CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Sunday, 2 January 2011

Busy ke?


"Balance is so important in our lives. In our busy world, we can give ourselves balance between thinking and feeling. "~Yakov Smirnoff
I guess Japanese people truly understand Yakov's advice and took it seriously every year as here in Japan we would have holiday starting from 28th Dec until 3rd Jan. Pretty much about 1 week holiday, as in my case pulak lab cuti sampai 4th Jan. So hari ni lah baru masuk lab, terkontang kanting terpinga pinga agak blur tak tahu nak start buat kerja yang mana. Plus, kawan2 lab pun tak de lagi ni nak ajak borak2,agak boring so I decided to update blog kejap lah eheh.

There are lots of things that I wanted to blog about as we spent every single day of that 1 week holiday going to lots of interesting places. Both hubby and I took the new year holiday as the perfect time to spent "we" time together and to make up on those Saturdays yang I kena attend classes. Sebab tu lah kami pulun habis-habisan cuti kali ni, gi sana sini sampai kereta tu dah takde rupa kereta sebab asyik duk kutip debu sepanjang perjalanan hehe.

Sepanjang cuti new year kali ni, SN's family :-

• Main salji kat few places nearby to our home i.e Noke and Saga
• Visit Branded Outlet dan shopping mall lalu mengempiskan ketebalan wallet
gatai sempena year end clearance sale & new year's happy bag
• Tengok ikan & persembahan dolphin kat Marine World Uminonakamichi

• Mandi manda hot spring (onsen) kat Oita Beppu

• Naik ropeway dan main salji kat atas gunung di Beppu

• Join makan2 Temaki Sushi sempena new year kat rumah hubby's Sensei



=- Cik Dina mandi salji sepanjang cuti new year -=


So, nanti2 lah eh I update pasal cerita jalan2 tu semua. In fact cerita jalan2 kat Disneyland Tokyo pun x update2 lagik huhuhu. In my previous post, I update pasal Disneysea Tokyo tapi ada yang salah faham ingatkan Disneysea tu sama dengan Disneyland. Actually, these two themed park is situated next to each other tapi memang taman yang lain2, so I hope with this explanation it clears things up.

By the way, ada yang tanya macamana I boleh ada masa untuk update blog dengan penuh details & facts despite my busy schedule a s a student + wife + mommy. Ermmm, I guess the things about so called 'blogger tegar' ialah kalau tak update blog boleh rasa menggigil macam nak demam, gatai macam ada benda yang tak lengkap untuk hari tu.


=- coping with Nazhan's extra hardworking act *tolong sepahkan tisu* pun dah cukup buat mommy & daddy busy hohoho -=

In my case, I update blog sebab family I yang jauh di tanahair nun bukannya boleh online tiap2 hari. I ni kan banyak cakap , suka bercerita..so the only way yang I nak cerita aktiviti kami sekeluarga jalan2 kat sini to our family is thru my blog. I put every single details and facts that I could so that kalau ada siapa2 yang nak pergi tempat tu jugak nanti, senang diorang leh refer to my blog entry sahaja. Sebab tu, kalau entry jalan2 je memang panjang berjela2 I taip. Hubby pun dah faham sangat peel I ni, so tiap kali kami gi jalan2 hubby akan kutip brochure/pamphlet in English untuk I guna as a source nak update blog gatai ehehehe.

Pasal masa update pulak, I biasanya taip cerita2 tu sebelah malam bila Nazhan dah tidur. Sekarang ni Nazhan tidur around pukul 10malam, so I ada 2 jam untuk update blog sebelum I pon tidur jugak. Also, kalau hari Sabtu yang I ada kelas tu kan kitorang tak jalan2 ke mana, so I akan tulis dulu dan buat schedule post untuk 2-3hari in advanced. Kadang2 kalau terlebih rajin, I boleh siapkan entry untuk seminggu in advanced jelir kui3x.

Tu yang I punya entry kebanyakannya publish pagi2, not that I rajin gila bangun pagi taip entry...tapi sebenarnya entry tu kebanyakannya scheduled post.
I admit kalau I kat Malaysia, susah sikit nak update blog regularly dengan internet connection yang tak stabil dan jugak banyak masa spent on TV. Kat sini I memang tak tengok TV pun, layan cerita2 yang di download pun masa dinner gitu je. Lepas tu both hubby & I ngadap laptop masing2, Nazhan pulak whether main toys dia ataupun tengok kartun Pocoyo. So this gives mommy ample time to update blog gatai ehehehe.

I rasa, no matter busy macamana pun kita setiap hari..we always has to find something to cheer our day. For me, updating my blog will cheer me up and dapat kurangkan stress yang duk bertenggek dalam kepala otak nih. Plus, writing and sharing story has been my passion ever-since I don't know when.

