CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 5 June 2009

5 days in Nagano Clinic

Hola ..wah siap hola2 bagai...hepi la weh sebab dah discharged dari spital dan dah leh balik rumah manis rumah home sweet home ...yabeda beddu...yippeee...:nggaya:

I spent 5 days at Nagano Clinic after delivering baby SN and was discharged on Sunday 31st May 2009. I have to stay for 5 days as it was the procedure for maternal hospital here in Japan, even if mommy & baby is already in good shape of health.

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/lastday.jpg


I was given a 5 star treatment during that 5 days that it make me feels like "Dude, I'm a Princess! topi".Macam mana I tak cakap I ni princess, nurse siap tukarkan my maternal pad sebab I tak larat nak bangun beberapa jam lepas bersalin tuh. Bila dah cukup I tidur 12jam, nurse kejutkan dan papah bawa ke toilet untuk pee. Baby SN were taken care by the nurse so that I get more than enough time to take a rest to recover from exhaustion after meneran baby SN.


1) Food served :-

Giler memang makanan macam tuan puteri Jepun tapi oh tidakkkk.... According to umi, most of the food served by them is "sejuk" thus, instead of I'm eating it..I will save it in the fridge for hubby to eat it later *yer lah..dah bayar mahal, takkan tak mo makan plak..bazir je*. Looking at the food served (read: pinneaple, apple juice, prawn, peach, kiwi, grapefruit, etc), memang sungguh2 mencabar keimanan orang yang dalam berpantang. takbole



But I managed to put myself together and remind my perut & tekak that if I want to recover from this 'bulky-blunt-body' to a 'gorgeous-slim-body', I have to be committed during this confinement period..sabar jerlah Yatie Chomeyl weh!.


2) Baby's treatment :-

Baby was fully taken care by the nurse after the delivery until the next day. Then, baby will be engaged with mommy on hourly basis day by day. On the 1st day, the nurse will give the baby to mommy from 11a.m - 8p.m. On the 2nd day, baby will be with mommy from 9a.m - 11 p.m. Only on the 3rd, 4th and 5th day...baby will be staying in the same room with mommy for 24hours..tu pon baby akan di mandikan oleh makcik2 nurse tu at 9a.m everyday, mommy cuma suapkan susu ngan tukar diapers je. Plus, nurse2 tu siap pesan kalau mommy rasa tak larat, just buzz them from the intercom, and they'll come to pick baby SN and look after him for me...isk3x..*tak larat apa nyer...siap sempat update blog dari spital ngeh3x ihikhik*.

Baby's poo-poo and pee-pee have to be recorded at every 3hours, not forgetting the amount of glucose given to baby, *sebab I bagitau nak fully breastfeed baby, so spital provide glucose just in case my milk is not enough for baby SN*. Baby's and mommy's weight, temperature and pressure was also recorded twice a day for health check. On the 3rd day, hearing test and jaundice check were performed to my baby..alhamdulillah, everything is good and there's nothing to be worried about senyum.



3) Mommy's treatment :-

Special guides and instructions on how to change baby's diapers, how to breastfeed my baby, how to bath my baby, how to hold my baby, how to do breast-massage on my own ... memang step-by-step instructions cara2 menjaga baby. Walaupun I dah ada pengalaman jaga adik2 sendiri seramai 5 orang tu, tapi pengalaman jaga anak sendiri memang sangat2 lain daripada jaga adik2. Masa special guide on how to bath your baby, other moms were also invited to the session. Baby SN plak jadi model of the day...yang geramnya, dia nangis sungguh2 masa shower session tu..malu mommy di buatnya..alih2 bila dah siap mandi wangi2, terus diam je isk3x ketukmeje.



(changing Nazhan's diapers - bhgn tertentu anggota tubuh baby SN di kaburkan untuk menjaga aurat beliau ngeh3x) gelakguling


Apart from that; every morning, midwife will perform breast massage to me in order to produce more milk. Not forgetting a 40 minutes aroma-theraphy massage were performed to my body...giler arh sgt best time ni,siap tidur dengkur2 ...pastu siap cakap dengan incik hubby "nak beranak lagi sorang kat jepun lah kalau camni siul"..ngeh3x.


4) Lovely visits and precious gifts :-

Within that 5days stay at Nagano Clinic, family (read : only hubby, umi & mak andak) and friends has been kind enough to visit me and baby Nazhan. Besides paying a visit, they also bring along gifts to baby Nazhan *tenkiu..tenkiu...I likeeeee*. Tapi sebab syiok sangat borak, terlupa pulak nak ngambik gambar kawan2 yang datang, but anyway..thanks to Ain, A-t-qah, Diana, Nihon-go Sensei, Abg Shoiful, Kak Pora's family, Kak Yati's family and Kak Liza's family for visiting baby Nazhan and also for the gifts.


