CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 30 June 2009

Diam adalah pintar (^-*)

Untuk orang yang sedang mengharungi sisa2 dalam pantang seperti I, ber'DIAM' diri di dalam rumah saban hari memang menyeksakan. However, hujung minggu hari tu... ada dua perbuatan "DIAM" yang mendatangkan manfaat dan kegembiraan :hi: untuk I .


(1) "DIAM" dalam melakukan kerja2 rumah :-

Di pagi Sabtu yang damai, Incik hubby bangun awal2 pagi dan melakukan kerja2 rumah :astig: e.g menyapu lantai, mop lantai, vacuum carpet, basuh baju2 kotor, jemur pakaian basah, kemas barang2 yang bersepah atas lantai, jaga baby Nazhan, mandikan baby Nazhan, dodoikan baby Nazhan tidur .. pendek kata dan panjang kata, semua kerja2 rumah di lakukan oleh incik hubby sampaikan I tak sempat nak buat apa2 melainkan tengok jer rindu.

<-- tengah mop lantai kat dapur


Memang seronok celebrate bila sesekali *tipu sangat, padahal dah berkali2x* di beri peluang untuk ber"diam" dari melakukan kerja2 rumah.


(tidurkan baby Nazhan pastu tertidur kepenatan)




(2) "DIAM" dalam meluahkan perasaan

Ada pepatah mengatakan kata-kata itu lebih tajam dari mata pedang. Tersilap memilih kata2 mungkin akan mengguris perasaan sehingga tiada ubat dan plaster di dunia ni mampu mengubatinya *perghhh perumpaan memang dasyat aaar*. Oleh itu, bila perempuan-dalam-pantang-yang-memang-terkenal-dengan-kondisi-emosi-tidak-stabil gigil merajuk bermula dari malam Sabtu, si suami perempuan dalam pantang itu mengambil keputusan untuk ber"diam" dan tidak memujuk dek kerana perasaan geram marah melanda dirinya dengan telatah kurang matang si isteri.

Si perempuan-dalam-pantang-yang-memang-terkenal-dengan-kondisi-emosi-tidak-stabil *ceh sengaja ulang berkali2x ayat ni sengihnampakgigi, padahal memang hobi seumur hidup ialah merajuk*; juga memilih untuk ber"diam" dari memberitahu si suami tentang sebab2 merajuk maka suasana sunyi menghiasi rumah sehinggalah siang hari.

Tidak tahan dengan kesunyian tersebut, si suami mengambil keputusan untuk membuang rasa 'geram' terhadap si isteri dan menghadiakan jambangan bunga buat isteri tercintanya. menari Yeay...yippee...tak sia2 I ber"diam", dapat gak jambangan bunga di Ahad yang romantis *alih2 terus romantis sebab dah dapat bunga.. gatai ekekekeke dasar perempuan-dalam-pantang-emosi-tidak-stabil*.




------------------------------------------------------------------------------------------------------
Terbukti di sini bahawa pepatah "DIAM ADALAH PINTAR" sangat2 bersesuaian dengan tema hujung minggu yang lalu di kediaman kami.

--> Hubby memilih untuk ber'diam' xpasti dari memarahi isterinya yang merajuk untuk mengelakkan sifat marah dalam hati nya meledak dan mungkin mencetuskan perbalahan tidak sihat dalam keharmonian rumah tangga kami.

--> I memilih untuk ber'diam' dalam proses tunjuk perasaan dan terbukti taktik itu berkesan . Ye lah, I kan selalu cakap banyak..sort of talking-machine..so bila I diam, incik hubby memang tak boleh tahan tengok I diam sebab dia rasa pelik sangat hik3x. In the end, I dapat bunga sebagai tanda maaf (walaupun dia rasa dia tak buat salah pun siul) dan dalam masa yang sama I pun tak mengeluarkan kata2 yang mungkin akan menyakiti hati incik hubby peace.



Pssssttt: seksa sangat sebenarnya time ber'diam' daripada bercakap tu, so next time kalau merajuk kena cari taktik lain la pulak kot ihikhik ngeh3x.

