CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 13 July 2009

Berpantang cara Yatie Chomeyl (^-*)

Lain padang lain belalang,
Lain orang lain pula cara berpantang.


Ada yang kata 40 hari,
Ada juga yang kata 44 hari,
Tak kiralah berapa pun jumlah hari,
Kesimpulannya diri sendiri yang gigit jari.



Wahhh..pantun seloka gitu dalam usaha memastikan takkan Melayu hilang di dunia eh...wth?
:konslet: I would like to share the sweet and bitterness during those 40hari yang indah *indah ker?propa sungguh*. Why is it called "berpantang"? I believe because there's few pantang that you have to follow...


(1) Berpantang dengan set rawatan tradisional

I started the process of wrapping my tummy on the 6th day after baby SN was born since I've stay at the hospital for 5days *takkan nak bertepek kat spital tu pulak? lari habis sume nurse ngeh3x*. I'm using Mustika Ratu Confinement Set i.e meant for 40days of usage. It consist of 8 products i.e :-

1. Galian Parem Wangi (5 biji pil dimakan setiap pagi )
2. Pulih Balung sumsum (5 biji pil dimakan setiap petang )
3. Pilis Wangi ( untuk kesihatan mata --> di tepek pada dahi)
4. Tapel Raket Mustika Sejati (membantu mengurangkan berat badan --> disapu di perut).
5. Parem Segar Sumyah (untuk kesihatan badan --> disapu keseluruh badan)
6. Bubuk Bancar Air Susu (disapu pada payudara 2 kali sehari).
7. Minyak Telon (melegakan kembung perut --> di sapu pada perut bayi selepas mandi).


Furthermore, if you are buying the whole set, you'll get Ginasih sabun pembersih, minyak kayu putih, Mimi Lan caplet, and bengkung perut for free. The set also include CD for giving tutorial on how to wear the bengkung properly. tepuktangan





From my point of view, this Mustika Ratu set is quite good and efficient enough to help me to be healthy again and most importantly to get my original-non-bulky-shape *ye ker back to shape time anak dara? kui3x*. Wokeh, I admit..not really slim like anak dara but then I manage to wear all my size 28 jeans and baby tee again without hesitation encem..*kira ok lah tu kan?*.



(2) Berpantang makan

Apart from all those jamu2 to apply on, of course confinement period also means restriction in certain foods a.k.a "makanan sejuk" including air sejuk...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... in fact ini lah yang paling susah nak di lalui. :nangis:


2 minggu pertama I masa umi masih kat sini untuk jaga I, resipi berpantang I ialah --> nasi putih, ikan merah (bakar) or daging bakar, sawi, lada hitam. Strictly no takbole buah-buahan yet since it is considered sejuk. As I'm getting better, and after my gynae has confirmed that luka2 luaran I dah sembuh, umi allowed me to eat ayam bakar *kira I beruntung lah leh makan ayam kan?*. Apart from that, after 30days I've started to eat apple sebab I rasa agak sembelit bila tak makan buah2an. Sebelum tu, I ada minum jus sayur yang I campur dengan air suam..jadi takderlah masalah sembelit yang kronik masa dalam pantang hari tu. Kalau I nak makan apa2 and tak sure whether the food is 'sejuk' or not, I'll ask my sister or I'll check the list from here.


Bagi I, berpantang seksa sebab kena control makan la. Itu sejuk, ini angin..sigh...pastu ada pulak faktor penggalak yang suka buat I terliur (read: incik hubby). Paling tak boleh tahan ialah since it is now summer season, dugaan dari 'air sejuk' dan 'aiskrim' is something that is totally hard to resist...haisyyy...setakat ni iman I masih teguh dan I tak sentuh pun lagi aiskrim..tapi bab air sejuk, I surrender . I mengaku I memang dah minum air sejuk since tak tahan sangat lapar..alhamdulillah setakat ni takder rasa sakit urat or whatsoever...tapi in the future I tak tau lah kan.



