CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 31 December 2009

Shafiq-kun's last day of school for the year 2009 (*_*)

When I decided to continue my studies *refer: Mommy & Baby SN goes to school*, the most difficult things for me to do is actually to decide on sending Shafiq Nazhan to a nursery. I stayed with him 24-7 from the day he was born until he reached 4 months old. Leaving him under a day care with a bunch of people that I hardly know, considering the differences on religion as well as culture and not to mention the language; all of these issues used to be lingering inside my head gigil when I first decided to send baby SN to Popora Hoikuen.


Now, 3 months has passes by and I personally feel nurseries isn't a bad idea at all for baby SN; perhaps it's a better idea because he gets to interact with other children; allowing him to socialise & to learn from other. He was acknowledge as "Shafiku-kun" by his teachers and classmates. I was told that he was quite a popular boy in his class *ceeewaaaah, kecik2 dah popular gitu ahaks*. Although he was the youngest child in the nursery, that doesn't stopped baby SN from socializing well with others as language barrier doesn't seem to be major problem for kids, aite? peace *diorang kan cakap bahasa baby je, ngeeeeeee*.


(kawan2 Shafiq-kun kat Popora Hoikuen)


Last Saturday, 26th December 2009 was the last schooling day for Shafiq Nazhan as for the year 2009. Thus, a small celebration celebrate was held at Popora Hoikuen to celebrate the last day of schooling as well as the celebration for a belated Christmas. Though we were a little bit reluctant in a first place to join the occasion, in the end we had decided to attend it as this is the 3rd time that the teacher invited us to join the nursery's weekend activity.




(Ozaki Sensei nerd tengah bagi instructions)


We arrived to the place about an hour after the whole activity started but just at the perfect timing for baby's game. Baby SN & I kena lekatkan bahagian tanduk pada badan rusa. senang jer tu! siul. eceh, nama pun task untuk baby...takkan sensei nak bagi yang susah pulak kan? sengihnampakgigi ngeeeeee.


(tak sabar2 nak lekat tanduk rusa kat dinding)




The games & activities were arranged by the teachers according to the child's class & age. For children from 2-3years old, they were given task to move a block of square box from point A to point B and to drag a small cart box with them. Beria-ria diorang tarik kotak tu dan lari, chomeyl betul bila budak kecik lari terkedek2 kan? *gerammmm senyumkenyit nak cubit2*.




Shafiq-kun was really in good mood and being so energetic that day sampaikan hubby tanya kat baby SN "excited sbb nok tunjuk sekolah Nazhan-chan ko daddy yo?". Hik3x...gatai chomeyl jer conversation anak beranak ni. He even say "hi" in his baby language to other parents by flashing a chomeyl smiles for them.




(eceeh, selamba je pegang tangan okaasan kawan dia)


The event for that day was ended with a gift session from Santa-san. Every kids received a gift from Santa-san (padahal mommy kena bayar 300yen utk hadiah tu jelir huhuhu). Nasib baik baby SN kecik lagi, tak faham apa pun lagi pasal Santa ni. He was interested only to put the gift he received from Santa-san to his mouth and also to grab and pull Santa's beard hahaha.

(Shafiq-kun tengok Santa-san dengan muka pelik)

(beria-ria nak makan 'hadiah' hohoho)


All the parents are giving support by shouting "gambatte" to those little angels while they were performing the task that was given to them. Siap ada baby tu yang atuk & nenek encem pon datang jugak bagi sokongan.




But then, there are few kids yang parents diorang tak datang , dan lebih menyedihkan is because those kids were send to the nursery for a day care as their parents goes to work on Saturday. Aiseh, rasa sayu pulak bila I tengok budak2 lain parents diorang datang untuk sama2 memeriahkan majlis, tapi parents budak2 tu takde untuk sama2 dengan diorang. *sibuk2 nak emo sedih bagi pihak budak2 tu hohohoho*

(budak2 yang atas riba sensei tu, parents diorang tak datang hari tu)


Somehow, this event reminds me so much on how precious are the moments kenyit that I spent with baby SN. It's true that he is still too young to understand or to remember all this, but at least I want to be able to be with him as much as I could.

"Kiss your life. Accept it, just as it is. Today. Now. So that those moments of happiness you're waiting for dont pass you by".





Pssssstttt : baby SN batuk & selsema pulak hari ni. malam tadi tak tidur sangat, risau mommy di buatnya, adus terus gi beli nasal mucus aspirator for sucking with mouth untuk sedut hingus dia...huhuhu.

29 words of wisdom & comments:

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam...syafiq pandai cakap jepun tak....meriah tul....

CuTeMiUt78 said...

hik..hik..hik.. skee tgk cute betul.. wah.. tecit2 dah pandai ckp jepun gitu

firahadifa said...

menariknyerr... baby SN da makin besaq

kew_chop said...

teringat balik dulu pun atar maira gi nursery. gitu la jugok, mok dio hok lebih2 emo nok atar anak, anak excited jah leh ado kawan. pastu rasa best pulok atar anok n tak penah miss gi activity hok nursery buat. macam2 pesen parents leh jupo. tula, kadang2 suko pulok tgk sapa tok nenek pun mari join aktiviti cucu2. hihi..

isabelle said...

geram tul tgk pipi budak jepun yg merah2 tu. rasa mcm nak gigit.

btw,dont worry too much SN will be fine soon.

