CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 8 April 2009

Dating di Nokonoshima Island

Pagi Ahad (05/04/09) yang indah...terjaga dari tidur selepas subuh jam 9 pagi (*dengan saliva masih bertempek di tepi bibir*), tiba2 incik hubby mengutarakan rancangan mau dating di Nokonoshima Island . Sepatutnya kami pergi ke sana beramai2 (dgn 4 family Malaysia yang lain) pada hari sabtu tapi di sebabkan hujan dan cuaca mendung sepanjang hari Sabtu, rancangan itu di batalkan. Jadi incik hubby wat keputusan untuk pergi dating ber2 sahaja.

Despite being in a state of shocked with his decision, I manage to put myself together and quickly get up to tidy the house. While I'm tidying the house, hubby went to eki (train station nearby our house) to catch a train to Hakata to buy new tripod (our previous tripod was damaged during the trip to Huis Ten Bosch ) and hubby also stopped by at Tenjin to withdraw money.
Pssttt, incik hubby memang suka wat keputusan tiba2, dia tak suka planning lama2 sangat...konon2 surprise la tu..kelam kabut mak buyung bersiap.

Sepeninggalan incik hubby, mak buyung ke Marukio untuk membeli belah barangan dapur yang dah kehabisan stok *harga telur & minyak masak lebih murah di Marukio pada hari ahad*. Pulang ke rumah, mak buyung bertungkus lumus memulakan operasi memasak sup ayam + daging bakar + choco-donut-oat-stick untuk di jadikan bekal ke pulau nanti.

(choco-doughnut-oat-stick by yatie chomeyl)


When hubby arrives home, he start to mumble when he saw that I'm not done with my cooking. Prrunngg prang pam pum kebaboommm....speed increased..poooffff....I finally finished cooking at 1pm. While waiting for me to get ready *mandi --> pilih baju --> mekap --> pilih tudung yang matching dgn baju --> pilih sweater yang matching dengan tudung --> pilih stokin yang matching dengan baju --> pilih kasut yang selesa untuk di pakai*, he continued his 'lecture' and by almost 2.30pm only we left home.


Perjalanan dari Jeti Meinohama ke Pulau Nokonoshima memakan masa 10minit sahaja. Semasa menunggu feri, kami di sapa oleh seorang lelaki Jepun yang sangat fasih berbahasa Inggeris. Rupa2nya beliau bekerja di syarikat milik US dan mempunyai ramai kenalan dari Malaysia masa time belajar2 dulu. Beliau juga dah 4x ke Malaysia dan berhasrat nak berkunjung lagi ke sana. *rasa bangga jugak masa ni sebab dia leh ingat rambutan, keropok ikan, durian dll makanan2 msia yg best*.




(at Meinohama jetty)


Nokonoshima is a beautiful island floating in the middle of Hakata Bay. This small island is surrounded with its 12km coastline and abundant nature. Its island sights offers view of Manyoshu Monuments, Island park, Dan-Kazuo Monument, Nokonoshima Bayside Beach, Nature Trail Contemplation Forest, Nokonoshima Observatory, Nokonoshima Yume Cofee Garden and Kamei Archive Nokonoshima History Museum. As time is limited, we went only to the Nokonoshima Island Park. Plus, it is the main tourist attraction at the island. The fee for the ferry ride from Meinohama to Noko Island cost 440yen *RM15* round trip per adult, the bus ride from Noko Jetty to the park cost 440yen round trip per adult and the entrance fee to the park cost 1000yen *RM36* per adult.


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSC_0024.jpg http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSC_0025.jpg
(pemandangan Nokonoshima Island dari atas feri)


Seterusnya, kami menaiki bas untuk ke flower garden. Nasib mak buyung baik, walaupun bas agak penuh dan bersesak, mak buyung dapat duduk di kerusi yang di sediakan untuk ibu2 buyung sedunia..*lega sangat2..sebab dah rasa nak pitam time kena berdiri mula2 tu*. Perjalanan menaiki bas dari Noko jeti ke Noko Island Park memakan masa lebih kurang 15minit.

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSC_0026.jpg
(pintu masuk ke Nokonoshima Island Park)


This Nokonoshima Island Park was divided into several area i.e Flower Field, Noko-Noko-Ball-Golf, Cherry Blossom Hill, Azalea (tsutsuji) Garden, Hydrangea Garden, Rabbit Enclosure, Sports Ground, Children's Playground, Warabe Kan folk museum, BBQ House & BBQ Area, Great Lawn and at the end of the island is the Japanese Daffodils area with playground equipment at the end of the hills.


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/edit2gmbrutkblog19.jpg


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/edit2gmbrutkblog20.jpg


Di antara bunga2 yang berkembang mekar sepanjang musim Spring ini ialah Daffodils, Poppies, Rape Blossoms, (nanohana), Cherry Blossoms (sakura), Livingstone Daisies, Azalea (tsutsuji), Red Poppies dan Azalea (satsuki).


