CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 21 October 2009

Cara2 meletak trademark ™ watermark atau copyright © pada gambar

I rasa kebanyakan dari bloggers sekalian ada di serang perasaan risau selepas kejadian mencuri gambar anak orang lain dan menukar identiti anak itu seperti yang di lakukan oleh orang yang tak bertanggung jawab si durjana yang konon2 menggelarkan diri nya Mama Rebecca semata2 nak join contest anjuran Stephanie Liah. Ibu kandung sebenar anak kecil yang tak bersalah itu iaitu Jurra sangat2 bengang dengan kejadian yang menimpa diri nya itu. I dapat tau pasal hal ni pun lepas baca kat blog Azza pasal kisah sensasi dan meletup di Malaysian blogsphere sepanjang minggu lepas.

Jadi I ingat kali ni I nak share sikit tips dan cara2 yang mungkin dapat membantu bloggers sekalian tentang cara2 meletak trademark ™ watermark atau copyright © pada gambar anda. Ini jugak sempena rekues dari Nadiah. Ada banyak cara sebenarnya tapi mungkin cara yang I nak share ini agak mudah untuk yang tak reti nak guna photoshop *macam I ekekeke*.


1) Design watermark

Mula2 I design tulisan, logo ataupun watermark yang nak di letak kat setiap gambar I tu. Terpulang lah u all nak guna software or tools apa pun untuk wat , tapi kalau jenis MALAS macam I nih, I bukak web CoolText (klik sini), dan terus tulis kat situ jer...siap dalam masa 2 minit. Lepas tu I save lah gambar tu dalam format *jpeg.jpg cam biasa lah save kat mana2 directory pada komputer u all.




2) Letak watermark kat gambar


Ada macam2 cara gak untuk letakkan watermark tu kat gambar2 yang u all nak publish. Cara yang I nak share ni sesuai untuk yang malas nak godek2 photoshop. I guna Photoscape yang boleh di download secara percuma je. Lepas dah install, bukak Photoscape tuh.

Tekan "Editor" untuk masuk ke gambar yang nak di letak watermark tuh.

[Fullscreen+capture+10172009+92922+PM.bmp.jpg]


Pilih gambar yang ingin di letak watermark dan open.

[Fullscreen+capture+10172009+92956+PM.jpg]


Klik gambar yang ada , pastu klik "Photo".

[Fullscreen+capture+10172009+93005+PM.jpg]


Lepas tu, pilihlah gambar/logo yang telah di cipta sebagai trademark ™ watermark untuk diletakkan atas gambar anda itu sebagai mengesahkan hak milik copyright © reserved pada gambar milik u all tu.

[Fullscreen+capture+10172009+93020+PM.bmp.jpg]


U all boleh menukar transparency setting untuk gambar/logo anda itu dengan menukar "opacity" ke kiri untuk kurang terang dan ke kanan untuk lebih terang.

[Fullscreen+capture+10172009+93029+PM.jpg]


Voila...dah pun siap. Senang bukan?. Jadi, I nak ajak lah u all sekalian untuk merajinkan diri meletak trademark ™ watermark atau copyright © reserved pada setiap gambar yang di upload di internet untuk mengelakkan gambar2 anda di gunakan oleh pihak2 yang tak bertanggungjawab.


Pssstt: I berharap sangat2 penyangak yang mencuri identiti dan mencilok isi kandungan blog orang lain tu dapat di tangkap dan di berikan pengajaran yang setimpal supaya kejadian camni tak berulang lagi di masa depan.

22 words of wisdom & comments:

aisyahumaira said...

tul2x..
sya pn ada bc citer kes nih..
nk kena wat copyight@apa2 je spy pic anak kita x dicilok sewenang2 nye..

Jiji said...

hahah che gu che gu~

precious innocent said...

lepas gambar ryan kene cilok, baru akak nak buat watermark...

huahuahua!!! dasar mama pemalas.. kekeke

-mama emma®-

azzamoro said...

hehhe. thanks for the tutorial. baru tau ade web cool text design..

AziE-rAh said...

Aah.. baru tau ada web cool text design.. Sblm nie Azie guna photoscape, editor, and letak text biasa jer.. Bolh try yg ni plak lah... TQ for the tutorial..

anNA said...

senang nyer....hehe dulu ana letak gaks...tapi skang mals nak letak sebab banyak step kena guna...boleh try yg nie plak nie..TQ share that info...
tolong cubit n cium pipi nazhan tu..geram nyerrr

Hanz said...

yatie, tolong buatkan boleh? malas sungguhlah kalau nak buat dari mula...besides, my mind weng2 sikit today, cam susah jer nak faham apa Yati tulih ni...

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

baguss tips ni`..so boleh selamatkan gambar2 kita..identity kita..

nadnye said...

thanks Yatie... dah cuba dan lebih mudah nak practise.. lepas nie boleh buat watermark kat gambar dan tak boleh la sukati jea ambil gambar orang..

Atiqah said...

thanks a lot kak yatie for the reminder...

CuTeMiUt78 said...

thank a lot yatie.. share about this..

i_sofia said...

yatie.. rasanya.. kalau yati mention pasal boleh buat batch editor guna photoscape ni, maybe lebih ramai yang rajin.. hehehe..

Nadiah Sidek said...

tq so much yatie! ;)

iEfa said...

macehhh byk2 ;-)

Kakak said...

Salam,
First time ke sini, tapi dah tertarik dgn blog ni.
Terima kasih ada ilmu yang menarik dikongsikan.

Drama Mama said...

ahh kena buat jugak la kan..kalau tak senang2 ja orang ambik gambar anak kita masuk contest. marah tul!

Aleyn said...

Ohoho...ader yerk kes cam gitu....hai..apa lah nak jadik...

Thanks for all the link...akan ku tempek watermark di setiap gambar ku...ahaks....

Sriwaniey Retro said...

weeeehehehe!!!
yatie pon pkai photoscape eeh utk proses meng-edit pics~
samalah kita..sejak PhotoShop kna byr, terpaksalah belajar satu2 function PhotoScape ni plak! =)
Masih dlm peringkat 'beginner' laa utk software ni..
*keep in touch*

bizzonline said...

Salam Singgah..

seeloknye letak watermark kat tgh2 gambar..org nk crop pon xleh kan,still nmpk watermark..hehe..
bgs info ni..leh share ramai2kan

kalo nk tgk watermark bergambar,meh la sggh kt blog sy..hihi

ICA said...

Yatie, singgah sini after baca Nad's entry about this topic. Thanks for sharing ya....esp since kita budak baru nak belajar bab-bab nih..:))

mamawana said...

Salan ziarah...

Nice sharing info...best...

cikpuanteddy said...

mekasih kak bg tutorial ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...