17 words of wisdom & comments:

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

keh keh keh..memacam la drama korang..huhuhuhu

safinah said...

wah wah wah.. sungguh romantis suami anda.. x sangka ek kawan lama ku satu kuliah dulu begitu romantis org nye.. ye la kan, unt isteri tercinta mesti romantika gituuu! hehehee... tahniah yatie, anda adalah wanita yg sungguh bertuah! hehehe...

R28est said...

ma, klu emosi stabil pun still perangai mcm gitu gak..kann? kann? heheheheheheh ;p

R28est said...
This comment has been removed by the author.
@yuBak said...

xpe la taktik diam akak mjadi.
kl ayu la, kl diam...smp kesudah la hubby buat xtau...lg dia xnk lyn...
kl diam dpihak hubby plak...mmg sentiasa diam...ckp la psl pe...mst diam...nk kn ckp, ayg ni ckp ngn tunggul kayu ke? br la si hubby mgeluarkn sore.sggh sopn suamiku.hihihih

yatie chomeyl said...

mama miya >. biaserlah drama2 memenuhi masa lapang hik3x

safinah >> bertuah ke? time angin romantis melanda, bertuahlah..tapi time angin satu badan melanda..huhuhu..x sure la bertuah ke idak hik3x

imah >> mana ada..isk, kalau emosi stabil xmain la majuk2 nih :p

yatie chomeyl said...

ayu >> hubby akak pon diam gak..tp gitulah r/tangga kan..kena ada sorg diam sorg bising..baru x gaduh berebut nak bercakap hehehe

pssstt: akak pon selalu guna ayat mcm ayu tuh ngeh3x

xeea said...

ahah
sama la pattern merajuk kite :p

seboleh2 takmo kalah. kalo kite dah biasa mulut bising, bila tiba2 diam seribu bahasa, dia sendiri yg akan dtg carik pujuk kita. mmg taktik ni terbukti berkesan. heee

mazni_azis said...

sambil diam buat mulut muncung tak...ekekeke...

yatie chomeyl said...

xeea >> tu lah, tp kena cari taktik lain gak takut dia dh bo layan taktik ni pasnih hik3x

angah >> x muncung kali ni..sbb lenguh dah mulut hehehe

MAMASYAZA said...

akak pun cam tu gak..kalo merajuk ngan Mr. Hus..lebih suka diamkan diri..kang kluar ayat2 hikmat susah lak..lagik perang besar...lebih baik diam diri...tapi dlm hati hanya tuhan yg tau...geram giler aku sebenarnya

yatie chomeyl said...

mamasyaza >> btil2x..dlm hati dok tertanya2 biler lah dia nak dtg pujuk nih hik3x

The Mrs-Bride said...

klakar lah u nihh! hehehehe.. :P

kakyong said...

yatie,

smlm kakyong pun majuk dgn en ayah.. malas nak bercakap.. hari ni pun bila en ayah ckp pun buat ndah tak ndah jer..

mlm td en ayah g tesco, dia nak beli diapers anak2. terus tanya nak beli apa, kakyong bg jer list.. tup2 dia balik beli seme brg dlm list.. selalu tu dia berkira part nak beli biskut Iko (en ayah komplen mahal).. tp mlm td dia beli 1 tin RM13.90. hahahhaaa.. dah seminggu stock biskut tu abis..

ade gak pekdah tak buka mulut ni... heheh..

yatie chomeyl said...

mrs bride >> hehe mekaseh2x

k.yong >> btul2x..taktik cenggini mmg berkesan ;)

iTTeW saYe... said...

huhuhuhhu.. kuwat majuk tul ah.. dh jdk mommy pun sama gakS.. ahakss..tp berbaloi dpt munge.. so yatie akN jDk.. ble yatiE mendpt munge... :P.. tp mmg mujarab jdk diam ni.. lalalallalala...

yatie chomeyl said...

partner >> sbb tu i ckp diam adalah pintar (^-*)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...