(3) Berpantang perbuatan

Tempoh berpantang juga di kenali sebagai tempoh berehat untuk kaum wanita as you are not allowed to do any heavy lifting, buat kerja berat (angkat pakaian di jemuran pon kira kerja berat tau), mandi lama2, bersila ( I tak tau takleh, hari ke 3 I dah bersila, cepat2 umi & mak andak tegur suruh duduk berismpuh semula). I read somewhere that mention even reading and sewing are not allowed..owh yang part reading memang I takleh pantang, hari ke 3 dah start berblogging jelir muahahahhah.


Biasanya orang dalam pantang di suruh berehat dan tidur je time tengahari masa baby tidur so that if your baby gets cranky at night, taklah mommy rasa too tired to wake up and nurse the baby. 2 minggu pertama, memang I banyak rehat and sleeps during the day but as umi & mak andak went back to malaysia, I cant really sleep rindu during the day as I have to cook for my own lunch and the only time that I get to do other thing is when my baby SN is sleeping.


One more important thing is that, orang dalam pantang is not really allowed to leave the house. tanduk Okeh, as you know me..this is the most difficult and challenging part above all those berpantang restrictions that I have to follow. Seriously, I stayed at home 24 hours a day for 5 consecutive days...and it is only during the weekend that I get the chance to walk out from the door. So, I admit that bab pantang berjalan ni I tak ikut sangat. Ngeeeeee... as you know I sibuk2 ikut time hubby bawak umi & mak andak jalan2 kat Ohori Koen masa hari ke 15 *sampai baby SN nangis tak brenti*. siul Apart from that, I ikut juga time hubby gi beli daging halal or gi amik duit kat bank *walaupun I cuma di benarkan duduk diam2 dalam kereta je hahahhaha*...and on the 39th day, hubby dah bawak I jalan2 kat Hakata since hubby cakap :"takperlah, beza satu hari je"..ngeee baik tak hubby I? senyumkenyit.



(eksklusif utk tayangan di blog ini saja muahahhaha)


(4) Other things to consider during confinement period :-

# Mengurut :- done for 3 consecutive days to increase blood circulation and also to "betulkan peranakan a.k.a naikkan peranakan". Mak andak perform the massage to me to help to relocate the location of my uterus and also to get rid of "angin" inside my body *mengelakkan meroyan* tension....I like it so much..rejuvenating!.


# Wear socks :- has to wear it at all time, day and night to avoid cold feet. I wear the socks exactly up to 40 days only as its getting hotter here and my feet is sweating like hell when I wear socks...hah masyam jadi kaki I.


# Intimacy relationship :- most of my blogger friends told me in this entry, that it is usually up to 100days.Understanding and patience from hubby is the main important thing. he'll have to wait if he want a virgin-like-wife aite? angkatkening (haisyyy..malu I nak taip ni..tapi takper anggap berkongsi ilmu dengan kawan2 semua kan?).



Kesimpulannya (wah macam karangan zaman sekolah), berpantang is meant for healing process, losing weight, getting back to anak dara shape (hopefully) and also for some intimate issue in the future. nerd Sebab itu lah kadang2, ada sesetengah larangan dalam pantang tu sounds ridiculous kalau di fikirkan dari segi logik akal dan pemikiran moden. As from my side, I ikut yang mana terdaya...yang mana tak leh tahan sangat tu, I redah juga..tapi taklah redah secara drastik gitu. I cuba sikit2, if it suits me in a way that didnt harm me..so I'll proceed with it (lain orang, lain sistem pertahanan tubuh dia kan? peace).



Bersempena dengan tamatnya tempoh berpantang I yang officially jatuh pada 5 July 2009 *sebab I guna kalendar ore Qelate, berpantang 40hari je*, incik hubby telah bermurah hati untuk sama-sama meraikan kegembiraan sengihnampakgigi I yang tak perlu lagi bertempek berbagai (ada ke istilah camni?) . I tak mintak emas, intan berlian dari Habib Jewels hatta Lazo Diamond pon...I cuma mintak hubby bawak I gi makan kat restoran Udon je hehehe...order ebi-ten udon (mi orang jepun, kuah sup + lauk udang celup tepung).




