CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 30 October 2009

Resepi : Oreo Cheese Cake penuh kasih sayang ♥

Hubby and I is now addicted into the Cafe World game in Facebook. I am the Chef and he is the waiter for the so-called Chomeyl's Cafe..hahaha..*laki bini sama2 sengal, siap bincang dengan seriusnya nak beli dapur jenis mana bila dah naik level baru nanti* eheh. I'm not here to talk about the game but how terliur I am towards cheesecake as one of the menu in the game is Triple-Berry-Cheesecake.


Serius, I terliur sangat..2-3hari tahan keinginan nak makan tapi sebab weekdays busy memanjang memang tak sempatlah nak bake. On Sunday morning tiba2 I bersemangat waja pesona-exora-kancil-kenari ngeee... terus keluarkan ingredients nak bake cheesecake. Sambil siapkan bahan2, dalam kepala dah imagine sebijik kek keju yang lazat ...*siap meleleh air liur masa keluarkan mentega dari peti hohoho*. Tiba-tiba, DANG! PANG! BOOM!..*ceh sound effect tak leh blah*...tiba2 I noticed that bahan yang agak penting dalam resepi cheesecake tu takder @ illek @ arimasen @ nein @ nehi @ nada...*amik semua bahasa keluar*... rupa2nya whipped cream dah habis dalam peti. Hancur luluh rasa hati...impian indah yang berlegar2 dalam kepala tadi berkecai seribu aiseh. Mulut terus muncung, tunjuk perasaan kat diri sendiri..melayan kecewa xpasti keseorangan.


Pastu tiba2 *blink2 keluar gambar mentol kat kepala* I dapat idea nak apply taktik reversed-psychology towards hubby.

I : sie ko ayang..nok make cheese cake dopleh.
Hubby : bakpo dopleh nyo? buat lah.
I : nok wat gano, whipped cream takdop. *mulut dicebikkan ke bawah sehabis cebik..mata terkebil2, muka seposen habislah*
Hubby : *memandang wajah isteri* Yo lah...yo lah...abe gi beli. Jap lagi kalu dah ado bahan, jange tok buat pulop.
I : yes yes..taktik berjaya senyumkenyit hehehe


Hubby then went to Marukio to buy some groceries and not forgetting the whipped cream. Once he come back, he placed the groceries right in front of me. I quickly grabbed those whipped cream and start menyusun ingredients to bake the cheesecake. While I was busy placing the ingredients nicely, siap susun ikut urutan ala2 cam rancangan masak2 kat TV...hubby tiba2 cakap.."mari sini sumo bahan2 tu biar abe buat". kenyit


Ngeeee...berkesan lagi taktik reversed psychology I nih. Agaknya hubby rimas tengok I duk susun2 cantik semua bahan2, abeh tu bila nak masak kek nya?..eheh. Terus dia capai egg whisk tu dan masukkan bahan2. Voila...10minit lepas tu kek dah sedia untuk di bakar. tepuktangan


:: BASE ::
  • 120 g Oreo biscuits yang dikisar (biskut sahaja)
  • 120 g mentega cair
:: FILLING ::-
  • 16 oz (2 cawan) cream cheese - lembutkan
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan whipped cream
  • 2 biji telor
  • 1 cawan oreo yang dicincang halus
:: CARA-CARA ::
  1. Untuk Base:- Gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.
  2. Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati.
  3. Masukkan whipped cream dan pukul sebati. Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati.
  4. Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata.
  5. Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak.*tapi I malas nak wat gini..I bakar biasa je..ok jugak*
  6. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam.


Occay, I admit rupa nya memang tak berapa melelehkan air liur tapi seriously rasanya sedap sangat2. Kiranya lepas ni leh la buat lagi kan abe..kan..kan? Eheh. Sebab tu lah namanya oreo cheese cake penuh kasih sayang ...since hubby yang bake dengan penuh perasaan kasih :inlove:terhadap si isteri yang suka mengidam walaupun dah tak boyot ekekeke.


*bagi meleleh air liur sikit..kasi zoom gitu*

Pssssttt: next projek,kek tiramisu pulop abe deh? rindu ekekekkeke




28 words of wisdom & comments:

Atiqah said...

slurrppp meleleh air liur tgk..bru smlm mkn cupcake choc buttercream mocca..huisshh sedap tol kak yatie..nk tau tiqah bli katne?
kat kafe zaba je..Ito Lara yg bake..kalo nk tau sape tu Ito Lara, die tu sllu tulis lirik utk kump2 nasyid..huiss nme bakery die pun FarEast bakery..hehe
selain pndai tulis lgu tgn die pun sgt manis ble wat kek..hehe

mamanoa said...

best nyer..hubby buat kek tuk mu yatie..laki aku smlm nk tlg aku masak, sementara BF imran,skali aku trun dapur tgk penkek aku xder ruper da..penkek jer pun da mcm peta australia rupe penkek aku...

