CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 16 August 2010

Terkenang Ramadhan2 yang telah lalu

I was touched after reading Awin's latest entry "seLaMaT MeNyAmBut PuAsA !!" that she has published in her blog : "juz ordinary girl with damn emotional feelings". Seriously, that little girl has made me emotionally affected with her writings. She reminds me of those old days that we've spend together during the previous Ramadhan.

I quoted these from her entry :
"~Kak Ti

Last year,,I think that i would feel lonely being through Ramadhan without mom...But apparently u changed that..U worked really hard to replace mom's place..I know how burdened you are,, to take care of us..But still u just smile and pretend that everything was normal..You pick us up at hostel,,cooked our favourite foods,,took us to the mall and so many thing that u have done,,,making us feels like that we can still celebrate Ramadhan happily by ur side..

Thank u,,that's all I can say to u as I know I can't repay everything u have done to us..Although u pretend like u don't like me,,but I know deep down ur pure heart..U really loves me,,ur little sister
p/s; jge katow awin perase plop,,hehe.."

Upon reading that, she has successfully made me cry. Emo sebab rasa terharu with her honest words. Plus, ada rasa bahagia yang menyusup dalam dada sebab sekurang2nya I tahu yang usaha I untuk membahagiakan adik2 tidak sia2. *refer: ~belajar untuk MELEPAS-kan~ (part 2)*. Tiba2 ingatan I berputar ke bulan Ramadhan yang paling mencabar dalam masa beberapa tahun yang lalu dalam hidup I.

Ramadhan 1427H/2006
• puasa kali pertama dalam flight journey from KUL-Munich ~ bertahan sekerat jalan je, pastu muntah dengan teruk sebab air sickness, then terpaksa buka puasa untuk makan ubat tahan muntah.
• sepanjang bulan puasa kat Munich masa tu tengah autumn season, cuaca tak panas dan tak sejuk sangat. Bukak puasa awal gak lah, dalam kul 6 lebih gitu...I like! eheh
• ada suatu hari tu, nangis2 sebab terliur nak makan onde2 tapi tak reti nak buat plus tak tahu nak guna tepung apa untuk buat onde2 hohoho.


Ramadhan 1428H/2007
• puasa kali terakhir dengan arwah ma; masa ni I tengah cuti semester during my master studies sebelum kena berlepas ke Madrid pulak
• liat betul nak bangun awal untuk tolong arwah ma masak sahur, berlumba2 bangun lambat dengan adik2 yang lain...cuma last sekali I lah yang kena basuh segala pinggan mangkuk yang di guna kan oleh 6-8 orang huhuhuh *berpeluh2 ketiak*
• segala permintaan nak makan apa pun akan di masak oleh arwah ma dengan lazatnya seolah arwah ma tahu yang Ramadhan itu merupakan Ramadhan yang terakhir buat dirinya untuk bersama anak2
• arwah ma tak putus asa nak mengejutkan anak2 nya untuk qiamullail di masjid setiap hari jumaat *walaupun anak2nya liat sungguh nak bangun* huhuhu ~ masih terbayang nikmatnya mengerjakan solat sunat tasbih + tahajud + taubat + hajat di Masjid Kg Jal Besar setiap hari Jumaat di bulan Ramadhan dan juga pada malam raya.


Ramadhan 1429H/2008
• Ramadhan yang pertama tanpa arwah ma, juga Ramadhan yang pertama bergelar isteri dan menantu.
• terpaksa menjadi 'ibu rumah' bagi menggantikan tugas2 yang selama ini di galas arwah ma ~ bukan mudah rupanya nak bangun pagi2 untuk masak sahur dan bukan sedikit penat yang di rasa untuk menyediakan juadah berbuka bagi adik beradik tapi I kuatkan hati sebb tak nak my sibling 'terasa' dengan ketiadaan arwah ma. I nak diorang tahu, walaupun arwah ma dah takde, insya Allah diorang tetap ada kakak yang chomeyl cuba sedaya upaya untuk menceriakan mereka.

