CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 17 April 2009

Di Dalam Dilema

Masalah..problem..conflict....persoalan...kebingungan..semua ni ialah asam garam pahit manis kehidupan!eek

Persoalan KEPERLUAN, KEMAHUAN atau KEBINGUNGAN ini telah berlegar hampir seminggu dalam benakku. Hari Khamis minggu lepas (09/04/2009), I was invited to meliwatlawat Chikushi Campus Kyushu University. For your information, Kyushu University have 6 major kampus i.e Hakozaki Campus, Hospital Campus, Ropponmatsu Campus, Chikushi Campus, Ohashi Campus and Ito Campus (engineering).


Why am I invited there? I've been planning to pursue my studies once I delivered baby SN. So I did some effort by sending e-mails to Professors from Kyushu University *hubby kan study kat sini, jadi lebih senang kalau study kat tmpt yang sama* to ask their opinion about this matter. Dalam banyak2 e-mel yang dihantar pada sensei2 *pada prof2 yang dalam bidang aerospace jer lah* di Kyushu University, Prof Yuji Ohya dari Research Institute of Applied Mechanics (RIAM), Chikushi Campus ini yang paling rajin bagi feedback dan membantu dalam usaha pencarian scholarship. Jadi, jemputan ini di buat untuk menunjukkan *bukan menunjuk2* facilities2 yang terdapat kat Division of Fundamental Mechanics di RIAM nih.

http://www.riam.kyushu-u.ac.jp/images/chiku00.gif

Perjalanan dari rumah ke Chikushi Campus meminummakan masa sejam dengan kereta. Incik hubby dengan baik hati cuti dari lab hari tu semata2 nak menghantarku berjumpa sensei. Setibanya di sana kami di sambut dengan ramahnya oleh Sensei Ohya walaupun kurang sihat hari itu. Penerangan di buat tentang projek2 yang di buat di institut itu *di sertakan dengan print-out paper2 yang ditulis oleh beliau* dan sempat juga di tunjukkan video simulation untuk projek2 tersebut. Seterusnya kami di bawa melawat ke "wind tunnel room" dan "wind turbine with wind lense" yang merupakan projek terbaru di sini.

While walking inside the wind tunnel room, Prof Ohya popped out this question to me --> "Will you be able to study after this? You have to take care of your hubby and your baby as well?". Dengan senyum chomeyl, I replied him --> "I hope so". Truthfully, I wasn't so sure about it anymore!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Persoalan ini terbit setelah berfikir panjang tentang soalan yang ditanyakan oleh Prof Ohya itu. Untuk mendapat jawapan bagi persoalan itu, otakku menganalisa kejadian2 di bawah ini:-



KEMAHUAN


(1) Impian arwah ma

Memang dari dulu impianku ialah untuk menghabiskan pelajaran sampai peringkat PhD. Kenapa?. Sedari kecik dulu, arwah ma selalu mengingatkanku untuk mengejar cita2ku setinggi mungkin sebelum semuanya terbantut. Menyingkap sedikit sejarah arwah ma, sewaktu usianya 13tahun, gadis kampung dari Kelantan ini telah terpilih memasuki Sekolah Tun Fatimah dan kemudiannya menyambung diploma di UPM. Tetapi ma tak sempat menyambung pengajian ke peringkat degree sebab dah berkahwin dan melahirkan anak sulungnya *my dearest sis Kak Nur*. She never feels regret to get married in such a young age *20 years old* and to have her 1st child a year after that..but she feels regret for not being able to pursue her study coz she knew that she can achieved her degree or even until PhD if she really wants to. Sebab tu, ma selalu ingatkan suruh belajar tinggi2 sebelum kahwin *tapi bila dah nak habis Master dan umurku mencecah 26thn, arwah ma pulak risau...nak suruh cepat2 kahwin...mungkin beliau tahu yang beliau tak sempat untuk bersamaku pada hari perkahwinanku sob..sob (ma meninggal dunia 2bulan sebelum tarikh kenduri perkahwinan kami)*. cry


(2) Cita-cita abah

Each time I call abah, he will asked about this PhD matter. he really wish that I could pursue my studies while I'm here so that I wont be wasting my time here. Lagipun alang2 dah kat sini 3 tahun kan, abah pon tak nak tengok anak dia duk memerap kat rumah je. Abah memang sangat2 mementingkan education. Kalau di rumah, time2 tengok citer omputih...abah tak bagi baca subtitles. Tiap2 hari abah akan bagi satu perkataan omputih dan tanya apa maksud perkataan tu. Pastu kalau grammar atau pronounciation words salah, ada lah yang akan kena 'fire' dengan abah. Since abah pon dak bijak masa zaman muda2 dulu (he was schooling at Sek Men Alam Shah before pursuing his diploma and degree kat UPM) *time tu la abah ngorat arwah ma, tak sempat habis belajar dah kahwin..gataii* lol. Since abah is the 1st child, he has to give way to his younger brother to study...so abah cannot pursue his master *masa tu abah dapat offer study kat oversea*. Sebab tu agaknya abah bersungguh2 nak tengok anak dia habiskan belajar selagi ada peluang.

