CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 8 July 2009

Angin satu badan

Angin satu badan? Minumlah teh herba orang kampung..semuanya OK ihikhik..hahhaha..
Bajet2 nak tolong wat promosi iklan percuma kat blog nih..haisy, takder maknanya ah.

Ada few things yang buat I angin marah satu badan 2-3 hari ni :-

(1) Angin after chattting thru YM with my brother : Epik
Epik : Kak ti rindu dop?
I : rindu ko sapo?
Epik : Rindu ko buoh derie, buoh seto hahhahhaa
I : elleh, tok soho pong..sini hari2 kti leh make strawberry, raspberry, blueberry...laaaagii sedakkkk wooo
Epik : Ala jelesnyor...nok jugop
Owh, I`m in denial state...I tipooo je masa bagitau tak rindu buah-buahan tempatan. Plus, I tipu je hari2 makan segala jenis berries tu tapi memanglah makan strawberry kat sini lagi kerap berbanding makan pisang since harga strawberry lebih murah.

Tak puas hati agaknya tak dapat menjeleskan kakak kesayangannya, Epik mengganas pulak dengan menghantar testi kat frenster I dengan ucapan berbaur kata2 yang menaikkan jumlah angin marah dalam badan :-

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/20090708141243bmp.jpg


Dalam pada itu, adik yang bersaiz gergasi ini tidak lupa menyelitkan gambar buah2 dari dusun abah tu untuk tatapan kakak2nya (my sister and I) yang berada di perantauan yang di snap mengunakan hp murah beliau..cess..jagalah dak ni, balik Malaysia raya nanti I silet2 kulit dia..ececcece..sengihnampakgigi nak jugak guna perkataan silet lepas baca artikel kes Manohara Odelio Pinot dengan TT Kelantan tuh...*emosi btul I selaku rakyat Qelate bila baca berita2 pasal Manohuruhara neh*




Hangin marah btul I dengan dak nih..dah tau orang terliur, nak jugak upload uwaaaa.....nok make durie...

(2) Angin to my lappy

Last nite while watching Rahsia Hati at You Tube, my laptop suddenly went black out. By black out here I really means BLACK!. When I restart my lappy, the windows loading bar did popped out but eventually after that, there`s nothing on the screen except the image of the mouse cursor.

Sigh..geramlah ni..restart berkali2 pon jadi cenggitu jugak..lansung taknak keluar apa2 lepas dah loading dari Windows tu. Looks like I have to reformat my lappy. As for today, I`m online and blogging from my hubby`s lappy *tak best*. Nafsu nak memblog pun kureng since gambar2 semua kat dalam my lappy plus lappy incik hubby nih kalau salah tekan sikit jadi keluar tulisan Jepun hait!. Walaupun lappy Sony VAIO incik hubby ni kecik, mahal.,faster dan lagi advanced dari my lappy..I still lurve my ACER...


(my ACER yang gedabak di sisi hubby's VIAO yang kecik jer)

I`ll make sure incik hubby fix my lappy before hangin marah dalam badan I ni terlepas keluar...huhuhu


(3) Angin bila orang assume being a housewife is sooooooo easy

"Bestnya duk rumah jaga baby jer, leh selalu browse internet & update blog" <--- bajet2 orang yang kerja tak browse internet & tak update blog selalu ke? sama je I rasa...even diorang lagi banyak leh bertenet kat opis since anak2 tak kacau

" Eh, takleh nak sembang lama2 nih..nak pi makan sat. Time lunch hour ni jer lah leh rehat sikit..hang takpa lah duk umah ja" <--- ni masa chatting dgn kwn sekolah I. sigh, dia yg sibuk2 tegur I dulu kat YM,bukannya I buzz dia pon..at least org yg kerja ada lunch break untuk makan. Being a housewife dgn baby kecik ni, time makan tak menentu. Baru nak potong bawang, baby dah poo poo..kena salin pampers. Baru nak suap food, baby dah nangis. At least utk working mums, u get to have enough time for proper breakfast and lunch compared to housemum kan?.


