CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 21 January 2011

"Neraka" Dunia di Beppu

Macam yang I dah janjikan kat dalam entry Mandi bogel di Hyotan Onsen hari tu, hari ni nak bawak kawan2 yang baca blog ni berkunjung ke "Telaga Neraka" pulak. Almost everyone yang datang ke Beppu, akan di sarankan untuk berkunjung ke "Neraka" ni, sebab tempat ni memang one of the most visited tourist spot here in Beppu. Dalam bahasa Jepun, tempat ni di panggil "jigoku" (neraka).



Sebenarnya 'neraka' ni ialah kolam air panas which
are presented to visitors in a rather touristy fashion, for viewing purpose rather than bathing. The hells are too hot to be diluted into onsen(hot spring), and they emerge at temperatures ranging from 50 to 99.5 °C (122 to 210 °F). There are 8 spectacular hot springs where 6 of the hells are located in the Kannawa district and 2 in the more remote Shibaseki district.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTkog_Y2A_I/AAAAAAAAKAg/pEZjb_DtXnU/s1600/DSCN7055.JPG
=- water temperature indicator -=

Entrance fee for each individual "hell" cost 400yen, while the combination ticket to enter all the 9 "hells" is 2000yen. So, kitorang ambik tiket untuk masuk semua "neraka2" tu lah, sekali semuru hidup je kot nak gi tempat macam ni kan. Alang2 dah sampai tu, redah je la masuk tengok semua "neraka2" tu.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTj3pLkV77I/AAAAAAAAJ9Q/4jTXl9emOi4/s1600/DSC_0168.JPG
=- mula2 sampai depan 'neraka' -=

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTj3p10RUoI/AAAAAAAAJ9g/1bjmRfF_H30/s1600/DSC_0173.JPG
=- bersemangat lagi posing masa mula2 sampai -=


Operating hours for the eight hells are 8:00AM-5:00PM. Pagi2 lepas check out je dari hostel Khaosan tu, dan berpandukan peta dan GPS kitorang sampai ke tempat tu around 10 a.m. Most of the hells have a natural smell of sulfur — which comes out a bit like rotten eggs *sambil posing, sambil tutup hidung tak tahan bau sulfur yang busyuk*.


=- tutup hidung sampai kemek -=

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTklda32N_I/AAAAAAAAJ-g/K6GGg3vPwU4/s1600/DSC_0189.JPG
=- bau yang menusuk terus dalam lubang hidung -=


Kebetulan pulak hari tu ialah hari 1st bagi bulan ini untuk I bersama Miss S, maka nya sepanjang trip tu di temani oleh sakit perut + sakit pinggang + sakit hati berpanjangan adoiii la. Mood memang takde la nak posing. Most of the time we are using the compact camera sebab hubby dukung Nazhan *malas nak tolak stroller celah orang ramai dan tak nak bagi dia jalan sendiri sebab malas nak kejar dia lari sana sini*, and I dukung kamera godang.


=- tukang dukung anak -=


(1) Umi Jigoku (Sea Hell)
--> The "sea hell" features a pond of hot, blue water. It is one of the more beautiful hells.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTklNry3zlI/AAAAAAAAJ9o/UT3N3dyud3g/s1600/DSC_0174.JPG

--> We were greeted by a dance performance by the demons from the hell *setan berjoget*. As usual Nazhan tengok dengan penuh teruja dan join berjoget bersama "syaitan2" itu.



http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTko55OoldI/AAAAAAAAKBY/ZS0Nt_ZudSo/s1600/edited%2Bpics3.jpg
=- Nazhan jakun tengok demons berjoget -=

--> "Neraka" ni paling cantik sebab airnya warna biru, tapi jangan di sangka air yang biru itu sejuk dan mendamaikan okeh, kalau terjatuh dalam ni....lu fikirlah sendiri akibatnya.





(2) Oniishibozu Jigoku (Shaven Monk's Head Hell)
--> This hell is named after the mud bubbles, which emerge from boiling mud pools and look like the shaven heads of monks



http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTklPH_XW6I/AAAAAAAAJ-I/lytKHKiW5xo/s1600/DSC_0184.JPG
=- opocot mak kau terkejut tengok blup blup lumpur meletus -=

--> "neraka" ni menarik sebab dalam tasik tu bukannya air, sebaliknya lumpur berwarna kelabu.
--> siap boleh nampak bubbles 'blup blup' kat permukaan lumpur kolam ni



(3) Shiraike Jigoku (White Pond Hell)
--> According to its name, the "white pond hell" features a pond of hot, milky white water.




--> When the water spouts from the ground, it is colorless and transparent, but as time passes it turns blue-white.

