CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 14 December 2009

Adooooiiiii....sakit kepala (T_T)

Semenjak dua menjak - dua tiga hari kebelakangan ini, kepala I selalu berdenyut-denyut, rasa sakit macam kena cucuk2 dengan hujung mata pedang samurai *ececeh, exaggerate lebih2*. This pain become greater after midnight, in fact masa tengah syok2 tidur tu lah sakit mencucuk2 berdenyut2 sebelah kiri kepala tu menyerang. I terpaksa kejutkan hubby :nangis:dan mintak darling hubby picit2 kepala. Sapu balm dan minyak cap kapak, pedang, sabit, parang pun tak berkesan jugak, sakit berdenyut2 tu masih tak hilang huhuhu.


Sakit yang datang ini buat I terfikir-fikir, apalah agaknya penyebabnya. Antara sebab musabab yang memungkinkan sakit kepala ini ialah :-


(A) Penggunaan kapasiti otak yang sedikit lebih daripada biasa hohoho.

Bila I cerita pasal sakit kepala ni kat salah seorang kawan kat sini iaitu Kak Yati, beliau cakap yang besar kemungkinan sebab I dah banyak gunakan otak untuk kembali mengira, menggunakan dan menganalisa Fluid Dynamic equations yang dah berzaman I tinggalkan sebelum ini. Erm, logik gak explaination Kak Yati tu..eceh..padahal sekarang ni baru je 2 bulan start study, banyakkkkkkkkkkkkkk lagi equation nak kena hadap lepas ni. Itu belum lagi consider computer code untuk run software CFD di selang seli dengan wind tunnel experiment yang bakal menyusul
*adeehhhh, makin berdenyut2 plak kepala tension memikirkan pasal ni*.

Sebab tu lah I malas nak study hard sangat, nanti otak makin sakit. Lagipun nanti kalau pandai sangat pun tak bagus gak. Korang tau tak, Einstein kan masa dia meninggal, otak dia di keluarkan untuk di kaji. Haaaa....tu lah, siapa suruh genius sangat, kan dah mayat di semadikan tanpa otak. Isk, jadi kesimpulannya : jangan study teruk2 sangat
jelir muahahahaha.
# cerita pasal otak Einstein : rujuk sini

[IMGP2614.JPG]
(jumpa Einstein di Wax Museum, Paris : Jun 2007)

(B) Makan mee segera

Sistem badan I ni tak berapa boleh menerima kehadiran perasa tambahan MSG yang terkandung dalam pek mee segera. Kebetulan pulak, dua tiga hari lepas hubby asyik mengidam makan megi je. I pon tumpanglah semulut dua,
lapar. aiseh...terus rasa berdenyut-denyut ni menyerang....mungkin sekali di cetuskan oleh ajinomoto yang ada dalam perasa mee segera itu.


(C) Power spek bertambah

Ramai orang tak tahu yang I sebenarnya rabun jauh. Power mata I sebelah kanan 250, dan sebelah kiri 200. Masalahnya, pada pendapat peribadi I, kalau I pakai spek I akan nampak kurang chomeyl
*bajet kalau tak pakai spek, nampak chomeyl sangatlah* jelir. Jadi, seboleh2nya I memang takkan pakai spek sebab nanti I rasa tudung I akan kembang kat tepi..*konsep BIAR RABUN ASAL STYLO di aplikasi di sini*.... hohoho. I pernah pakai lens, tp lepas insiden lens tertinggal dalam mata semalaman *terlipat sbb kering, jenuh I genyeh2 mata, takmo keluar*, I agak fobia nak pakai lens lagi.


(pakai spek masa dinner dgn Pak Lah kat Intercontinental Madrid, Jan 2008)

Selalunya I pakai spek masa dalam kuliah je. nerd Jadi besar kemungkinan, since sekarang ini I semakin lama menghadap skrin komputer setiap hari, power kerabunan mata I pun dah bertambah...jadi mungkin sebab tu lah kepala I sakit berdenyut-denyut.