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/nokonoshimaisland.jpg


Di Bukit Sakura ni, pengunjung2 akan membentang tikar dan duduk menikmati bekalan makanan di bawah pepohon sakura yang sedang berkembang mekar. Angin sepoi2 bahasa yang bertiup akan menerbangkan kelopak2 sakura dan saat bunga2 itu berguguran ke atas tanah, pemandangan yang lebih indah tercipta. Walllaweei...siap rasa nak guling2 nyanyi lagu Hindustan lagi ..."tum passe air...yo mos ko rai...tumpah dah air...mekap ku cair" isk3x.

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/nokonoshimaisland1.jpg


Bunga2 di sini berkembang mengikut musim dan pada bulan2 tertentu sahaja. Jadi bukan semua bunga berkembang indah tapi sekurang2nya ada banyak bunga warna pink....*owh..sungguh chomeyl pemandangan pink bertaburan di depan mata*.


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/nokonoshimaisland3.jpg


This Island Park is a suitable place to spent valuable time with couple, old people, parents and children as they provided lots of special services e.g stroller, electric-driven-bike, first-aid-room, breast-feeding-room, lots of toilets and not to forget.....fun & interesting playground equipment!


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/nokonoshimaisland2.jpg


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSC_0215.jpg


There is also rabbit enclosure and goat house where you get the chance to hold the rabbit. Furthermore, there is also Kannonsama of Love Statue with sea view for the couple to be in romantic lovey-dovey-condition.


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/nokonoshimaisland6.jpg


As you walked through the Omoide-Dori (memory lane), you will be welcomed by Rustic Farm House, Kano Kiln, Shop: Omoide-ya, Udon Noodle Shop, Warabe Kan (folk musem), and Rakuyaki (pottery) Shop.


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/nokonoshimaisland5.jpg


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/nokonoshimaisland7.jpg


At the end of the park, you will find the BBQ House, Sakimori Family Restaurant, Barbecue Area and a really breathtaking great view of the sea. At the BBQ Area, noroshi-yaki (charcoal grill) bricks area is provided. Not to forget, the lovely view of the yellow rape blossom flowers surrounding the great lawn area.


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSC_0207-1.jpg

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/nokonoshimaisland4.jpg


Pusing2 tengok bunga...posing2 cam citer hindustan...makan2 bekal...main2 gelongsor & buaian...solat asar & maghrib di celah2 pokok..akhirnya kami berkejaran mengejar bas terakhir *hampir2 nak terlepas bas..kalau tak,kena jalan kaki 12km..huhuuhhu* untuk balik ke jeti jam 6.47pm. Sambil2 tunggu feri datang pukul 7.30pm, sempat lagi posing dua tiga das heheheh...


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/nokonoshimaisland8.jpg






VOTE FOR ME!! just by clicking on this image!
Photobucket

10 words of wisdom & comments:

nurulzia said...

wah..sgt best...

kliza said...

slm yatie.. bestnye dia dh p.. panas ker kat sana?.. nasib baik yatie dh tunjuk gmbr2, leh akak plak pilih baju mn yg leh matching ngan psekitarn pulau 2..hehe

PadNani~~{@ said...

indahnya ciptaanNya!..cantik sgt!=)really enjoy every pieces of ur photos..

yatie chomeyl said...
This comment has been removed by the author.
yatie chomeyl said...

nurul >> dating dgn hubby kat mana2 pon mesti lah sgt best hik3x

k.liza >> hr ahad tu panas gak la,xyah pakai jaket pon xpe dah. aaa nanti pilih baju kaler striking, baru nampak menyerlah bila dok tepi bunga2 tu hehe

nani >> tu la kan..indah sgt2 ciptaanNya...kagum btul.

kakyong said...

salam yatie

amboi2 mak buyung.. berjalan sakan.. kakyong suka la foto2 bunga cantik2... masa tgh berdua ni, biasa2 kan berdating, nanti dah ade anak2, berdating dgn anak2 pulak.. heheh...

nini said...

Kuat main la pasangan ni...hehehe...sgt cantik bunga2 kat situ rasa nak cabut2 jer

Ummi Salsabila said...

bestnyer..cantik sgt view kat sana..

yatie chomeyl said...

kak yong >> tu la,sent masa ber2 dulu..nti dah kene ngangkut stroller pulak time dating dgn anak hehehhe

angah >> mana de kuat main :p

ummisasabila >> tu la..cantik sgt tgk bunga mcm2 kaler :)

Khairunisa Zulkurnain said...

comel kak yati skrg..nisa doakn yg terbaik yer..take care..;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...