Hai Puan2 dan cik2 semua. Selamat hari Jumaat..penghulu segala hari, hari yang di nanti2 oleh semua untuk bercuti eheh. Hari ni Chef Yatie Chomeyl nak share resipi makanan korea pulak, kot2 ada yang berminat nak cuba masak pada hujung minggu ini untuk mengikat perut yang tersayang dan pada masa yang sama mengikat hati si dia. .ceewah.Kata orang, air tangan isteri boleh menambat hati suami, ye tak?.
Menu 1 : Jijimi
Menu 1 : Jijimi
Bahan2 :-
- 3 biji telur
- 1 cawan tepung pancake (mix flour)
- 1 cawan tepung gandum
- lobak merah (carrot)
- bawang besar
- sayur kucai
- udang
- garam secukup rasa
- minyak utk menggoreng
Cara2 :-
1) Campurkan kesemua bahan dalam bekas besar dan gaul sekata.
2) Goreng adunan tadi macam nak goreng telur dadar. Bila dah masak, potong 4segi dan boleh di ngap ngeeee.
1) Campurkan kesemua bahan dalam bekas besar dan gaul sekata.
2) Goreng adunan tadi macam nak goreng telur dadar. Bila dah masak, potong 4segi dan boleh di ngap ngeeee.
*sebenarnya macam cucur udang je, cuma bentuk je berbeza hik3x*
(rupa Jijimi selepas siap, yang kaler merah tu sbb letak kimchi)
Menu 2: Gimbab
Bahan2 :-
Cara2 :-
1) goreng telur nipis2 macam telur dadar jugak (jgn lupa letak sedikit garam), lepas tu potong panjang2
2) masak nasi sedikit lembik
3) rebus bayam + crab meat seketika
4) goreng sosej kemudian potong panjang2 jugak
5) lapik seaweed di atas tempat pelapik sushi--> letak nasi di atasnya (tekan padat2, jgn tebal2 sgt) --> susun telur + spinach + sosej + crab meat panjang2 --> gulung seaweed tu --> gulung dan padatkan guna pelapik sushi --> sapu minyak bijan di sekeliling luar seaweed
- seaweed saiz besar
- pelapik sushi (boleh di beli di kedai 100yen), kalau takde guna kertas keras pon boleh kot
- crab meat
- sayur bayam
- carrot
- sosej
- telur
- jeruk lobak putih
- beras sushi bijan
- minyak bijan
- garam
Cara2 :-
1) goreng telur nipis2 macam telur dadar jugak (jgn lupa letak sedikit garam), lepas tu potong panjang2
2) masak nasi sedikit lembik
3) rebus bayam + crab meat seketika
4) goreng sosej kemudian potong panjang2 jugak
5) lapik seaweed di atas tempat pelapik sushi--> letak nasi di atasnya (tekan padat2, jgn tebal2 sgt) --> susun telur + spinach + sosej + crab meat panjang2 --> gulung seaweed tu --> gulung dan padatkan guna pelapik sushi --> sapu minyak bijan di sekeliling luar seaweed
6) potong dari sisi supaya dapat bentuk bulat2 tu --> tabur bijan di atasnya
*Gimbab yang dah siap berbungkus*
Menu 3 : Jap Chae
Bahan2 :-
Cara2 :-
1) tumis bawang besar +putih sampai naik bau
- bihun
- lada capsicum
- cendawan
- fish cakes
- sayur bayam
- kicap
- bijan
- lada hitam
- minyak bijan
- gula
- bawang besar + putih
Cara2 :-
1) tumis bawang besar +putih sampai naik bau
2) rebus bayam --> perahkan sebanyak air yg boleh dari bayam tu --> gaulkan dgn garam + minyak bijan + bijan
3) rebus bihun --> bihun yang telah si rebus di goreng sekejap sahaja dgn letakkan kicap + minyak bijan
4) goreng mushroom + lada capsicum --> masukkan kicap + minyak bijan sikit
5 ) masukkan semua bahan dalam kuali besar dan gaul bersama2
6) dah masak taburkan bijan + gula di atas hidangan
3) rebus bihun --> bihun yang telah si rebus di goreng sekejap sahaja dgn letakkan kicap + minyak bijan
4) goreng mushroom + lada capsicum --> masukkan kicap + minyak bijan sikit
5 ) masukkan semua bahan dalam kuali besar dan gaul bersama2
6) dah masak taburkan bijan + gula di atas hidangan
*Jap Chae yang menyihatkan*
Mesti ada yang hairan bin ajaib binti pelik apsal I tiba2 share resipi Korea padahal duk kat Jepun.., ngeee. Sebenarnya I belajar masak makanan Korea ni dari jiran2 I masa Korean Cooking Class yang di adakan pada Sabtu 28/11/09 yang lalu. Kelas ni di anjurkan secara percuma oleh management apartment kitorang ni. Semua alatan memasak di beli baru jadi tiada keraguan dari segi penggunaan alatan. Alhamdulillah, kenyang perut hari Sabtu tu..takyah masak untuk lunch, I buzz je hubby turun bawah bila masakan dah siap..ngap kenyang2 , ngeeee.
