CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 19 June 2009

Baby SN dan 'sesuatu' ...jeng jeng jeng (seram mode)

Sepeninggalan hubby selama 3 hari yang berpergian ke Nobeoka untuk kerja2 mengutip data dengan sensei & teman2 labnya, Nazhan dan mommy nya bergantung pada satu sama lain untuk mengahrunginya dengan tabah. :sweaty: Walaupun hari pertama berlalu dengan penuh kelam kabut sang kalibut (* read previous entry : I'm No Longer A Princess..sob sob :( *); syukur Alhamdulillah, hari ke2 dan ke3 kami di lalui lebih baik ...thanks to all my dear friends yang bagi semangat to me by leaving comments at the post and also sending message thru my chatbox and friendster inbox... u guys have rock my day!. I managed to bath baby SN without having any difficulties (takder dah terjatuh apa2 dalam bath tub dia) and baby SN didn't cry out loud like he did on the 1st shower with me. Bravo! tepuktangan.


Banyak yang I belajar tentang my baby contohnya baby SN takkan nangis tanpa sebab. So, kalau baby SN nangis, its either he's hungry , he want his diaper to be changed, kembung perut or takutkan 'sesuatu' yang mungkin baby jer yang leh rasa kehadirannya. Nak kongsi sikit cerita pasal 'sesuatu' nih...jeng jeng jeng..."jangan biarkan hidup anda di selubungi misteri!". gigitjari


Last Friday 12/06/09
, sehari sebelum umi & mak andak balik Malaysia..hubby & I decided to go to a studio for family photography since we have a free coupon for the photoshoot. So, hubby brings us along (yes, baby Nazhan was only 17days old!) while he brings umi & mak andak for last minute shopping and tour around Fukuoka *giler lah..baru 17hari dlm pantang dah keluar jalan2..huhuhu*. At first, umi memang reluctant to let me & nazhan to join them but hubby insist and said "anok ore Jepun tok keno deme kuning sebab kecik2 dah keno matahari".

(mommy and baby SN 1st outdoor photoshoot by daddy)


I pulak ngikut je apa kata hubby..takmo jadi isteri derhaka *ceh tipu, padahal dlm hati hepi membuak2 sebab dapat keluar jalan2..boring weh duk diam2 kat umah*.
Hubby stopped by at Ohori Koen to show umi & mak andak bekas tapak istana lama Jepun. Tempat ni ialah park yang sangat luas, ada pokok2 besar macam dalam hutan lipur gitu dan ada pintu pagar yang sungguh besar. Nak di jadikan cerita, sebelah malamnya..bila balik umah, baby Nazhan nangis non-stop. Walaupun I breastfeed him tak berenti, dia still lapar gak and tak mo berenti nyusu, once I stop BF him, he'll cry again. I dah risau coz baby Nazhan tak pernah macam ni. Hubby pulak bantai tidur since he's tired jadi driver for the whole day kan. Nasib baik mak andak tolong 'ubat'kan baby Nazhan sambil I nyusukan dia..dan lepas tu baru lah baby SN stop crying. *mak andak di kurniakan 'kebolehan' oleh Allah untuk 'berubatkan' orang*.

Masa tu, I pon memang tak boleh tahan nangis jugak...risau, marah, geram semua bercampur baur. Risau sebab tak tau apa nak buat, marah marah kat 'sesuatu' yang 'kacau' my baby tuh dan geram kat hubby sebab leh bantai tidur walaupun dia nampak hidung isterinya dah kaler merah cam clown huhuhu. Lepas tu, hubby dah ikut pesanan umi and I guess that will be the last time for us to go out during this confinement period.

