CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 31 January 2011

Nazhan's Milestone: 18th & 19th months

Nazhan dah masuk umur 20 months pun minggu lepas tapi mommy baru terhegeh-hegeh nak update about his achievement during his 18th and 19th months old age.

(1) Physical Milestones
love to run, sampaikan sensei dia cakap dia asyik berlari je dalam kelas.
may go up stairs by himself, but he'll need some help on the way down. tapi kalau nak suruh dia panjat tangga dari ground floor sampai ke tingkat 5 *umah kitorang*, jenuh kena tunggu.
Feed self with spoon and fork, tak nak makan kalau mommy/daddy suapkan.

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TUYi0ivD36I/AAAAAAAAKEc/jNpjownyy0s/s1600/blog2-2.jpg
=- makan temaki sushi yang mommy buat comot2 je -=

Brush teeth with help
wear his own diapers / training pants / pants with little help
Positioned his body photogenically and well aware of a camera. Memang makin pandai bergaya, nampak kamera hala kat muka dia je terus lentok kepala + senget2 badan + strike 'peace' sign dengan jari telunjuk

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TUYi0bEoJMI/AAAAAAAAKEU/ZmBSWdRy5e0/s1600/blog2-1.jpg
=- posing kepala senget macam yang mommy selalu ajar -=


(2) Mental milestones

fussy on the type of food to eat, asyik nak makan sushi , udon, anggur & strawberry
understood the act of going to toilet every one hour for his potty session
like to be read to, thus mommy/daddy must read him books before bedtime or whenever he asked for it

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TUYi1FB0OXI/AAAAAAAAKEs/6o7gHxhFEIk/s1600/DSC_0017.JPG
=- boleh baca ABC upside down, hebat tak?
sengihnampakgigi eheh -=


(3) Verbal & Communication Skills
able to name several part of his body
able to say these words such as apple, banana, ball, car, cat, dog, fish, one, star, moon, badak, hippo, nak


= video: Nazhan showing parts of his body -=



(4) Social changes
dah tak jealous sangat bila mommy riba baby lain, *apakah Nazhan dah sedia nak ada adik? uhuk3x*

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TUYi0U1l5nI/AAAAAAAAKEM/_yQvioS-uyY/s1600/blog2.jpg
=- suka sangat dengan bau baby baru lahir, wangi -=

pretend playing with his teddy bear. He'll shake hands, hugs and kiss the teddy. Pretend play like this is a great example of imitation, and a sign that Nazhan is learning to empathize with others.
Very affectionate with mommy & daddy. He likes to sit on lap and cuddle because he knows it's a time when he has our undivided attention.


http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TUYi1EmcA6I/AAAAAAAAKEk/FMhFups9AIg/s1600/blog2-3.jpg
=- asyik nak beriba dengan mommy & berdukung dengan daddy -=



On another story, malam tadi Nazhan tiba2 berkelakuan 'pelik'. gigitjari Masa I tengah masak, around pukul 10mlm gitu, dia main bola kat depan pintu bilik dia (merangkap pintu bilik tempat menjemur baju di musim winter ni). Tiba2 masa dia nak ambil bola yang jatuh betul2 depan pintu bilik tu, dia menangis ketakutan. Kita boleh beza kan macamana tangisan anak yang lapar, yang ngada2 or tengah takut. He made several attempt to pick up the ball but end up dia give up dan menangis ketakutan :ayokona: each time dia dekat dengan pintu bilik tu.


Bila I nak tidurkan dia, asyik nangis je walaupun dah menyusu beberapa kali. Bila I tengok dalam mata dia, Nazhan renung semula mata I tanpa berkelip. Selalunya kalau I renung mata dia, Nazhan akan stop nangis tapi malam tadi dia tak takut dengan I dan balas balik renungan I. Bila I alih badan dia, mata di asyik tengok kat pintu sliding door bilik kami je. I dah cuak, terus tutup mata dia dengan tangan I ..pastu tiba2 dia gelak sorang2. Kalau nak kata mengigau mata dia masih duk merenung siling bilik tak berkelip. Haisy, terus I suruh hubby pasang surah Al-Baqarah sebab dah ada rasa seram. Tak lama lepas tu, dia tidur nyenyak sampai pagi...tapi I yang tak dapat nak tidur nyenyak sebab duk fikir bukan2 dah.. :tsk: aiseh!.