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTkl02tPu4I/AAAAAAAAJ_A/g7pbu3zk4h8/s1600/DSC_0197.JPG

--> Kat kolam "neraka" ni jugak ada akuarium untuk ikan air tawar termasuklah jugak spesies ikan air patin pun ada kat akuarium tu


(4) Yana Jigoku (Mountain Hell)
--> The "mountain hell" features small ponds of steaming hot water and a small zoo with small cages.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTkowcd_qiI/AAAAAAAAKBQ/SGVSXAGussw/s1600/edited%2Bpics3-2.jpg
=- gosok pusat demon kui3x -=

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTkldP05SJI/AAAAAAAAJ-Y/4M0op85rdCs/s1600/DSC_0188.JPG

--> Sempatlah Nazhan menjenguk gajah dan hippo masa kat "neraka" ni.


=- gajah yang busyuk -=

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTkld0lhhtI/AAAAAAAAJ-o/J0S612eSSUM/s1600/DSC_0190.JPG
=- hippo tunggu makanan -=



(5) Kamada Jigoku (Oven Hell)
--> The "cooking pot hell" features several boiling ponds and a flashy demon statue as cook.



--> Siap ada stalls jual telur rebus kat situ. Kami tak beli pun sebab takut kang kentut busuk depan orang ramai tu hik3x.


=- posing depan gerai telur tapi tak beli pon -=


=- orang2 jepun tengah makan telur rebus -=

--> This pond changes it's color a couple of times a year. Asap berkepul2 keluar dari tasik tu, siap ada tempat untuk rebus telur lagi kat tepi tasik tu.


http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTkogrNSEYI/AAAAAAAAKAQ/CvQhYPXrSfo/s1600/DSCN7050.JPG
=- nampak anak panah dlm gambar tu, telur tengah di rebus -=


(6) Oniyama Jigoku (Monster Mountain Hell)
--> Crocodiles are bred and kept on the grounds of the "monster mountain hell"


=- daddy takutkan Nazhan dengan buaya jadian -=

--> Kat "neraka" ni siap ada rumah kayu macam kat malaysia, poster buaya kat Sarawak, poster tempat2 menarik kat Malaysia dan jugak makanan2 kering dari Malaysia. Mula2 tengok memang teruja terlebih la sebab "woooooh, apasal rumah malaysia ada kat Jepun nih?".

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTkl0u-x9ZI/AAAAAAAAJ-4/loIQGYQzUjE/s1600/DSC_0195.JPG
=- rumah malaysia di jepun -=

--> Paling tak boleh blah, siap posing2 kat situ padahal kitorang bertiga tak pernah pun jejak kaki kat Sarawak, tapi ada rasa bangga gak lah sebab buaya Sarawak di jadikan 'ikon' kat "neraka" tu hehe.


http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTj3o6QtprI/AAAAAAAAJ9I/936O0jdwscU/s1600/Beppu-1.jpg
=- eh ni kat jepun ke kat Malaysia? -=

--> Nazhan and daddy dia je posing dengan buaya, mak tak kuasa la nyah nak posing2 dengan buaya2 kertu menggerut yang tengah mandi tu, mak rela posing dengan buaya darat lagi daripada posing dengan raja sungai itu hehe.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTj3orBrG5I/AAAAAAAAJ9A/e7Uz6kPnlQY/s1600/Beppu1-1.jpg
=- 'buaya darat' menjenguk buaya sungai -=


Those 6 hells are within walking distance of each other.
  • Umi-Jigoku (Sea Hell)
  • Oniishibozu-Jigoku (Shaven Monk's Head Hell)
  • Yama-Jigoku (Mountain Hell)
  • Kamado-Jigoku (Boiling Hell)
  • Oniyama-Jigoku (Demon Mountain Hell)
  • Shiraike-Jigoku (White Pond Hell)
http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTkmHnyvHKI/AAAAAAAAKAA/lnkg8meV2Wg/s1600/DSCN7047.JPG
=- jalan kaki ke 'neraka' seterusnya -=



Two more hells are about 2.5km away, so we drove to the next 2 hells.


(7) Chinoike Jigoku (Blood Pond Hell)
--> The "blood pond hell" features a pond of hot, red water.


=- merahnya tak berapa mak ngah -=

--> It is the most photogenic of the nine hells, tapi bila I posing tepi kolam tu, terus gambar tu jadi 'photogedik' dah kui3x.


=- gambar dah jadi photogedik, bukan lagi photogenic -=

--> Airnya warna merah macam lumpur gitu, suhu nya pulak 99.5 °C.