(baby SN with mommy, tok umi & mak andak at Ohori Koen)


Last night plak, hubby reaches home from his Noboeka field trip at about 10pm dengan macam2 bau masyem busuk huhu..so hubby mandi dan solat Isyak dulu sebelum dukung baby SN. Bila hubby dukung Nazhan je, he'll act weird and started to cry nangih. Bila I dukung, baby SN terus diam. Bila masuk bilik untuk tidur, baby SN nangis dan taknak tidur bila I letakkan dia tengah2 antara hubby and I. He cries dari pukul 11 sampai 2 pagi. Akhirnya, I tukar position tidur dia away from his daddy and I bacakan tiga Qul, ayat kursi dan ayat 1000 dinar dalam hati..hembus kat tapak tangan dan sapukan tangan I dari kepala sampai kaki baby SN. I did that for 3 times dan lepas tu baru lah baby SN stop crying and go to sleep. Actually bacaan2 tu I selalu amalkan masa kat asrama sebab ustaz cakap tu leh jadikan ayat pendinding dari gangguan syaitan..nasib baik teringat pesan ustaz dan applied it to baby SN last night.


Agaknya ada 'sesuatu' pada hubby yang baby SN leh 'rasa' kot..maklumlah hubby balik dari sungai kat pedalaman mana ntah plus on the way balik rumah pon lalu jalan yang gelap dan sunyi. Surprisingly I didnt cry last night..maybe I dah 'kuat' sikit kot..lagipon kalau I nangis sape nak jaga baby SN since hubby memang dah tertidur keletihan.


Tips yang I dapat dari my sis untuk baby yang nangis sebab gangguan 'sesuatu' ialah untuk buat air yassin, lepas tu renjis2 sikit kat dinding tempat baby selalu stay (living room & bedroom) dan bagi baby minum gak time dia nangis. Lagi satu, I nak share doa yang leh di baca untuk bayi yang kembung perut dan menangis tengah malam. Doa ni umi & mak andak yang fotostat bagi kat I.

(click on the image to enlarge - kalau tak berapa clear nak baca)



Pssssttt: Baby2 lain mesti pernah mengalami apa yang baby SN lalui ni kan?. Mind to share other tips with me to overcome this situation?. Thanks in advance. kenyit

27 words of wisdom & comments:

chubby bear said...

aaa...anok sedaro ore pung ado keno lagu ni woghih. maso tu ore balik kijo tengoh male, ore dekak jah ngan dio, dio teriok lana dopsey breti. padahal tengoh tido leno tu...pahtu papa ore oyat... "ros balik 'bawok saing' ko?"

uuuu...papa ingat ore saing ngan sesuatu tuuu...saba jo la...

baco ayat kursi banyok2 deh... ganbatte neechan!!

Jiji said...

Wush ada laa yang berkenan baby SN kot.

yatie.. time berpantang ni kan.. mmg kita mudah sedeh tau. Mudah kecik ati. Sensitip semua adalah.

Banyakkan beristigfar tau. Salawat banyak-banyak.

Bapaknya kalo berjalan tempat jauh tu salawat dulu sebelum keluar rumah.

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

Abah dia bwk balik "Kappa" ke tu? Ish ish ish..rasanya bukan kappa, coz kappa still cute...

ni mesti yokai yg jahat2 sakat dia, kat sana byk sgt di worship tu (kan benda yg makin dipuja makin besar/kuat jadinye). so i rasa mesti SN tak suka rupa2 yokai yg dia nampak tu. shian dia...

ita zakaria said...

hai yatie...ita again. huhuuu..mencabar kan jadik mommy nih. kuat kan hati tau... pasal any tips utk 'kes' beby nanes tanpa sebab yg nyata tuh, ita ade gak sometin utk di share. MIL ita ckp, kalau kite nak bawak beby keluar, even dah lepas pantang, suh daddy SN selawat 3 kali, then jilat sikit dahi Nazhan tuh, conteng kan celak sikit kat ats kening Nazhan pun boleh. (ini utk menampakkan yg beby kite comot dan x disukai oleh 'mende' tuh...'mende2' tuh suke yg bersih2 jer...) kalau kuar malam, yati tau kan, tutup pale beby... dulu sarra jugak seakan 'nampak mende' tuh..haha! seram weeiiihh kalau igt balik, alhamdulillah, dah clear dah...syukur. jage Nazhan baik2 yer...hemcem boy!!!

