempat tu jugak. At least I help some of you in saving moneys on buying the travel guide books.

http://blogs.praized.com/seb/files/2008/01/travel-guide-books.jpg
=- source: praized -=


(5) Tahi lalat di kaki

I don't know whether the theory that says "orang ada tahi lalat di tapak kaki kuat berjalan" is verified true or not. But in my case I believe this theory is undoubtedly TRUE. I ada tahi lalat di tapak kaki and ever since I am kids, I love to jalan2.


Masa kecik pun memang asyik berjalan sana sini je dengan my family dan peel ni terbawak2 sampai lah dah ada anak sendiri ni. Nazhan pun macam dah faham peel mommy & daddy ni and he seems to enjoy this activity of jalan2 also. Ada sesetengah baby mungkin tak suka bila jalan2, dan meragam and sometime jatuh sakit tapi Nazhan ni boleh di katakan membesar dalam transport dari baby lagi.


Sejak Umur 17 hari mommy dah bawak round park *sampai kena kacau dengan hantu*, umur 2 bulan lebih dah naik flight gi Tokyo ber2 dengan daddy,umur 4 bulan - 8 bulan naik turun train hari2 dengan mommy nak gi nursery, umur 5 bulan dah naik flight balik Malaysia, umur 10 bulan naik flight gi Hong Kong, umur 1thn 3 bulan naik flight gi Korea, umur 1 thn 6 bulan naik kereta 13jam gi Tokyo, dan banyak lagi lah. Alhamdulillah, jarang2 sangat Nazhan mengamuk masa jalan2 kecuali bila dia tak sihat je, other than that Nazhan memang akan enjoy trip jalan2 dan well behaved sepanjang perjalanan *which most of the time dia tidur je pon sebenarnya sengihnampakgigi eheh*.

http://lordofdesign.com/wp-content/uploads/2008/09/travel2.JPG
=- source: lord of design -=


Errrr, I guess above all of these reasons that I've stated here..the most associated reason for those regular update in the Travel & Living segment is mainly because the three of us memang ada tahi lalat kat kaki kot!. sengihnampakgigi Ngeeeeee.

http://www.photofurl.com/wp-content/uploads/2009/03/happy-feet-high-resolution-cartoon-wallpaper.jpg
=- source: photofurl -=

Pssssttt: u all suka baca entry jalan2 tu pendek dan padat OR panjang2 dan penuh info sekali?

35 words of wisdom & comments:

Normaliza said...

suka sgt baca entri jalan2 tu. ada info lagi bagus sebab kalau nak tgu saya pegi..entah bila la...hehe

Atiqah said...

tgk mood gak..kalau rsa nk bce entry jln2 akak yg pnjg lebar tu, insyaAllah smpai hbs sy bce..kalau x de mood, kdg2 sy skip je part info tu..enjoying the picts only

AshAnas said...

entry penuh info la best... kitorang xdpt gi pun, kitorang tahu tempat tu cmne... kot2 nnti de rezeki dpt gi mesti recall blk ape yg yatie chomeyl cite dlm blog die, hehe...

anas pun suke jalan2... bila nk fly ke japan bg anas & nazhan jumpa geng sekepala ni? haha...

eRaY said...

hahaha dah terjawab segala persoalan. sede pernah jugak tnye kat eray...best betul yatie & solah jenjalan jek...tapi pelik kan derang study...keh keh keh :)

BabyIbu said...

em betul. inilah peluang nak jalan2 tempat orang kan. takkan nak belajar je 24 jam. sakit otak dibuatnya. hehe. yana kat sini jalan2 kat the curve jelah - jadilah buat release tension hehe.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nak jugak tahi lalat kat kaki :(

memang suka tengok orang jalan-jalan tu, best baca..

dan jelez jugak :p

Idayu said...

saya baca jek, mana tahu lps nih kalu nk pergi bole refer kat your blog. mmg plan nk jln2 ke bwh pon nnti. tq anyway

Nadiah Sidek said...

syok baca entry yatie jln2. jeles pun ye jugak :p. sini mana la ada tmpt menarik nak jln2 on weekends. cuti pjg je la dpt jln2 ke state lain..time tu baru la ada cerita psl jln2

Hanis MY said...

