CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 29 July 2009

Peristiwa berdarah

Pagi tadi masa nak mandi, I ternampak darah kat pantyliner I. So, sekarang I konfius...ni darah apa? Nifas ke haid? soal


Hari ni masuk hari ke 65 selepas I bersalinkan baby SN. Darah nifas I dah stop dalam 2 minggu lepas which means I pon dah mula solat 2 minggu lepas. Nak kata ni darah haid, I tak rasa sengugut macam dulu2 time anak dara. Takkan sebab I dah beranak rasa period pain tu terus hilang kot?. Haisssy...konpius neh...rindu


I ada tanya Kak Nur tadi pastu Kak Nur cakap memang darah nifas lambat gak nak habis. Tapi I dah stop hari ke 50 then tiba2 hari ke65 ada darah balik, leh erk camtu? fikir. My sis cakap, period pun jadi tak berapa nak betul selepas melahirkan sampai sesetengah ibu ambil supplement untuk dapat period yang teratur macam sebelum mengandung.


I ada baca tentang perbezaan darah haid & nifas kat artikel kat sini, tapi still konpius gak. Konpius garupale sampai rasa nak mandi berendam lama2 dalam bath tub .. eh tapi takleh berendam lah pasal ada darah keluar ... aaaaaa lebih kurang gitulah rasa konpius neh *macam takde kaitan je*. Anyone out there willing to share your wisdom opinion regarding this matter?. nerd



(haisyy...nak mandi sungai pon dah takleh kui3x)



Psssssttt: Malam tadi baby SN nangis kuat2 masa mommy & daddy tengah solat Isyak. Bila dah siap solat, daddy dukung pon dia continue nangis, bila mommy dukung terus dia diam. Daddy kata baby SN manja sangat tapi sebenarnya mommy dapat rasa 'sesuatu yang jeng jeng jeng' masa tengah solat tu..lepas solat baru hilang rasa 'sesuatu yang jeng jeng jeng' tu...huhuhuuhu....woooosssyyy.....:tsk:

27 words of wisdom & comments:

Hanz said...

hemmm...kalau period kira cepat jugak tu...tapi since nifas dah 2 minggu takder, possible period-lah, kan? if yes, kena careful-lah coz chances nk preggie senang ler..he,he..

ita zakaria said...

yatie...lame tul tak leave komen kat 'jopun' nih... hehe. pasal darah tuh, ita pun not sure. tapi mmg betul, after bersalin, period or nifas tuh mmg x tentu. plus segugut tuh, ade org memang terus hilang once dah beranak. tapi ita still ade lagik... try lah tny lagik pada yg pakar kan..

pasal beby Nazhan tuh, nape jer? ita xleh langsung kalau beby2 nih ade 'sesuatu' happen kat die. fobia! cian dak hemcem tuh... selalu taruk surah yasin kat sebelah die...

nieda said...

macam kes i jer..malam tadi ada keluar darah tapi maybe period kot...siang ni dh takder..i pun still confius..nak kena tgk 2-3 hari lagi..

Baby kecik lagi, kita pun x tau apa yang dia nampak.sian dia...

Atiqah said...

wah..peristiwa ini..tiqah x de pengalaman...hahaha..tp sje nk menyemak kat comment box kak yatie ni..

1. better g jmp DR
2. tye pada yg pakar (erk sme la kn cam kat ats tu)
3. umi tiqah penah ckp..kdg tu drh nifas kejap je..x smpai pon 40 hr..dh leh solat..
4. umi tiqah jg penah ckp..bg sesetgh pmpn yg biasa senggugut mse ank dara..ble dh bersalin, peratus utk mengalami senggugut akn berkurg..tp depend jgk kat individu..tiqah sllu snggugut hrpnye pas bersalin dh x de dh la..seksanye..

itu shje dr Tiqah..hehe

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

1) i dulu habis nifas awal within 40days..tp sedihnye following month dah period....ingat ke fully BF, boleh la period lambat.