Nadiah Sidek said...

pandai bersosial nazhan ni. eh, diorg bercakap bhs jepun ke kat pgrm tu? yatie dh terer bhs jepun eh?

naurah makwa said...

mula2 nak hantar baby kat nursery cam2 yg kita fikir kan!nasib baik baby SN cepat serasi ngan keadaan kat nursery tu..bestla..dapat bergaul ngan budak2 jepun tuh..huhu..pasni baby sn pandai cakap jepun la yerk!

zailamohamad said...

Zaila pon setuju kalau letak anak2 di nursery sebab Zaila tengok anak2 Zaila boleh belajar banyak benda & boleh bersosial ngan ramai kawan..seronok tgk gambar baby SN bersosial ngan orang Jepun..nanti kahwin ngan awek Jepun mummy kasi tak??

Ummu Ammar said...

Satu pengalaman berharga buat baby SN w/pun dia masih blum mgerti..
Yatie..make sure dia boleh cakap Jepun nanti..sikit pun xpe.. sbb rugi tau, duk kt negara Jepun mesti kena amik bahasanya..mommy n daddy pandai kan?

Jiji said...

Ala yatie, nurserie kat malaysia mcm hampeh!!!!!!!!!! ajar anak menjerit jerit laaa takde aktiviti paling busuk pon beratur kat luar masuk umah. beruntung SN!

Farah said...

comelllnyee baby SN bersosial...hahaha memang happy je muka die.

Mummy Aqil said...

chomelnye bb SN n kwn2. best nye skool dia. pas ni SN blk kg goyak japang laaa. huhu..

Huda said...

bagus kan if nurseri kat msia pun gitu :) ade yg bagus ade yg x berapa bagus..husna nnti ummi dia nak anta bersosial mase umur 4 thn :)

Hanz said...

Bagus betullah orang Jepun ni, baby pun dah gi sekolah..ekekekekek...

Shafiq nanti bertambah-tambah brilliant! :>

e.l.i.s.s.m.i.e said...

pandai btol berkawan-kawan baby SN ni.mesti lepas ni terror ckp jepun.

Ummi Salsabila said...

bestnye tgk suasana kat jepun.meriah tol sek baby2 ni.rmilakwn jepun shafiq cmni..:P

5577 said...

waaa.. comelnye dia.. bestnye berskolah di jepung.. :) hehe.. dapat main dgn santa clause jepun lg, hehe..

untung dia..

Happy new year dear!! may 2010 bringss more happiness to u n family...

NURUL IZZA said...

tomela SN..nok g sanola YC..huhu nok g sesanagt..

eh oghe jepun still xleh berbahasa eng eh? ko blh doh loni sikit2..

happy new year ye..

psst: sedih deh nok tinggal anok, apatah lg kita sokmo duk nga dio..huhu

nza said...

muka baby SN pn dh ghupe ank jepun dh...hi...
hepi new year yati!!!!

Jiey^Mien said...

baby SN cepak baik deh..
tido byk bia seney mommy nk update blog..

syayassir said...

seronoknya baby SN.. kecik2 lagi dah dapat peluang bergaul dengan kawan2 bukan sekaum..
esok2, baby SN lagi terror cakap jepun dari mak ayahnya.. hehehe

MiJa said...

kagum dgn kegigihan ibu & anak!
my son pun nk masuk tadika dh isnin ni..guano la budok tu,nursery pun xpnh masuk..hehe

nieda said...

cute jer tgk budak2 tu...kalau dah besar sikit mesti baby bazhan pandai ckp jepun..

cik EPAL said...

comelnya budak budak nii :)

yatie chomeyl said...

alimaz >> shafiq ckp bhs jepun stail baby je hehe

cutemiut78 >> dia mmg suke klu org ckp jepun dgn dia hoho

firahadifa >> mmg besar bagai juara eheh

murni >> tu la, mok2 hok lebih2 sokmo. anok2 suko x ingat ko mok dio doh ekekeke

isabelle >> tu la, sume pipi gebu2..gerammmmm

yatie chomeyl said...

nadiah >> aah ckp bhs jepun. mommy shafiq agak2 je apa diorg ckp pastu buat2 faham haha

naurah >> tu la, budak2 lg suka dpt jumpa kwn2

zaila >> uish, xyah la..awek kelat eramai lg leh buat bini hik3x

Ummu Ammar >> mommy & daddy pandai ckp utk beli brg je ahahaha

yatie chomeyl said...

jiji >> nanti ko bukak nursery dgn aku nak? kita implement japanses education utk budak2 kat msia ;)

farah >> tu la, hepi x hengat..excited sungguh2x

mummy aqil >> tu la, jenuh org lain x fhm plak

huda >> mesti husna seronok leh bersosial nanti ;)

Hanz >> tu la pasal, baby pun kene mausk skolah mcm org besar hehe

yatie chomeyl said...

eliss >> jenuh la mommy nak menjawab nanti, mommy x terer2 lagi haha

US >> mmg meriah..mommy sekali dpt kwn dgn mak2 kwn2 dia hehe

5577 >> happy new year 2 u too ;)

nurul izza >> mari2x..jange x mari hik3x

nza >> ye erk ruoe jeoung> jepung celup melayu ekeke

jiey >> tu la, klu tdo sene mommy nk update muahahahaha

yatie chomeyl said...

sya >> tu sudah pasti..mommy nganga je la nanti haha

mija >> mesti dio suko lah sbb dpt ramai saing nanti

nieda >> sume cute2 budak ni..gerammm sgt2x tgk pipi gebu diorg

cik epal >> mommy dia x comel ke? eheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...