(D) Sakit dan musibah adalah penghapus dosa

Besar kemungkinan jugak rasa sakit ni sebagai peringatan dari Allah untuk I supaya lebih menghargai masa sihat I. Lagipun, dengan rasa sakit ini lah buat I merasa diri ini lemah
:nangis:dan tidak berdaya melainkan dengan pertolongan dari Allah untuk menyembuhkan sakit ini.

Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya, melainkan Allah akan mengugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang mengugurkan daun-daunnya”.- (HR. Bukhari no. 5660 dan Muslim no. 2571).

Tidaklah seseorang muslim ditimpa keletihan, penyakit, kesusahan, kesedihan, gangguan, kegundah-gulanan hingga duri yang menusuknya, melainkan Allah akan menghapuskan sebagian dari kesalahan-kesalahannya”. - (HR. Bukhari no. 5641).-di petik dari sini-

Oleh itu I kena redha dan menerima seadanya rasa sakit yang sedikit ini, semoga Allah menghapuskan dosa-dosa I.. around amin.


Psssttt: dalam pada itu, ada ke I terfikir.."ntah2 ada orang yang bomohkan I kot". Muahahhah, hubby gelak terkekek-kekek, ni bahana tengok iklan cerita Santau :konslet: lah ni kui3x.



29 words of wisdom & comments:

Cikpid said...

hahaha..tak tahan tau yatie ni tetibe kata kene buatan org..

sy rs tu simptom2 yg sama sy rs beberapa bulan lps..lps tu kene pakai spek sbb silau..

tp pakai kejap jek..skang dh x pakai sbb dah x pening

Dandelion said...

Tulakn pakai spek kureng sket kecomelannya (prasan comel plak I ni :P). Tp sbb I dok rmh je skrg so malas nk pakai lens lgpn rasa mcm cng pakai spek kg. Dlu2 mmg pakai lens. Tp tula lens pn mmg leceh kena cuci la apa la. Xpela dh byk spek yg stylo skrg. I lbh rela pakai spek sbb nk jaga kesihatan mata hehe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sama laa kita..aku datang ofiz kepala berdenyut2 ni..dan aku memang tak pakai spek dan tak de spek walau power 250 setiap satu mata :P

lin said...

einstien tu nmpk cm betulla...huhu..

Nadiah Sidek said...

adoi la yatie...nk pecah perut baca entry ni! hilang dh rs nk kesian kat yatie..ekeke..

p/s: nk bgtau 1 rahsia ni...kite pun rabun jauh gk tp malas mau pakai spek..ngee~

Drama Mama said...

ahhh i takmau la jadi pandai nanti jadi cam einstein. hahaha

haaa i tak suka pakai spek gak makanya kat rumah pun sibuk ja nak pakai lens. i penah jadi cam u, i think ada la 2-3 pairs lens yang dah hilang kat dlama mata ni tapi tak serik2 lagi hahahahaha

maybe power u naik kot, tu yang sakit kepala. tak pon betul kot kena bomoh...jeng jeng jeng....


wakakakka

AyuArjuna BiGoshh said...

yatie entah2 sakit kepala sebab nak pregnant tak..hehehe

faye said...

loe...tu r kuat sgt cik yatie nie berpikir*guna otak banyak2*huhu....jezt maintain ur cool...ok chill out...hehehe

Nur,Nura, Nurad, Yani said...

samalah kita sakit palo. maybe Ti pikir banyok sgt loni. tapi check power balik pun baguh jugok.

Hamizah said...

hahaha klakar la yatie ni sambil2 sakit sempat berlawak ye..ye setuju jg yatie kalau ditambah satu faktor lg, maybe u pregnant..watch out!!!!

IZAN said...

weee.. pi cek power mata nun..! my hubby sakit kepala sebab kolestrol tinggi tau!

karada ki wo tsuke te neee..!
p/s: Sape lak nak bomoh yatie ni.. leh 'hantar' ke oversea ke ek..? nak flight jugak kerr..? heheheheh

isabelle said...

wahaha..pengaruh citer santau nih!

emm..betul gak ckp u. kdg2 kita lupa sakit tu utk menghapus dosa kan? so, bebel punya bebel..dosa x hapus, dok bertambah lg ada ler :P

isabelle said...

wahaha..pengaruh citer santau nih!

emm..betul gak ckp u. kdg2 kita lupa sakit tu utk menghapus dosa kan? so, bebel punya bebel..dosa x hapus, dok bertambah lg ada ler :P

azzamoro said...

i rase u study hard sgt ni. selalu bc buku sampai tebal power spec.. sebab tu sakit kepala.

take care ok. jgn mengdap buku sampai berjam2 straight.. hehe

dehe@farhan said...