I have to makes thing clear for some people. Some of them thinks that it is damn easy and damn nice to be a full time housewife, stay at home doing nothing (huh?) but only to take care of your child. Seriously, be in this shoe first then only you can starts talking rindu. Some of the people including my friends thinks that life is so full of fun being at home taking care of little one. Dont get me wrong as I really enjoy every single second that I spent with my baby SN. But, little did they know that to be a housewife for someone as energetic, as active person like me is damn difficult!.



(baby SN jelir2 lidah kat orang yang wat mommy konon2 angin sengihnampakgigi hehehe)


I've worked as design engineer for 3 months before fly off to Germany for 1 year and then to Spain for another 1 year to pursue my master studies. Through my working experience, that's when I decided not to work as a design engineer anymore after getting married as in my case, I have to stay almost 24hrs in the office when the dateline is approaching (read: aircraft design engineer working at Avcen Limited in its early phase of designing the aircraft..sekarang ni I tak sure lah gigil). I hope with my master certificate I can be a lecturer some day in the future.

I dont mean to brag on siul while writing this thing, what I wanted to emphasis is that I used to work and mind you I started working right after I finished my final exam on my final year *tak sempat keluar result pun lagi*. I have to..I repeat, I HAVE TO be a housewife for the time being as my hubby's doing his PhD. If I decided to pursue mine as well, then I'm no longer a full time housewife like right now..agaknya kalau I jadi wat PhD, ada pulak orang akan cakap.."owh rilek je wat PhD ek, sampai sempat update blog lagi?" xpasti ..erm manusia memang takkan pernah puas. Dont you know that bloging is about obsession, thus when it comes to something you are obsessed into..time is not a matter anymore.

I surely start my career again sooner or later. I know what I'm doing with my life. Sometimes things does not occur as much as you hope it will be. There are times when certain circumstances turns your life upside down but what you can do is just live your life to the fullest and enjoy every single second out of it, aite?. I never imagine myself being a housewife before this because I didnt know that I'm getting married after I finished my master and 1 months after getting married, my hubby has to be in Japan for his PhD. If I knew all of this will happen, then I probably wont be married until at least I finished my PhD as well. Tapi, takdir, jodoh dan ketentuan sesuatu perancangan bukan terletak di tangan I kan?. I'm happy with my life rite now so shoooh shoooh away si mulut2 jari2 laser....jangan sibuk2 nak wat I angin marahsatu badan lagi tau...muahahahhahah...
*fuhhhh....lega mak rasa lepas meroyan gini nyah*




(chill mommy, look at me and follow my lips..senyum senyum)

Read my sister side of story of her feelings after becoming a full time housewife.


Psssstttt : I nak gi melepas angin secara berjemaah dengan baby SN. Kentut selama 5-6harakat bagi keluar semua angin dalam badan ni sengihnampakgigi hihihi..*konon2 je angin marah2..padahal taip sambil gelak2*...memang emosi tak stabil betul perempuan-yang-konon2-masih-dalam-pantang nih.

35 words of wisdom & comments:

A'thiqah said...

sama ah gayanya macam~ best ah kau tqah~ dapat blaja kat jepun.. macam makan angin je aku tengok~ haha~ saya rasa macam nak baling orang tu dengan angin puting beliung! semua ada kak! YOSH! marilah kita berangin2~ ( kepala naik angin sebab tension nak exam mode ) :p

MyHasla said...

yatie,
biarkan luncai terjun ngan labu2 nya! hehehe tak de kaitan langsung. Working mum ke fulltime housewife ke... sama aje. Kedua2nya memerlukan komitment and tanggungjawab. Dua-dua jugak penat. How I wish to be a fulltime housewife too... so that boleh luangkan lebih banyak masa ngan family. lagi pun rasa penat dah bekerja.
Anyway yatie, biarkan aje apa orang nak cakap. as long as kita tahu apa kita buat and happy ngan apa yang kita lakukan. Don't Worry...Be Happy!

