CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 7 July 2009

Hakata Gion Yamakasa

"osshoi ..... osshoi", that's what you can hear when a bunch of people carrying Decorated Yamakasa (giant decorated float); leaving from Kushida Shrine and begin a 5-km run :ngacir: through Hakata, Fukuoka. Hakata Gion Yamakasa Festival brings a sense of summer in Hakata. It is a shrine ritual dedicated to Kushida shrine, the grand tutelary shrine of Hakata, with 760-year-old history. nerd This festival, designated as a national significant intangible folk cultural asset, is also known as one of three major festivals in Japan. Begin on the 1st of July, the town of Hakata becomes filled with a festive mood, with floats over 10 meters high exhibited at 14 spots around the town. The climax of the festival is around a minute before 5 o’clock on the 15th of July.



(kat tengah2 bandar)


Last saturday (04/07/09) we went to Hakata to watch those huge Yamakasa displayed around Hakata city. Occay, I admit that I was not yet over with my confinement, I was in day 39 of my confinement period on that day..*kire ok dah kot, jalan2 sikit hari ke-39 kui3x siul*. We didn't really plan to watch the festival but as we were heading home from Kaikan after buying the halal meat, we catch a glimpse of those giant float that are displayed around Hakata...thus, hubby decided to stopped by for a while. *ceh, alasan semata2 time nak ikut hubby gi beli daging..padahal memang berniat dlm hati nak jalan2 ihikhik*.


(mommy yang giler posing wpon baby tgh syok tdo)




The konon2-stopped-by-for-a-while has become stopped-by-for-a-little-longer ihikhik as hubby wants to enter the Canal City Plaza. This shopping and entertainment complex resemble The Mines kat Serdang tuh. It has 'canal' at it ground floor and is connected to the luxurious Washington Hotel encem *takyah gi US dah, hehehe*. Canal City Hakata is also known as "city within the city" with an attractions include about 250 shops, cafes, restaurants, a theater, game center, cinemas, and the most interesting attraction is a canal running through the complex.


(in front of the Canal City Plaza and the inside view of the complex)


In conjunction with this Hakata Gion Yamakasa Festival, there was also a Yamakasa placed inside the Canal City Plaza. Since it is weekend, there's quiet a lot of people at the complex and it seems like the Japanese enjoy taking pictures with those giant float as much as we do peace *jadi taklah kitorang rasa janggal or malu sangat nak posing dengan makhluk besar tuh sengihnampakgigi*.


(at the 2nd floor of the complex)


(usaha mengangkat float ini menemui jalan buntu gile ngeh3x)


We were lucky menari enough to get the chance to catch the Canal City Fountain show while we were there. The fountain show together with the music played along, is such an entertaining show to see.






We arrived home around 9p.m. Luckily this time, baby SN lansung tak meragam or menangis macam awal2 dulu. Lagipun, most of the time masa tengok giant Yamakasa tu, baby SN tidur je dalam baby pouch tu. Plus, I follow some of the tips given by my beloved blogger friends in this particular entry... and Alhamdulillah, senyum tiada kejadian yang tidak di ingini berlaku. doa



Psssttt: Tempoh berpantang sebenarnya 40 hari ke 44 hari? I pening dah coz kat packaging Mustika Ratu tulis 40 hari, ada orang cakap 44 hari...ada lagi yang bagitau 100 hari... mak konpius garupaleni nyah, nak ikut yang mana satu?...azab tau menghitung hari nih jelir kui3x.

18 words of wisdom & comments:

mazni_azis said...

amboi jalan sakan...buleh pulak baby syafiq nazhan tido jer..patutnya kena posing sekali ngan mommy dia yg giler posing tu...:)

MAMASYAZA said...

akak pantang 45hari ja la...pantang ehem..ehem tu 100 hari le. amboi jln2 sakan baby nazhan...best la baby pouch tu...selesa ja nengok nazhan sleep dlm tu

Anonymous said...

pantang lama-lama pun untuk kebaikan diri..bukannya untuk orang lain...badan nak guna lama meks ooi....kalau berair-air..? sapa nak jawab???

azzamoro said...

i pantang 44 hari. yang tuutt tuh 100 hari.. hehe

bestnyer..bilela nak merasa pi jepun..

yatie chomeyl said...

angah >> x jln sakan pon, jln sikit je duk dlm kete je lama hehe

mama syaza >> dia mmg suka tdo, letak dlm apa pon tdo je ehehe

azza >> ooo camtu .. nanti ada free time, ckp bajet leh la jln2 sini ;)

Jiey^Mien said...

klate 40 hari jah.. :P

Hanz said...

banyak version tempoh pantang ni. Chinese & Indian - 30 days only.
Malay - 44 days..100 days is better..maknanya, x terus terjah minum ais & makan yang sejuk2...