Ramadhan 1430H/2009
• Ramadhan yang pertama sebagai mommy
• sempat berpuasa seminggu sahaja di Fukuoka then off we headed back to Malaysia as hubby ada kesempatan untuk attend field trip di Malaysia.
• I gunakan kesempatan yang ada ini untuk kembali menggalas tugas selaku 'ibu rumah' tetapi sekurang2nya beban itu tidak seberat tahun sebelumnya memandangkan abah dah beristeri ~ so, I assume adik2 tidak terlalu terasa 'kehilangan' arwah ma seberat tahun 2008.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TGjoVZCddZI/AAAAAAAAISI/k2T3xqJ5eWc/s1600/selamat-puasa.jpg
*image dari
sini*


Untuk tahun ni, nampaknya I tak dapatlah nak bersama dengan adik beradik tapi sekurang2nya I yakin dan pasti, adik beradik I dah semakin 'kuat' untuk menghadapi Ramadhan tanpa arwah ma di sisi. Apa yang I harapkan, adik2 takkan lupa didikan arwah ma yang selalu mengingatkan unuk melakukan qiamullail di bulan puasa ini ~ juga sebagai peringatan kepada diri I sendiri untuk istiqamah dalam mengerjakan solat2 sunat sepertimana yang selalu arwah ma terapkan suatu ketika dahulu, insya Allah.

Psssssttt : puasa di musim summer sambil menyusukan baby SN kali ni agak mencabar juga, imsak kul 3:55pg dan maghrib kul 7:05 malam ~hohoho

17 words of wisdom & comments:

lieza said...

sedih ye baca entry ni..Sedih bila org yg kita sayang tiada di sisi..Kagum ngan Yatiey sebab kuat dan tabah..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

banyak nostalgianya..sedih baca link-link dlm tu. semoga adik2 yati sentiasa bertabah dengan kehilangan mama.moga dapat menunaikan ibadah puasa dengan sempurna.Amin

syayassir said...

hmm,
kagum, kagum...
satu hari nanti, diorang tetap akan kenang jasa kakak diorang ni kan?

CIK NANA said...

nangis..
:(
Semoga arwah bahagia di sisi Allah.
Dan moga Yatiey jadi anak solehah.
Amin...

transformed housewife said...

knur pun sedih baco entry Awin tu. takpo thn ni giliran Knur pulok rayo dgn adik2. Jgn runsingla.

Suhana Shahril said...

Baguslah yatie ni,berpeluang menjadi kakak yang dihargai dan disayangi adik2.Nak-nak pula bila pengorbanan yang dilakukan, diingati mereka sampai bila-bila
Kadangkala, kesusahan itu lebih banyak mengajar erti kasih sayang sebenar

eRaY said...

yatie, entry nie sangat mengusik jiwa
tq for sharing this story
sangat2 bermakna tuk eray :)

Hamizah said...

sedih sokmo bc entry yatie pasal ma..mudoh2 taboh sokmo..

MAMASYAZA said...

sedih baca n3 camni, tambah2 yg berkait ngan family n ibu tercinta, cukup menyentuh kalbu
semoga yatie sabar

xeea said...

selamat berpuasa baby nazhan!
heee

yatie chomeyl said...

lieza >> sy tak setabah mana, ada kala tersungkur jugak

eliss >> hrap2nya gitulah, amin

sya >> kakak ni x harap jasanya di kenang, ckp klu dpt tgk adik2 bhgia

cik nana >> thanks utk doa itu , lebiu :)

yatie chomeyl said...

k.nur >> kalu dey, kelik la buko posa dgn adik2 retep

suhan >> btul tu, dgn kesusahan..kita lebih menghargai hidup

eray >> thanks jugak sudi membaca luahan rasa ini ;)

k.hamizah >> tu la, tiap2 kali teringat muloh ma..syahdu selalu

yatie chomeyl said...

mama syaza >> insya Allah, sabar memang perlu sentiasa ada dlm diri kita kan

xeea >> thanks aunty xeea ~ baby SN :D

Ummi Salsabila said...

suka entry ni.dikarang dgn cukup baik.:)

kakyong said...

terharu baca n3 ni..

lama juga ya tempoh berpuasa di Fukuoka kali ni...

nieda said...

sedih baca entry yatie yg ni...sabar k

yatie chomeyl said...

US >> dh mcm karangan zaman sekolah la pulak eh? :)

k.yong >> aah lama jugak..huhuhu

nieda >> isnya Allah...mmg selalu kena sabar2kan hati ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...