CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 24 August 2010

Celebrating 2nd Wedding Anniversary on a Cruise Ship

"~ An anniversary is a time to celebrate the joys of today, the memories of yesterday, and the hopes of tomorrow.~ "


The day before yesterday marked the 2nd year of Solah & Yatie Chomeyl's wedding anniversary. Sedar tak sedar dah 2 tahun I berkongi katil sengihnampakgigi eh I mean berkongsi kehidupan dengan si SL nih eheh *refer: Kisah Cinta S ♥ N. 2 tahun bukanlah tempoh masa yang lama kalau nak di ikutkan tapi 2 tahun jugak bukan tempoh masa yang singkat kalau di fikirkan.

Bukan mudah untuk 2 insan berlainan untuk hidup bersama di bawah satu bumbung seperti yang di bincangkan oleh John Gray dalam buku tulisannya: |Men are from Mars, Women are from Venus |. Perbezaan pendapat akan sentiasa berlaku dan terpulang kepada kebijaksanaan masing2 untuk mencari penyelesian terbaik bagi menemukan titik persefahaman.


For last year, SN's couple celebrated our 1st wedding annivesary at RoboSquare, by indulging ourselves with the creative design and innovation of robotic thingy. As for this year, I decided to go for a Summer Cruise to celebrate our wedding anniversary. This is also untuk mengubat kekewaan di hati I yang lara sebab tak dpat naik cruise ship ni tahun lepas on baby SN's 2nd months birthday hohoho, refer : Hakata Port (Bayside Place).

Apasal I tergedik sangat nak naik cruise ship ni? Sebelum ni memang dah lama teringin nak naik kan. Lepas tu, bila tengok movie Pisau Cukur starring Maya Karin & Fazura laaaaagiii la rasa tergedik2 itu membuak2 nak naik cruise ship. Tambahan pulak bila melihatkan iklan pasal summer cruise ship ni dengan harga tambang cuma 1000yen (RM36) per adult.



Tergoda with the ads, I asked Norai to made the reservation (yoyaku) for hubby, baby SN and I to enjoy the cruise. So, on Sunday 22nd August 2010; off we go to enjoy the cruise which means that we have to buka puasa and solat maghrib on the cruise itself. Nasib baik memang orang Jepun pun bawak bekal makanan banyak2 naik kapal tu, so tak lah janggal sangat kami nak berbuka puasa atas kapal tu.


- orang2 Jepun duk bukak bekal dah -


- 2nd floor; open area -

Maka berbuka puasa lah kami dengan orang2 Jepun itu dengan memakan murtabak daging yang telah di tapau dari rumah; hasil ulian doh dari encik breadmaker dan canaian roti oleh hubby serta gorengan murtabak oleh I kenyit . *apa yang penting? KERJASAMA!*


-tudung senget2 makan murtabak-




- makanan bakar2 i.e jagung + sotong + oyster bakar ada di jual -

The cruise departs from Terminal 1 Hakata Port (Bayside Place) and runs along the shores of Noko Island, Odo, Marinoa, Seaside Momochi and Nishi-koen. This 80-minutes cruise offers nice and enchanting night views of Hakata Bay at a really affordable prices.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/THJ4tbzSKXI/AAAAAAAAIYM/DVsu_sWooDU/s1600/DSC_0030.JPG

This explains why reservations are needed to board on the cruise ship as the demand is very high. Upon arriving to the counter, the ticket man himself called my name before I had the chance to introduce myself. Must be sebab nama I jer lah yang sounded so not Japanese kan? senyumkenyit hehe..bagus2 senang kerja mak..tak yah mak susah2 fikir macamana nak tanya nyah lalalala.





When the ads stating the word 'cruise' I duk bayangkan kapal macam Titanic gitu kan, rupa2nya this cruise ship is just like a ferry jer hahaha. Ceh, hancur harapan tinggi menggunung I nak mandi jakuzzi kat atas kapal hohoho. *bayar murah ada hati nak berangan naik Titanic..tak sedor diri ah tu* sengihnampakgigi ngeeeeee.


