CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 16 December 2009

Pagi yang GELAP ~entry separa emo~

Pagi ni hubby keluar rumah awal sebab kena pergi field trip, jadi I kena buat persiapan2 yang selalu nya di buat oleh incik hubby setiap hari seperti :-
(i) siapkan bekal bento sendiri
(ii) masukkan frozen EBM dan baby food dalam beg baby SN,

(iii) pakaikan winter clothes & baby carrier untuk baby SN sendiri,
(iv) siapkan sarapan sendiri

(v) jalan kaki ke train station sambil dukung baby SN dan bawak 2 beg.

Kisah pagi yang gelap bermula apabila :-

1) Baby SN jatuh katil.
Masa I kelam kabut buat segala mak nenek persiapan tu, baby SN tengah main dengan toys atas katil sambil meniarap. I letak dia kat tengah2 katil king size tu sambil I sarung my winter jacket. Tiba2 I dengar bunyi yang sungguh kuat..."BUMMMMMMMM" di iringi dengan tangisan nyaring with high decibel frequency by baby SN. Rupa2nya dia golek2 dan guling2 sampai jatuh dari katil ke atas lantai parquet dan masuk ke bawah meja study. Nasib baik kepala dia tak terhantuk kat bucu meja study tu, kalau tak mesti dah luka. I cuak gila, cepat2 dukung tenangkan dia dan nenenkan baby SN. Alhamdulillah, tiada luka2 di kesan dan tiada kesan lebam. Sigh...makes me feel I'm a bad mommy, plus this is the second time that he fall from bed while being under my care....bad mommy..bad mommy..bad mommy!.
sedih *entry 1st time baby SN jatuh --> "I'm a bad mommy"(click here)*


2). Terlepas train
Menambah kegelapan pada pagi ini ialah I dah agak lambat untuk catch train pukul 8.09minit...jadi I lari2 mommy anak lah sambil mengendong baby SN dan 2 beg itu semata-mata nak megejar train. Kelam kabut I masukkan tiket kat dalam mesin tu alih2 access denied --> ticket not valid!. Aiyarkkk...rupa2nya semalam last day untuk tiket bulanan tu. Terpaksa beli tiket lain dan terlepas train yang I gigih nak kejar tuh..huhuhuhu.



3).Tak dapat tempat duduk dalam train
Kisah pagi yang gelap tak berakhir setakat di situ. Bila dah masuk dalam train, priority seat yang I selalu duduk tu dah penuh. Biasanya orang bagi duduk tapi hari ni takde orang yang bangun untuk bagi I duduk. Ada sorang mamat yang duduk kat priority seat ni wat2 tak nampak lagi I ni dukung baby sambil angkut beg kat kiri kanan bahu. Rasa nak sepak2 kaki dia weh. Baby SN dah terlentok tertidur dalam carrier. I tak kisah kalau I sorang je tapi kesian kat baby SN je tak selesa tidur tergantung dalam carrier. Pulak tu ada 12 stops (30minit) sebelum sampai ke main central station
Hakata dari rumah I di station Imajuku tu. Dalam hati I terfikir gak, mamat ni tak kesian ke tengok pompuan cekeding yang tengah berdiri sambil menanggung beban seberat 10kg di atas bahu dia...aisyyhhhh, emo dibuatnya.

Terus I rasa diri ini di zalimi, pastu timbul lah niat nak doa yang buruk2 untuk mamat tu
around ....hohoohoho..emo2x. Dah nak dekat 4 station sebelum sampai ke Hakata, baru lah makcik yang duduk kat sebelah mamat tu turun dan baru lah I dapat duduk. I balas dendam kat mamat tu, himpit dia dengan beg2 I sampai dia tak selesa nak duduk...haaaaaaaaa...baru puas hati mak!. *muahahahhahah...gelak jahat*


4) Scarf asyik jatuh
Lepas hantar baby SN kat nursery, I jalan kaki ke kampus. Pagi yang gelap bertambah gelap dengan cuaca yang cloudy dan angin sejuk 6°C menghembus pipi. I pon belitlah winter scarf nak tutup hidung yang semakin perit kena hembus angin sejuk tu..tapi sebab hidung tak kurang mancung, scarf asyik melurut jatuh je. Diameter nostril pulak agak luas, memudahkan angin sejuk mencucuk2 bulu2 hidung...aisyyhhhh, emo lagi. Esok2 nak pakai purdah lah, baru senang hohohoho.

6528-000355b, White Packert /Photonica
(hidung dia mancung, scarf pon lekat lah bila di lilit kat muka..hohoho)
pic credit: google



Untuk mengatasi emo terlampau, I pun "terpaksa" aplikasikan teknik terapi paling berkesan iaitu shopping!. Ngeee...bukan shopping apa pon, tapi I singgah kat convenient store Lawson, beli air mineral 2l, jus epal 270ml dan onigiri ebi mayo. Padahal dah bawak bento 2 keping roti dengan nasi, tapi dengan harapan shopping boleh mengubati emo...I pun beli gak lah onigiri tu. Alhamdulillah, kenyit lepas minum air kotak dan ngap onigiri tu....segala emosi tidak sihat berlalu pergi.

http://greggman.com/japan/onigiri/ebi-mayoneezu.jpg
(onigiri ebi mayo)
pic source : greggman



Psstttt: Pagi yang gelap kini sudah terang selepas melepaskan emo di kedai dan di blog.. sengihnampakgigi ngeeeee
*bento = bekal
*onigiri = nasi kepal bentuk segitiga

36 words of wisdom & comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

orang jepun pun ada perangai mcm tu yer..ingat mesia jer jenis buat2 perangai tak nampak org yang memerlukan seat utk duduk.pity u and baby SN .