*Sebab tu lah I malas nak study hard sangat, nanti otak makin sakit..hahaha...yolo dh 2..tp sbb power spek pn logik gok 2

zailamohamad said...

uish, kalu kena buatan orang dia terus sewel, kita xdan nak pikir yg kita ni dah kena sakit kn buatan orang dah!!
ape2 hal pun, take care & betul..jangan makan megi (mee segera) banyak sangat;)

nieda said...

jgn stress sgt yer..i doakan u cepat sembuh..i rasa u stress

MyHasla said...

yatie... harus jugak nak menerima 'orang baru'! ngeh3x ;)

yatie chomeyl said...

cikpid >> aah erk, silau pon mungkin ye jugak sbb ngadap skrin komputer lama2 mmg jd silau gak

Dandelion >> aah, pakai spek lg senang dr lens..tak leceh cuma kurang stylo sket je hik3x

eliss >> dasyat2x, power cenggitu pon takmo pakai spek lg tsk3x

lin >> kalau einstein betul i dah lari, takut woo ngeeeee

yatie chomeyl said...

nadiah >> haip, babab kang ..biaser neh..dah rabun takmo pakai spek :p

drama mama >> tu lah, takyah genius sgt hahaha

ayuarjuna >> alamak, ye ke..janganlaaaaa

faye >> tak de lah pikir sgt, main2 je banyak ngeee

yatie chomeyl said...

k.nur >> nok check sini payoh jugop x pehe dio oyat gapo nanti

hamizah >> ala, takmo la kak...study byk lagi x habis ni huhuhu

k.izan >> kalo 'hantar' naik flight, tiket kira camne erk? ekekeke

isabelle >> tu la pasal, jd nya terima seadanya jer lah skait2 yg dtg :D

yatie chomeyl said...

azza >> takderlah, kan i ckp i x study hard..nti jd genius mcm einstein susah woo eheh

paan >> jange ikut nasihat nih hahaha

zaila >> x make doh, nginsaf doh..sakit denyut2 doh palo

nieda >> erm, ok..i janji takmo stress2x *crossing finger*

myhasla >> ala kak...jangan la usik gini..takut nyerrr huhuhu

Huda said...
This comment has been removed by the author.
Huda said...

akak ni bnyk pikir kut..stress la tu :)

klu pening ajak baby SN picitkan pale mummy dia k :)

MAMASYAZA said...

sakit kepala pasal spek kena tambah power tu mungkin betol. pasal perkara camni penah terjadi kat akak, asyik merungut sakit kepala, skali akak g check rupanya power spek kena tambah. power spek akak pun lebih kurang yatie gak...n jangan lupa kalo buat spek baru tu cari bingkai yg tak kembang kat tepi..mmg ada

Jiji said...

wush!! tu la hang apa kata pegi shopping kaa pegi tgk ikan kaaaa kasi relax otak!

yatie chomeyl said...

huda >> kan best klu btul2 baby SN tlg picitkan :)

mama syaza >> aaa, tu la..rasa mmg kena g check power dah ni..nk cr spek stylo sket ngeee

jiji >> klu aku shopping kang, hubby aku plak stress tgk flow duit yg keluar ngeeeee

NURUL IZZA said...

akak..daku pon sm jek..haha pengalaman along pakai lens then lens duk celah2 mate ssh nk keluar serik dh.

then skg power mate dh naik, bukan xmo pakai.sshla nk tengok..pandangan mata terhad.pastu kalau g kedai asyik kena perli je dgn hubby, sbb duk tengok brg2 jauh smpi sepet2 mate.tenung punya lama.ekeke..lgpon pakai spec tudung ssh nk jd.
aisehhh

xpe,, kita srupaaaa

*hugs*

yatie chomeyl said...

izza >> nasib baik ada yang senasib dgn diri ku ini eheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...