Nadiah Sidek said...

seronoknya hubby tlg masak. hsbnd kite reti request aje :p. pizza la, cheese cake la, carrot cake la. setakat ni belum berjaya lg guna pendekatan reverse psychology kat dia. nnt akan dicuba lg. ekeke..

umi nuha said...

sgt tidak tahan dgn perkataan mengidam tp tidak boyot itu..sbb mak buyung kat sini kalu mengidam kek, bukannyer nak tulun buatkan...malahan die ckp, secret recipe kan ade...whush whush, tp pasrah sbb kek kat kedai pun sedap..ahaks

yatie chomeyl said...

atiqah >> ehem2x..puji ada makna ke tu? ehehehe

mamanoa >> takperx, nest time suruh wat lagi..mesti jd peta europe pulak ekeke

ndiah >> hubby mmg suke tlg masak tp tgk mood la..klu masa mood M dia..tlg masak air pon x nak kot hik3x

umi nuha >> klu I duk msia, rasanya hubby I pun suruh g beli kedai jah...u tau la kek sini kan was2 sumo..tu yg terpkaso bake sendiri neh eheh

sue said...

nak try.. nak try!!!
tapi x de oven plak.. =(

Hanz said...

Caiyok pada Encik Hubby Chomeyl membuat kek idaman isteri tercinta...

Farah said...

mmg salute la kat hubby mu yatie..kalau i buat..bkn takat rupe je takdek...rasa lagila hancus! hahaha

aliaa said...

uhuhuh....nh yg wat nh(oven xdekla plak(T_T)..KAk yatie, sy link kt blog yerh=)

D@puR D@n OvEn said...

eeeeeemmmm...dh terliur dah ni tengok cheesecake yatiela... cedapnya yatie ditambah ngn hubby plak yang buatkan, bertambhlah nikmatnya...hehehe

nadnye said...

sedapnya.. nie kene buatplak nie.. hihi..lagi lazat nak2 kalau hubby yang buatkan..
pernah buat sekali oreo cheese cake nie version pun macam2..

tiey said...

iskkkk...bestnyeee...mcm senang jer nk buat kek nih tp cheese cake ni leceh sket nk buat kan?

MaMaSyAzA said...

tadi kat blog akak nor..ada kek coklat...ni cheese kek lak...sedapnyaaaa..nasib baik jauh..kalo dekat dah lama ku mintak..kira tahap tak malu dah ni

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

rupa tak penting..janji sodaaaap!! yummeh!!

Huda said...

sedapnye..leh try ni :)

nieda said...

sedapnyer..nampak pun bleh wat org terliuk...

Ina said...

sedapnyerrr. lg sedap kalau org lain yg buatkn n kiter jd tukang mkn je kan? hehe

yatie chomeyl said...

sue >> klu xde oven, kene try kat kedai jer lah eheh

hanz >> u try gak lah reverse psiko gini..mana tau ur hubby plak buatkn eheh

farah >> sbb resepi senang kot, tu pasal menjadi

aliaa >> ok, akak pun link alia ;)

yatie chomeyl said...

jeri >> baru pestime dio buat, mujur jadi hihihi

nadnye >> aah mcm2 versi ada, tp ni yg plg senang kot

tiey >> dop leceh pon, senang jah

mamaSyaza >> klu dok dekat memang yatie pelawa dah kui3x

yatie chomeyl said...

mama miya >> tapi i rupalistik hehehe

huda >> try jgn x try, mmg sedap

nieda >> tu br tgk gmbr, belum rasa lg tu hik3x

ina >> btol3x..klu org buatkn jadi 3x sedap kui3x

leily | ummi Alya Husna said...

salam kenal yatie..
macih bg resepi oreo cheese kek ni yer..
i like it!! yum..yumm..
makin comey bile awak share resipi ni. ekekekek

Delimasari said...

sodap nampaknya...

NURUL IZZA said...

DUSS...jelesnye..hr tu makan oreo chese cake kak nadiah ni sedap..bila buat..xberapa nk sedap.mgkn guna cream cheese yg bkn philadelphia.yg phi tu mmg sedapkan..lembut je kek..

pos kt sini meh ;p

Mimiamilia said...

sedap..sedap..nanti boleh cuba :D

yatie chomeyl said...

leily >> salam kenal gak. slmt mencuba ;)

delimasari >> agak sedaplah eheh

nurul izza >> i pun x guna philadelphia..tp ok jugak rasanya

mimiamilia >> cuba2x..nti tepek gmbr gak ;)

adda said...

wow sedapnyer

Puteri Sepi said...

hahaha. nak try recipe ni. mcm best ;D

aNgAh_aLiFaH said...

yatie, buat cheese cake mmg takde buh tepung ape2 pun ek? hehe.. angah tak penah buat.. ingt nak try ni nnti...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...