Huda said...

sabar kak, yg gelap dah terang :)

husna mase kat bakun aritu ade jatuh katil. sib bek lantai tu kayu n ade karpet time tu ummi abahnye tgh solat jemah isyak :) alhamdulillah x ape2 :)

Atiqah said...

tula..sometimes de je one day yg mcm dull semacam..buat semua x kena..

Jiji said...

That was ONE BAD MORNING kau!!

tu la bangun takbaca bismilah (suka suka tuduh ni)

Nadiah Sidek said...

onigiri tu apadia? next time jgn letak nazhan atas katil sorg2 lg ye. bdk cepat je bergolek2 :)

AyuArjuna BiGoshh said...

kesabaran yang amat Yatie...kesian baby SN...tapi samalah anak ayu dulupun selalu gak...huhu...moga terus bercahaya disebalik kegelapan...anyway...shopping memang terapi yang bagus huhu

kew_chop said...

kesiannyo dio tokwi tempat duduk dlm densha tu. tak penah lagi jupo oghe jepun gitu. kalu oghe, oghe mitok jah nok duduk situ. baso tok pehe gitula. budok mudo gitu la. takpela mommy, ari dah makin cerah tu. mitok2 pasni tok jadi gini doh. sie ko gewe kecik tu kene tido tok selesa.

Hamizah said...

alah cian adik akak nie,
sampai hati mamat tu ye.xberhati perut langsung. kalau kat perth ni, mmg seat utk org special tak de org duduk..org yg sihat akan berdiri. walaupun kerusi tu kosong

Hamizah said...

ciannya yarie..sampai hati dia buat adik akak camni ye..tak pe lah Allah Maha Adil..tgk kejap je yatie dah cool balik..yahooo

Sidratul Muntaha said...

hmm
ehehhe..
beselah tu
normal gak yerk klu kat sana bile ade makhluk tuhan ati kering buat2 cam tak nmpk mak dgn ank tercongok berdiri dlm bas/train..
klu ayulah
mmg soud jer
peduli ape bangsa lain
let's say ler klu kat sini..
camner yer yatie yerk?
pepagi dah berrebut dgn org gi opis
perghh!!
mmg lagi struggle.
reason ayu ckp?sbb dah pernh kena n mmg bese mrhkn org2 yg takde rasa kesian dgn mak2 org ni..

MAMASYAZA said...

bab baby jatuh katil tu memang akan berlaku, akak dulu masa ami kecik2, dialah antara 3 anak akak yg selalu jatuh katil, sbb tahap golekan dia tu melampau2. kalo dia jatuh mulala akak kelam kabut, gosok sana gosok sini..tau pun takut

xeea said...

err, kita mcm sama la.

once i screw up in the morning. i.e terlewat bgn pagi. i'll screw up the whole day! :p

E.L.I.Z.A said...

hehehe pg yg gelap sungguh lagu tu tuh..sabar sabar :P
eh bento tu namo rima?x pehe la..
so lg, onigiri..gapo raso dio?

Ummi Salsabila said...

sabar2..mcm2 hal.sian bby SN jtuh katil.xle tinggal da tu..da pndai golek2..:) sabar je mamat tu xkasi duduk.xptt tu.

onagiri tu pe?rase pe?

Mummy Aqil said...

yatiey.. dikau sgt kuat utk harungi semua nih. kalu daku, dah melalak spjg jln. wuwuwuuw...

zailamohamad said...

kesiannyer Yatie..tapi jangan sedih2 lagi..biaserlah tu, bila hubby takde di sisi, mulalah rase macam2..hahahaha..xpo, kalu shopping dapat menceriakan hari Yatie, buat aje..biar balik hubby terkejut tengok hasil2 rembatan di kala hari yang mendung ittew..hahaha

R28est said...

ma...kesian baby SN tau! mcm mana dia blh jatuh????????????????? huh...dah anta baby SN balik msia...biar kita yg jaga!!! *marah ni...

nadnye said...

sabar yea yatie... dugaaan
kesian baby SN,lain kali jgn letak atas katil
yang lain2 tu it just not your day..bayangkan la kalau org takde hubby...
yang shopping theraphy tu sama :>

nadnye said...
This comment has been removed by the author.
yatie chomeyl said...

eliss >> selalunya mmg dpt seat, agaknya mamat ni 1 dlm 1000 kot yg perangai gini kat jepun nih huhu

huda >> baby SN terus jatauh atas lantai parquet, tu yg risau tu

atiqah >> tu la pasal, nsb baik dh cerah semula ngee

jiji >> aah la, mmg x baca pon..esok aku baca..thanks 4 reminding ngeee

yatie chomeyl said...