(3) Diri sendiri

Selain daripada di dorong oleh impian dan cita2 abah dan ma, jauh di lubuk hati ku sendiri memang ada niat nak sambung Phd apatah lagi bila tengok hubby sekarang pon dah sambung his PhD. Lagipon kawan2 seangkatanku pon ramai yang tengah sambung study sekarang. confused


(gambar terakhir bersama abah dan arwah ma: aidilifitri 2007)
"Without leaps of imagination, or dreaming, we lose the excitement of possibilities. Dreaming, after all, is a form of planning." Gloria Steinem

------------------------------------------------------------------------------------------------------

KEPERLUAN



(1) Wang pendapatan

If I was able to get a scholarship to pursue my studies, I will be able to have my own income *so tak derlah rasa asyik nak minta duit dari hubby*. Terus terang, pada awal usia perkahwinan kami, I berperang dengan perasaan ego dalam diri untuk terima duit dari hubby. I used to work and have my own income...jadi ada rasa kekok bila terpaksa menunggu hubby di kaunter time shopping. Rasa tak selesa sebab kena belajar berjimat since taknak mintak duit banyak2 kali dari hubby. I know rasa ni tak patut ada, since I am now his responsibility..tapi itulah...ego ni kadang2 susah nak di buang redface *tu yang bila hubby bagi duit belanja, wat2 tak nak simpan...konon2 tak nak susahkan hubby..padahal takde duit...dah kene marah, baru amik duit tu kui3x*


(kan best kalau hubby leh cop duit sendirik)


(2) Kebosanan

Staying 24hour everyday in the house, memang membunuh jiwa. Memanglah ada TV, lappy (internet) dan makanan2 yang mencukupi...tapi kadang2 rasa bosan memang tak boleh di elakkan. Thanks to this blogging activity, I managed to kill it slowly away from my life...tapi kadang2 rasa bosan tu tetap akan menerjah. rolleyes *Mungkin bila baby SN dah lahir nanti...tak bosan dah!*

"Earth provides enough to satisfy every man's need, but not every man's greed." Gandhi (1869 - 1948)

------------------------------------------------------------------------------------------------------

KEBINGUNGAN


(1) Tajuk yang sangat susah

If I were to pursue my PhD with Prof Ohya, I am definitely sure that it's going to be really difficult *mana ada orang wat PhD senang kan?*. Tapi susah kat sini sebab my major studies not really in wind engineering activities. I did learned about this topic during my master but it was only for basic learning. Prof Ohya's topic will be dealing with a lot of simulations using Computational Fluid Dynamics (CFD), Large Eddy Simulation (LES); connecting with Governing Equations from Reynold Averaged Navier Stokes (RANS) and not forgetting programming of Finite Different Method (FDM) using FORTRAN. Giler pecah otak mak nanti! eek

Kalau time muda2 dulu, tension skit2 time study takperlah kot...takde siapa yang akan merana...tapi dalam keadaan sudah berkahwin dan punya baby SN nanti...I'm afraid I might end up hurting my hubby and my baby tanpa sedar...'hurting' dari segi perasaan mereka barangkali. neutral *takut tak leh control tension..pastu lepas marah2 kat diorang ber2, kesian kan?*


(melawat wind tunnel bersama Prof Santiago yang kacak ; Madrid 2008)


(2) Jarak kampus yang agak jauh

If I were able to study at Ito Engineering Campus, then it will be no problem as I can go to campus with hubby. But if I were to study at Chikushi Campus, it will took me about 2hour (return trip) everyday. Those distances will surely make me feel tired...kalau dah penat, macamana nak jaga hubby & baby? Isk3x...kesiannya baby SN nanti..kena tinggal lama2 kat nursery...sob3x. cry
"Your intellect may be confused, but your emotions will never lie to you" - Roger Ebert

------------------------------------------------------------------------------------------------------

KEPUTUSAN


Up till now, I don't have the answer for this matter yet. I have also make an effort to met Prof Shigeru Aso at Ito Campus (same campus with hubby). If I were able to do my PhD under his supervision, it will be much easier *dari segi jarak ke kampus(10minit) dan dari segi tajuk juga*. Prof Aso is doing a project on Environmental Friendly Aircraft...although I'm not really good in this topic, but at least I dont have to pecah kepala dealing with all those equations and simulations. I really hope ada rezeki untuk sambung bawah dia...insya Allah.

I know that there are lots of mums out there yang sedang berjuang menyambung PhD dan dalam masa yang sama mampu menjaga keluarga dengan baik. I really hope that I could be as strong, as powerful and as committed as them!