Sis biasalah tu hanis pun salu gak dpt tu dr kawan takpe kita je yg tahu situasi sebenar huhu..biar apa depa nk kata i folo u sis, sudi2lah folo me back k...teringin nk jumpa sis!

Nanak said...

hehe..i pun suka baca REMAJA segmen yg budak study oversea tu kan..lama dah tak beli REMAJA sebab dah tak remaja dah..ehehe..
neway, i suka je baca n3 u pasal travel&living tu..lbh2 lg padat dgn gmbr n info skali..teruskan ok..
selain kuat bjalan2, org yg ada tahi lalat kat kaki ni laju orgnya..
u bekas atlit sekolah ke?ehehee

lailasani said...

hehehe..
pasal tahi lalat tu akak percaya-masa kecik2 laaa... tp org kata buleh jalan jauh... kebetulan akak mmg ade tahi lalat kat kaki.. lagi laaa makcik purcaya.. heheheh..
info2 yatie ni meme' baguh2... teruskan... panjang2 pun tara papa... menguntungkan ade laa...:)
jeleh tengok demo jale2 banyok nii..

Affieza said...

Bila baca segment travel n living kt blog akak ni buat saya berangan utk pergi jln2 camtu gk suatu hari nnti...hehe

isabelle said...

yeah...entry utk travelling tu mmg xleh buat semua sekali. kalo x, jenuh pjg berjela

zailamohamad said...

ore putih kato "once in a lifetime"

buke sokmo kito buleh g jale2 tempat orang so apa salahnya bershare info nga orang2 yg xleh g ni..hehhehe

syayassir said...

isk, saya memang kaki berjalan juga.. tak dapat berjalan sendiri, dapat baca cite orang berjalan pun dah cukup suka... bila lagi yatie nak berjalan tempat orang kan?

useryna said...

saya suka segmen travel n living tu. dan saya selalu kagum atas kerajinan akak letak info2. keep it up! memang bnyk membantu especially untuk sape2 yg plan nk bercuti n melawat tmpt2 tu.tak payah susah2 nk survey sgt, boleh baca entry akak je.hehe

p/s: saya pun ada taik lalat kat kaki..hehehehe..~

Ummi Salsabila said...

Suke sgt entry jln2 u.sbb kat blog lain tak jumpa.best sgt! Yelah,xdpt pi..tgk pun jadilah..hehe.one more point,sbb I pun suka jln2...mmg minat I la tu.hehe

Suke yg detail sbb le jd reference.mana tahu ade rezeki sampai ke jepun nnt.insy...;)

transformed housewife said...

rama suko baco entri pje2 pong sbb ado info. Knur berehi jale tapi Abe Ariff pulok jenih tok berapo berehi. huhu

mazni_azis said...

ada info la best..senang nk rujuk kalau nk pegi..hehehe..

mazni_azis said...

ada info la best..senang nk rujuk kalau nk pegi..hehehe..

dbalkis said...

ado ke yang menyiasat detail hari apa you pegi jalan hari apa you belajar yati?

ofcoz we need to fully utilise short period of time abroad kan? at least phd lama sket kalau takat master 1-11/2 year kalau tak jalan merata negara tu memang rugi besar kan?

at least u rajin dan gigih jugak mengentry your travel&Living @ Japan. Kalau i amik gamba sokmo pastu perak dalam pc tak buat entry pun sampai dah basi..huhu

i_sofia said...

tempat2 yg yatie pegi tu bukan slalu nk dpt pegi pun kan? nnti dah balik mesia dah xleh pg. dah ada kat sana, jalan je la kan.

n3 jalan2 tu rasanya ok je. cukup sifat :) dah nk cerita tempat2 menarik kan, mesti la panjang......

btw, anak sofia pun dari 4 bulan dah diajar 'berjalan2' so Alhamdulillah dia sgt tidak meragam kalau dibawa berjalan2. kitorang siap boleh jalan2 berdua lagi :)

CuppyCakeMommy said...

