CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 16 July 2009

Daddy & baby's day out..is it possible?

Have you watched Rob-B-Hood movie starring Jackie Chan and Louis Koo?. It's a movie about two guys i.e baby kidnappers who managed to take care of the kidnapped baby on their own though there were so many obstacles to attend to. Owh, it's just a movie..how I wish it can happen in reality adus ....huhuhu. What's with the movie all about?

We are planning to go back to Malaysia on this September thus we have to apply for baby SN passport. This means that we have to go to Malaysian Embassy in Tokyo that is quiet far from Fukuoka. The distance between Fukuoka and Tokyo is 1,100km (686 miles), whereas Seoul is only about half the distance at 540km (340 miles). Even Shanghai is closer than Tokyo at 870km (544 miles) from Fukuoka. By flight I think it will took about 2 hours journey.


Since the air fare is quiet expensive as we want to buy it in nearer time, hubby decided to go to Tokyo by his own with baby SN by the end of next month. What???. Luruh jantung I mula2 dengar cadangan incik hubby nih.. having said that, incik hubby has come out with few reasons on why he decided that :-

(1) The money on my fare ticket can be use to buy the electric breast pump that I've been dreaming to buy *sebab lenguh tangan la guna pam manual ni huhuhu*. --> Hubby cakap bukan dia berkira sangat duit tapi kan elok kalau duit tu leh simpan untuk beli apa yang I nak tuh.

(2) They will only be going not for even 1 day as they will take the morning flight and be back to Fukuoka with the night flight. --> Hubby cakap, bukan lama sangat pon sama macam kalau I pergi kampus je xpasti ..it'll be a good practice untuk I training berpisah dengan baby SN if I sambung belajar ke nanti.

(3) Baby SN can drink the EBM so dia takkan nangis cari mummy dia. --> tapi I risau sebab katner nak panaskan susu tu nanti?.gigil

(4) It will be fasting month that time. Hubby cakap nanti mommy letih nak travel naik flight pastu naik turun tren sambil susukan baby SN.


That was hubby's reason on his proposal of Daddy & baby SN's day out to Tokyo. As from my point of view :-

(1) Will hubby be able to changed baby SN's diaper as most of the nursing and diaper room is usually placed at ladies toilet. kat toilet laki takde tempat pelapik salin diapers baby macam toilet pompuan huhuhu. sedih

Baby Changing Table Horizontal Wall Mounted  - Safe Hands Baby Changing Tables
baby changing table in toiltet [picture from here]


(2) Will hubby be able to comfort baby SN if he's being cranky during the journey?. By the end of next month, baby SN is already 3 months. I'm sure baby dah leh beza mommy & daddy masa tu. even sekarang pon nazhan dah kenal dengan I..garupale huhuhu.


(hush little baby dont you cry..ur mommy loves you and so do daddy)


(3) Hubby will be carrying baby SN around in baby pouch only. When I suggested hubby to bring stroller along, he said that it'll be easier to carry baby SN using that sling pouch instead of stroller sebab nanti kat tren station susah pyh nk kena guna lif plak klu guna stroller. But I'm worried will baby SN be comfortable in that pouch for the whole day?..lagipon mesti lenguh gak nak dukung baby lama2 kan? fikir

(4) Will the EBM stock be enough for the whole day and will the milk be in good condition during the whole journey? around

Sob..sob..I couldnt imagine how will the daddy & baby's day out will be ... sigh, I know that I'm such a drama queen nangih *orang lain rilek je tinggal baby kat nursery 1 hari*. Tapi ni bukan tinggal baby..ni menguji sejauh mana daddy leh jaga baby without mommy's help dan dalam masa yang sama menguji ketahanan mental mommy untuk berpisah 1 hari dengan my beloved precious little prince.


(owh my little angel, mommy loves you so much)


I will appreciate if mommies or maybe daddies out there willing to throw your valuable opinion nerd regarding this matter. Do you think baby SN will survive the journey to Tokyo with daddy? or do you think mommy should tag along?. Maybe I can use your wise opinion to change incik hubby's decision before he buy the air ticket to Tokyo later. or Perhaps your wise opinion can soothed my feelings if hubby decided to still go with the plan. It's just a maybe as the final decision is still belongs to incik hubby and I selaku isteri yang mencari keredhaan suami, senyum kena lah ikut apa saja keputusan incik hubby kan?.


(dun worry so much mommy, I'm a big boy..see I can even sit on my own already)



Psssttt: bila I buat muka risau cebik2 bibir nak nangis masa discuss, hubby cakap, "mace la Nazhan buke anok abe. Nazhan baby abe jugop, tau lah abe jago dio nanti"..uwaaaa...btul ke leh jaga? angkatkening.

