CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 13 April 2009

~Pregnancy and me (part 9) : 32nd week ~

This entry is the continuation of the previous entry : ~Pregnancy and me (part 1) : 1st month~, ~Pregnancy and me (part 2) : 2nd month~, ~Pregnancy and me (part 3) : 3rd month~, ~Pregnancy and me (part 4) : 4th month checkup~, ~ Pregnancy and me (part 5) : 4th month symptoms ~, ~Pregnancy and me (part 6): 5th month check up~, Pregnancy and me (part 7): 6th month ~, ~Pregnancy and me (part 8) : 7th month ~

Readers are advised to read those entries before proceeding on reading this entry to alleviate mental sickness symptoms caused by the misunderstanding in the contents & issues discussed in this particular entry mrgreen


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

32nd weeks pregnancy check-up


DATE: 11th April 2009
VENUE: Nagano Sanfujika (Obstetrics & Gynecology) Clinic, Nishi-ku, Fukuoka-ken, Japan


Last Saturday, Hubby and I went for baby SN's 32nd week check-up. This time we didn't bring along anyone as a translator (bukan sebab berlagak konon2 dah pandai cakap Jepang), but it turns out that nobody seems to be available that morning. Plus, it was just another routine check-up, which means that we can already understand the terms and words used by the nurse and Dr.


As usual, urine test was performed. As there were quite a number of people at the clinic, it took about 2 hours of waiting before I was called for my weight and blood pressure test. *bosan giler masa tunggu ni, bayangkan datang kul 10pg, kul 12 baru panggil masuk*. My weight has increased 1.7kg in 2 weeks which means that I am already 58.8kg by now..sigh! *harap2 dapat la turunkan berat semula lepas bersalin nanti huhuuhuh*.rolleyes


After that, we waited for another 20minutes before seeing Dr Nagano. The routine check was performed which includes fetal heartbeat, height of fundus *nurse ukur2 saiz & tinggi perut ku ini*, size and position of the fetus by performing external palpation *macam biasa la Dr Nagano ukur dari area v-section tu* and also ultrasound check on baby SN.


Baby SN has already reached 1.94kg in weight *makin berat budak kecik nih*. Through the external palpation check, Dr told me that my v-section is good in opening and that baby SN's head already in the correct position at the bottom *nampak macam baby SN tak sabar2 je nak keluar*. So, there's nothing to worried about..thus, I really hope that I'd be able to perform normal vaginal brith to baby SN later.

(anak panah merah tu tunjuk perut baby SN)

This time hubby has to paid 1500yen (RM54) for the check-up. The actual cost for the check up is 6500yen (RM234), but Jap-govt will pay the rest 5000yen (RM180) as hubby are paying for the insurance. Our next appointment will be in another 2weeks time.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

32nd weeks pregnancy symptoms


(1) Shopping for baby SN

After the check up, we went home for lunch and solat zohor before heading to Baby's Shop. I cant wait to buy everything for baby SN's needs. So, we end up spending almost 8500yen (RM300) for baby SN that day. I guess we already finish 80% of the preparation for baby SN *senarai barang2 untuk baby di beri oleh mak bidan masa minggu ke-24 lagi*. There are only few things left to buy for baby SN e.g stroller, baby's pouch, liquid bottle sterilizer *kena guna cecair khas ni untuk pastikan botol susu bersih dari kuman*, bath tub and termometer *ni untuk pastikan suhu air tak panas sangat masa nak mandikan dia*.


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/brg2baby.jpg
(barang dlm kotak pink tu untuk sterilize botol susu baby nanti)


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSC_0214.jpg
(incik hubby yang pilih tilam & selimut utk baby SN, mommy dia pilih bantal2 kuning tu)


There are also few things that we still consider whether to buy it or not e.g sleep sack clothes, car seat, formula milk *ni tak yah beli kalau baby SN breastfeed sepenuhnya dari mommy dia* and sleeping basket. These things will be in KIV list depending on baby SN's need in the future. *padahal mommy dia kalau leh nak beli semua2 ni, tapi kesian pulak kat daddy dia*. Most of baby SN's newborn clothes were given as a present by my family and friends. Thus, we only bought few pairs for him.

(hadiah dari Cik Nur yang di pos dari New Zealand) lol


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/Desktop.jpg
(romper merah air asia tu hadiah dari bestfriend yg kije kat Air Asia, romper coklat tu daddy dia yg pilih...baju2 tu pulak hadiah kahwin dr kawan2 dan bakal adik iparku *diorang mcm nak kitorang cepat2 dpt baby je hik3x*) mrgreen


(2) Backaches

I am someone who can rarely walk slowly *bukan perempuan melayu terakhir yang jalan sopan santun gitu* and always in an active & energetic lifestyle. *Kadang2 hubby macam lupa yang wife dia mengandung sebab wife dia suka lompat2 + panjat2 + angkat barang2 berat*. However lately, I've been suffering for more and more backaches and it becomes worse if I sit for a long time. Hubby has to always massage me sampai dia tertidur keletihan.

(alat mengurut & menggaru secara manual, beli kat kedai 100yen)


(3) Mood swings

Entering this 32nd weeks, my mood swings is becoming very2 uncontrolled that I can easily sulking with hubby for a whole day. As for this week only, I've been sulking 2 times with hubby *merajuk sepanjang hari, nangis meleleh2 air mata, siap wat drama tepi jalan sampai tak mo naik keta...nak jalan kaki je balik umah...wakakkakak....* . Setiap kali merajuk, hubby kena pujuk lebih dari 10x baru ok,kadang2 incik hubby pon penat..malas layan..dia biar je merajuk dulu lama2.Dah cool, baru dia pujuk huhuhuh. Anybody got tips how to control my "merajuk" sindrom yang semakin menjadi2 sekarang ni?? confused


(bukan muka majuk tp muka tahan panas)



I am writing this entry to make sure that I'll always remember each and every lovely moment that I have encountered during my pregnancy. I hope that one day, whenever I'm pregnant for my next baby( 1st baby pon x keluar lg, dh sibuk2 nak fikir next baby hihiihi)......this experiences that I'm having rite now will remain as a memorable experience in my life.