2) fuish..SN rajin aje nampak2 benda ni. risau lak i kat dia. miya dulu rajin nangis tak pasal2 kalau we all blk cameron. so mmg budget la kot, sebab area kg i tu mmg kampung bunian dulu.

yatie chomeyl said...

hanz >> ok, will take note on that hehe

ita >> dh lama gak baby SN tak nangis cenggitu, cuma mlm td je kejap mcm ada 'sesuatu' tu..tp heran kenapa daddy dia tak rasa apa2? cuma mommy je yg rasa erk?

nieda >> owh, u pon sama mcm I gak erk..tu la, kene tggu dulu tgk 2-3hr ni la nampaknya kan?

atiqah >> hehhe thanks tqah slalu bg komen chomeyl2 kat blog akak ni. kem slm dgn umi tiqah ye :)

mama miya >> mcm lebih kurang sama dengan kes I je erk...ntah2 i pon drh period gak ni

pasal yg baby SN nampak tu I agak jer lah since I pon ada rasa x senang, tp daddy dia xde rasa apa2 pulak..heran gak

ojasamid said...

yatie..oja nih. first time tinggalkan komen.hehe..

kiter nye case dulu, masa anak first darah keluar minggu kedua lps habis nifas (nifas kiter 59 hari). sgt2 cuak, so gi jumpa gynea n she confirmed me that it was my period. so OK lah. lps2 tuh tiap2 2bulan sekali menten period tuh dtg smpilah pregnen lagi..

n with anak seken nih pon rupanya sama juga, 2minggu lbh lepas nifas kering (time nih nifas dekat 50hari), darah tuh dtg balik. so this time mmg meyakinkan yg ianya betul2 period. dtg pon chanto setiap bulan.

so kalau yatie risau nk nakkan confirmation better consult gynea. hehe.senang citer. :p

yg pastinya efek bf pd badan kiter mmg berbeza setiap org, esp. bab menstrual ni. ;)
as for me, mmg bf tak menyebabkan period tergendala berbulan2 like many bf-ing mommies..n sejak bersalin anak first, kiter hanya pernah rasa senggugut sekali je, tu pon tak sakit mcm masa bujang..

AshAnas said...

slm kat kak yatie kat japan... jauh ek komen ni mrantau gi jepun... hehe..

nape ngn baby SN? cite la...

shira kering nifas hari ke-52... 3 minggu lps tu mcm dtg period, tp kejap ada, kejap xde... sgt2 konfius... dgr2 BF mom lmbt period lps bsalin... tp ade je kwn shira yg fully Bf jgk, dtg period cm besa jek tiap2 ln lps kering nifas... kene yakin la... klu was2, better consult doc...

Farah said...

dulu saya pon kes cam ni jugak..hari ke 50 habis nifas..seminggu pastu kluar darah balik..mak saya kate tu belen2 darah nifas dulu...

Ina said...

maksimum nifas 60 hari kan. u pn dh solat 2 mggu sblm ni. most probably haid lah. i dlu 27 hari dh kering nifas. solat 2 mggu gitu dh kena period. tp mmg period beberapa bulan lps nifas tu flow nyer lain sket la. take time utk back to normal flow mcm sblm preggy. memula i confused gak tp bila refer to my mom dia pn gtau la mcm mana gynea gtau dia dolu2. so insyaAllah betul la tu haid.

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam yatie..
i dlu drh nifah kuar smpi 60 dys.. then, after 2 wks i dh start period.. memule sgt lar cuak sbb i ingt xclusive-BF ni lmbt period.. i mmg xlusive smpi 6 mths++ (No solid foods, no FM, no pacifier, BF on demand more than 12x per dys).. so, sbb x puas ati..i smpi pi jmpe doc..doc ckp my hormone dh stabil..dats y i period awl.. fr those yg lmbt period tu mmg hormon blum stabil.. then, mmg evry mth i period ms ari ke-28..lg 1 kan.. since dh branak nie, i dh x senggugut lg bile period.. dlu my senggugut sgt teruks gaks.. siap leh pengsan2 lg wehh..

erm..apakah 'sesuatu yang jeng jeng jeng' itew?? i nyibokss nk taw nie.. ahaks!

Huda said...

erm..cam huda pun dlm 2 mggu lebih darah nifas dah abih..tp pastu ok je smpi dah nak abih pantang tibe2 kuar cam bendalir pekat berwarna hijau kuning..pastu x lame dia ilang sendiri..confuse gak time tu..

