CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 23 April 2009

2 'things' that I love the most : Hubby & Takoyaki

Once in a blue moon, I will feel tired and lazy to cook. Thus, hubby will takes turn to cook *of course instruction step by stepnya datang dari bibir chomeyl ku ini*. Hubby's new masterpiece is takoyaki. ('tako'=sotong kurita ; 'yaki' = bakar). This is one of Japanese cuisine that we can eat besides 'ebi udon'. However we have to be careful if we want to eat takoyaki that is sold at the stall here as they might be using a soy dressing that contains alcohol in its *leh la beli yang jual tu kalau mintak takyah letak kicap..letak mayonis jer*.


(ingredients for making takoyaki)


Sebenarnya dah berkurun lama kami beli takoyaki pan, tapi minggu ni baru berkesempatan nak menggunakannya. Dengan penuh semangat berapi2 Dewata Raya yang membara ibarat nak mendaki Gunung Everest, kami membeli tepung takoyaki dan fish flakes di Marukio dalam usaha untuk memastikan takoyaki dapat di jadikan santapan malam hari buat memenuhi perut kami bertiga *kira sekali dengan baby SN dalam perut*. lol


(step by step instructions)


This Jap-food taste really good plus it is very simple & easy to make *ye lar wei, kalau susah..idaknyer incik hubby bulih masak dengan jaya nya hik3x*. For those who are living in malaysia, you can also made this takoyaki even if you dont have the takoyaki pan...you can just simply used acuan kuih cara to make this cuisine. Selamat mencuba! cool



(upacara santap)


Oleh kerana takoyaki pan tu ada 18 longkang, maka terhasillah 18 biji takoyaki. Untuk berlaku adil, mak buyung makan 9 biji..incik hubby makan 9 biji *sebenarnya tak adil..patutnya mak buyung dapat makan lebih sebab mak buyung share dengan baby SN lagi huhuuuh*mrgreen


(resepi takoyaki boleh di dapati dari sini)


Psssttt: meleleh tak enzim amilase korang? mrgreen Haaaaa...kalau meleleh, sila lah buat jugak...oisyiiiiiii desu!




VOTE FOR ME!! simply by just clicking on this image!
Photobucket

7 words of wisdom & comments:

@_da said...

Wahh rajinnya dia... nampak menyelerakan je yati...

yatie chomeyl said...

@-da >> tu la, kalau dtg angin rajin dia..best lah hehhehe

PadNani~~{@ said...

Hi Yati n baby SN=)

Rajinnya hubby Yatiey..balik Msia bole bukak kedai makanan jepun camni=)

Tgh cuba membayangkan rasanya neh..hihi

kakyong said...

salam yatie chomeyl,

mujur lah kakyong baru jer makan & perut masih tegang lagi.. kali tgh lapor, meleleh gak ayer leyur...

yatie chomeyl said...

nani >> rajin tu time angin menderu sesekali jer kot ;)

kak yong >> lenkali singgah ke blog ni time lapor plak ekekeke

ummuabdullahsyaakir said...

Salam,yatie..ni yang selalu suka singgah blog nih..suka mask2.
Rasa nak buat tapi rasa malas ku lebeh menguasai diri.lps ni boleh busnies makanan jpun kat msia ea,msti laku sbb tak ramai org melayu blh mask mskn jpn nih..hehe

yatie chomeyl said...

ummuabdullahsyaakir >> tu la, agak2 klu rajin nanti, mak buyung bisnes Jap-food la kat msia hik3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...