23 words of wisdom & comments:

Fazahra Life said...

hi yatie,
mmg best citer rob-b-hood tu, kelakar ada, sedey pun ada..

btw, wat en.daddy ckp tu ada betulnya, lucky enuf cuz he willingly to do so..bkn ramai daddy yg sanggup & berani tau..i guess kalo ada problem pun nanti mesti ramai yg sudi nak menolong en.daddy..

as new mummy mmg thp ke'worry'an tu agak terlebih sikit..samala cam i jugak..1st day htr kt bbsitter bergenang air mata..ntah tetiba je.. :P

kew_chop said...

lar bakpo tak mari jugok. leh tido kat umah oghe. dlm 30km jah embassy dr umah. jimat doh duit hotel. amek pasprt hok sebule tu ko, zayyan pun dok wat agi passport. aritu gi embassy wat surat beranok jah, nok wat passport dio kato takot lambat dpt baik wat hok sebule tu jah. balik kelate baru wat hok betul.

Atiqah said...

hmm technically we always think that daddy cannot hold on to baby sit the baby even for only a day..but ths could be a good lesson for him to really appreciate the time alone wif the baby..he will understand the real obstcles maybe not as much as we (women) face..as long as they can enjoyed the time and appreciate the meaning of taking care his own baby, that will be enough..dont worry too much..just pray for the best..after all, he's baby SN's daddy..

just a crappy opinion from a non-married girl..hehehe

yatie chomeyl said...

fazahra >> looks lika bukan i sorang jer lah yg ratu air mata kan? almost all mommies sentimental gitu

kew_chop >> ye ko dekat? klu ore tahu dulu, meme ore tdo umoh murni doh. huk aloh..gano ni eks? aah ore nk wat passport sebule tu sbb tu nk g tokyo hjg bule 8

atiqah >> thanks 4 that wise words from a non-married lady ;)

Farah said...

hehe takpe kalau daddy sanggup..die mesti boleh handle baby SN all the way...tapi i advise bawak stroller sbb takut baby SN nak tidur ke kan..selesa skit kalau dalam stroller..kite kalau tidor dlm keadaan duduk pon tak selesa kan apetah lagi bb..

kew_chop said...

marila umoh takdop masalah langsung. tapi takleh nak amek kat airport sebab kete baru jual. kalu ado lagi la senang nkgi amek. menyesal jual, huhhuhu. tapi takpo. bus or train senang jah dr umah. marila ujung minggu, ahad isnin gi embassy. apapun call la oghe deh. 09028381728 sene sikit kito bual..

yatie chomeyl said...

farah >> tu la, i rasa pon ssh klu die nk tdo dlm pouch je lama2

kew_chop >> beres2, gapo nanti ore tepong la. pahni hubby kelik skoloh ore discuss dgn dio.

NORHAYATI BERAHIM said...

Yatie..
tak ada train ke tokyo ke yati? kalau akak, akak ikut sahaja. Duit boleh dicari, baby SN baru 3-4 bulan masa tukan? lagi pun EBM tu tahan hanya beberapa jam ..Nanti sakit pula baby SN..minum susu tercemar/da lama.
stroller tu kena bawak yatie, very helpful, nanti nak tukar lampin pun boleh terus dari dalam stroller
Skrg bulan 7, nak pegi bulan 9, mesti ada tiket domestic yang murahkan..booklah dari skrg..
ini pendapat dari ibu beranak seorang..he.he..

Kak Sofiah said...

Terpegun sbb Solah berani... tp kalau akak, akak ikut gak sbb manalah tau urusan kat embassy tu tak leh settle dlm sehari..Alang2 tu pi le mkn angin terus..

=*NuRo0L* =[~G.A.J.E.B.O~]=immanidigu~*-II-*~ said...

saye rase akak tak ikot pon tak pe..tapi lagi elok kalo cik hubby akak bwak stroller skali...memang la agak leceh and tak nampak cm "power daddy"..tapi kna pk gak keselesaan baby..and kalo ade stroller,tapi payah susah2 pk cari baby changing table..kalau pkai baby pouch je,cmene nak handle beg?

yatie chomeyl said...

kak NB >> tren pon harga sama mahal dgn domestic flight. itulah, yatie mmg nak ikut..tu yg mintak pendapat ibu2 lain ni

k.sofiah >> x mkn angin sgt kot kan bulan posa tu..nanti batal pose makan siang hari hehehe

nurool >> tu la, incik hubby takmo bwk stroller sbb tkut dia pyh nk berangkut byk plak..huhuhu..thanks 4 ur opinion

littlemama said...