Enjoy reading this entry?
Try reading other entry under this label:
arrow ~pregnancy and me~




VOTE FOR ME!! just by clicking on this image!
Photobucket

11 words of wisdom & comments:

Fid said...

memandangkan baru terjah blog ini heheheee

pn yatie chomeyl bercadang nak susukan baby dengan susu ibu or..?

sorry kalau soalan poyo....

den tak khatam lagi blog anda,.
ampun...

banyak ye shopping...

semoga semuanya berjalan lancar

ita zakaria said...

salam..mama yatie. wah, hepi nyer tgk stuffs beby tuh. tingat lak time wat preparation utk sarra..ape2 pun, sarra & umminyer nih doakan yati selamat melahirkan beby nanti. saat tuh, teramat lah teruja nya nak tggu! dah x lame mane pun dah..anytime jer om dalam tuh leh kuar..take good care yer..

nurulzia said...

58 kg?still kurus ye syg..wah..bestnye..i ni baru 4 bulan dah 53 kg..huhuhu
bestnye tgk brg2 baby...
bile nak balik m'sia?heheheh

Sidratul Muntaha said...

hehehhe
tu normal
apepun
kena bykkan selawat and doa an d also baca quran time2 dh sart cenggini
hih
bb ni takleh ikut sgt my dear
nnit bile kuar
bb ikut peranagi kita masa pregnantkan dia
sikit2 merajuk
nnit kita letih taw nk lyn dia
masa ayu pregnantkn aqil
pun cenggitu
udahnyer
aqil ni jenis mudah banjir or merajuk
xdpt ape dia nak
mesti melalak seisi alam or static kat stu tmpat tak gerak2.
hmm...
yatie tak mo bf bb ker nnti?
tgk byk nor equipment utk formula?!

yatie chomeyl said...

fid >> hajat di hati mmg nak BF baby nih :)

ita >> tu la,rasa debar2 sgt ni..mcm esok lusa je nak keluar budak kecik nih hihiih

nurul >> Dr kat sini cakap berat tu dah terlebih, sebab dia compare dgn berat asal sblm preggy dulu.hari2 hubby control pemakanan I x mo bg naik berat mendadak

ayu >> memang nak BF baby nih, kelengkapan tu bukan beli..kwn2 bagi hadiah. yang beli cuma pencuci botol tu je sbb wajib bwk g hospital time bsalin nanti :)

PadNani~~{@ said...

salam Yatiey..

terujanya nak prepare brg2 baby..nak welcoming our lil one=) teringat pulak preparation menyambut Hafiy last year..sekejap je..dis june dia dah approaching one year=)


mood preggy mommy mmg selalu swing..sensitif memanjang. Tapi, I juz beware in my mind..takut kalau I terlalu ikutkan emo..nnt my baby pun terikut lak. So, takdelah kritikal sgt my rajuk tu:P But, its normal dear..

Take care tau!

kakyong said...

salam cik yatie chomeyl,,

kakyong ucapkan selamat.. sakit belakang tu biasa, memang takde ubat, cuma bila duduk jgn terlalu lama dlm satu2 posisi..
kakyong dulu 3-3 pregnancy berat naik 14 kg.. heheh, baby 3kg jer.. ibunyer yg terlebih 'baja' & too much makan tembikai, so perut besor sbb air ketuban sgt byk.. kehkehkeh..
nanti BF kelengkapan & botol2 susu tu berguna juga utk simpan stok sejukbeku..
Apa2 pun byk2 le ngaji.. tenangkan hati, usah risau sgt.. cuma bila dah reach 36 weeks kena get ready brg2 ke hospital dlm kereta.. mcm kakyong saiz kecik, seme anak2 tak sabor2 nak tgk dunia masa umur 36/37 weeks.. :D

ummuabdullahsyaakir said...

Salam,Yatie..comel ibu mengandung ni..eem nampak dah sarat tapi due blm lagi,kn?Apapn,kena tenang dan cuba happy2kan dri..yang penting yatie kena byk baca Quran n selawat-moga mudah baby nk keluar nnt.Dah siapkn air selusuh?Mntk hubby bawakkn..tu pun tuk mudahkn bersalin..

Ummi Salsabila said...

comeila brg2 bby sume tu..pndai ibu & ayah pilih.ngeee.tringat memori dulu2 plak.hehe.windu gak ms preggy dulu..nyway,xde petua tp dl amalkan mnum air zam2 & khatamkan quran..smga yati bersalin nnt yati dpermudahkan & slmt yee..

yatie chomeyl said...

nani>> tu lah, harap2 baby SN tak terikut perangai mommy dia. nak kena wat macam u jugaklah, selalu ingatkan diri sendiri :)

kakyong >> nasib baik kat sini tembikai mahal giler, kalau idak ade gak mak buyung ni melantak jugak hik3x. tu la skrg debar2 tak tau bila la baby ni nak keluar

ummuabdullahsyaakir >> memang dah sarat benar nih, rasa cam xde ruang dah baby nak bgerak.

ummisalsabila >> windu nak preggy ye? leh la bagi adik kat salsabila kot ;)

Sidratul Muntaha said...

luper nk kabo lagi satu
klu takde air selusuh
mkt husband bacakan surah yassin(mean buat air yassin)
utk mandi and minum
ok dear
take care
bykkn berjln n kurangkna minum ais
klu dok
bb kena kuning teruk nnti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...