** Perfect Love ** said...

itu mmg darah nifas lagi. lagi plak kak yati breastfeeding baby kan. biasanya haid lambat sket keluar.

yatie chomeyl said...

oja >> nk p jumpa gynae tp x tau nk tny camne. nk mintak tlg translator, sume tgh exam plak huhuhu

ashanas >> klik kat link hijau dlm post tu, nti tau la cite baby SN tu hehehe

farah >> my sis pon ckp gitu gak

ina >> ni pon actually mmg time tarikh period i jugak..tu yg i konpius2 yakin neh hoho

yatie chomeyl said...

e-car >> i mas amuda dulu pon gitu klu snegugut tu yg heran since kali ni x skt lansung. "sesuatu jen jeng jeng" tu leh klik kat link tu hohoho

huda >> lg konpius erk siap kaler hijau kuning ala2 bendera kedah gitu isk3x

perfect love >> tp dah lebih 60 hari kira darah nifas lg erk?

** Perfect Love ** said...

oo dh lebih 60 hari yek. kira haid la..

u got tag and award from me. pls feel free to visit my blog ;-)

Ummi Salsabila said...

emm.i pun xsure..tp nifas dah lm abis kan.i rs period kot.tp cepat lak u peot ek..

i dulu berbulan2..

NaDiaH SiDeK said...

yatie..kalau lbh 60 hari tu bkn nifas lg dh. klik site ni:

http://ilmudanulamak.blogspot.com/2008/09/tempoh-nifas.html

mak saya kata bdk kecik (selagi dia belum pndai bercakap) mmg blh nmpk makhluk halus..

yatie chomeyl said...

perfect love >> ok, nti i kutip..thanks ;)

US >> tu la, i rasa cpt gak sbb tu konpius. tp bila mlm td emosi i tiba2 xstabil, i mcm sure ni period la ni

nadiah >> ok, thanks 4 the artikel ;)

MAMASYAZA said...

sesetengah org kalo menyusukan bayinya..lambat dtg period..slalunya berbulan-bulan...tapi maybe period tu...slalunye lepas bersalin mmg biol ckit..tapi bab 'rasa sesuatu yg jeng..jeng' tu amendenya....ada h**t* ke....????

firahadifa said...

rasenyer tu darah haid... huhu.. yatie kena start family planning dah....kekeke

ummuabdullahsyaakir said...

Yatiey,klu msa hari ke 50 nifas dh berhenti lps tu hari ke 65 dtg balik tu bukn nifas dh tapi drh haid.Nifas paling lma 60 hari(beza hari ni ada selish pgn antra ulama'),klu lbh tu drh haid.Yatiey kena yakin tu darh haid jadi kena stop solat lh,n mula kira hari pertama mcm kita period.Apapn tu tnda subur tau.Saya pun mcmtu,tapi msuk hari ke 62 terus darh,pdahl nifas dh kering msa 55 hari lagi.

Ttg baby SN tu,eem klu blh dlm 1mnggu,paling kurang Yateiy cari 1 hari khusus utk bca surah Al Baqarah-pun blh jadikn pndindg rumh.

mazni_azis said...

tak der pengalaman lagi...tp boleh buat rujukan di masa akan datang..:)

yatie chomeyl said...

mama syaza >> jeng jeng jeng tu leh baca kat entry seblum ni pasal baby SN woossssyy..seram woo

firahadifa >> tu la pasal, nak p google pasal family planning lah ni kui3x

Ummu AS >> haisy, risau gak terlebih subur ni ye..baby SN tak dan besar lg hehehe ..pasal baca surah tu, insya Allah nanti akan buat..thanks 4 sharing :)

angah >> haaa..btol2x, jadikan pengalaman nanti sennag, x konpius mcm ucu :)

reitak said...

Yatie, that's supposed to be ur first period...usually will appear after 6-8weeks after delivery. pastu it will be irregular, depending on whether u breastfeed ker tak or on pills or not etc...
not to worry...i had mine 6 weeks after birth, pastu till now, baby dah 7 months, and i'm still b/feeding, so no signs yet :)

take care

kakyong said...

ramai dah komen, ramai dah bg tips ni...

period lah tu... kakyong pun period awal juga.. agreed that setiap seorang kita ni tak sama... so kalo ade yg kata kalo xclusif BF period tak dtg.. itu hanya general statement.. may be 80% yess... so like myself, you, ecar... kita ni dalm lingkungan 20%..
not to worried apa2.. just buat rekod & kiraan jer... belum 100 hari lagi kan.....???!!! ;)

yatie chomeyl said...

reita >> i c,mine pon mcm after 4hari dh stop padahal dulu2 sampai 10hari. thanks 4 sharing ur opinion ;)

k.yong >> blum lagi...tu yang kena tanda kalendar btul2 ni kui3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...