CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 18 August 2010

Bulan puasa hantu semua kena ikat kan? kan? kan?

Eh, I nak tanya la...bulan puasa hantu semua dah kena ikat kan? soal Maksudnya hantu setan semua dah tak boleh ganggu kita kan? kan? kan?.

Mesti ada yang tertanya2 apasal I tiba2 tanya soalan ni kan? *eh, ke takde yang tertanya2..kalau takde, buat2 ada lah eh ekekek*. Ceritanya macam ni........................ Baby SN tidur awal malam tadi, dalam kul 9:30 mlm dah tidur sebab dia tak tidur sebelah petangnya. Kebetulan hubby pun keluar gi lab semula malam tadi, jadi sebab I nak sambung ngemas barang2 dalam kotak yang tak kemas2 lepas pindah hari tu...I pun tidurkan baby SN awal sikit la berbanding kebiasaanya dia tidur around kul 11-12 mlm gitu.



Tengah hubby and I bersiap2 nak tidur ngantuk lepas moreh tepat2 pukul 12 tgh malam tadi, baby SN tiba2 terjaga dari tidur dan menangis tak henti2. Bila I BF, dia diam kejap...then dia tak nak menyusu dan continue nangis tak berhenti2. I tepuk2 perut ingatkan di akembung, sapu minyak telon dan jugak minyak kayu putih kat perut dan tapak kaki dia...tapi still gak dia nangis tak berhenti2.


Then, I suruh la hubby bukak lampu. Tiba2, hubby cakap "ni kan bulan puasa mana ada hantu". Apakah????? soal. Tiba2 je hubby cakap gitu..agaknya sebab dia tengok muka I dah cuak semacam. Seriously masa tu I pun memang tak fikir hantu ke apa, cuma I nak suruh hubby bukak lampu so that I leh tengok kot2 dia kena gigit dengan nyamuk ke, serangga ke sebab kitorang tidur kan bukak pintu bilik yang menghadpa balcony tu seluas2 alam. Bila I check2 badan dia, takde pun kena gigit apa2 melainkan merah2 kesan ruam sebab dia tak tahan dengan cuaca panas sekarang ni, tu je. So, I sapu cream untuk kurangkan ruam tu kat badan dia...tapi still, baby SN nangis tak berhenti.


Dalam tengah nangis slow2 tu, tiba2 baby SN macam melalak kuat2 ala2 terkejut dengan something. Siap menggelupur badan :ayokona: dia masa I dukung tu. I selaku mommy yang gelabah terus la join baby SN nangis dan pass baby SN kat daddy dia. Tapi baby SN tak nak daddy dukung, so daddy gi ambik wudhuk dan baca Yassin. I pulak amik wet tissue dan lap badan baby SN tapi dia tetap jugak nangis tak berhenti2.


Nyusu tak nak, tidur tak nak, dukung tak nak, sapu ubat tak jalan, sapu minyak pun tak diam.....kitorang dah buntu. Tak tahu kenapa dia nangis tiba2 dan kenapa dia nangis tak nak berhenti2. Last2, tangisan dia redha dalam sejam lepas tu....tu pun sebab kami rasuah baby SN dengan buah blueberry dan pasangkan CD nursery rhymes dia huhuhu *demand betul, nak stop nangis pun kena bagi makan buah blueberry tsk (T_T)* :tsk:.


Persoalan yang masih tak terjawab sekarang ni ialah kenapa baby SN boleh tiba2 je menangis tak ingat dunia tepat2 kul 12 tgh malam sampai kul 1:30 pg? huhuhu creepy gigitjaribetul. Nak kata sebab rumah baru, dua malam sebelum ni OK je dia tidur nyenyak sampai ke pagi. Lagipun sepanjang kat rumah baru ni pun, kami memang dah sembahyang hajat dan jugak baca Al-Quran...jadi rasa2nya takde la 'makhluk2 asing' yang turut tinggal kat sini. lagipun ni kan bulan puasa, hantu semua dah kena ikat kan? kan? kan?.gigitjari