Pssssttt: konon2 masa order udon tu I tamak haloba nak makan 2 mangkuk, tapi tiba2 teringat yang pesanan my sis suh berpada2 mula2 nak makan apa2. nasib baik tak turutkan nafsu serakah mentekedarah tu sebab sebelah malam tu I rasa tak selesa sikit badan around .. cepat2 sapu minyak panas sebelum tidur, baru lah rasa lega balik.

26 words of wisdom & comments:

Farah said...

hohoho akhirnye berjaya berpantang dgn jayanya...walaupon ade ngelat sikit (bab air sejuk tu) hahaha..

yatie tak berbengkung ke??

yatie chomeyl said...

farah >> bengkung...tapi kat dalam baju la..jd x nampak lah bengkung nyer :D

Hanz said...

Wah!Sudah habis pantang! Seronoklah tu... :P

Yatie, from my humble view, do keep wearing your bengkung & sock yah..& please jangalah minum ais dulu..tunggulah lama lagi give it 60 days the least?

Oh, masa I pantang I did take fruit since day1 lagi.. Strictly lots & lots of grapes...kurma...& raisins...
Dah masuk 10 days, tambah ngan Oren Sunkist bukan buah limau tau..ok sajer..Alhamdulillah..

Go easy yah on your movement..kalau dapat buat massage gi tau!

azzamoro said...

i pantang ice 100 hari. lame kan.. tapi tak slim gak perut. agaknyer sebab i bantai makan benda lain.. hehe

nanti next pantang..i nak pantang betul2 bagi kurus.. huhu

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam yatie..
i ant. org yg sgt berDISIPLIN bab2 pantang nie..i b'barut herba (24 hrs w/out failed)..b'bengkung 10m.. b'tungku batu & besi (3x per day)..b'stokin 2 lapis..b'toncet rmbut..yg nie smua i buat smpi 45 dys..

then, i b'pantang mkn..yg nie mmg lame..i pantang AIS 2 thn (coz i BF my Eiymann..lgpun ais leh sbbkn perut u buncits)..bab2 mknan lain yg sejuk+angin+kembang urat bagai tu i pantang smpi 1 thn++..but then, i NEVER pantang air suam.. i mnum byk air suam (skit2 tp kerap).. i byk mkn nasi coz BF-mom mmg perlukn bnda2 nie utk m'hasilkn susu..

alhamdulillah berkat ikut ckp mak yg suh pantang btul2, i got my figure back..i still can wear my Levis size 24..perut pun flat jer..hehe..

bg i, pantang tue penting sbb kite nk gune bdn kite nie lame..x akn ank bru sorang bdn dh gelebeh sana sini kan.. hehe..mybe u x akn nmpk kesannye skg..tp tnggu lar 5-10 thn akn dtg..time tue lar bru kite leh rs sakit, sengal sana sini..u can see beza bdn org yg pantang btul2 ngn pantang main2..jz my 2 cents..

yatie chomeyl said...

hanz >> k babe, thanks 4 ur opinion...appreciate it

azza >> oo lama gak..klu camtu i cuba la gak bertahan huhu

e-car >> erm btul2 pantang ni..orait babe, thanks 4 sharing it..will try as hard as I could to disciplined myself as well ;)

CikMin said...

salam yatiey...bagus ni ada panduan pantang ala yatiey...eheheh...cikmin selalu 44hari..

kakyong said...

selamat habis pantang... tp hati2 juga 7 jaga pemakanan.. kakyong x sentuh ais & aiskrem sampai 6 bulan..

tp kakyong pun macm hanz juga, buah2an kakyong makan, grape hitam bersifat panas, sunqis ambil sejak hari ke4.. so x sembelit.

xper, use ur common sense.. rasanya dah buat byk rujukan jugak kan.. ikut lah mana yg terdaya dek badan..

cuma skrg ni kena makan yg berkhasiat supaya bb SN dpt susu yg baik... ;)

mcm kakyong ni perut memang le buncit sket.. xdaya nak dikempeskan dah.. llagipun beranak 3 tahun berturut2.. so maik masa lah nak slimdown... ;)
algipun dah amost 40 (mencari alasan semata2..)