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/gifts.jpg
(gambar2 yang sempat di ambil, ada gak hadiah2 yg gelojoh sgt di buka tak sempat snap pictures)


I would like to dedicate a special thanks to my hubby for this lovely beautiful bouquet of roses and a vase of orchid love. Though I didnt really say thanks when you gave it to me *malu la nak romantik2 depan umi & mak andak...ceettttt,pooodah..alasan jer tuh*, but I truly appreciate your effort on selecting those gifts to show your gratitude to me for giving birth to our baby SN. I love you so much muah muah *ceh, romantik2 kat blog tak tau malu pulak..heran2x jelir*.

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/bunga.jpg


Overall cost for giving birt at Nagano Clinic including those 5 days stay costs 445 475 yen (RM 16 145) ....huhuhu..mau terberak gile terbangkrap incik hubby kalau nak fully bayar amount tuh kan?

Not to worry because Japanese government gave an amount of money i.e 380 000 yen (Rm 13 767) for giving birth in Japan.
Thus, hubby have just to pay the balance 65 475 yen (RM 2373) for those luxurious treatment and 5 star stays at Nagano Clinic..
Plus, baby will receive 10 000 yen (RM 360) every month and that money will be bank-in to daddy's account in 3 times installment per year. Oleh itu mari lah beramai2 bersalin di Jepun...sekian iklan percuma dari saya ... time kaseh hehehe sengihnampakgigi.


Pssssstttt: Berapa agaknya bayaran bersalin di hospital swasta di Malaysia kalau stay untuk 5 hari dengan layanan tuan puteri sebegitu? duit


22 words of wisdom & comments:

Fid said...

“Looking at the food served (read: pinneaple, apple juice, prawn, peach, kiwi, grapefruit, etc), memang sungguh2 mencabar keimanan orang yang dalam berpantang."

dek..ahkak kan...bantai makan ja..semua nih...wahaha...tp spetal malaysia lee...yg bg...sbb gynea kata 'tak yah pantang'
kahkahkahkah

:-

"Special guides and instructions on how to change baby's diapers, how to breastfeed my baby, how to bath my baby, how to hold my baby, how to do breast-massage on my own ... memang step-by-step instructions cara2 menjaga baby. Walaupun I dah ada pengalaman jaga adik2 sendiri seramai 5 orang tu, tapi pengalaman jaga anak sendiri memang sangat2 lain daripada jaga adik2. Masa special guide on how to bath your baby, other moms were also invited to the session. Baby SN plak jadi model of the day...yang geramnya, dia nangis sungguh2 masa shower session tu..malu mommy di buatnya..alih2 bila dah siap mandi wangi2, terus diam je isk3x .

dia nangis sebab dia malu la!

"Apart from that; every morning, midwife will perform breast massage to me in order to produce more milk. Not forgetting a 40 minutes aroma-theraphy massage were performed to my body...giler arh sgt best time ni,siap tidur dengkur2 ...pastu siap cakap dengan incik hubby "nak beranak lagi sorang kat jepun lah kalau camni "..ngeh3x."

mevelesnya!!!!!ni pi spa ke pi beranak???hahhaaa

"Pssssstttt: Berapa agaknya bayaran bersalin di hospital swasta di Malaysia kalau stay untuk 5 hari dengan layanan tuan puteri sebegitu? "
tidaklah dilayan macam puteri tapi mn sedaplah juga dan tidak dihendik langsung boleh suka2 minta toloong itu ini...beranak secara c-section..bayar rm6900+tunai...

Jiey^Mien said...

Fuyooo.. Cayalah dia nyer charge..

maso ambo branok ko ian kat pantai medical centre, 4 hari 3 mlm n c-section, keno RM8K jah..

bancrupt pokcik alimin.. :P

MamaAqil said...

salam yatie..beshnyer dah ada bb..tahniah skali lagi...dalam berpantang pun smpat lg yer nk blogging...hikhik...cayalah....rindu saat lahirkan Aqil dulu...

yatie chomeyl said...

k. fid >> MIL ckp mmg gunae bg mkn tp nanti sume urat2 jd kembang, so thn air liur jer lah.

yang aromatheraphy massage tu mmg mcm spa la..sumpah mmg time tu rasa nk beranak lg hik3x

owh...lg mahal kat msia la kan *padahal ada bantuan dr gov jepun hehehe*

jiey >> uish bulih kiro jugop ongkosnya tuh...botak dop palo pokcik alimin? nehehe

mama Aqil >> tu la, wpon bpantang ttp semangat blogging membuak2x hik3x

Ummi Salsabila said...

slm mommy!
eh,bia btol.mak aih,depa bg foods sdp camtu? tu dorang xyah pantang namnye..kihkihkih.bantai je sume.bestnye!!!

bestnye banak dilyn gitu.baiknye gomen jepun sponsor gitu.byk die sponsor tu.rezki shafiq n mommy la.daddy pun slmat duit! kukui.boleh x US pun nak banak kat sana? tibe2....

