CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 7 October 2009

Salah Siapa

Di suatu petang yang hening, sewaktu Puan N nak tidurkan anak kecilnya, Puan N pun tertidur sekali eheh. Dalam tidur tu, Puan N di datangi mimpi tak best. Dia bermimpi keluar shopping dengan suaminya, anak kecilnya dan ada sorang perempuan lain yang tidak dikenali. Dalam mimpi tu, si suami keberatan untuk membelikan apa2 untuknya tapi amat bermurah hati untuk membelikan apa saja yang di minta oleh perempuan yang tidak di kenali itu sedih. Haisy, Puan N pun majuklah dan lari2 kat dalam shopping mall tu tanda tunjuk perasaan. Bila terjaga dari tidur, Puan N menangis nangih....meleleh2 air mata kat pipi huhu.


Mimpi memang lah mainan tidur dan kadang2 hasutan syaitan
setan, nak2 lagi tidur lepas waktu Asar macam tu. Puan N percaya mimpi tu berkunjung dek jiwa kacaunya yang di tiup angin cemburu lepas tengok gambar si suami kat FB seorang kawannya. Sebenarnya bukan pertama kali hal gambar2 di FB ni jadi punca Puan N merajuk dengan si suami sampaikan si suami dah tak tahu cara nak pujuk lagi dah adus. Lagipun, kata si suami itu bukan salah dia.


Puan N cemburu sebab perempuan yang bergambar bersama suaminya itu pernah jadi "teman tapi mesra" si suami suatu ketika dulu. Puan N faham yang si perempuan dan suaminya merupakan kawan baik dan Puan N juga sedar dengan hakikat yang perempuan itu pun sudah berkahwin. Yang Puan N tak faham garupale dan tak berapa nak leh terima ialah, "why on earth she still choose to publish her photos with hubby Puan N yang di ambil few years ago?. Tidakkah hati suami si perempuan juga akan sedikit terhiris melihat kepada gambar2 tersebut?". tension


Ok, u guys out there..pls tell me salah siapa kalau perasaan jealous tu melanda Puan N selepas melihat gambar2 tu.


A : Salah Puan N.
tumbuk --> Tak yah lah nak cemburu ke apa, kan dah sah2 suami Puan N dah jadi miliknya. Lagipun gambar tu dah di ambil bertahun2 yang lalu. Let bygone be bygone.

B : Salah perempuan itu.
tumbuk --> Tak kisahlah betapa akrab dan erat pun hubungan anda dengan suami Puan N suatu ketika dahulu tetapi anda sepatutnya lebih prihatin dengan perasaan Puan N yang mungkin terluka apabila melihat gambar2 kenangan anda dengan suaminya itu.

C : Salah suami Puan N.
tumbuk --> Sebagai suami yang arif dengan perasaan cemburu tahap dewata raya yang dimiliki si isteri, suami Puan N harus lebih prihatin dengan cara mengingatkan teman2nya untuk tidak lagi berbicara tentang kisah silamnya apatah lagi meng-upload gambar2 teman tapi mesra sehingga ternampak dek pandangan mata si isteri.

D : Salah ketiga2 pihak
tumbuk --> Salah Puan N sebab terlebih cemburu. Salah suami Puan N sebab tidak prihatin dan salah perempuan itu kerana mengungkit kisah silam.
Salah siapa sering di tanya
Salah mereka atau kau saja?

Salah siapa apa terjadi
nerd
Kau penentunya jalan hidup sendiri
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Pssstt
: cerita ini ada kaitan dengan yang hidup dan tiada kaitan dengan yang mati
jelir hehe.

#Update : Entry ini tidak berniat nak marah2 ataupun menyakiti sesiapa, sekadar ingin bertanya pendapat dan dalam masa yang sama mengenali kekhilafan diri sendiri

29 words of wisdom & comments:

Atiqah said...

as for me..pmpn tu yg slh
perlu ke diungkit kisah silam yg dh terkubur tu stlh anda berkahwin dgn org lain?
kalo x leh fkr perasaan Puan N..fkr la perasaan suami sndr yg mgkn akn jd lbh cemburu dr Puan N..

aishhh x fhm la...

