CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 27 April 2009

~Pregnancy and me (part 10) : 34th week ~



Readers are advised to read those entries before proceeding on reading this entry to alleviate mental sickness symptoms caused by the misunderstanding in the contents & issues discussed in this particular entry mrgreen

----------------------------------------------------------------------------------------------------

34th weeks pregnancy check-up


DATE: 25th April 2009
VENUE: Nagano Sanfujika (Obstetrics & Gynecology) Clinic, Nishi-ku, Fukuoka-ken, Japan


This time we went a little bit late to the clinic dengan harapan tak ramai orang dan tak kena menunggu lama sangat. Unfortunately, we still have to wait for 2 hours for all the check-up to finish....sigh *incik hubby ulang 7x ayat yang sama "minggu depe kito maghi kul 12.kalau maghi awal pung masuk last sekali jugop"*. menanah tinge nih.. bising *sebabnya mak buyung degil..asyik nak gi awal je...kul 10.30 dah nak gi padahal incik hubby nak gi kul 11.30*.






Routine check-up were performed i.e weight and blood pressure, urine test (sugar & protein test), fetal heartbeat check, measuring height of fundus, size & position of the fetus, feet for swelling and also blood taking for Hb test *minggu ni amik darah rasa sakit sgt2 sebab tangan sakit..nak nangis huhuuhhuuh*nangih. Dr Nagano has kindly explained the table inside the check-up book for hubby's info. Alhamdulillah, sepanjang 34minggu mengusung dak kecik nih dalam perut, I didn't encounter masalah kencing manis ataupun bengkak kaki.



(rekod check-up)



During the ultrasound check, baby wat action yang sungguh chomeyl...dia letak tangan kat telinga *macam tengah fikir masalah negara jer dak kecik nih*.ihikhik



(my baby : 34th weeks 5days)


My weight for this 34th weeks pregnancy is at 57.9kg i.e I'm losing 0.4kg compared to last month. Mungkin sebab lately asyik rasa nak termuntah jer kalau makan, jadi mak buyung malaslah nak makan..tapi agak2 nanti effect tak kat baby SN erk?.soal However baby SN has gained another 0.4kg in weight making his weight is already 2.2kg right now *agak2 nanti keluar berapa la berat dak kecik nih? huhuuh*.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------
34th weeks symptoms


1) Accidental Falls

I totally forgot that my growing belly has shifted my center of gravity, throwing my balance off-kilter. This uneasiness in balance is more apparent when I'm climbing a flight of stairs, walking on a slippery surface or carrying something heavy. My clumsiness level is becoming worsen these days and had already caused some minor injuries to my body last week. xpasti


Insiden terjatuh berlaku masa mak buyung tengah kemas2 sweater2 winter *sekarang kan dah panas, so tak pakai dah* nak diletakkan kat compartment atas dalam closet tu. Di sebabkan compartment tu agak tinggi kena lah panjat2 sikit. Jadi, sebelah kaki atas katil, sebelah kaki lagi letak atas rak mekap. Tengah syok2 letak jaket2 tu, tiba2 level rak mekap yang mak buyung pijak tu tipped over dan mak buyung yang tengah berpijak kat situ terjatuh bersama barangan2 mekap bertaburan atas lantai. :tendang:


(posisi mak buyung sebelum jatuh)



I hurt myself kat tangan sebab bergesel dengan sipi compartment...pedih sangat *kulit tersiat & menggelupas*. Thankfully, I fell down with my knee first and I didnt fell on my tummy *risau juga takut terpenyek baby masa jatuh tu*. The first few minutes that I felt, my little one didnt make any movement. *risau dan debar sgt2 masa ni* Could the fall have hurt my baby? rindu

About an hour later my baby start kicking and punching again *lega nya*. When hubby arrived home, I had to promise him that I'll never climb on anything anymore! *siap kena piat tinge huhu..dah la sakit, kena piat tinge plak* banyakckp. We went to kak Yati's house to take minyak gamat from her *nasib baik K.Yati ada byk stok minyak gamat..terus di bagi free sebotol kat mak buyung*.


