CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 5 August 2010

Kenduri Aqiqah Baby SN: Aturcara Majlis

Alhamdulillah kenduri aqiqah putera mahkota kami dah pun berlangsung dengan jayanya pada hari Sabtu; 24 Julai 2010. Baru berkesempatan nak update sebab sebelum ni I agak malas nak update story yang ada banyak2 gambar dengan keadaan internet connection yang sungguh laju macam siput di Malaysia hohoho.

Kenduri bermula seawal jam 10pagi; dengan ketibaan ahli keluarga terdekat lebih kurang pukul 9pg *baby SN tak bangun lagi pon masa sedara mara datang tu* sengihnampakgigi ngeee. Maklumlah malam tu baby SN tidur lambat sebab tolong mommy & his aunties kemas rumah + siapkan goodie bag + tiup belon + gantung belon.



Terpaksala tetamu2 tu tunggu budak kecil tu bangun dulu sebelum mandikan dan pakaikan baju melayu kat dia; baru lah leh start selawat.


*left pic: zarif applied lip-gloss kat bibir nazhan eheh*
*right pic: mommy betulkan sampin nazhan bg ensem2*



(1) Selawat dan doa selamat

• lead by hubby's uncle
• nasib baik dah prepare kertas selawat tu malam sebelumnya, so siapa2 yang tak berapa fasih (including me) dan hafal selawat leh refer pada kertas





(2) Double birthday celebration
• Shafiq Nazhan and his cousin Zarif Ikhwan beza umur 7 minggu je, so we *the proud parents*; decided to throw a double birthday celebration for the 2 boys



• Ada 2 kotak cupcakes yang I tempah dengan Kak Teh + 1 chocolate indulgence cake baked by Epik's GF + 1 chocolate sponge cake yang mama Zarif beli.




• Tapi kan, dalam banyak2 kek yang disediakan, birthday boy ber2 tu cuma makan sugar deco ultraman & ninjaboy tu je isk3x.



• We put the 2 boys on the table; beside the cakes for photo session. Zarif sengih2 happy while Nazhan pulak buat muka blur + membebel sebab agaknya pelik tengok ramai2 orang tua yang muka excited tengah berdiri depan dia hahaha.



http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TFotMKq0-5I/AAAAAAAAIBA/W8KavP4_B_A/s1600/DSC_0105.jpg
*Nazhan tengah blur while Zarif pulak sengih lebar*

*Memang lawak gila tengok mulut dia terkumat kamit membebel apa ntah. sila tengok video kat bawah ni
sengihnampakgigi ngeee*.

video


(3) Juadah
• Untuk kenduri aqiqah baby SN dan Zarif ni, kami tempah 3 bahagian daging lembu from one of the butcher kat Pasar Kajang tu.
• Urusan masak memasak 3 jenis lauk pauk iaitu gulai kawah + sup tulang + daging masak hitam pulak di serahkan sepenuhnya pada Ayu Catering kat Kajang tu jugak. Sedap gila...memang puas hati. Pulak tu tak berkira sangat soal bayaran, . Bekas buffet pon kami sewa dari Ayu catering tu je.




*tengok muka I yang bersemangat makan utk menunjukkan juadah ni enak2 eheh*

• MIL dan hubby's aunt tambah lagi lauk dengan memasak ayam masak merah dan ikan masin.
• Pencuci mulut pulak di sediakan oleh my SIL iaitu dadih + tembikai *I memang tak masak apa2 pun untuk majlis ni hohoho*


(4) Hadiah2 best untuk baby SN
• Tetamu2 yang datang untuk memeriahkan majlis ni siap bawak gift untuk bagi kat baby SN. Seronok baby SN duk membelek hadiah2 yang dia dapat. Most of the gifts are toys + baju + nursery rhymes CD + duit. Thanks untuk semua yang baik hati *eh, yang tak bagi apa2 pun baik hati jugak sebab sudi datang majlis yang tak seberapa tu* gatai hehe.








Both hubby & I rasa syukur dan berpuashati sebab niat kami untuk buat kenduri aqiqah bagi baby SN dah pon tercapai. Nasib baik la PIL + hubby's aunts + SILs + adik2 I datang tolong kami masa kenduri tu..jadi kerja I cuma jaga baby SN dan layan tetamu je lah sepanjang majlis tu hehe.