:: iRMa :: said...

salam Pn. N,

99% salah pompuan tu sbb publish gambar hasben puan N ngn dia yg telah diketahui pnh berteman dulu..1% mungkin dia saje nak buat kenang kenangan memandangkan kate pn. N hasben ngn pompuan kawan baik...

tp kesimpulannye tetap salah pompuan tu...mengajuk selagi boley sbb CEMBURU TANDANYA SAYANG.... cume jgn payah sgt nak pujuk ye..sian cik abang....

sy faham perasaan Pn. N sbb sy penah rase yg same cume cerite yg berbeza :)

sy yg juga comel,
~kenalan suami Pn N mase matrik~
tp jgn risau teman tp xmesra (kwn sekelas hehe)

@yurosni said...

kl tgk dr sudut positif...xde sape2 bersalah...sbb masing2 dah kahwin n gmbr tu dah berthn2..mgkn dipaparkn sbg kenangan atau gak nk tnjk yg dorg pnh jd kwn baik.

sudut negatif plak...xbape elok sbb masng2 dah khwn n leh timbulkn syak wasangka...dan tu plak..dah menybbkan pn.N majuk ngn hubby dia..

tp utk mengembirakan hati..tgk la dr sudut positif..always think positive agar hdp bahagia...percaya pd suami tp hati2..

daku yg tau berkata2 tp xleh nk myelami krn daku bkn pn N :)

Nadiah Sidek said...

huhu...kite pun jenis kuat cemburu mcm puan N (eh...kite pun puan N jgk..hehe..). tak tau nk ckp cmne. 'teman tp mesra' tu sekadar kwn baik atau prnh jd special dulu? kalau sekadar kwn baik tu rsnya tak la terasa sgt kalau tgk gmbr2 tu tp kalau lbh dr kwn baik...huhu...mmg la api cemburu membuak2

Farah said...

erk..pada saya pompuan tu mmg sengaja carik pasal! hahaha tp jgnla majuk lebih2 kat si suami..sian die bkn salah die pon ....kite jeles skit2 takpe :D

NORHAYATI BERAHIM said...

Puan N, usah dibuang air mata, usah dicemari manisnya perkahwinan dengan wasangka, mungkin gambar dipaparkan untuk mengingati persahabatan. Puan N, akak pernah belikan seorang perempuan yang pernah amat rapat dengan suami satu ketika dahulu pakaian, keperluan dapur dan sebagainya. Tidak perlu dicemburu dengan perkara yang lepas...
Kadangkala, perkara kecil akan merosakan fikiran kita. Ingat syaitan ada di mana sahaja, meniupkan nafsu jahat untuk menghancurkan hubungan suci anak Adam. Beristigfar banyak Puan N, tanamkan kepercayaan pada suami dan jangan lupa berdoa rumahtangga Puan N dipelihara...

AshAnas said...

huhu,ok lg kot Pn.N alami skrg... sy alami benda ni ms tgh bpantang 14hr... sy t'bc sms yg pmpuan 'teman tp mesra' hubby yg dolu2 hntr kt die...
di sini sy nk pthnkn bhw mmg salah pmpuan tu! (mcm tgh bdebat plak...) sbbnya dh tahu 'teman tp mesra' dolu2 awk tu dh kawin, dh ada anak isteri, xperlu la nk ungkit kisah lama... betul tak? sabar Pn.N...
nasihat buat suami Pn.N, jagalah hati isteri, dia bkn kuat cemburu tp takut kehilangan... btul tak Pn.N....
Hm, Pn.N kena siasat lu bfore majuk tau... kn percaya kt dia tp hati2...

fireflies said...

kalau akak.. akak pasti cemburu juga.... mmg sengaja cr pasal la letak gambar lama2 tu .. apa tujuan dia ...? huhuhu

Huda said...

kite x sure kan apa niat that gurl..just hope dia x de niat x baik kat puan N and husband.

cemburu tu pasti ada pada setiap insan yg berkasih :) cemburu tu baik dan perlu. kite berdoa aje mudah2 an smua nya baik belaka :)

Fid said...

saya tak tau salah siapa
1. saya berpendapat perempuan tu tak patut la nak letak 'gambar' lama kat public..tak sesuai...lebih2 lagi kalau gambar yg ala-ala kurang sopan...

2. Puan N......kalau saya puan N saya minta kerja sama suami saya pi suruh perempaun tu buang gambar tu....(aci??)

3. suami Puan N...kenalah ambik port dalam begini...lelaki kena tegas....

4. sib baik suamiku tak de teman tapi mesra...ada tapiii dia tak ngaku tak kisahlah janji aku dapat!hahahahhahaha

firahadifa said...

gamba tu mereka berdua ke atau ramai ramai?


1. Reramai.. hrmmmmmm... biase la pompuan .. mesti akan rase something deep deep in her heart rase jealous

2. Berdua je

tak patut betul! sungguh x patut ! saje nak buat puan N terguris hati.. kalau cam tu.. suruh si suami Puan N buang Tag or cakap kat pompuan tu terus delete gamba..


ape la pompuan tue.. da kawen baru dia tau if pompuan lain bergamba with laki dia

yatie chomeyl said...