Ummi Hanie said...

saalm kak yatie..
rilek yerr jgn hangin2 ... angin kus2 xper kot..heheeee

being a fulltime housewife??
xsalah laaa...lg bagus kak..dpt full time jaga n besarkn baby dgn tgn sndiri..pt full BF..byk lg lah pekdahnyer...klu kerja pun,duit tu x ke mane sgt rasenye..nk hntr ank nursery lg,maid lg..bla bla bla...

NORHAYATI BERAHIM said...

yatie salam..
angin ke? ha.ha.4 bulan akak tanpa pembantu, jadi suri rumah tangga, tapi masih menguruskan hal dipejabat..very damn tired! qaisara pula extra ordinary nakalnya, sapu yogurt kat tv, cokelat kat sofa-kau tunggu baby SN besar sikit nanti..ha.ha..
surirumah kerja yang tak ada abisnya sampai bila2...kagum dgn orang anak ramai.yang dapat menguruskan anak2.dan rumah .aku ni sorang da pening..ha.ha.
ganjarannya memang tak nampak jadi suri rumah, tapi ALLAH da janjikan ganjaran pada ibu yang memasak untuk anak2nya, yg berjaga malam ketika anak sakit, menjaga rumah tangga untuk suaminya...fikir2kan tulah..

Ina said...

hi yatie i've been ur silent reader for quite some times already. but today baca entry ni i pn rasa angin. I know how u feel sbb i pn mengalami benda yg sama. u r so right. sometimes things don't happen as how we planned or wished them to be. especially bila dh kawin kena consider our other half and anak2. but it really worths it utk berkorban demi org yg kiter sayang kan. still we got choice to live life happily and make d best out of it even kiter masih belum dpt apa yg kiter impikan. mana2 sama je ada pros n cons. these people are SOO SHALLOW! i dh 3 years. nowadays if ada yg ckp cmni kt i, i sembur je. xde dh nk jaga2 hati org hehe.

ps-sorry, tumpang emo lak kt sini :P

mamanoa said...

setuju dgn aper yg byatie kentutkan..eh silap luahkan..huhuhuh
even i ms pantang mmg xsempat sgt nk buat kijer uma sumer..kekadang hubby blk onkol kiter xmsk gi..tpaksa la suh dier bli mknn kt lua...

Jiey^Mien said...

Sbnrnya, jadi full time hw lagi la pressure.. If something didnt turn out the way it is supposed to be, org akn ckp, "Dok wak gapo dumoh sehariye? anok tok jadi oghe jugok pada hal mok depey mato.."

I've tried both. Jadi SAHM for 2 months jer, bkn tak pressure ok.. pastu start keje blk pun pressure gak.. :P

Ni nk cuti blk ni lagi takut, ppl put high hopes on u but you obviously know that most of the things that you're facing, is not within your control. The only thing that you can do is, try.. try.. and try.. =)

yatie chomeyl said...

tqah >> mest r tqah study katjepun smp hangin time exam ekekkeke

myhasla >> btul tu, dua2 penat gak kan kak?

umie hanie >> aah, dpt fully direct bf baby tu yg plg best

kak NB >> tu la, skrgni rilek je sbb baby SN xleh gerak lg..nanti x tau la mcmana penatnya huhuhu

ina >> 1st hi to u,silent reader ye ;) takper, u r allowedto kentut eh silap to buang angin kat sini..hehe

mamanoa >> klu sume org pk cam mamanoa xde lah i angin kentut2 ni sgt

jiey >> jolor doh jiey, sibo x keno..duk umoh saloh, tubik pong saloh..okeh bebeh, let's try,try,and try more

aNA said...

salam kak yatie...
jangan endah aper orang nak kata..yang penting kak yatie bahagia..i think orang yg buat kat yatie hangin tu pun jeoalus pada kat yatie...
"im also jealous with you" but dont hangin with me ok!