23 words of wisdom & comments:
Wah...sedapnyer...dah lama tak pekena japanese food
ermmm.mnarik..rasa mcm nk try jugak nnt..hihi (bila tah!)
behnyo masak memasak. leh try resepi ni. waa rindunya idup di kaikan..
minyak bijan tu akak selalu gak aa guna tai nape ntah budak2 ni tak suka..wangi mmang wangi...
jijimi tu mace cholek malas di Kelate jah;P
hari tu knur gi belajar buat gembab tu. ingatkan sushi. sbb rupo samo. meme letok telur dadar dgn sayur lobak masin.
menarik nie.. resipi nampak mudah tapi tak tahu la depa makan ker tak..
MUAHAHAH JIJIMI@!~
boleh komersialkan kat mesia tu!!
nak royalti tau!
fuhhh.. terror mokcik tiey neh..
makanan jepun aku tak tertelan, korea ni mcm ok sket rasanya..hiks
wow.. nampak menarik! yumyums..
nak post ke msia tak? huhu..
take care.. have a nice weekend!!
woo..nmpk menarik je mknan tuh. kat sni, ku tak berani try mknan korea lgk.. maybe leh mula dgn try resepi dikau.. hehhehe...
kite kalau tgk mknn jepun/korea terasa kembang tekak. tak tau knp. ehe. sedap ke korean foods?
wahhhh.. mesti cuba nih.. Thanks yati3!!
wahhhh.. mesti cuba nih.. Thanks yati3!!
wow nmpk simple..dh lme observe nk try msk mskn korea...tp x tau crenye..simple je.ingredients leh diubah suai ikut tekak org melayu ops bukan ikut tekak tiqah hehe...thanks kak yatie
pelapik sushi tu mcm tikar buluh kat umah tiqah je..nnt nk gunting la tikar tu..hehehe..abihla umi tiqah mengamuk nnt..
hai....cik yatie...hmm saya suker gak try2 makanan luar nie saya ader try makan mi ramen aritu...mm makanan diorg mmg sihat ...n nanti saya nak try gak ler msakan diatas tue n thanks for sharing...hehe
aunty yatie kita dah jadik chef nampak...mesti sedap menu yg no. 3 tu
Aleyn >> ni korean food plak hehe
mija >> try jgn x try
murni >> tu la best duk kaikan ;)
siti sifir >> wangi kan? tp agaknya bdk2 x biasa bau dia kot
zaila >> jolor doh, meme colek malas pong hik3x
k.nur >> aah, rupo dio mace sushi
nadye >> try la dulu, kot2 kena dgn selera diorang :)
jiji >> ekekke, baru perasan daaa guna nama ko ekeke
jiey >> x terer pong, g nguca ore masok jah ngeee
eliss >> mknan jepun pun best gak woo
5577 >> klu pos, nti smp msia dh berkulat beralga bagai hik3x
mummy aqil >> aa try jgn x try..sesekali tukar selera sket ;)
nadiah >> sedap gak..lebih kurang food msia gak
firahadifa >> ur wel-chomeyl ;)
atiqah >> nti klu umi tiqah marah, jgn cari akak aaaa ngeeeee
faye >> u r most wel-chomeyl eheh..slmt mencuba
mama syaza >> konon2 je jadi chef, padahal org lain yg masak..yatie tukang sibuk jer ngeeee
salam...bloghopp dr babyibu..
hai..bestnye ada resipi makanan korea ni..bolehla saya try kt rumah..
sya add blog awk ye.. :)
Post a Comment