Atiqah >> eheh, tqah plak emo sekali kui3x

irma >> thanks 4 ur wise advice (^-*)

ayurosni >> baiklah, akan di lihat dr sudut +ve plak, xmo -ve dah. thanks

nadiah >> tu la pasal, membuak2 jeles nsb baik x meletus letupan gunung berapi kui3x

kak NB >> terima kasih atas nasihat berguna dr akak tu. nanti yatie sampaikan nasihat ni kat Puan N (^-^)

yatie chomeyl said...

farah >> sikit2 je majuk, sian kat hubby puan N tu dh x larat pujuk hehe

ashAnas >> oo,lg kesian klu tgh dlm pantang, mau meroyan la gamaknya huhu, nanti saya sampaikan nasihat ni buat suami Puan N ;)

fireflies >> tu la, Puan N pun konpius apa tujuan dia letak gmbr2 tu hoho

huda >> akak pun rasa dia takder niat apa2 cuma mungkin dia nak kenang2an jer la tu

yatie chomeyl said...

fid >> haha point2 yang cukup bernas. nanti saya paksa suami Puan N untuk baca komen2 ni hehe

firahadifa >> gambar ber3, dgn kwn yg lain jugak. sbnrnya gmbr biasa je, x de lah kurang sopan pun, cuma puan N tu je mmg jenis keturunan kuat jeles ngeeeee

Suhana Shahril said...

Si suami kena pikir kalo dia sbg suami tertgk fb puan N yg bergambar dgn kwn lelaki yg penah jd teman tp mesra dia yg dulu2, apa perasaan dia?

Si perempuan tue kena la sensitif..nmpk sgt pompuan tu ada cam ader niat ape2. Ntah le..hanya dia & tuhan sj yg tahu.

Puan N..banyak2 lah bersabar. Mgkn ada salah kita d mana2, so, kena lah selidik salah silap kita & perbetulkan.

reitak said...

Yatie, bnyk bersabar la...benda2 nih susah nk cakap...
Ur lucky En Hubby masih pujuk...ada gak jenis yg tuduh Puan N tu terlalu sensitif and trus tak pujuk...
U take care, ya!!

R28est said...

oh salah siapa sering ditanya
salah mereka atau kau saja u ooooo...

hehehe..udah2 la tu maaaa

Hanz said...

eih, saper kata ini kisah yatie chomeyl? kan dah ader disclaimer kat bawah tu?

me dah agak ramai akan menyalahkan 'teman tapi mesra' tu

apakata dengar pendapat teman tapi mesra which is me? ahaks!

Yatie...story ni pernah berlaku sejibik kat I, kay TAPI yang beza me tak pernahlah publish gambar2 kat public coz gambar2 sudah dipulangkan...

Me pernah terima phone call dari si-isteri suruh jangan contact hubby dia lagi, me yer-yer kan jer sebab malas nak cari gaduh & sikit pun tak melenting..coz as far as i know bygone be bygone & me akan forever tetap kawan ngan my ex coz kami kenal dari sekolah sebagai teman baik...& skarang still keep in touch baik FB & phone calls. But my ex kena rahsiakan all this from his wife.According to him, his wife nangis2 & said dia mimpi about me ngan hubby dia & force him to throw all things relevant to me. So, my ex put my phone number in other people's name.And,kami pernah terserempak kat starbucks, his wife sikit pun tak nak angkat muka kat I walhal I tengah berpimpin tangan ngan my hubby masa tu, kay. Jeles yang amat! Tak COOL-lah.Me & ex dah broke-up ages before 'she' & my ex being match-making by their relatives. Naper rasa insecure sangat?

I'm an open-minded type & same goes with hubby. In fact, few months back, me selamber jer duduk semeja & borak2 with my hubby's ex but later on si-ex ni yang menjauhkan diri gara2 segan. me biasa jer. No hal. Hubby also knows about my ex.

It's the trust that we give to each other & the faith that we keep within to make us like this.I told hubby I always trust you but I don't trust the other party, so be careful. Hubby said the same thing to me too.

My point is the 'niat'. Kalau u dok nak kenang kisah lama & start comparing your partner with ex-flames, itu yang parah. Just know where your limits!

Anonymous said...

hmm tak jujurnya bila suami merahsiakan sesuatu dari isteri. kalau saya tak boleh terima kalau pasangan kita letak nama org lain dalam telefon sdgkan itu no ex dia.. tak jujur namanya...