(kulit yang tersiat & menggelupas - nak mandi pun takut)
bhgn lain di kaburkan utk menjaga kemaslhatan umum


# Note for pregnant woman out there #: Although falling or tripping may leave you with multiple scares and bruises, it's extremely rare for a fetus to suffer the consequences of it's mother clumsiness. Baby is protected by the world's most sophisticated shock absorption systems i.e amniotic fluid *air ketuban tu lah*, so dont worry too much about this. However kena lah inform your gynae jugak once berlakunya jatuh *macam yang terjadi kat mak buyung nih, nasib baik takde apa2 jadi kat my baby*. penat


2) Lower Abdominal Aches

I've been suffering for aches and pains on the lower sides of my abdomen. It will become worse when I getting up from bed or from a chair *kalau duduk lama2 sikit mula rasa cramp kat bhgn bawah tuh, rasa pedih pun ada* rindu. According to the midwife, it is normal as my muscles and ligaments are stretching to support the enlarging uterus.


3) Fetal Movement Pattern

Budak kecik dalam perut mak buyung ini semakin aktif lately. If before this, budak kecik cuma tendang2 waktu malam jer...but as for now, he's been doing his 'acrobatic' action inside my tummy for almost 24-7. Sometimes it hurts (boleh nampak part of his body bonjol sana sini kat perut bila dia tendang2) but I love this kind of pain because I know that if he's moving actively in my belly, that surely means that he's active and in a good health..insya Allah.


:woooh::ayuk::nggaya::sinchan:sombong::music:
(agaknya baby duk gerak2 macam ni lah dalam perut mommy hik3x)




I am writing this entry to make sure that I'll always remember each and every lovely moment that I have encountered during my pregnancy. I hope that one day, whenever I'm pregnant for my next baby( 1st baby pon x keluar lg, dh sibuk2 nak fikir next baby hihiihi)......this experiences that I'm having rite now will remain as a memorable experience in my life.


Enjoy reading this entry?
Try reading other entry under this label:
arrow ~pregnancy and me~




VOTE FOR ME!! just by clicking on this image!
Photobucket

18 words of wisdom & comments:

@_da said...

Yatie.. seronoknya tgk baby yatie dah besor..tak lama lg nak jumpa mommy n daddy dia dah..

uishh jgnla wat keje berat2.. risaunya la hai keadaan skrg ni kan.. nasib baik yatie tak apa2... tunggu sket lg sebulan dua nak kuar dah baby pastu aktif balik k.. take care yatie,....

nurulzia said...

yatie..sgt merbahaya ok..u ni kan...babab nak?hehehehehe

wah..dah xlama lagi la kan nak jumpe baby u..wah..i pulak yg excited..hehehe

ummuabdullahsyaakir said...

salam,Yatie..tang checkup baby+ibu nya sht tu dah ok
Yg part jatuh tu yg tak berapa nk ok.Alahai mak buyng yg comel,jgn lask2 ea..ku risau akan dirimu itu.
Dah sarat2 pun Yatie aktif lg eh,klu saya hanya mampu terlepek xade daya dah nak bangun,tu sebab badn dah mcm pelmpung getah..hehe.

PadNani~~{@ said...

Salam Yatiey..

Alhamdulillah cek up semua ok kan..aktif betulla mama baby SN ni..bole lg duk panjat2 semua tu!! mmg la kena piat telinga lepas tu..sian U! Jaga diri n baby tau..x lama je lagi tu=)

kaki nani stat bengkak masuk 38 wks..sbb byk jalan :P

chomeii baby SN buat action..mmmuuuaaahss

xeea said...

mak buyung oiii
jgn la main panjat2 lagi
bahaya. sian kat baby.
huuu

btw, baby SN tu mcm stand for Saiful Nang je. heee

take care, neway.

yatie chomeyl said...