Di sebabkan cuma tidur 2jam je malam tadi sebelum bangun sahur, maka I mengalami sakit kepala yang dasyat pagi ni :sakit:..so I tak gi lab lah hari ni. Baby SN pun tak di hantar ke nursery hari ni sebab I nak pantau kot2 dia nak demam tumbuh gigi lagi ke apa kan..tapi tak de demam pun hari ni..elok je perangai dia. Ntah la....persoalannya masih lagi misteri yang menyelubungi fikiran I...wooooooossssshhhhh *angin bertiup tiba2 depan muka :wala: sebagai menambah effect seram*.


Pssstt : gambar ialah hiasan semata2, bukan di snap malam tadi masa dia tengah meraung tu huhu

29 words of wisdom & comments:

aliaa said...

For all I know kak Yatie, orang kate yg kene ikatkan Syaitan kat badan kita yg asyek kacau kita tuh. Syaitan luar tak kot.

ie: ade gk possibility dye kne kaco sbb bende2 mcm tu...

Ingt tak last year kot, ade je kes budak-budak kene histeria tyme bulan pose..kn..kn..kn

wallahualam...

~selamat menyambut ramadhan mubarak~

aliaa said...
This comment has been removed by the author.
Fid said...

ahdik YC
pada hemat ahkak baby SN penat
anak ahkak masa baya2 baby SN pernah juga begitu
kes 1...sebab siang hari tak tisur sihbuk mkn kenduri
kes2 berjalan jauh,....shah alam-penang-perlis

tiada ubat melainkan pujuk2 tukar tumpuan kepada perkara lain huhuhu
ada hantu tak de hantu ahkak tak tau sbb ahkak bkn hantuuuuuu

Fid said...

tisur-tidur...

Hanz said...

Yatie..mungkin betul jugak kata Fid tu..sebelah siangyer dia main sakan..

mungkin juga sebab panas tak? sebab baby hambali masa musim panas dulu..tiap2 malam merengek..dia nak tempat tidur dia lapang lagi luas..

AshAnas said...

apakah itu wahai kak yatie? jeng3... haha...

anas kalau nangis tetibe tengah malam cmtu means dia kepanasan sbb tilam dia dah basah kepeluhan yg terlampau... terpaksa la bkk air-cond jap...

tp, ms blackout hr tu, xde plk die nangis, elok je tido... huhu, anak oh anak...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

dia mimpi ajer kot..alaahai..x pun kasi chance mak dia berehat kat rumah :)

CuppyCakeMommy said...

yatiey..haritu masa kat jepun pun Mia buat perangai camtu,..menangis cam apa je pukul 12am sampai kul 1.30am..i baca yassin 2x baru dia tdo lena.

Tapi siang tu i jenjalan kat disneyland.Pastu dia ada terkejut sket dgn binatang kat sana..so i ingat mb dia ngingau sampai bawak tdo.

Plus..stay kat disneyland sampai ke malam..mean time senja2 masih berjalan2 kat sana..

Ummu~Ishak said...

yati,
kdg budak nangis tiba2 camtu sbb dia mimpi atau ngigau.insya Allah takde ape2.cuma dia terkejut masa tu je.tp mmg makan masa nak diam balik T_T

satu lagi,pindah rumah baru sebaiknya baca al-Baqarah pd malam yg pertama kita nak bermalam kat situ.mesti khatamkan.
mukjizatnya,supaya rumah yg baru kita diami tu akan dipelihara Allah dr gangguan makhluk halus dan juga kejahatan manusia.

kalau dah tidur camne eh?takpela,continue baca ayat2 quran yg len.

*kalau baby selalu nangis,amalkan baca Manzil

dbalkis said...