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/kamerakmas.jpg



Jadi adalah dengan ini, I wanted to ask jasa baik kalian reader2 yang sudi menjengah blog ini untuk meninggalkan sepatah dua kata nasihat for me regarding this matter. Mungkin ada antara kalian yang pernah berada dalam keadaan seperti saya...mungkin ada di antara kalian yang punya pendapat tersendiri berkenaan hal ini....mungkin ada di antara kalian yang bermurah hari hati untuk menzahirkan pendapat bernas kalian untuk saya menyelesaikan persoalan KEPERLUAN, KEMAHUAN atau KEBINGUNGAN yang sedang membelenggu fikiran mak buyung ini.


Kalau boleh, I dont want this feeling to linger in my head for a long time...sebab I risau kalau terlalu fikir sampai tension akan mempengaruhi pulak kesihatan mak buyung yang tengah sarat 33minggu ni. surprised




Pssttt
: I know that this entry was way too long...tapi rasa lega sangat2 bila dah luah kat sini..walaupun still takde penyelesaian, at least tak lah rasa terbeban sangat kat kepala ni.



VOTE FOR ME!! just by clicking on this image!
Photobucket

8 words of wisdom & comments:

nurulzia said...

yatie, if for me kan..i'll pursue la since ade masa and chances kan...

umi nuha said...

bagi lahir dulu baby tu...lps tu baru pk nak sambung ke idak...baby yg lahir tu perlukan perhatian gak...lps die kuat sket...dlm 5bln ke...baru sambung phd...kdg2 baby yg baru lahir ade mcm2 problem..bukan nak doakan, tp berdasarkan pengalaman..bile baby dah kuat sket, baru rase secure nak tinggalkan die lama2..lgpun, yatie akan ade kat sana for very long time....yang penting kat sini....impian utk sambung phd jgn dibiarkan terkubur...klau xde rezeki kat jpn nanti blh buat kat tpt lain...tp kalu baby tu jd ape2..kite akan nyesal seumur hidup...nak bincang ape2 nanti leh ym I yer..ihik

kliza said...

slm yatie.. akak blh bayangkn dillema yatie skrg.. buntukn nk uat keputusn?.. anyway, sbg ibu, akak sependpt ngan umi nuha.. tp yg sebaik2nya.. uatla solat istikharah..

Khairunisa Zulkurnain said...

kak yati!!!...
nisa sokong...esp environmental friendly aircraft tu...if i will given a chance nisa pn nk smbung phd..also phd mcm kak yati tu la..xnk pecah2 kepala..calculation..inshaAllah kak yati dont worry..kalo niat kte baik untuk bende yg baik..inshaAllah allah permudahkan..susah2 awl2 memangla..tp at the end bile kak yati dh dpt phd..cube bygkn??...ok..nisa 100% sokong..truskn..nisa slalu doakn yg terbaik tuk kak yati!!...

Khairunisa Zulkurnain said...

jgn risau sgt kak yati..kuatkn diri kak yati...kak yati pn dh jd pemangkin semangat tuk nisa belajar rajin2 kt sini..doakn nisa juga....sekali lagi nisa ckp...nisa sokong!!!..pleasela sambung...ameen....

kakyong said...

salam yatie chimeyl..

pjg luahan hati makbuyung ni, jadi kakyong dgn sabarnyer telah membaca hingga noktah terakhir..

camni lah dik, buat la solat istiqarah.. minta petunjuk dari ALlah. Allah lebih tahu apa yg terbaik utk yatie & baby SN nanti.

ikut logik memang gitulah, rebut lah peluang yg ade.. tapi jgn baby chomeyl tu nanti terpinggir ya.. tapi Yatie ni superb, kakyong rasa u can manage, provided u & hubby sama2 ganding bahu.. apa2 pun, bior baby SN tgk dunia dulu, habis pantang, bior badan dah betui2 sihat & cergas; baru lah pikir/buat perkara2 yg selanjutnyer..

dah nak dekat2 due ni, usah semakkan sgt kepala tuh.. sian kat emo baby...

Nazihah Adli said...

salam,

duk rumah jaga baby je la dulu kak. dah besar skit baru la smbg study. sian baby nanti tau. kecik2 dah duk nursery. ntah2 diorg ganyang baby tu mcm anak kucing ke kita mana tau kan.

Ummi Salsabila said...

slm, yatie.pnjang luahan ati nih.byk jugak yg i xphm bende2 alah tuh.bkn bidang i kan.poning den.hihi.tp i rasa better u grab this opportunity.alang2 da duk sana 3thn kan,elok smbung da dpt chance camtu.bkn sng kan.tp hope yatie dpt tumpukan jugak pd family esp baby SN nnt..smga Allah permudahkan segalanya ok :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...