"A strong passion for any object will ensure success, for the desire of the end will point out the means" ~ William Hazlitt

Ramai lagi blogger lain yang regularly update their blog and they are of course 100 times busier than me. Vivy from the blog
proudduck, is waaaayyyy too busy than I am coz she had to deal with office work, at the same time managing her online shopping blog FV.net and no tot forget to spend wise and quality time with her family and friends. But she managed to find something nice to write an update her blog regularly and I believe it's the passion of writing and sharing story that keeps her going.
Aidid Muaddib, Malaysia's own version of CSI agent Horatio Caine update his blog with tonnes of facts and info that he gathered for the sake of helping innocent people out there from being fooled by those fraudulent MLM business scheme. I'm pretty sure the passion of memberi kesedaran to the public keeps him writing regularly in his blog.

Not to forget, few of our famous writer in Malaysia i.e
Dr Faisal Tehrani and Kak Norhayati Berahim. Diorang ni mesti lah berganda2 sibuk, what with the publishing dateline and memerah otak untuk their next masterpiece. But still, diorang tetap ada masa unuk bercerita di blog masing2 for the sake of keeping their passion as nothing great in the world has been accomplished without passion.


The point here is, write something out of your passion. Dont just simply write anything for the sake of updating your blog je. I believe if you follow your passion, and success will follow you. Semua orang ada 24jam to spent everyday, the important issue is that how do you spend your time so that it would be enough as it is to everyone else?.

Psssssttt:
entry ni bukan scheduled post, tapi freshly di taip pagi ni masa mula2 duduk kat kerusi dalam lab ni
kenyit ngeeee.

11 words of wisdom & comments:

Drama Mama said...

seronok lah korang dapat gi jalan merata-rata...i'm envious!!!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

i_sofia said...

kalau stress ngan home/officework, i suka lepak je ngan anak teruna i depan tv. dengar dia borak pasal citer kat tv , aksi ultramen, digimon segala - hilang terus stress..:)

Hanz said...

u really enjoyed year 2010 & us tumpang sekaki baca ur travelling stories...

darl, huhu..terpukul wif your sharing..takleh panggil diri blogger tegar, my chatterbox merundum off-late, though passion in writing tak pernah padam..

isabelle said...

byknya aktvt best.ptt la lmbt tau i dah deliver.
yatie, sana ada jual costume ultraman dewasa x? hihi

transformed housewife said...

knur pun curi2 maso mlm2 sblm tido utk update blog loni. masuk contests bilo weekend sbb biasola knur buke gi tubik jale sgt. nok sipe duit. huhu

Nadiah Sidek said...

berblog ni 1 terapi :p. ni tgh tak sihat pun duk ngadap blog jgk tapi tak larat nak blogwalking sgt

e.l.i.z.@ said...

tu la..eli pun igt kea disneysea tu samo jah nge disneyland..lain dih..dekat² pulok tu, no wonder la buleh tukkar

yezzaa...sgt la bagus awok tulis details setiap tempat hop g..seney ore nk refer tu 1 hal..utk family hop duk jauh buleh baco skali

hahaha x tgk tv sgt dih..sini gak, duk layan astro tu gak..tu xleh nk type panje² hihih plus eli pun jarey nk wat scheduled post..mostly fresh la..tu kadey² xdop idea nk tulis gapo hihi

yakkk panje pulok komen kali ni :P

kakyong said...

tie,
betul la buleh menggigil kalo x dpt update bog setiap hari... ;)

kakyong pun buat n3 setiap masa ade ruang masa & semua otopublish setiap pagi jam 8++ .. kalo rajin dlm jam 5-6 petang akan otopublish 1 lagi..


btw, memang kakyong suka n3 jalan2 makan angin Tie.. sbb byk onfo & fact yg sesuai utk panduan & tips utk mereka yg nak plan ke tempat tu.... keep on menulis...

yatie chomeyl said...

drama mama >> alang2 cuti, berjalan lah merata2...apa lagi kan hehe

i_sofia >> wah, tu satu jenis terapi stress jugak tu ;)

Hanz >> i pun kadang2 passion je lebihhh...semangat menulis tersorok dengan kemalasan melampau kui3x

yatie chomeyl said...

isabelle >> alama, xpernah jumpa pulak..klu jumpa, nanti i bgtau u

k.nur >> tu la, ti pun update pasal blog masa weekend jah

nadiah >> yup, btol tu ;)

yatie chomeyl said...

eliza >> tu la, klu dok di Msia meme ralit duk tengok tibi jah, nok ngadap laptop pong malas

k.yong >> aah, memang mengigil kalau x update kan k.yong kui3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...