Satu yang I betul2 ikut, I tak makan LAKSA & sekufu dengannya until my baby 1 year old. Patuh my MIL punyer nasihar da. Katanyer laksa sejuk + bisa. Nasib baik masa preggie dah pulun laksa masa Ramadhan...

Oh Yatie, habis pantang, jangan lupa pamper yourself with urut or spa whatsoever..it helps a lot!

Nur,Nura, Nurad, Yani said...

Knur pate 40 hr jugok. cumo lps habis pate pun, jge make bendo2 sejuk sgt. lps tu kalu bulih ais tok soh minum langsung sapa bilo2 sbb meme tok molek utk ore tino.

yatie chomeyl said...

jiey >> ore qelate keno ikut time qelate la deh ;)

hanz >> owh baru i tau laksa tu sejuk + bisa. nk g spa kat sini mahal sgt la..kene blk msia dulu la kot hehehe

k.nur >> air sejuk la terliur sekali time summer nih huuhuh

nza said...

bg akak, pantang ikut bdn kita..espcly ank sulung..jgn tingal terus mknan brkhasiat.etc: ayam,dating n syuran2.cuma jgn mkn yg gatal2 jeer...insyllh cpt pulih. akak 3 mingu dh g window shooping....n skrg w.pn anak dh 5 ttp msh chat lg dik...cuma ingat jgn mkn cendawan n air kelapa hingga sethn...yep...

PadNani~~{@ said...

dah nak merdeka ye:)
kalau nani pakai segala mcm tu n jaga makan smpi 44 hari..pantang bersama hubby 100 hari..

tgk gambar tu..mcm nak fly ke Jepun laks^^

ita zakaria said...

wah..dah bejalan yer mommy & beby nih. ok lah Nazhan x meragam, syukur alhamdulillah. pasal tempoh pantang tuh, ade org tua cakap 44 hari, but MIL cakap 100 hari, kire after 44 hari, stil jgn buat keje2 berat, rehat yg cukup & pakai stokin tu selalu. ita hampir2 bentan balik lepas hari ke 50 sebab x cukup rehat. ngeri gak! so, utk kebaikan, teruskan lah sehingga ke 100 hari...utk masa tua gaksss

yatie chomeyl said...

nza >> ooo ok, thanks utk tips tu..btul gak ckp akak kan, depend on bdn org tu la erk

nani >> nmpknye sume ckp pntg dgn hubby 100hr..hehhe..kene ikut majoriti la ni ;) meh2 jln2 kat jepun plak

ita >> sini dh panas, x thn nk pakai stokin..ooo kalau x ckp rehat jd bentan ye? ok2,,i take care smp 100hr

ummuabdullahsyaakir said...

Yatie,mcm bukan dlm pntg je,hehe...baguslh klu aktif xde maslh nk jln2...takut yg jenis cept lemh urat atau tak brpa kuat antibodi,blh demam jadinya(boleh selalu berank ni^_^)
Sukalh tgk acara2 kat sna,klu dpt pegi...seronknya...

@yuBak said...

oghe pon pantang 44hr.pantang ngn hubby n mkn sejuk2 100hr la

nurulzia said...

seronoknya pi jalan2..

kakyong said...

memang betui ckp org tua, bpantang 100 hari dr bersama en suami.

kakyong pulak jaga makan sampai 6 bulan, pastu slowly ade la makan @ rasa2 food yg dlm kategori 'sejuk'.. kalo bdn xtahn, baik le sampai 1 thn..

bdn nak pakai lama, so kena pastikan lepas pantg pun bdn sentiasa fit, kgd2 kalo ade terasa sejuk2 kaki, sakit2 urat, sejuk2 mcm nak demam tu.. hmm, makna nyer memang kena jaga makan & usah kuat main air... (kerja2 rumah yg byk libatkan air, spt basuh pinggan, memerah kain, etc..)..

cerewet jd org perempuan, byk hal nak kena jaga.. sbb tu lah perempuan ni hebat... kan...!!

yatie chomeyl said...

ummu AS >> alhamdulillah setakat ni xde sakit2 urat sgt lg

ayu >> oo meme qelate gtu kot

nurul >> u lg seronok, p Mekah wat umrah :)

k.yong >> oo main air pon xleh erk? leh la bgtau hubby suh die yg bsh baju baby SN hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...