Pagi tadi hubby cakap maybe Nazhan berkelakuan 'pelik' malam tadi sebab letih di bawa shopping ke Costco petang semalam dan jugak letih bermain dengan aktifnya petang tu masa kat rumah Kak Nora. OK, I memang boleh terima alasan letih tu sebab tu dia berkelakuan 'pelik' masa nak tidur, tapi apa pulak explanation untuk tangisan ketakutan dia masa main bola sorang2 depan pintu bilik tu?. soal Wooooossssssshh, errrrr takperlah..I tak nak tahu kot apa sebabnya uhuhuhu.


Psssssttt: semalam pergi shopping kat Costco semata2 sebab I nak beli Macaroons , tp hubby cakap macaroons yang I buat lagi sedap. Kembanggg kempis hidung yang dah sedia kembang ini ngeeeee.

15 words of wisdom & comments:

nieda said...

mcm2 skill SN dh ada

eRaY said...

hush seram jugop nie.....hehe nanti buat lg skali macaroon tuk yek...pastu pos kt kiteorang

Nadiah Sidek said...

bijak la nazhan ni. safiyyah tang makan..setakat biskut/buah tu dia makan la sendiri. kalau bg dia nasi..bukan dia suapnya ke mulut...dia gi main nasi tu..duk ramas2 -_-"

Min Aina Ila Aina said...

Seronok baca perkembangan anak-anak ni. Memang SN makan sendiri ye? Sofiy kalau bagi memangla dia suka, tapi bertabur je lebih umi pulak tak suka. Setakat ni bagi dia makan biskut je sendiri. Kalau roti ke, cekodok ke yang cebisan last tu baru bagi. Tapi sekarang dia memang tengah bermasalah bab makan ni, semua luah balik.

Rasa-rasanya yang SN takut tu memang ada..biasakan pasang ayat-ayat Ruqiyyah dalam rumah.

isabelle said...

dlm byk2 skill tu, bila ckp i love u, dkt daddy gak ye?

syayassir said...

haha....
pernah juga berdepan dengan situasi macam tu.. tiba2 dia nangis ketakutan... memang kita la yang cuak lebih.... hehehe

Hanis MY said...

ish seriau jugak part dia nangis ketakutan tu...takde apelah kak jepun takde antu hik2... akak kenal tak norai dan hasan, dia baru dpt baby, norai dulu study sendai..skrg dh tinggal fukuoka ikut hasben dia...

atoyis said...

hmm..jepun de hantu gak ke..biasa dengar cite hantu2 versi mesia jek..tapi bila tanya kawan2 kat uk korang takut tak hantu bila tinggal sorang..diaorg kata lagi takut kaki botol dari takut hantu kui..kui..kui

transformed housewife said...

Nazhan napok gapo2 kot. huhu. seram jugok knur baco. dohla baco ni Abe Ariff & budok2 ni tido doh.

NzA said...

besar dh budak sorg nie...muka nazhan byk mirip yati la...

yatie chomeyl said...

nieda >> tu la, cpt btul anak membesar kan

eray >> nk buat tu yg malas sbb stepnya leceh sikit

nadiah >> kdg2 nazhan pun sama, nasi tu di buat main . nsb baik je nasi tu ketul2 balut dgn saweed so dia xleh nak ramas2

yatie chomeyl said...

aina >> tu la skrg ni pun nazhan dh kurang jugak slerea makan, dh x tembam mcm dulu

isabelle >> blum ckp i love u lg hehe

sya >> mommy pulak dah mmg penakut, tu yg over cuak tuh ekeke

yatie chomeyl said...

hanis >> kenal, yg baby dlm gmbr 1st tu yg tgh di riba tu anak norai & hassan la ;)

atoyis >> rasa mcm ada gak kat jepun sbb nazhan selalu je nangis2 takut ni huhuhu

yatie chomeyl said...

k.nur >> tu la, sejak kecik lg nazhan ni sokmo napok bendo ..mommy hok seram terlebih nyo

k.nZa >> ye ke? sellau org ckp mcm daddy dia..ni syg akak ni hehe

NURUL IZZA said...

hehe..
gmbr no2 tu macho laghambut dio..berkeney sungguh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...