ita zakaria said...

hai yatie...ita again. huhuuu..mencabar kan jadik mommy nih. kuat kan hati tau... pasal any tips utk 'kes' beby nanes tanpa sebab yg nyata tuh, ita ade gak sometin utk di share. MIL ita ckp, kalau kite nak bawak beby keluar, even dah lepas pantang, suh daddy SN selawat 3 kali, then jilat sikit dahi Nazhan tuh, conteng kan celak sikit kat ats kening Nazhan pun boleh. (ini utk menampakkan yg beby kite comot dan x disukai oleh 'mende' tuh...'mende2' tuh suke yg bersih2 jer...) kalau kuar malam, yati tau kan, tutup pale beby... dulu sarra jugak seakan 'nampak mende' tuh..haha! seram weeiiihh kalau igt balik, alhamdulillah, dah clear dah...syukur. jage Nazhan baik2 yer...hemcem boy!!!

ita zakaria said...

hai yatie...ita again. huhuuu..mencabar kan jadik mommy nih. kuat kan hati tau... pasal any tips utk 'kes' beby nanes tanpa sebab yg nyata tuh, ita ade gak sometin utk di share. MIL ita ckp, kalau kite nak bawak beby keluar, even dah lepas pantang, suh daddy SN selawat 3 kali, then jilat sikit dahi Nazhan tuh, conteng kan celak sikit kat ats kening Nazhan pun boleh. (ini utk menampakkan yg beby kite comot dan x disukai oleh 'mende' tuh...'mende2' tuh suke yg bersih2 jer...) kalau kuar malam, yati tau kan, tutup pale beby... dulu sarra jugak seakan 'nampak mende' tuh..haha! seram weeiiihh kalau igt balik, alhamdulillah, dah clear dah...syukur. jage Nazhan baik2 yer...hemcem boy!!!

Hanz said...

Yatie...dalam pantang, orang tua2 kata, baik ibu atau si-anak darah manis, bau harum...so please..elakkan kluar rumah..bukanlah nak kata dalam rumah extra-teresstrial ni takder, mana2 pun tetap ada..tapi dalam rumah, kita solat, ngaji, sekurang-kurangnya rumah kita dah 'berpagar', kan? Itulah namanya ber-pantang...dengar pesan orang tua2 ni...

Lagi afdal rasanya daddy dearest buat air yasin, baca ayat2 quran ni sebab mommy dearest kan masih dalam keadaan kurang 'bersih'...yatie boleh mengaji dalam hati & selawat2...berpantang memang mencabar..BE STRONG MOMMY!

Sidratul Muntaha said...

salam yatie
mmg normal baby boleh nmpk tu tut tut
kdg2 up until 1 years old
cam aqil
mmg ade jer kwn2 dia ni
n bile dia nmpk
klu benda tu tak best
dia akn nanes
klu benda tu sonot
dia akn gelak2
ckp2 dgn that thing
it's normal
mgm mana2 baby pun boleh nmpk
kita pun masa peringkat umur tu mmg nmpk yatie oiii
by the way
that's why org tua2 pesan jgn gi tmat sembarangan or kuar maghrib or mlm bile bwk baby
ade phm dear?
next time
tnyer n ikut jer ckp2 org tua
ade pnduan sume tu
bukan saje2
mana thu esok
klu ade yg ikut n suke
siap ler nak berubat esok
ade one case dulu
siap smpai dh beso
minah bunian ni ikut baby tu smpai dia beso n nak kawin
almost tak jdi kawin gara2 taht thing baut hal taknk lepaskan mamat tu
so...
nak buat apepun skunk
please refer ur eldest
ok dear!
risau ler tgk yatie cenggini

yatie chomeyl said...

woghih >> klu saing xpo jugop..klu dio nk krenat..uwaa..tak sanggup oghe

jiji >> tu la, asyik nak nanes je..manja btoi. okeh, nanti pesan kat daddynya.thanks

mama miya >> I pon x tau apa yag Nazhan nampak tp mmg xmo dok dekat lansung dgn daddy malam td