@-da >> x berat pon cuma kene panjat sbb almari tu tinggi je..rimas dok diam2..nak panjat2 gak hik3x

nurul >> namau la babab..dh le kene piat tinge dah :(

ummuabdullahsyaakir >> semakin boyot ni semakin takleh rasa dok diam2..ade je nak do buat

nani >> owh, klu gitu msk weeks ke 38 nti, xmo jalan2 dah la hik3x

xeea >> SN tu stands for nama mommy daddy dia...hehheh Shalahuddin + Nurhayati :)

kakyong said...

salam Yatie chomeyl,

ish jgn panjat2 dah.. jaga badan.. baby memang okay, tp bdn awak tu yg sakit.. krem di peha & betis is normal.. so masa tidur kena letak bantal kat kaki, bior tinggi sket dr kepala.. bahaya juga krem ni.. lebih lagi kalo sensorang..
kakyong pun kaki tak bengkak utk 3-3 kali pregnant.. tp bila dah minggu 36/37, bila tunjuk tanda2 kaki bengkak.. hmm, dah dekat sgt dah tu masa nyer... lain org lain tande2 nyer.. kakyong nyer - kaki mula membengkak 2,3 hari sebelum bersalin & 1 hari sblm bersalin baby mula mengeras & bjalan dah jadi terkengkang2... heeheheee..

good luck yer, hati2 bila buat kerja kat rumah tu..!

Suzie said...

salam kenal yatie,

bloghopping from xeea's blog...finally dpt jumpa blog bakal ibu lps saya sudah boring baca blog2 bakal pengantin...i need fresh air..huhu..sana sini org dok citer psl wedding.nak jgk dgr cite bakal ibu =)

Jiey^Mien said...

Take care! Jgn lasak2 mokcik yatiey weh..

yatie chomeyl said...

kak yong >> tp ni bukan krem kat peha & betis, tp krem kat bawah tut-tut tuh. ooo..tips bguna nih, at least leh agak dah dkt2 dgn due bila tgk kaki dh bengkak erk?

suzie >> salam kenal gak. selalu2 la singgah sini.. :)

jiey >> dok lasok sgt..buas jah hik3x

chubby bear said...

woghih, promise me u will gonna be more careful after this!! jgn la lasok2 sgt! huhuhuhuh....berderau daroh ore baco!!

Ummi Salsabila said...

mommy yatie,hehehe..
comella bby SN in action.aufa dl ltk tgn kat dahi.pose maut!!haha.
brt 57kg je? ringan nye..
ish,jgn buat kerja2 brt & duk diam2 ea..xle lasak2.hehe.take cr!

tiey~ said...

ishh...bahaya akak..

nsb baik xde pape....akak ni mesti jenis yg xlh dok diam..hehehe

kakyong said...

ooohhh.. kalo krem kat tut-tutt.. rasa mcm kebas2 gitu kan... ooohhh.. mcm dah nak dekat jer.. hahah, tu pun normal juga, sbb kepala baby dah ke bawh & berada di posisi nyer.. hmmm, kena lebih berjaga2 pasni..

Nazihah Adli said...

jange la panjat2 lagi kak. seram jo dengar.. guane ni kak. cu duk diam jah.
tcare!

yatie chomeyl said...

woghih >> okie2 cayang, i promise x lasak2 dah

ummi salsabila >> ni mesti baby SN bljr dgn kak aufa dia. ringan erk? x tau la,skrg jd mls makan :(

tiey >> meme boring dok diam2

kak yong >> alamak ye ke? makin debar nih

jo >> boring tlajok dok diam2 jah...tu yg nok ngukah jah tu

Fara_Adura said...

Fara doakan moga u selamat bersalin n dapat bb yang comei, sihat suma..

Jangan lasak2 sangat..sian kat u ngan bb dalam perot tu..

Selamat erk..:D

yatie chomeyl said...

fara >> ok2x i janji x lasak2 dah. thanks utk doa nya :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...