nadiah >> aah, skrg x berani dh tinggal dia sorang2 atas katil

ayu >> shopping mmg terapi terbaik kan hik3x

murni >> ore dah tunjuk2 doh ko dio yg susoh nk dukung smbil berdiri tp dio meme wat xtahu jah huhu

k.mizah >> tu la, sepatutnya seat priority ni biar kosong gitu je kan..baru la sng utk org2 mcm yatie ni

yatie chomeyl said...

ayu >> kat sini pon mmg yatie pagi2 berebut dgn org g opis...sbb tu tren penuh sesak sgt .. nk mrh tp x reti plak uwaaaaaa

mama syaza >> tu la, bila dh jatuh br gelabah mommy nya..masa letak anak tu x fikir plak kan kak?

xeea >> tu lah, bad kick off lead to bad hair day for the whole day huhu

eliza >> bento tu bekal dlm bhs jepung, onigiri tu nasi jah..cumo ado inti ude mayonis dale dio

yatie chomeyl said...

US >> rasa onigiri tu depend pada inti dlm nasi..pg td yatie makan yg inti udang mayonis

mummy Aqil >> nak melalak pon x larat dah,sebab dah letih berdiri hohoho

zaila >. eh, buke shopping gapo pong..cumo beli air dgn makane jah..hahaha

imah >> bg imah jaga kang,baby SN nak nenen kang camno? ;)

nadnye >> tu la, baru dia takde 1 hari dh kelam kabut gini..org dh xde hubby tu lg kesian kan *insaf mode*

@yurosni said...

kak yati, insyirah pon jth katil 2x dah..trs ayu suh hubby buka katil...skang dah tdo atas tilam je..selamat skit rs..kl nk tggl dia sorg2 pon, xriso la

amadaster said...

you are not a bad mommy..dun ever say that ever2 again!!take a very good care and jgn susah ati k..hv fun with nazhan~~love u..

NORHAYATI BERAHIM said...

betul kata amadaster, your are not a bad mommy, ini adalah process kehidupan, baik utk yatie maaupun nazhan,anak jatuh ini adalah perkara normal dan esok2 ada lagi perkara yang lebih hebat lagi terjadi dan sebagai emak jangan sesekali salahkan diri sendiri..

nza said...

alahai kesiannya....."hari kelam kabut sedunia"..
xguna punya jate tuh....xdok belah ihsan ko budok kecik......

nza said...

alahai kesiannya....."hari kelam kabut sedunia"..
xguna punya jate tuh....xdok belah ihsan ko budok kecik......

Ummu Ammar said...

Yatie..

Yes..akak setuju dgn coretan kwn2 kt atas..jgn salahkan diri sendiri k?..perkara yg bkn disengajakan..cuma next time kena hati2..

yatie chomeyl said...

ayu >> kat sini tgh musim sejuk, kalau tidur atas tilam je..dekat dgn lantai..sejuk sgt .. x tahan

kek ti >> okeh2x, x oyat gitu doh smula2x

kak NB >> betul gak kan? byk lagi perkara2 mencabar lain yg akan di hadapi selaku ibu

k nza >> tu lah, gere btul ko ore tu.. tok sie lasong ko ibu & anak kecik ni

ummu Ammar >> mmg pengajaran btul, skrg ni tak berani dh nak tinggal baby sorang2 atas katil

Farah said...

tabah btul u yatie..i kalau hari2 camtu mau ngamuk ngan hubby hahaha..memang tak larat la nak dukung budak 10 kg + 2 bag pastu kena naik train lagi sambil berdiri!

yatie chomeyl said...

farah >> my baby 8kg , tambah 2 beg tu yg jadi 10kg huhuhu..i terpaksa tabahkan hati, nak ngamuk pun i dah penat smp x larat nk ngamuk kui3x

NURUL IZZA said...

aiseh.sedih sungguh kan.kelam kibut ita kalau sebelah tangan selalu ada tiada pada waktu dan saat kt nk die ade.(betul ka ayat nih?)

tp kan, Iman skg pon suka hati nk golek2..mmg selalu kena tgk.risau kan.Sn umur berapa dh ye? kalau jatuh risau kepala dia tuh.huhuh

hari tuh, katil iman kan ade benda pusing tuh, yg berat tuh jatub tas muka dia..apa lgi melalak satu dunia dengar.sedih je bila dgr ank menangis yg sedu sedan tuh..

btw, ure nor bad mommy. tangan dua je kak, mana nk cekau semua benda..sabar jela kan..

like ur entry

*kiss*

syayassir said...

aduh, nasib baik pagi yang gelap tak berterusan sepanjang hari..
tapi, shopping memang terapi kan? tak kisahlah beli sikit pun, yang penting = beli.. hahaha

mazni_azis said...

Brp lama Solah pegi...Pagi yg penuh cabaran.

yatie chomeyl said...

izza >> sian Iman, nasib baik Iman tough

sya >> btul2x, shopping mmg terapi terhebat sepanjang zaman eheh

angah >> sehari je..tp kelam kabut btul bila dia takde

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...