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTkl1n40DlI/AAAAAAAAJ_Y/JNVxlfoS6CQ/s1600/DSC_0200.JPG
=- nampak ke air merah belakang kitorang tu? -=


(8) Tatsumaki Jigoku (Spout Hell)

--> The "spout hell" features a boiling hot geyser, which erupts every 25-30 minutes for about five minutes.
--> Masa kitorang masuk tu, kena tunggu 20 mins untuk the next eruption. Since tahap kesabar kurang dalam bab2 menunggu ni, kitorang blah cam tu je lah..tak tunggu pun eruption tu meletus.



=- left pic: tempat sepatutnya eruption meletus-=
=- right pic: pagar kat depan area shrine, umi jigoku-=




I rasa sebab2 kenapa tempat ni dipanggil "neraka" sangatlah jelas bila melihatkan pada suhu air2 di kolam tu. Tapi I yakin dan teramat pasti , neraka sebenar lebih dasyat dari tempat ni. bagus jugak siri jelajah kat "neraka dunia" ni, sebab sekurang2nya terbit rasa takut akan neraka yang betul2 akan di hadapi kelak kalau tidak beriman pada Allah. Kalau kat dunia pun, "neraka" nya dah sepanas ini, apatah lagi neraka sebenar tu kan?. Huhuhuhuh, insaf2.


http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TTklc9tJ5nI/AAAAAAAAJ-Q/zo77UVyPu5w/s1600/DSC_0186.JPG
=- kau ingat kalau ni 'neraka' yang sebenar, mampukah nak menyengih posing cenggini? huhuhu -=


# Info gathered from Wikitravel and Iguide Travel

Psssstttt: kata je sakit perut la apa kan, tapi tetap meriah photogedix berpuluh2 snap ngeeeee -=

17 words of wisdom & comments:

Zaiya said...

travel and living...
huhuhu.. macam best jer tengok.. kalau p, tambah2 lagi best...
fuiyoo.. dorang p neraka la... hehehe

Zaiya said...

travel and living...
huhuhu.. macam best jer tengok.. kalau p, tambah2 lagi best...
fuiyoo.. dorang p neraka la... hehehe

rosemyn said...

errr...bulih masok megi dop situ? kemain berasap2 ore tengok! hahahah!! best la woghih! travel sano sini! baco blog woghih supo tengok discovery channel! ekekekek...

isabelle said...

wallaweyyy..pi neraka pun leh sengih2 bgambar lg.kikikiki...

Nanak said...

ohohohoh..bestnya....

Nadiah Sidek said...

mcm2 la ada kat jepun tu. demons yg berjoget tu nmpk comel je..tak nmpk mcm demons pun :p

transformed housewife said...

ooo neraka tuh Geysier ruponyo.. Teringat gii tengok Geysier kat NZ dulu. Cumo tak dokla demons nari2 tu :P

Ummi Salsabila said...

jepun ni mcm2 ada eh.neraka dunia pun ada.terpegun jap!
demons tu so cute!

Idayu said...

menarik, bole pgi melwt next time. tq for d info

e.l.i.z.@ said...

tadaimakkkkk
sumimasen :P

aiyooo g neraka nah dio ekekke
mesti panas situ dop?
ado hop kaler biru tu lawa..

Ummi Dania Yasmine said...

tempat neraka ni unik la....tpi kalau neraka jahannam...mintak jauh...

*∽ IZAN ∽* said...

perrghh! menarik gak tempat ni.. siap ada demon dance tu yg tak tahann ha ha.

harus bangga umah mesia ada kat situh!

yatie chomeyl said...

zaiya >> mmg best, nanti kena lah try gi sini :)

woghih >> ho dhe, x try pulop masok megi..nti smeula2 kalu gi, leh la try hehe

isabelle >> tu la pasal, ttp posing vogue wpon di 'neraka'

yatie chomeyl said...

nanak >> mmg best3x

nadiah >> tu yg nazhan kusyuk tgk demons tu joget2

k.nur >> jepun ni key sokmo ado maskot joget2, u yg nazhan suko tu

yatie chomeyl said...

US >> tu la pasal, macam2 adaaaaaaa

idayu >> ur welcome ;)

eliza >> sbb ore gi maso winter, suhu keliling x panas la. tp kalu duduk dekat dgn wap dio tu, meme panas

yatie chomeyl said...

Ummi Dania Yasmine >> tu la, nauzubillah la kalau neraka jahannam tu

k.izan >> aah bangga gila, kembang kempis hidung ngeeee

AshAnas said...

kat new zealand, tmpt panas2 byk sulfur dan busuk2 ni kat rotorua... mesti k.nur pun dah sampai... shira gi sana 2006... siap tgk glasier pancut tinggi2 lg...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...