Sidratul Muntaha said...

yatie
cam gamp*** tu?!
meh smackdown skit
cam syeeall jer dgr
takleh arr
panas ati aku bile pmpuan kondem pmpuan
mcm bgus sgt bile keje
wei
lain kali ckp dgn dia
setiap benda yg kita buat kat dunia ni ibadat
baik dpt duit ke tidak
klu dia gi keje tpi byk melencong buat benda lain
kan dh tak berkatkan?
naper tak smackdown jer mianh tu yatie oii?!
ker sebab terlebih angin tu yg jdi tak sempat nk bagi sedas dua kat minah tu?
hahhahah

azzamoro said...

pada saye duduk kat rumah dgn anak lagi penat. mana ade masa nak blog sangat sebab anak asyik nak berkepit jerk..

ala...selalunyer org2 yang cakap macam tu memang jeles.. ko jgn amek pot ok..

BTW, pasal buah2 tu..memang tgh musim buah kt mesia ni skang..sedap betul makan..hehe.. sori sori..ala..takpela..nanti balik mesia makan puas2 keh..:)

Farah said...

i merasa jugakla duduk rumah sorang ngan anak lepas habis pantang tu dalam 2 minggu before masuk kerja..ya Allah mmg nak berak pon kadang2 tak sempat...baru je nak masuk toilet budak kecik tu dh nangis..ha mmg tak btulla kalau org ckp jadi fthw ni senang..lagi satu bile part nak memasak..ya Allah time tu plak die nak berdukung...

nurulzia said...

yatie..sedap ooo durian..nurul mkn ni yg demam ni..huhuhu..lemak manis..sgt sedap..hehehehe..rapsberry bole gak dpt kat mesia tapi durian xde kat jepung nuh..hahahahaha

yatie chomeyl said...

ana >> oo jelesdgn akak ye, angin la neh hehehe

ayu >> sbnrnya xdelar angin sgt..saja je time tu rs nk 'kentut' puas2 kat blog hehe

azza >> btol2x, ni pon jwb komen smbl riba baby ;)

farah >> aah mmg slalu time2 nk msk tu la dia nak berdukung

nurul >> eee nurul ni nak kene kentut neh saje je :p

Hanz said...

Yatie...thanks to the blog, angin sudah kluar da...patutlah berasap-asap workstation i ni... :D

Psstt...sabo yerk. Peace!

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

bahay sungguh case hangin satu badan ni...dah panggil makcik tukang urut buat buang angin...hahahhaha...ni alasan i kalau i nak pegi spa..

yatie chomeyl said...

hanz >> hehe..jaga2 klu keluar asap kang tiba2 tersembur air plak kat workstation u tu ;)

mama miya >> okh2x..alasan leh apply utk di praktkkan kat incik hubby gak kui3x

Tulip said...

biasalaa manusia kan...jgn ambik hati yer..nnt mkin byk angin hehehe...haiii laaa...comeinyaa baby SN....mata dia kale biru kaa yati?? awat comei sungguh anak hang....

SOHO Mama said...

Salam kenal..

Hanz yg ckp u letak entry ni..sebab kebetulan I pun ada letak entry yg lebih kurang lah samanya..btw I left a comment on your sis's blog too..