AKUOKU said...

akak berpantang moden.... pantang ni subjective. tak tahu yg mana satu nak ikut. kalau belah akak tak boleh makan ikan cencaru (jeket) tapi belah suami boleh pulak... pening kepala... tapi akak ikut pesan Nabi S.A.W. jangan kamu melampaui batas... dan kalau ikut logik apa pun yg kita makan dan buat biar bersederhana.. bersyarah lak pulak...

seronok baca tulisan yg yati, menunjukan yg yati ni happy selalu...... teruskan..

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

bab makan...i pantang jumpa..muahahhaa..kluar2 dr spital terus suh hubby pegi mcD.

my MIL punye ayat kat i time i konon2 jaga pantang by taking jamu, pakai bengkung & tempel menempel : "dlm islam takde pun pantang2"...haru kan aku nak tangkas kata2 MIL?

but my moms & aunties lak...fuish..tak cukup space kat sini nak i cerita...

conclusion my pantang..i followed strictly some of the pantang yg u listed, but i follow the ones with logic only. yg lain2 pantang tu, i konon2 ikut aje sebab telinga i pantang kena bebel dgn org. hehehehe...

tp dlm hati, sentiasa ku mintak tuhan yg benda baik & jauhkan benda buruk. selesai..

Huda said...

huda pun dah selesai 100 hari :)
same ngan hari najib jadi pm :)

Huda said...

huda pun dah selesai 100 hari :)
same ngan hari najib jadi pm :)

yatie chomeyl said...

cikmin >> kakak yatie kata org qelate 40 hari hehe

k.yong >> mmg alasan tu leh je cipta kan? sam ala mcm yatie, konon2 summer xleh tahan nk minum air sejuk padahal msia lg panas

kak A&A >> btul2x...setujuuu *setuju je sbb tak strict sgt hehhehe*

yatie chomeyl said...

mama miya >> salute la ur MIL...yg pntg ikut setakat terdaya la erk?

huda >> wah bagus2x *tepuk2x*

~Eila @ Along~ said...

yatie...mesti pantang betul2 tau...walaupun susah tp utk mase depan gak....huhuhu

Ummi Salsabila said...

yey! dah bis pantang..sonok2! freedom gile!! best le pi jln2.tp slow tau.jgn terus active lak..

p/s: pantang intim yup btol 100 days tau! hehe

kew_chop said...

okla tu beraya gok tu abes pantang, hahaha, bab kuar umah tu memangla takleh nk ikut gak, naik meroyan kalo dok umah sokmo..

kew_chop said...
This comment has been removed by the author.
kew_chop said...
This comment has been removed by the author.
yatie chomeyl said...

eila >> tu yg seksa sket tu nk pntg betul2x huhuhu

US >> okey, arahan diterima..roger that hehe

kew_chop >> tu la pasal, puah cemuh duk dumoh tiap2 hari..kalu duk kapong xpola leh bual dgn ore pete2 deh

mazni_azis said...

tempoh berpantang org kata lama jer rasa masa bergerak...betul ker ucu..

yatie chomeyl said...

angah >> siyes..lama gile nak tunggu cukup 40 hari..huhuhu

miela77 said...

salam...mungkin dah kenal melalui blog kak yong kot...her SIL huhuhu...just nak add as my friends..iela still pantang makan beb food yang memudaratkan..tapi ais terlajah sudah..ehehe...memandangkan iela c-zers...x ley tungku n barut..perutku..huhuhu...sedey tul...iela folo ek..

PadNani~~{@ said...

Happy Merdeka Day:) even not at all k!

yatie chomeyl said...

miela >> xperla iela nk wat cmne erk dh xleh berbarut..yg berbarut ni pon malu tgk perut sendiri hehe

nani>> merdeka yeay! kui3x

Precious said...

Ehhh .. zaman pantang2 ni dah lama abih bagi haku eh! Hiks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...