yatie, ikut je pegi.. memang la dia kata boleh handle.. tapi one whole day tu... anytime baby SN boleh cranky and mengamuk nak mommy tu.. boleh kena panic attack si daddy tu nanti.. don't take any risk especially time travel a lot of things can happen.. kalau both ada, at least one can handle the situation, one boleh comfort and take care of baby...

just my opinion la kan, kat negara orang ni kena extra hati2 la

yatie chomeyl said...

littlemama >> tu la yg I fikirkan, dah la kat negara orang..tmpt x biasa pulak tu.klu jadi apa2 pon payah gak nk mnt tlg since kitorg x fluent pon bhs jepun. btw, thanks 4 ur opinion :)

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

loh..berkawan dgn katok budok sorang ni...dua2 pun comel...

mazni_azis said...

mula2 baca entry ni macam nk bg pendapat bg solah jer ngan baby sn g tokyo tu..tp bila dh baca komen2 ni angah tukar pendapat lak...baik ucu g sekali..yer la takut gak baby sn ngamuk ke apa ker...tambah nk jln jauh2 kan..

mazni_azis said...

tambahan sikit...kawan angah semalam datang dari kuala terengganu..bawa baby walaupun perjalanan tak lah jauh sgt baby dia ada sikit la nk meragam2 mngkn rasa tak selesa kot...so blh mati kutu gak klu srg2 nk jaga baby yg meragam nih.

chubby bear said...

kawaiiii!! semangatnyo laa baby demo loni dih? mesti koho hatak nok dukong. hehehehe...

safinah said...

uhuks.. sy ni bukan sorg isteri, ibu apetah lagik seorg bapa :p hee.. tp sy rasa baik yatie ikut skali la.. sian baby SN.. bukan mempertikaikan kebolehan Solah.. tp kalo gi bersama2 kan lg baik.. bole gilir2 jaga baby.. xde la penat sgt nnt.. hehehe.. pendapat x seberapa je ni.. harap2 dapat membantu :)

Ummi Salsabila said...

yatie, i salute dgn husband u.willing & bertekad nak jg bby SN.
if husband i, rsnye xmungkin kot...

but, i rasa bttr if u ikut..pump letrik tu KIV jela dulu.hehe.sbb nazhan kecik lg ms tu, lgpun dia BF, riso gak psl EBM tu ok ke x nnt.

then boleh gilir2 jaga.ssb jauh gak kan.

i mmg xkan sng hati.sbb mmg ngan aufa je kan.dr i duk umah riso2.bek i ikut...nak ikut gak....:)

5577 said...

:) to me i think n wud suggest u give the daddy a chance, since dia kata dia bleh buat kan..

yatie chomeyl said...

mama miya >> katak tu dulu besfren mommy dia, skrg ni jd besfren baby SN plak

angah >> tu la, baby ni susah kita nk jangka sket, tambah2 kalau dia letih,lagi la nk meragam

woghih >> meme semangat baby SN lo ni, mommy dio lenguh jugop la dukung dio lamo2

safinah >> tenkiu kongsi pendapat ;) xpe, x jd ibu lagi pon bleh bg opinion .. nanti mungkin bguna gak bila dh jd ibu nanti :)

US >> mmg xkan sng hati kan sbb kita yg dok dgn baby 24jam tiap2 hari..risau la pikirkan camne la dia kalau kita takde sekejap dgn dia

5577 >> i do hope that i'm brave enough to give him the chance. thanks 4 sharing ur opinion :)

mommy2h said...

salam perkenalan yatie,

urmm..just nak tanya..sempat ker kalau buat skrg? I buat kat halqy dulu dlm 3mos++ jugak ler baru siap..
anyway meh la tido rumah saya kalau sudi..dekat saitama jek dlm 50 mins to shibuya. jgn segan2 bole la kita berkenalan lagi..ramai dah kwn blogger dtg tido rumah n masa tu br 1st time jumpa ;)

nor

PadNani~~{@ said...

Salam Yatiey,

Bestnye nak balik Msia! baby SN nak balik kg mummy ye;)

salute kat daddy baby SN atas kesanggupan dia..kalau hubby I takut betul hafiy nangis cari susu ummi dia..(Hafiy mmg direct feeding dr baby) Skrg nak ajar pakai bottle sikit punya susah..sabar je la

Kalau nani, for sure ikut sekali..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...