Walaupun I WAHM, tapi memang kat rumah la most of the time kan..mmg slalu dpt "alaa u dok rumah..senang laa". Then the same person was in between maids and for 2 weeks she had to be a SAHM, only then she knew how it was like :P

I've worked before too, only about 7 years. Tapi skrg ni walaupun byk blood sweat and tears (LOL!) tapi I tak rasa I akan masuk ofis balik. Small Office Home Office je lah..SOHO :)

kakyong said...

semua mommies yg bg point of view...

agreed dgn SOHO mama, farah, kak yati NB...

as for my case.. memang nak masuk toilet pun takdan, so kao dah 'nak' sgt2, masuk jer toilet.. bior je depa melalak jap.. nak buek camno kan..

memang xmenang tgn , rumah selalu cam tongkang pecah.. la ni dah malas nak tensi2, kalo dpt dikemaskan, then
kemaskan.. tp kalo kemas, pastu kemas selerakkan balik.. tunggu la depa tidur dulu, baru kemas..

memang ingat nak buat n3 pasal ni.. daku kan kemaruk berblog , pastu org dok question.. camner leh berblog dgn anak 3 kecik2 ni & koje rumah lagi....

yg penting.. kalo kita hepi dgn apa yg kita buat.. rasanya kita boleh cope.. cuma usah terlampau harapkan perfection... usah cerewet sgt.. or else memang tensi tensi tak sudah...

@yuBak said...

ala...buat la mn2 keje..sume pnt.............jd housewife nt ngn keje2 umah yg xpnh siap...cuti 2hr pon,kadang2 ayu pnt buat keje umah n xsiap2 jgk.kl jd full housewife mmg trk la..

yatie chomeyl said...

tulip >> x amik hati pon bibi..sj nk lepas angin hehe

SOHO >> tu la, org yg ckp tu x merasa lg kan?

k.yong >> buat lah en3 ni dr view k.yong plak, leh sharing2 feelings gitu

ayu >> btul tu..kije apa pon mmg pnt, dh nama pon kije ye x

ummuabdullahsyaakir said...

Salam Yatie..kerja/student/SAHM sama je..nak kena ada petahanan dri mental emosi semua.Beban keja kita tak sudah2.

Harp yatie dh tak de angin dlm bdn,thinkg +ve n happy sokmo ea...skli skla moody tu ape salh nye..moga snyum Baby SN jadi penawr bila hangin aka moody yea ^_^

Fara_Adura said...

Isk3..Fara nak tompang hangen gak neh.. sape kata surirumah duk nganga saje kat umah.. kadang2 nak berak pon xsempat tau..keke

Senang2 aje cakap camtue kan.. isk2.Diorang xper ar keje, leh ar kerek2 kan..haihh..:p

MamaAqil said...

ramai yg dah komen, ika pong sama ler cam diorang...time cuti sekolah 2 minggu baru ni jg bb sendiri, perrghhh....penat tak mau2, malam2 jer tidoq awai, sdgkan masa keja, bleh plak ika tidoq lambat2...cma yg best ji full time hw ni, bleh bf bb sepenuhnyer n bleh jg dia sendiri dpn mata kiter, keja ni, kita kena harap kat org la...

sabo deh yatie...graduate hw, ok per...

MamaAqil said...

ramai yg dah komen, ika pong sama ler cam diorang...time cuti sekolah 2 minggu baru ni jg bb sendiri, perrghhh....penat tak mau2, malam2 jer tidoq awai, sdgkan masa keja, bleh plak ika tidoq lambat2...cma yg best ji full time hw ni, bleh bf bb sepenuhnyer n bleh jg dia sendiri dpn mata kiter, keja ni, kita kena harap kat org la...

sabo deh yatie...graduate hw, ok per...

MamaAqil said...

ramai yg dah komen, ika pong sama ler cam diorang...time cuti sekolah 2 minggu baru ni jg bb sendiri, perrghhh....penat tak mau2, malam2 jer tidoq awai, sdgkan masa keja, bleh plak ika tidoq lambat2...cma yg best ji full time hw ni, bleh bf bb sepenuhnyer n bleh jg dia sendiri dpn mata kiter, keja ni, kita kena harap kat org la...

sabo deh yatie...graduate hw, ok per...