Ita >> thanks 4 the tips, nanti yatie try bila nk bwk nazhan kluar lps hbs pantang nanti

hanz >> i never thought that it'll be this tough. tu lah, mlm ni mmg nak kene suruh daddynya baca yassin.

ayu >> kalau setakat 'kawan' bermain dia tu x kisah sgt kan..ni kacau2 tu yg susah hati nih. tu la, hubby yg degil ckp umi, yatie ikut je ckp hubby (padahal dua2 degil ckp umi, padan muka kan). okeh2x,lepas ni x keluar blk mlm dah..yatie pon risau tgk baby SN nanes xmo tdo :(

kliza said...

slm yatie..

yg kisah seram 'pengikut2' nie kekdg akak pcaya gak.. xdinafikn bc ayat2 al-quran mmg byk mmbantu..

seperkara yg akak nk share yg lbh kpd teori sains iaitu... jeng.. jeng..jeng.. sentiasa sendawakan baby setiap kali selepas kita BF dia.. wpon byk @ sikit susu yg dia minum 2... teknik sendawa yg selalu akak guna & dikira cepat ialah dukung baby biar perut dia kena bahu kita.. sambil 2, tepuk belakang dia smpla dia sendawa...

lg satu, akak selalu tidokn anak2 scr meniarap..

hrp2 teknik nie leh membantu...

~Eila @ Along~ said...

yatie..anak buah eila pun kena..sebab tu org cakap..dlm pantang kena jaga betul2..baby tgh wangi kan...neway..dok kat tpt org..nasib baik la ko tau nak baca ape2 dan tak panik..bravo!!! bangga dgn ko yatie!

yatie chomeyl said...

k.liza >> thanks 4 sharing. insya Allah lepas ni akan sentiasa sendawakn baby nazhan

eila >> terpaksa cool sbb daddynya dh membuta x sedar hehe

Fara_Adura said...

Salam yati..

Dulu sofea pon kuat sangat nanges..since kuar, til 4 bulan tau..die nanges time magrib2..kol 12 baru tido..hu3. Memang ujian tol..benda camtu memang ske kaco dak2 kecik..sian tgk die duk nanges cam sakit2..uhu

Fid said...

hakhakhak
siap pergi lepak kat koen tuh!

Mohd Syamim Bin Ahmad Kamil said...

huuu..seram2...

gEe said...

err..akak tak pandai ar nak komen lebih2 pasal 'sesuatu' tu tapi rasanya yatie dah buat yg terbaik..keep up..
tapi babah akak pernah pesan satu benda..kalu bb tu tak berapa nak rapat dgn daddy n to keep the bond between daddy n son, let the daddy yang mandikan Nazhan, sehari sekali..sentuhan2 masa mandi tu akan buatkan baby selesa n akan lebih mesra dgn daddy...mungkin bb nazhan just terkejut sbb daddy dia dah 3 hari menghilang..take care...

yatie chomeyl said...

fara >> ooo ye ke? harap2 lepas ni dah xde yg 'ganggu' sofea la yer

fid >> daddynya lah yg konon2 nk bwk tok umi nengok istana..alih2 anak jd mangsa keadaan huhuhu

syamim >> aa tau takut, jgn duk gi koen petang2..kang nangis x berenti mcm nazhan hik3x

gee >> daddynya klu ada di rumah mmg rajin jaga nazhan...salin pampers & mandikan..lps mlm tu dh ok dh nazhan dgn daddy

PadNani~~{@ said...

Salam yatiey,

bb Nazhan tgh buat ape tu? time2 mcm ni bb byk tidokan..

experience nani dgn Hafiy..dia jarang menangis kalau takde apa2 (perut kembung, x selesa, lapar etc..)so kalau keperluannya dipenuhi..dia ok je.

