CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 1 July 2009

Baby SN 1st month check-up

As baby SN has turn 1 month old, we have to bring him to Nagano Clinic on Monday 29/06/09 for his 1st month check-up. As usual, we have to drag A-t-qah along with us to be the translator *hope t-qah tak bosan la asyik2 kena jadi official translator kitorang senyum*.

Baby SN weight has increased 1kg in 3weeks time and now he's already 4.27kg. hah The pediatrician said that it's quiet a progressive increase and that baby SN is such a healthy boy. Even the nurse who carry baby SN did mention that he's heavy hik3x..memang dak ni dah berat sebab kalau time tidur mommy riba kepala dia atas lengan mommy, konpom lengan mommy semut2 & rasa kebas after a while..huhuhu. However, my weight is still sustained at 50kg *heran btol gigil, patutnya turun la 1kg sebab mommy dah pass 1kg kat baby SN ngeh3x..berangan*.

Upon checking baby Nazhan's body, the paed spotted the red rashes on his bottom part and also on his face. So, paed gave us a cream to apply it at the red area of his body. Kalau kat malaysia, leh letak bedak Agnesia untuk gatal2 ruam2 tu kan, kat sini tak tahu nak letak bedak apa..nasib baik paed bg krim tu. Nurse pon siap pesan 2x takleh takbole letak bedak kat punggung dia.




As for yesterday, we received a visit from a Health Officer of Nishi-ku Ward Office. This time, we asked for Amir's help to become the translator *kiranya kami melengkapkan Amir dengan ilmu parenting sebelum dia kahwin, untung lah wife Amir nanti hik3x*. She come to our house to give special advice about parenting skills, nursing the baby, and list of specialist clinic & hospital around this area. Explanation nerd about baby's vaccination and immunization were also given. Rupanya kitorang kena gi kat health office to take all the vaccination & immunization instead of going to the clinic.


DTP/ DT = (Diphteria/ Pertussis/ Tetanus)
HIB = (Haemophilus Influenza Type B)
MMR = (Measles/ Mumps/ Rubella)

(I got this list from Shopping Lifestyle Tools, kalau other mums nak gak check just click here)

Here's few new things that I've learned from the health officer :-
(i) For breastfeed baby, kulit dia warna kuning sikit compared to baby yang minum Formula Milk yang nampak lebih putih dan pipi merah2.

(ii) Suhu badan baby lebih tinggi dari orang dewasa to make sure that he stay warms all the time. That's why she said that baby doesnt really need takbole to wear the mitten, booties and if possible the barut perut as well. Dia macam terkejut bila tengok I bedung my baby dengan kain lampin dan kemudian selimutkan dia tebal2 (since it was raining heavily yesterday, I takut baby SN sejuk sebab tu selimutkan tebal2). She wants me to just let baby SN adapt with Japan's weather so that it wont be any problem for baby SN during the winter. Lagipun health officer tu cakap, baby SN tak tahan panas sebab tu naik bintik2 ruam kat muka dan badan dia.

<-- bintik2 merah kat muka baby SN

Sekarang ni dah 2 malam kami tidur pasang aircond untuk elakkan baby Nazhan rasa panas sangat walaupun mommy & daddy gigil2 dah dalam selimut huhu. Alhamdulillah, kurang sikit bintik2 merah kat badan dia.

(iii) It is better to bath baby twice peace a day i.e in the afternoon and at the night during this summer season because baby will be feeling the heat during the afternoon, jadi kalau mandi pagi sangat takut nanti by afternoon..baby dah kepanasan semula.

(iv) Baby will normally can control his head during his 3rd month and sits without help during his 6motnhs old. Upon checking on baby Nazhan's neck, the health officer cakap tengkuk dia dah keras dan besar kemungkinan baby SN leh duduk sendiri sebelum umurnya 6 bulan kenyit.

dak kecik yg cpt besar -->


Before leaving our home, she mentioned that she's satisfied with the way we are treating our baby and there's nothing to complain. She even praised tepuktangan both of us for taking good care of baby Nazhan..*kembang kempis hidung time nih..elok2 tak faham bhs Jepun terus faham bila kena puji gatai ngeh3x*.

(daddy changed diapers..biar mommy main dengan baby jer hehe)



Psssttt: Baby Nazhan sekarang ni selalu kentut kat depan orang..isk..malu mommy di buatnya. Kentut pon dh macam orang besar...panjang harakatnya dan kuat bunyinya gelakguling ngeh3x.