Ummi Salsabila said...

waaa..byknye hangin.hahaha.

tang buah tmpatn tu mmg sian yatie..skng mmg musim buah.blambak2..US pun dah pekene derian.hehehe

tang hangis housemum tu.tula..bkn sng..ssh kan nak browse, blogging...waargh!! budak tecik kaau..melalak..dah xjadi..kihkih.

p/s: mkin comella bby SN.pndai wat muka noty! hehe

yatie chomeyl said...

ummu AS >> xmoody sgt pon, saje je wat2 hangen hehe

fara >> meh kita sama2 hangen..jom lepas hangen sekali ekeke

mama aqil >> meme best leh fully bf baby ;)

US >> btul2x, time kita nk wat kije time tu la die nk 'menyanyi' kui3x

Jiji said...

aku tekad takmo keja.. tp takot..@!~ huhurhur@!~

yatie minom teh hali@!~ hahaha kasi buang angin@!~

yatie chomeyl said...

jiji >> okeh..sudah minum..sudah kentut juga ngeeeee

Mrs Imran said...

cop cop...hehe i nk cakap pasal benda lain.

yg pasal lappie ur hubby tu kan...mmg aaaa pc husband i pon ada cecakap jepun tu haaa..silap tekan jer..dia jadi pc jepun, pastu i mengelupur la..susah2 restart balik

hehe. buah durian sedap babe...tapi i wpun dok mesia tk dpt makan gak..sbb pantang..hehe

PadNani~~{@ said...

By dis time, sure angen yatiey dah berlalu pergikan..hihi

Totally agree ngan smua opinion..
As for nani, sentiasa syukur n redha dengan apa yang ditentukan pada kita..mmg kalau ikutkan nak jd carrier woman..dan guna sebaiknya ilmu yg dipelajari. Tapi Dia sebaik2 perancang utk kita kan..samping dpt fully support hubby, dapat juga melihat anak2 membesar depan mata every second:)

Being SAHM lagi mencabar..seperti segala urusan rumahtangga atas bahu kita..masak, basuh, jaga anak, didik anak, layan hubby..mmg itu tggjawab kita BUT if anything wrong, orang put on blame pd kita dulu as mom yg 100% at hom:(

Apapun yatiey, mulut tempayan boleh ditutup..mulut manusia?...sabar banyak2 ye..nasib baik ada jugak laluan utk angin tu kluarkan..hihi :P chill dear!

Bab fruits tu..ku x boleh nak menolong kerana ku hangin juga!!!

mazni_azis said...

Baru sarapan buah durian...jgn hangin ucu..buah durian tak der la sedap sgt...hehehehe (tipu je nih)
Bila angah keje kat gong kedak ni ramai kawan2 selalu cakap..bestla sana tak sibuk..kdg2 angin jugak..tp bila dah lama2 ok dah sebab angah tau diaorang tak maksudkan nk sakitkan hati angah pun cuma tak sedar kata2 tu kdg2 telah menghiris hatiku ini tambah2 ketika PMS...:)...Bersyukur dgn apa yg ada dan yang telah ditentukan olehNya...dan bila angin datang juga terpaksa la melaser balik mulut2 itu tapi dalam keadaaan yang tak nmpk laser sgt la..hehehe

mazni_azis said...

Baru sarapan buah durian...jgn hangin ucu..buah durian tak der la sedap sgt...hehehehe (tipu je nih)
Bila angah keje kat gong kedak ni ramai kawan2 selalu cakap..bestla sana tak sibuk..kdg2 angin jugak..tp bila dah lama2 ok dah sebab angah tau diaorang tak maksudkan nk sakitkan hati angah pun cuma tak sedar kata2 tu kdg2 telah menghiris hatiku ini tambah2 ketika PMS...:)...Bersyukur dgn apa yg ada dan yang telah ditentukan olehNya...dan bila angin datang juga terpaksa la melaser balik mulut2 itu tapi dalam keadaaan yang tak nmpk laser sgt la..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...