CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 29 October 2009

Bad Hair Scarf/Tudung Day

Yesterday was my bad hair day..eh nope, bad tudung day ngeee. I need to attend a medical check-up at one of Kyushu University Campus. As I've mentioned in my older entry, Kyushu University have 6 major campus i.e Hakozaki Campus, Hakozaki Hospital Campus, Ropponmatsu Campus, Chikushi Campus, Ohashi Campus and Ito Campus.


As hubby has done this medical check before, so I just take things for granted and asked him the way to go there. I assumed that it will be just as the same place like where he went for his medical check-up last semester. I didn't even asked anyone else from my lab for the place...memang konfiden habislah xpasti.

My bad tudung day :antok: started when :-
  • I noticed that I'm not at the right place. Sigh..I went down at the wrong train station. I was supposed to be at Hakozaki Kyudaimae Station but instead I stopped at Maidashi KyudaiByoinMae Station which is about 2km away...huhuhu
[hakozaki2+map.jpg]
(I'm going to B but I stopped at A...*noticed the far distance and the complicated route?* huhuhu)


  • I'm already 30minutes late and the medical check up is from 1-2 p.m only.
  • I tried asking people on the right way to go by showing a map when suddenly one nice lady helped me to get a taxi and even accompany me to the right place and show me the way.
  • Upon paying the taxi, I noticed that I'm short of cash for 300yen....shoot ! *takkan nak suruh pakcik teksi pergi cari ATM plak untuk withdraw duit..dahler dah lambat*. That nice lady give me her money and insist that I don't have to pay her back. Gulp....baik giler.


Luckily, with the help from that nice lady I managed to arrive there by 2pm and I was the second last person to arrive..huhuhu. At first, she wanted to wait for the medical check up to finish just in case I will encounter any problem there but I told her that everything is fine as I already met my friend there and manage to pay her back the 300yen using the money that I lend from my friend.


However, these incident made me realize that there are still nice people out there that are willing to be your savior during the time you need it the most. The truth is, masa jalan dengan dia, I rasa takut sangat tengok kesungguhan dia. Dalam hati duk fikir,
"kenapa dia baik sangat?. Sanggup naik teksi sama2 dengan I..pastu sanggup bagi duit kat orang yang tak kenal ni?".

"Dia ada niat buruk apa2 ke?. Ntah2 dia nak culik I pasnih.".

"Dia nak rompak duit I ke..eh tapi dia tahu dah I takde duit dalam wallet sekarang ni".

"Kalau apa jadi kat I, siapa nak jaga Nazhan pasnih?"....

http://images.clipartof.com/thumbnails/33837.jpg
pic source from here


Hahhahah sengihnampakgigi..silly me. Muka cuak giler sampai dia tanya.."are you nervous that you are late for the check up?". Kantoi sangat muka cuak..sikit lagi nak nangis...cengeng!. I guess reading so much news about how evil people can be, especially from Malaysian newspaper has rooted a bad perspective towards strangers in my mind. Whereas the truth is that she's just one nice lady tepuktangan who is so generous to provide help to the helpless lady like me!.

http://www.health-in-action.org/library/pdf/Shaken%20Baby/Images/Waa%20cry%20baby2.jpg
(imagine I nangis cenggini kat tepi jalan eheh)
pic source from here


Pssssttt: Alhamdulillah Allah pertemukan I dengan orang yang sudi tolong pada saat I sangat2 memerlukan tu..kalau tak, ada gak I menangis hentak2 kaki tepi jalan so that polis akan datang dan tolong hantarkan I hahahhha...*idea berani mati..last option dah ni eheh*.


14 words of wisdom & comments:

Atiqah said...

menangis hentak2 kaki..idea x tahan tu..hihi..kalo baby SN tau ni mst die ckp..mommy ni dh kalahkan die je..hehe..jgn marah kak yatie..

Huda said...

wahhahaha..klaka pun ade bace entry akak nih..baik kan that lady..dont think people kat malaysia ade yg baik cenggitu :)

Farah said...

kadang2 bukan nak ckp ape la..duduk negara org lagi selamat dr duduk negara sendiri..pernah jugak pergi singapore dulu sorg2 seminggu sebab training...dah la first time tp rasa lebih secure naik teksi kat sana dr teksi kat malaysia ni

chubby bear said...

woghih, kakak ipar ore penah gi japang. dio kato meme ado ore baik supo aunty tu. sbb maso dio dop tau jale dulu ado sore brader japang ni sanggup teme dio naik tren sapa tempat hok dio nok gi.

huhuhu..bestnyo dok sano dih?

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

wah kah kah kah kah....mujo tak nangis, kalau tak masuk berita, headline:

"malaysian student in melalak on the street of japan"

Jiji said...

yatie aku dapat bayangkan hang kalut tak cukup duit@!~

NORHAYATI BERAHIM said...

mau berpeluh tak cukup duitkan? aduh..hai, mungkin dia tgk yatie orang asing, sebab itu dia tolong, macam kita kat malaysia..ramai yang rela tolong orang asing daripada tolong orang kita sendiri..he.he tapi hari tu gi kelantan, tak tau jalan..ada adik tu naik motor tunjuk sampailah kita orang sampai tempat yang dituju, masuk simpang, lalu trafik light..jauh jugalah..

Drama Mama said...

wow that lady is soooo nice! kalau i pun i would be suspicious and paranoid. yala susaaaaaaaahhhh nak jumpa orang baik macam tu skarang kan.

alhamdulillah u bertemu ngn orang macam tu, kalau tak manaaaaaaaaaa la nak korek duit kat situ jugak bayar the cab driver kan. hehe

Nadiah Sidek said...

kalau kite pun gelabah jgk. huhu. alhamdulillah la ada org tlg tp mmg berdebar2 & mcm2 prasangka bila ada org yg baik hati tlg kite smpai cmtu sekali

yatie chomeyl said...

atiqah >> nanti baby SN pun join hentak kaki dgn akak eheh

huda >> kat Msia pun ada yg baik kot cuma lg ramai yg x berapa baik je lah

farah >> *nodding my head* totally agrees with u

woghih >> uish, klu brader jepang yg tulonggg lagi best ekekeke

yatie chomeyl said...

mama miya >> ngeh3x..klu kluar kat tv, malu le hubby I ada wifey cengeng cenggini

jiji >> mmg kalut habis lah..muka dh tukar kaler macam2 je

kak NB >> ore qelate meme baik2 ehehe *tiba2 je*

yatie chomeyl said...

drama mama >> tu la, i rasa bersalah plak fikir bukan2 kat dia hoho

nadiah >> gelabah smp berpeluh2 wpon weather sejuk ngeee

Aleyn said...

Alhamdulillah...sampai jugak you kat sana ek....so how's the result...is everything ok?

adda said...

jarang dpt jmpa org yg nice camtuh.. mmg kite kena selalu waspada sebab lg ramai yg berniat jahat kt luar sana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...