-nasib baik tak posing Jack & Rose kat sini
gatai eheh-

-inside the cruise ship-

Overall, we did enjoy the so-called nice and enchanting view of Hakata Bay at night. Ferry pon ferry lah...Lagipun, tak penting di mana celebration tu di buat tapi yang lebih penting ialah dengan siapa kita sambut kan? senyumkenyit *ceh, ayat memujuk hati semata2, kalau gitu tahun depan tak yah pergi sambut kat mana2 dah lah eheh*.






Baby SN pun nampak enjoy naik cruise ship ni walaupun surely dia tak faham lagi apa pekdahnya mommy & daddy nak naik kapal ni dalam bulan puasa ni. Seronok dia ke hulu ke hilir kat depan cruise ship tu berjalan kat ramp.


-budak kecik berjalan sakan ke sana ke mari-

Sambutan 2nd wedding anniversary kami di akhiri dengan makan blueberry-cheesecake baked by yours truly yang mana rupa nya C- tapi rasanya ialah A+ gatai hik3x. Hubby said I should consider attending a bakery class to ensure that the cake that I bake looks decently like a cake instead of unidentified sweet object (USO) hahahaha very funny buwerrkkkk.



-blueberry cheesecake yang rupa C- tapi rasa A+
gatai =


= sedap di ngap bersama2 ice blended pink guava drink; budak kecik bedal semua blueberry kat topping huhu =


Last but not least, I harap kebahagiaan rumah tangga kami akan berpanjangan sampai akhir hayat kami berdua. Hopefully I mampu jadi isteri solehah kepada suami I dan semoga tiada yang mampu mengganggu gugat cinta kami..insya Allah..Amin.

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/THMbVNBsZVI/AAAAAAAAIaE/dcnInr3d4-g/s1600/DSC_0091-1.JPG

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/THMbg1YN23I/AAAAAAAAIa8/f6IRnY1NOsE/s1600/DSC_0145.JPG

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/THMbhB9wx_I/AAAAAAAAIbE/q4HDEnzxX5w/s1600/DSC_0147.JPG
Dari Ummu Salamah, ia berkata, "Rasulullah S.A.W bersabda : "Seorang perempuan jika meninggal dan suaminya meridhoinya, maka ia akan masuk syurga." (HR. Ahmad dan Thabrani).

18 words of wisdom & comments:

Mama Hanim II said...

wow!!! best tu.. mesti happening kan..

happy anniversary...

mama tisya said...

happy 2nd anniversary..bestnye naik cruise..kek tu pn sodap..yum2

Incredible Design said...

happy 2nd anniversary yatie..Semoga kekal hingga ke syurga

Hamizah said...

semoga bahagia sokmo..

best jugok naik cruise murah tuh..

en_me said...

u jump ai jump.. macam titanic tewww..

hepi anniversary akak yatie itteww

=*NuRo0L* = said...

happy 'tahun kedua' untuk kak yatie.. semoga allah sentiasa merahmati family kak yatie..romantik la celebrate atas kapal..jeles ni..kna cepat2 menikah,boleh join club kak yatie..hihi

eRaY said...

wow lomantiknyeeee :)
eray n sede ucapkan selamat berbahagia hingga ke akhir hayat. aminnn.

isabelle said...

nmpk mcm best. mesti x mcm star cruise yg i naik aritu- hampeh!

Oyis said...

happy 2nd anniversary! :)

reitak said...

niceee...lomantic looo...:)

happy 2nd anniversary!

MAMASYAZA said...

ko memang kurus la dik yati oiiii, apapun happy 2nd anniversary, semoga berbahagia hingga keakhir hayat

i_sofia said...

happy anniversary, semoga kasih sayang you and hubby berpanjangan sampai ke syurga..!

aliaa said...

Kak Yatie....so jealous...so sweet!!!

Congrats, may Allah bless you 3...insya Allah

Jiey^Mien said...

Happy anniversary!!
Semoga bahagia ke akhir hayat!!
=)

transformed housewife said...

bestnye.

yatie chomeyl said...

thanks utk semua yang sudi wish our anniversary ni :)

isabelle >> apsal? x best eh?

lailasani said...

happy anniversary yatie... moga terus kekal bahagia hingga hujung nyawa....
sweettt wooo wpun feri cuma... :)

Ummi Salsabila said...

haapy anniversary :)
yumyum.thats my fav cake! rajinnya buat.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...