Anis Mohd said...

anis jenguk blog ni balik .
ari tuh ..
baby nya x lahir lg..
skang dah lahir erk.
comel2

PadNani~~{@ said...

salam Yatiey,

waah..seronoknya deliver kat Jepun..layanan exclusive gitu..i likke..especially aroma theraphy massage tu=)

yatie chomeyl said...

US >> tu la pasal..kecur air liur tengok food2 tu.
mmg best banak kat sini..meh2 dtg banak kat sini hik3x

anis >> hehe dah umur 10 hari dah baby nya :)

nani >> mmg seronok...sbb tu tiba2 dah rasa nk bg adik kat baby SN muahahhahaha tidaaakkkkkk..pantang pon seksa nak tunggu habis neh huhuhu

MyHasla said...

salam yatie chomeyl...

wow... boleh lar lepas ni plan for my no.4 and pi beranak kat jepun! hahahah! siap ada aromatherapy massage lagi!

yatie chomeyl said...

myhasla >> bulih2x...mmg sgt2 berbaloi bersalin kat sini hik3x

NORHAYATI BERAHIM said...

salam yatie
dulu masa bersalin gynea cakap, jangan pantang2 bedal aje..dia marah sungguh kalau dengar kita pantang2..tapi ais jangan minum..bahaya2..
wah..bagus ada subsidi daripada gov..kalau tak mau parah. diKMC dulu..bilik utk family, baby dijaga oleh nurse setiap masa dalam 5-6k, tapi bila balik insuran bagi balik duit..he.he.

mazni_azis said...

sempat lagi srg baby ucu...hehehe..nanti semua org pakat nk p bersalin kat jepun plk..:P

mygoldpen said...

yati, congrates on ur newborn baby...bestnye bersalin kat jepun..hehe..

tiey said...

amboi bby pon dpt duit gak...kalah akak yg tgh menganggur ni bby.. =p


bby shafiq nih mcm jepon plak..putih btol

tiey said...
This comment has been removed by the author.
yatie chomeyl said...

kak NB >> MIL ckp gynae mmg bg mkn sume tp nanti dh tua2 sakit urat plak. so, ikut jer lah pantang larang nih hik2x

angah >> tu la, ucu sengaja promote utk kjaan jepun hik3x

izza >> tenkiu :)

tiey >> ye ko mcm jepun? tjangkit sbb mommy asyik tgk org jepun je kot

gEe said...

bestnye...akak pun tak beranak ar kat sana..tapi yatie kena tolong carikan akak jodoh ar dulu kat sana tu..heeee...btw nazhan ni handsome tul lah..geram akak tgk..

firahadifa said...

hey.. i know u.. budak aero kan?.. wah.. macam excited jer nengok yatie kat japan . macam2 nk tanyer nih.

1. Buat ape kat sane?
2. Which state of Japan?
3. How's life there?

tapi x per.. later2 bole jawab soklan saye. Yg penting congrates on your new born.!!!.. putihnyer ... cam anak jepun!!

Kalau u nk tau . besalin hospital swasta kat sini dlm average 5k if bersalin normal .
Utk my pengalamanplak, bersalin kat SJMC, 6 hari duk hospital . single bed. and i operate . RM 10K melayang. seb baik company hubby bayar.. keke

anyway.. takecare dear!

kakyong said...

salam mommy SN.

uuuhhh, jeles sunggu daku baca citer nih... hihiiii, bertuah lah badan..
yg best part urutan aromaterapi tu..

kakyong bersalin di gomen dok 5 hari kena RM400. bersalin di PRI abt RM1,200 dok 2 hari. bezanya di PRI nurse jagakan baby sementara ibu berehat, di gomen.. dgn bdn blm betu2 sehat.. bb kat sebelah.. dah le kipas ON 24 jam... memang sakit 1 bdn..

gomen jepun ni memang bagus ler.. utk memang dia sponsor utk pelajar & family sekali.... ?!

yatie chomeyl said...

k.gee >> nak calon yg camne? jambu2 ke ensem2? hehe

afidah >> u epie kan? i ikut hubby study kat sini, i jd housewife jer lah. now kat fukuoka, kyushu. kira nya mmg untunglah kan bersalin kat jepun ni? ;)

k.yong>> heheh mmg aromatheraphy tu syiokkk sgt2. gomen jepun ni klu kita byr insurans, mmg service dia tip top la...wpon hubby student, kiranya insurans tu cover utk wife & anak sekali :)

Tulip said...

alahai comeiinya baby SN...rasanya nk pegang2 pipi putih melepak diaa...tgcare yer yati ;)

kickers said...

kak chomeyl..
congrat!!!!
wahhh..
pasnih kene tunggu anak zuupaaa n prue plakk..
feewitttt..
hensem arr baby sn..

sofiana~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...