*adik2 I : Eji & Epik*


*SILs & I : Naznin + Adik Ain*


*left pic: hubby's aunt: Mok De & Mok*
*right pic: Kekti*

Special thanks to tuan punya rumah *Abg Sheikh & Kak Liza* sebab bagi izin kat kami untuk stay kat rumah diorang yang best tu for free dan jugak bagi kami buat majlis kenduri aqiqah baby SN kat situ.


*baby SN yang happy on that day*

Alhamdulillah, dapat kami memenuhi kewajipan sebagai parent and at the same time, dapat berjumpa dengan sanak saudara dan kawan2. At least taklah rasa terkilan sangat bila tak dapat beraya bersama2 dengan diorang tahun ni huhuhu.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TFotL4rB5vI/AAAAAAAAIA4/TCj0Lmv2aPs/s1600/DSC_0089.jpg
*SN's family*

Pssttt : nanti I update next entry untuk tetamu2 yang hadir beramas beramah mesra n that day. kenyit


15 words of wisdom & comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

alahai meriahnya :) tp anak tak tahu apa, mak lah terlebih excited :) hehehe.

eRaY said...

SN nampak so heppy, sowy sgt2 dpt dtg..bnyk kenduri kawen ari2, igt nk singgah jugak tp mase tak mengizinkan.

huhu tak sempat lagi nak jumpa SN family

Hanz said...

Nazhan keletihan masa kami sampai tu..tidur sakan dier tak dapat nak main2 ngan Hambali ngan Hanafi..

Yatie, sedap masakan2 daging lembu tu..dagingnya lembut ngan manis jer..dah lama tak makan daging lembu fresh.. :)

syayassir said...

meriahnya... rugi tak dapat datang... lawa pulak baju purple mommy SN ni... :D

dbalkis said...

betui..muke si besday boy nampak hepi je..tak rimas die bersampin ek?

Atiqah said...

maaf x dpt dtg sbb hr tu tiqah ada reunion..huhu..pe pun wish all the best to SN's family..baby SN bila besar jd anak yg soleh dan pintar..amin

Huda said...

bestnye kak..meriah sgt..:) cumel gak baby zharif tu :)

Mykhalish said...

yatiey, nak tny. bole ek just beli 3bhgn camtu. then blnc lgk 4bhgn tu mmg ada org lain gak ke cane. ila ada gak berkira2 nak wat aqiqah, tp asik duk dgr kena ckp org amik semua bhgn. huhu...

kakyong said...

tahniah... chomeyl nya nazhan dgn baju melayu & sampin...

zailamohamad said...

happy belated birthday baby SN..huhuhuhuhuuu untie zaila memelah ketinggalan keretapi, maklumlah untie zaila busy loni..

Yati, selamat pulang ke kampung halaman nun jauh di sana & moga berbahagia selalu bersama suami & anak tercinta;)

take care ya!!

Nadiah Sidek said...

awat nazhan duduk diam je atas meja tu? mcm takde perasaan je :p. zarif comel la..geram aje dia ye tgk kek tu :D

yatie chomeyl said...

eliss >> mommy die mmg over sokmo bab2 ni hehe

eray >> takpe dear, nti kami blk msi lg..kita plan lg ;)

hanz >> tu la pasal, letih lyn tetamu dah dia eheh

yatie chomeyl said...

sya >> baju ni beli kat Indon 3thn lepas, skrg ni mesti lg lawa design baju2 kat sana

dbalkis >> rimas gak dia tp tpaksa menurut kehendak mommy ekekeke

atiqah >> takpe dear, yg pntg doa utk baby SN selalu tau

yatie chomeyl said...

huda >> zarif comel mcm mak long dia *eh, ada kaitan ke x eh?* hik3x

Ila mykhalish >> I dah tanya few ustaz...boleh je, dgn syarat lembu tu cukup umur dan jugak bahagian daging yg u ambil tu, niatkan atas nama aqil khalish utk tujuan aqiqah. biasanya memang org yg jual daging tau bab2 ni.

k.yong >> tu terpaksa jahit alter sbb labuh sikit utk dia hehe

yatie chomeyl said...

zaila >> xpo, tinngal sikit jah..dey lg berambat

nadiah >> tu la pasal, dia speechless kot tgk ramai org duk jerit2 depan dia suruh dia senyum kat kamera hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...