23 words of wisdom & comments:

firahadifa said...

baby SN looks so much like his daddy... huhu

Huda said...

hehe..my baby, husna pun masa umur dia sebulan kepala dah keras..tp menerap masih dalam proses pembelajaran lg..:)

Jiey^Mien said...

Huhuhu.. Lamo pahni dukung baby SN pah keno ketuk baby SN la mokcik Jiey neh

yatie chomeyl said...

firahadifa >> ye ke? anak bapak la nih hehe

huda >> ooo baby SN terjangkit dgn baby huda la ni ;)

jiey >> takpo, kentut dio x busuk..bunyi jah kuat ngeh3x

Nur,Nura, Nurad, Yani said...

nazhan dah tumbuh rambut sikit deh. siela ko dio naik bitik2 meroh.

ita zakaria said...

tomeh lah budak emcem nih. senyum ajer... mesti kenyang jer tuh kan.. cian muke die merah2. kene cepat2 tauk krim tau, nanti x emcem nanti...

@e_da said...

alahaiii cepat je rasa berlalu kan yatie... dah takde dah perot boyot2.. tp ada lak dah depan mata si comel tu...

kentut selalu bagus.. baby tak kembung irg kata.. biorla kuat pun.. nanti leh cover kentut mak ayah dia.. kalau terkentut kata baby yg kentut.. hihihihi

mazni_azis said...

cpt membesar sgh...tgk2 nnt dh leh berlari..hehehe

yatie chomeyl said...

k.nur >> erm dh ado rmbut tp lmbt jugop tumbuhnyo

ita >> mmg kenyang jer sbb asyik nk nyusu je kije die hehe

@eda >> ade lg perut boyot sikit cuma x seboyot dulu je ngeh3x

angah >> time dh lari2 tu sure x larat dah mommy nak kejar dia

Farah said...

hehe ur baby ikut muka mommy die laa..so cute!

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

anak membesar dgn sihat....kena penangan susu ibu!!

tiey said...

cepatnyeeee besaaa...dh blh senyum2 dh...akak balik raye ni? (tetiba tnye =p)

Fid said...

hakhakhak

galaknya baby SN...mommy dia ke ajar ???

hahaha
comel!

kakyong said...

mommy SN,

kakyong kan 3-3 anak masa dlm pantang, berbedung waktu mlm jer... hahah, siang hari memang baby ku tidur gaya bebas.. bj lengan pendek, kdg2 dgn diapers & baju jer... ;)
yg penting bb selesa, perut tak kembung.. sarung kaki + tgn wajib pakai..

yatie chomeyl said...

farah >> muka mommy erk? kdg2 muka mommy kdg2 muka daddy..konpius2x

mama miya >> tu lah, mmg sihat sungguh

tiey >> insya Allah blk raya ni

fid >> time dia senyum tu mommy dia cpt2 amik gmbr

k.yong >> health officer tu xnak bg pakai srg tgn,kaki dgn brt perut sbb dia ckp baby SN panas

iTTeW saYe... said...

huhuhuhuh.. sat lgk dh abih ah pantang .... bley ah mkn derian.. ahakss.. but ape ek.. baby Sn ghasEr kalo mommy dia mKn derian. urmm.. wonderinG..

yatie chomeyl said...

partner >> baby pon rase derian jugak le..siap sendawa pon bau derian skali la hehehe

PadNani~~{@ said...

baby SN membesar dengan sihat, alhamdulillah=)
bagus baby kentut..angin keluar,perut tak kembung..sama mcm Hafiy kecik2 dulu..suka kentut depan orang..tapi harakat dia taklah pjg^^

yatie chomeyl said...

nani >> kalau kentut slow2 takper gak, ni dah ler bunyi altec lansing harakat plak smp 5-6 harakart pnjgnya ngeh3x

chubby bear said...

beshnyo ado anok...

ummuabdullahsyaakir said...

Salam Nani,kalau baby kentut selalu tu bagus tau...hilang kembng perut dia,rasanya pns sgt kot tu yg ruam2 tu...baby mmg tak blh berpeluh sikt...kesian dia..mesti gatal2,kan?

Sukanya tengok hero senyum...Baby seronk sngt dapt momy dan daddy yng caring...

yatie chomeyl said...

woghih >> meme best ado anok..mace main dgn teddy bear tp lg best hehe

Ummu AS >> sbnrnya sini x panas sgt lg br 26deg gitu tp baby ni je yg xthn sgt.

A'thiqah said...

kakti~ mestilah orm x boring~ hehe~ ajak-ajaklah lagi tau!! hehe~ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...