Hafiy prnah jgk nangis jerit lama ckit dr biasa..but after nani baca 3 qul n ayat qursi as Yatiey also did..tiup ubun2 dia n sapu kat muka..dia ok alhamdulillah

Setuju dgn k liza..My mom jgk ajar kna slalu sendawakan bb lepas feed him..sbb nk make sure bb btul2 kenyang n food betul2 turun..dn jg elak perut kmbung. Baby kecik mcm ni biasakan sapu minyak telon @ yuyi pd tapak kaki , perut, dada, n belakang bb

Yatiey ada tuam 'telur' baby x? Nani did to Hafiy as well..tuam dgn herbs yg dibungkus kain.org tua kt utk elakkan angin pasang klu x silap. Kalau bb kena angin tu..dia pun bole jd x selesa n nangis je.

saja share pngalaman nani yg baru berbaby satu:) take care dear !

P/S: nape ntah..x appear pulak photoshoot mommy n bb kt cni..x dpt tgk:(

Ummi Salsabila said...

amboi...blum abih pantang lagi da kua..
dah bole jln2
pki suar lg..
mane kain batik mu.hehe

mak US pun slalu psn gitu.aufa pun pnh kene.
paklang dia blk keje dr ceruk mana
terus pgg aufa.
mlm tu mlalak kuat2
smpi bunyi sora mcm kucing gaduh2 tu
seram n manangis pun ade
pastu atuk dia baca2 ok da..
pengalaman tu kan..

safinah said...

baby mmg istemewa kan.. diorg bole "tgk" benda2 yg kite org dewasa x leh tgk.. huhuhuhu...

azuradaud said...

hope baby nazhan dh ok..kalo petua org tua2..letak beberapa biji lada hitam dalam bantal(letak dalam plastik dulu)..bg "sesuatu tu jauh"..
p/s:akak..baby SN kawaii sgt..sebab tu "sesuatu" tu suke..

Jiey^Mien said...

Kalo Ian la, every time jiey sero dio nangis 'pelik', jiey sapo minyok hok tok dio buwi.. tok dio ni pun bleh jgk la ubak ore skek2..

yatie chomeyl said...

US >> kain batikku basuh hehe

safinah >> tu la, kesian baby sbb kena tanggung sorang2

azura >> thanks 4 the tips, nanti leh try :)

jiey >> klu ado dekat dgn ore tuo sene skt gapo2 ore tuo reti.kito ni doh la xreti go sekaro..susoh key?

kakyong said...

banyak dah tips sini...
semoga bb SN tahan lasak & tough..

kdg2 bb yg dlm hari ni sussah juga nak diduga.. kdg2 dia nak dipegang jer.. kdg2 dia boleh jer terlena lama atas tilam.. kdg2 kalo dia terkezut pun, boleh melalak.. memang harus byk2 sabar..

anak2 kakyong masa bb, selalu kakyong bg tidur menyereng @ menerap.. bb kan selalu jd kembung perut..

yg bab nampak sesuatu tu... MIL kakyong kan boleh mengubat org, jd masa dlm pantang dah dibuat air penawar utk ibu & bb sekali... :)

mazni_azis said...

org dulu2 selagi tak lps pantang tak leh pijak tanah pun...tp skrg mmg belum lps pantang dh kuar..yg ok, ok lah yg ternampak "sesuatu " macam baby sn ssh la..org sekeliling la jd takut..teringat along cerita pasal aqilah blh nmpk "sesuatu" gak...debarlah..apapun semoga baby sn sihat2 selalu yer..muahhh

yatie chomeyl said...

k.yong >> yatie perasan kalau baby SN tidur mengiring pon, tdo dia lena smp ke pagi. agaknya mmg posisi tdo camtu the best utk baby kot

mazni_azis >> ucu & solah dah serik.. tak berani kluar umah dah dlm pantang nih..xmo jadi camtu lagi dah

Khairunisa Zulkurnain said...

kak ti..mantapla..br pas beranak..dh bleh jln2...huuhhu..cool!!...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...