MaMaSyAzA said...

pengalaman akak...my ex dah kawin dua sekrg ni...dia ada stori kat 2nd wife dia pasal daku...ntah si minah gila tu cemburu buta...hantar msg kat ym..kata mcm2 kat daku...daku malas layan coz daku memang tak penah buat apa2 pun kat diaorg. daku dah lupa pun semuanya..dah tutup buku pun...daku sekrg amat bahagia ngan asben n anak2. kisah lama lupakan...

patutnya si pompuan tu tak yah le letak gambar dia ngan asben Yatie walopun itu gambar lama...kena pkir ckit hati dah perasaan org..jgn nak pkir diri seniri aje...bodos tul pompuan tu

en_me said...

jeless tewww..

CuTeMiUt78 said...

eemmm dlm bab ni.. rasanya kita choose B n C
sebabnya memang salah pompuan tu.. napa perlu nak menunjuk gambo yg dah betahun2 lamanya.. sedangkan dia sendri pasti tau.. akan ada hati yg terluka..

rasanya memang pompuan tu.. sengaja nak menyakiti hati2 yg bakal terluka ngan gambo tu..

yatie chomeyl said...

Suhana >> itulah niat Puan N, nak mengenalpasti kesilapan diri sendiri sebab tu dia nk tny pendapat org lain ni. ;)

reitaK >> eh, inikisah Puan N bukan kisah Yatie chomeyl hehe

r28est >> apa yg udah2nya..ma cuma nyanyi lagu KRU je :p

Hanz >> wow, kisah u ni leh bukak lagi satu entry baru nih hehe. thanks 4 sharing ur story with us, i'll make sure Puan N read this and amik iktibar dr kisah u ni. thanks dear ;)

yatie chomeyl said...

Anon >> aah, kejujuran tu plg penting dlm sesuatu perhubungan kan?

mamaSyaza >> eh gmbr hasben Puan N bukan hasben yatie hehe

en_me >> jeles tu tanda nya sayang, tak salah kan?

cutemiut78 >> agaknya pompuan tu tak sedar yg dia dah secara tak sengaj amelukai hati Puan N..harap2 kalau dia terbaca entry ni, dia faham lah perasaan Puan N ye dak?

Fid said...

Puan YC....I ada komen cara I kat blog i dengan panjang lebar hahahahahahahahahahahahhaa

Hanz said...

Anon (saper u yerk? be cool-lah reveal yourself)- agree ngan u about ex samarkan no phone tu, well fyi, me dah nasihatkan dia, but the choice is up to him.Bukan nak sebelahi him, maybe he did try but as me mentioned earlier, cemburu buta ni susah nak ditangani melainkan diri sendiri kena sedar. Yang penting hubby & me care & jujur for each other, even kalau orang nak masuk jarum either to hubby & me, pendirian kita kena tetap..kata orang tua2 bertepuk sebelah tangan tak berbunyi...kita boleh control diri kita but orang lain? itulah yang kadang2 kita kena tawakal & minta diri kita sentiasa dilindungi ngan perkara2 yang tidak baik...

peace...

Hanz said...

yatie..nak buat entry pasal (yang relevant ngan my case tu ker?) Ha-ha...buatlah nanti me datang komen lagi...

my situation as teman tapi mesra is totally differ than your story coz we both move forward & did'nt 'talk' about the past.And, my friend is a friend of my hubby (at least kenal) & vice versa.

Actually Yatie, memang susah nak maintain friends pada yg lepas2, tak sumer orang boleh buat mcm me...i'm neither proud about it nor terpaksa pulak..bukan takder rasa jeles & jeles memang kena tunjuk kat hubby skali skala tapi janganlah sampai jatuh air muka suami (macam yg i crita tu) & jatuh stardard PR u...

Apa yang pompuan teman tapi mesra tu buat memang salah, itu menujukkan dia takleh letgo the past..if hubby N tu dah suh pompuan tu buang gambar & dia degil, better hubby tu putus hubungan jelah, dikhuatiri lain lak jadinya..it's better dia jaga hati wife dia..

peace...

Fid said...

uwaaaaaaaaaaaa
Puan YC n Hanz
ada orang email layang i ..tanya i ke anon! uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
pasai pa aku dituduh????

yatie chomeyl said...

fid >> i dah p terjah blog u dengan jayanya ngeee
btw, sape plak yg tuduh u jd anon nih..huhuhu..dah sah2 u komen letak nama u kat sini ye dak?

Hanz >> itulah, sebenarnya semua terpulang kat niat diri masing2 kan?.

I treasure sgt ur opinion in this matter and I'm sure Puan N sgt2 berterima kasih atas pandangan u tu..jgn amik hati dgn anon tu ye...(^-*)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...