dah ada chance kat sana kan..apalah salahnya tul tak..
nanti dah balik sini..takde kerja nak membayar tiket flight semata2 nak berjalan ke sana..heheh

kakyong said...

tie punya citer pasal jln2 ni selalunya penuh dgn fact & info.. selain gambor2 yg meriah..

kakyong memang suka.. tak dpt g sana, dpt tgk gambor & tau info pun jadik lah.. xde la jakun.. selain blog tie kakyong suka baca kat blog nadiah...

kat blog ni, rasa mcm dah berjalan ke jepun, kat blog nadiah dpt pulak ke US.. dan ade 1 lg blog kak limah.. baca n3 dia etrasa mcm betul2 ade kat Turki...

nba-Nur said...

Rasanya memang kena gunakan peluang yg ada tu utk pergi berjalan. Bukan senang nak dapat peluang pergi ke luar negara, nikan pula atas tiket sambung belajar. Suka baca info padat dari Yatie, manalah tahu satu hari nanti dapat juga pergi ke sana.. InsyaAllah.. (selalu terfikir... entah bila la dapat pergi.. )

AyuArjuna BiGoshh said...

hehehe saya ada 2 tahi lalat kat kaki yatie..soper super duper kuat jalan saya ni...ngeh

Hamizah said...

kita pon ada tahi lalat kat kaki..
kalu bulih jale segar angin..hehehe

NURUL IZZA said...

tahi lalat di kaki..

bgs apa buat entry jln2..sekurg2nya blh tau skit sbyk tmpt2 di jepung. bilo neh nok g sano neh~

yatie chomeyl said...

normaliza >> tenkiu sudi baca ;)

atiqah >> i see, btul gak tu akn gitu gak kadang2 hehe

shira >> tu la, cpt2 bwk anas dtg sini jumpa geng se-i-phone dia hehe

eray >> tu la, akhirnya terungkai segalanya ceewah

yatie chomeyl said...

baby ibu >> btol sgt2x, if study je..aiyarrkk pecah kepala

eliss >> cepat2 lukis tahi lalat kat kaki eheh

idayu >> nti kalau jln2 sini, inform lah kitorang ;)

nadiah >> aaa nsb baik sini jalan2 x jauh sgt. tp kdg2 kitorg yg gedix gi cari tmpt jauh utk jln2 ngeeee

yatie chomeyl said...

Hanis >> if dtg kyushu, bgtau ye..leh jumpa :)

nanak >> i pun dh x bac REMAJA skrg, eheh

k.laila >> ambik pelue derat habis-habisan smentara duk sini hehe

afieza >> takpe berangan dulu, insya Allah nti leh gi

yatie chomeyl said...

isabelle >> tu la..kalau tulis semua, xmuat nak publish eheh

zaila >> jolo2x, lepas ni xtahu bilo doh nk mari sini semula

sya >> mesti sya ada tahi lalat kat kaki jugak ni

useryna >> patutlah suka berjalan jugakkkk ngeee

yatie chomeyl said...

US >> thanks sbb suka, nanti itulisi bny2k lagi smp u letih nak baca hehe

k.nur >> nasib baik t dgn solah dgn nazhan sumo brehi derat

angah >> bila nak mai sini?

dbalkis >> aah gigih gak update wpon kdgn2 lepas 2-3 minggu duk peram.tulis entry sikit2 hehe

yatie chomeyl said...

i_sofia >> sennag kalau kecik2 di ajar berjalan, kurang meragam..mak bapaknye leh enjoy berjalan ;)

cuppycakemommy >> aah, dah le tiket mahal pulak tu kann

k.yong >> so kalau org cerita psl tempat menarik kat jepun pun, kak yong boleh join sekaki borak dgn diorg gak kan ;)

nba-nur >> insya Allah, one fine day nanti mesti dpt gi :)

yatie chomeyl said...

ayu arjuna >> wah, 2 tahi lalat..lg power nih..i ada 1 je hik3x

k.hamizah >> jolo doh, wpon letih bilo buleh derat gop legooo jah sero hehe

izza >> mari la...bawok iman tu mari sini nok picit2 pipi dio ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...