"selaku mommy yang gelabah terus la join baby SN nangis"..lawak la yatie ni... i yang tengah gundah gulana pun boleh nak tergelak dengar cite antu ni...

time saya masuk umh baru, kami meyaasinkan rumah 7 hari berturut2, then kalau boleh cuba baca surah albawarah sampai habis dari first day masuk rumah..semoga kita sekeluarga dilindungi..Amin..

transformed housewife said...

kdg2 meme tak dok gapo sgt. kalu Nazhan letih sgt, peel la sikit. Tini pun mlm2 mula sampai NZ, tok se tidur atas katil. keno Knur dgn Abe Ariff gilir2 dukung sampai tidur. So lg, bilo beruboh tempat, baby jd tok biaso lg. Ambik maso nok sesuaikan diri.

Heartilyina said...

xde pape kot yatie. mebi dia letih sgt2 pastu mimpi terbawak2 ke tdo. tambah2 plak suasana n tempat baru so dia xget used sgt kan. even if it is actually other thing, i prefer utk pk xde pape hihi. but i will still baca segala apa yang patut. ihsan masa kecik2 dlu jela nangis xbenti2. kalo skrg2 ni sbb nappy rash sakit bontot tu jela hihi.

shuk said...

akak,masuk rumah baru dah baca albaqarah belum?sunnah masuk rumah baru baca albaqarah.supayanya,kita x sebumbung dengan jin2 yg sedia ada dalam rumah tu.jin makhluk sama dengan kita,mgkn jenis ni beza dengan syaitan yg dibelenggu waktu ramadhan tu.wallah a'lam

shuk said...

ayat saya kat atas ni x berapa tepat.ni lebih tepat.sian baby SN comel :)

Jika seseorang membaca Al Qur’an -khususnya surat Al Baqarah- di rumah dengan tujuan untuk mengusir setan, maka itu tidaklah mengapa, namun hal ini tidak dikhususkan ketika memasuki rumah baru. Dalil anjuran untuk membaca surat Al Baqarah adalah hadits Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

لاَ تَجْعَلُوا بُيُوتَكُمْ مَقَابِرَ إِنَّ الشَّيْطَانَ يَنْفِرُ مِنَ الْبَيْتِ الَّذِى تُقْرَأُ فِيهِ سُورَةُ الْبَقَرَةِ

“Janganlah menjadikan rumah-rumah kalian seperti kuburan. Sesungguhnya setan akan lari dari suatu rumah yang dibacakan di dalamnya surat Al Baqarah” (HR. Muslim no. 780). Namun ingat, hadits ini bukan memaksudkan untuk memasuki rumah baru. Jika kita ingin mengkhususkan membaca surat Al Baqarah atau surat lainnya ketika memasuki rumah baru, maka sudah barang tentu harus butuh dalil. Sedangkan tidak ada satu pun dalil yang menunjukkan adanya bacaan surat tertentu ketika itu. Karena suatu amalan tidaklah diterima kecuali dengan mengikuti petunjuk Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam.

eRaY said...

yatie, eray nak share jugak citer seram bulan pose nie.

nie citer from my fren, jadi kat abang die 2 hr yang lepas.

abg die duk dodoikan anak kat hall, smbil mata dah mamai, tmpt die duduk bersetentang dengan tangga......

pas2 tetibe die dengar bunyi tapak kaki owg, pas2 die nampak makhluk tgh dukung something turun tangga...lg horror bile makhluk tawaf kat tempat die duduk tuh

trus tergamam x leh buat apa2, pas2 makhluk tuh pun hilang.

pas2 smlm dgr ceramah ustaz dasuki, die kate syaitan digari, tp die x ckap jin & sebagainya....so masih jd persoalan.....

yatie chomeyl said...

aliaa >> oo ada ek kes histeria bulan posa? ~selamat berpuasa gak utk aliaa~

ahkak fid >> oo penat pon satu faktor gak eh? agaknya dia byk main la kat hoikuen hari tu kot ye kak

hanz >> aah, panas pun ye gak kot...sbb mlm2 pun panas kat sini huhu

yatie chomeyl said...

ash anas >> air cond x siap pasang lg, tu yg baby SN kepanasan gile tu

eliss >> aah, dpt gak mommy cuti dr lab satu hari hehe

cuppycakemommy >> eh, sm apulak time baby SN dgn mia nangis ehehe

yatie chomeyl said...

