CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 22 April 2009

"Dey Machaaa...Matcha wonee!"

Haa..tak faham ker weh? Sesekali mak buyung cakap tamil campur nihon-go...tersembur medula oblongata korang kan nak pikirkan maksudnya? "Dey machaa" ialah ungkapan femes-amous untuk memangil pelayan kat kedai2 mamak di Malaysia, "wonee" merujuk kepada bilangan satu manakala "matcha" merujuk kepada teh herba warna hijau di Jepun ini. lol



(photo credit from special-teas)

Pada hari Ahad yang lepas (19/04/09), orang2 Jepang dari Persatuan Fukuoka-Ipoh telah dengan baik hatinya menjemput warga Malaysia untuk sama2 memeriahkan majlis menyambut kohai (junior) yang di adakan di Balai Raya Belia 4B Uchihama. Aturcara pertama ialah upacara meminum teh herba hijau Jepun (matcha) yang rasanya adalah agak pahit dan tawar heber. *mak buyung tak dapat habiskan sebab rasa nak termuntah*. Tips untuk mengurangkan rasa pahit : makan mochi + kuih putu sebelum minum teh nih *mak buyung makan kuih putu 2 keping pon tetap tak dapat teguk sampai habis huhuhuhuh*




The Japanese Tea Ceremony was also known as Chanoyu, uses Matcha which is a unusual powdered tea that makes a wonderfully green elixir for the spirit. The tea ceremony is an attempt to achieve perfection for a seemingly simple act: preparing tea. It has precise rules and must be carefully prepared by expert only. Thus, 6 luvly woman *sangat lemah lembut dan sopan santun mereka2 ini* had prepared and served the tea to us at the 2nd floor of this building. As mak buyung is having difficulty to bersimpuh, I was given the specialty to just sit on the bench. However, I decided to join the others to kneel down to show the japanese woman some respect to their culture *dah la gi makan free, tak kan nak mengada2 pulak ..mentang2 boyot*.






At first I was a little bit reluctant to drink it as I'm afraid it might gives side effect to me and my baby. However one of the makcik that is preparing the tea convinced me that this tea has no negative effect rather than giving positive effects to my health. I found out through internet that the health benefits of matcha tea exceed those of green tea because when you drink matcha, you ingest the whole leaf, not just the brewed water. 1 glass of matcha = 10 glasses of green tea (in terms of its nutritional value and antioxidant content). It is also good for
renown cancer fighting, great for cleansing the body of toxins and is believed to provide naturally mood enhancing *yang ni mak buyung tak sure sangat betul ke tidak...kalau ikutkan rasanya yang pahit tu, boleh wat mood lari woooo*.




(sblm minum: *masih perasan chomeyl*, slps minum x amik gmbr: *muka kelat*)



After the tea ceremony was over, we head to the 1st floor for the ice-breaking session with the kohai. They were asked to introduce themselves in Jap-language *of course* and to tell a little bit about their hometown back in Malaysia.
Two of them were also showing the Nihon-jin on their sepak-takraw techniques *tepuk tepuk..walaupun timbang bola asyik jatuh jer sampai selipar tercabut sebelah masuk bawah meja hik3x*





Upacara serbuuuuuuuuuuuuu...yakni makan2 ialah upacara yang paling di nanti2kan oleh semua. Makanan2 Jepun yang halal telah di sediakan untuk memenuhi perut selera tetamu2 yang hadir.




Sambil hadirin menikmati juadah, we were entertained with a guitar performance by Abg Nuri, Paan, Hassan, Ijat and Amir while the lead vocal is Syamim. Two songs were sing i.e Hingga Akhir Nanti (Alleycats - kucing jalanan) and Kau Ilhamku (Man Bai - bukan Bai Roti). Terkesima dengan suara syahdu Syamim, pakcik makcik Jepun tu minta di nyanyikan sekali lagi lagu Hingga Akhir Nanti.


*mak buyung selaku "pengkritik tetap" pon rasa vokal Syamim di lontarkan dengan baik tetapi kurang dinamik dan sedikit nervous. Walaubagaimanapun penghayatan ialah 100% sayu dan membuatkan hadirin terbuai di lamun perasaan cinta...hohoho..syabbas mera chotte bahiyaa*




The function was ended with Japanese Traditional Dance - Bon Odori. Mak buyung didnt joined the dancing but incik hubby was asked to joined them *padan muka, sebab incik hubby duk sibuk2 tiru orang wat tapi takmo masuk circle..last2 kena jugak ekekkeke*. Each student *including the PhD students* were given some amount of money by the organization to appreciate their effort to come to this place *baik kan pakcik makcik ni..dah la bagi makan free, bagi pulak duit tambang*.


(tunjuk ajar dari pakcik makcik Jepun utk org2 Msia)




(Video tarian Bon Odori dari penari2 yang lebih professional)


Pssssttttt: menurut ibu2, rasa air akar kayu n herba2 waktu dlm pantang ialah hampir sama dengan rasa teh matcha....ayoyo amma appa...jenuh lah nak picit hidung nanti hohoho



VOTE FOR ME!! simply by just clicking on this image!
Photobucket

5 words of wisdom & comments:

athiqah said...

hidung kita nampak merah kat gambar atas tu,nampak cam nangis je~ confirm2 ar penghayatan 100% syamim bagi effect~:p hikhik~kakti~ makin terrer je dpt info macam2 pasal benda2 jepun ni~ rajin betul belajar!! pasni ajar kita la ek~ (^_^)Y

PuteriSatu said...

salam kenal dari akak n family...bakal melahir kat Jepun ke...dah tentu baby putih melepak cam kulit orang jepun nanti... salam di kejauhan...

yatie chomeyl said...

tqah >> dunia kan di hujung jari dengan adanya internet...akak guna incik google je hehehhe

puterisatu >> time kasih...mintak2 masinla mulut akak, dpt baby yg putih cam org jepun ;)

kakyong said...

salam yatie chomeyl

pahit tu ubat! hihiii.. kakyong suka yg pahit2..
kkayong lupa, kwn kakyong pun ade di Jepun buat PhD.. tak ingat le dia buat kat mana, nanti akak tanya..
anak dia pun tak silap lahir kat Jepun,, putih kan main, tp mak & ayah memang putih pun...

yatie chomeyl said...

kak yong >> pahit2 ni kene picit hidung dlu br leh minum. bagus gak klu kwn akak leh bg tips2 pasal nak bsalin kat sini nanti :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...