Ummu Ishak >> thnaks utk tips2 yg sgt berguna tu :)

dbalkis >> sbb dh gelabah xtau nak watpe kan, nangis gak lah hehe

k.nur >> erm y ekot, tp 2 mal esblm tu molek jah dio tidur

yatie chomeyl said...

Ina >> i pulak suk apikir ada apa2 wpun sbnrnya xde ap2 pon hik3x

shuk >> thnaks utk perkongsian tu, akak appreciate sgt2 ;)

eray >> wooooo..ni lg seram ni. tobat kalau jd camtu...dgn yatie2 sekali meraung tak hingat huhuhu

kakyong said...

anak2 kakyong pun biasa mcm tu...
cuma bila dah semakin besar.. kdg2 menangis tu tak lah lama sampai makan 1 jam baru nak reda...
kdg2 depa ni mengingau..lebih lagi bila siangnya main tak hengat..

Insya Allah, x ade apa2 tu.. usah pk sgt..

MAMASYAZA said...

sikecik akak pun kengkdg camtu, bila siang tak tdo, sebelah mlm mesti dia tdo awal, kengkdg tu dia terjaga, maka bermulala konsert dia, puas dipujuk baru nak stop....insyaallah tak ada apa2 kat baby SN tu.

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

night fright kot...bila terjaga tu tak dpt beza mimpi & reality. miya dulu ada go thru stage ni. I sapu muka dia dgn air bg dia sedar. mmg budak melalak tgh malam ni cukup mencabar iman kita.

Farah . 5577 said...

misteri..
tp mungkin juge mcm komen2 kat atas ckp, sbb dia kepenatan n ngigau..
i pun kalau anak nangis cenggitu terus ingat ada benda kacau, hubby yg slalu cool. i pun mcm u yatie mesti nangis skali.. heee..

Hamizah said...

penat tuh,yatie..xgapo..percaya janji Allah..

e.l.i.z.@ said...

ish xtau la pulok..siye nyo dio jerik lamo setaro tu tuh

yatie chomeyl said...

k.yong >> a kan, ntah2 bbay SN penat main kat sekolah..tu yg smp mengigu tu mlm2

mama syaza >> tu la, mula2 gelabah tp bila dgr pengalaman ibu2 lain..skrg dj cool balik ;)

mama miya >> kan..mencabar iman btul. dah la ngantuk , kena plak layan tangisan dia tgh2 malam adoooiii

farah5577 >> kita ni mmg ratu air mat akan, pntg tgk anak nangis sikit haha

k.hamizah >> ye, insya Allah..percaya :)

eliza >> tu la, mulo2 jerit slo..pastu jerit koo koo

nieda said...

kesian baby SN..harap2 bertambah ok..

owh pasal hantu setan tu, bukan semua kena ikat tau..yg kena ikat mak bapak setan yg kuat mengacau umat islam, anak2 dia takdelah..melalui pembacaan i lah..tak sure betul or not..tapi bulan pose pun ada juga org kena rasuk dan histeria

mama glam said...

hi yatie,

salam perkenalan... i ni kawan mastura yang tgh belajar kat kyoto tu.... jumpa blog yatie masa bloghopping...

nak share pglmn...

mungkin jugak sebab baby nak tumbuh gigi... mcm my baby dulu, masa dia nak tumbuh gigi mula2, dia x demam, tapi dia meroyan malam2 mcm yang yatie citakan.. kitorg pun mula2 ingat kena sampuk etc sebab dia xde kuar air liur & demam...

or, tekak dia sakit... thats y dia xmo nyusu. my baby pun pernah kene mcm ni. dr bagi cream suh sapu kt lelangit dia, baru dia ok & nak tido.. beberapa malam jugaklah dia melalak bcoz of this...

hope this help dear!

yatie chomeyl said...

nieda >> oo gitu eh? i baru tahu

mama glam >> salam perkenalan ;) thanks 4 all the tips, really appreciate it

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...