CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 26 October 2009

Book Review : "Shopaholics and Baby" by Sophie Kinsella

Masa jalan2 kat Kinokuniya KLCC bulan lepas, I dah tak sengaja "ter"beli buku karya Sophie Kinsella bertajuk "Shopaholics & Baby" ini..*eheh, padahal memang dah sengaja lepak kat chic-lit section hohoho*. Sejak balik sini semula, tak berkesempatan lagi nak habiskan baca buku ni sampailah minggu lepas barulah I berjaya khatamkan nerd buku ni. Kalau u all pernah menonton filem Confession of a Shopaholics, I pasti u all dah dapat agak jalan cerita buku ini.

http://z.about.com/d/bestsellers/1/0/h/3/-/-/shopaholic_baby.jpg
*gambar kredit dari google*
Becky’s life is blooming! She’s working at London’s newest big store, The Look, house-hunting with husband Luke (her secret wish is a Shoe Room)...and she’s pregnant! She couldn’t be more overjoyed—especially since discovering that shopping cures morning sickness. Everything has got to be perfect for her baby: from the designer nursery…to the latest, coolest pram…to the celebrity, must-have obstetrician. But when the celebrity obstetrician turns out to be Luke’s glamorous, intellectual ex-girlfriend, Becky’s perfect world starts to crumble. She’s shopping for two…but are there three in her marriage?
*synopsis taken from the back cover of the novel*


Membaca novel ni buat I tersengih sorang2 *kadang2 ketawa mengekek2 ihikhik* sebab dalam sesetengah situasi, jalan cerita yang di gambarkan tu mengena batang hidung sendiri. Pengalaman perasaan paranoid menanti saat2 melahirkan + ketidakstabilan emosi semasa mengandung + ketagihan untuk membeli barang2 baby yang cute2 + persediaan menyambut si bayi dengan menyediakan kelengkapan2 yang kadang2 tak penting pun *plus, ada sesetengah barang yang di beli tu tak di guna pun sampai sekarang hohoho*....semua ni di garap dengan cara bersahaja dan lucu gatai oleh Sophie.


Nak2 lagi si Obst yang Becky teringin sangat nak dapatkan khidmatnya itu sebenarnya ex-gf hubbynya. I pun letakkan diri I kat tempat Becky, terus emosional sekali kat Obst tu dengan hubby Becky sekali eheh. I rasa kebanyakan wanita di luar sana memang ada sifat "shopaholics" duit dalam diri masing2, jadi bila baca buku ini secara tidak langsung memang akan rasa dapat sebati dengan watak Becky Brandon ni. Lepas baca novel ni, terus I berusaha dapatkan novel2 lain dari siri karya Sophie Kinsella seperti Twenties Girl, Confessions of a Shopaholics, Shopaholics Ties The Knot, Shopaholics Takes Manhattan, Can You Keep a Secret?, The Undomestic Goddess dan Remember Me?..*jadi sekarang tengah gigih cari novel2 ni dan akan gigih review pulak kalau dah dapat baca ngeeee*.



Owh ya, I pasti jugak movie terbaru lakonan Urma Thurman yang akan ditayangkan di panggung tak lama lagi akan menarik perhatian mommies out there. Kisah tentang jerit perit seorang ibu dalam persiapan sambutan ulang tahun kelahiran ke-6 untuk anaknya. ‘Motherhood is about accepting things you cannot control’ women tu ala2 tagline cerita ni lah. Cant wait to watch it later.


[Motherhood.jpg]
*kredit gambar dari google*


Bawah ni pulak I sertakan sekali Motherhood trailer yang I ambik dari teaser trailer (klik sini). Mesti best movie ni, nak2 lagi Uma Thurman yang berlakon, tak sabar rindu nak tengok.


Psssttt: Sejak2 jadi mommy ni, baca novel dengan tengok movie pun semua yang berkait dengan mommy & baby je isk3x. Tak sangka gelaran sebagai "mommy" merubah segalanya
kenyit.

13 words of wisdom & comments:

iEfa said...

mee too dh bacer..all shopaholic nyer seriess best..bacer ler smue...ader 5 series kot... =D betepek2 kene batang idung :p

Hanz said...

Shopaholic series ni dah berzaman i dok ushar tapi alwiz pegang & letak..takut ter-addict..tapi memang teringin nak collect sumer...buku uma thurman tu pun nampak..boleh diketengahkan..ngee...

Nur,Nura, Nurad, Yani said...

ada masa lg baca novel. terer2x. K.Nur lamo doh tok baco novel ni. Keno penyakit malas pulok doh.

Nadiah Sidek said...

hehe...mmg best pun! mula2 duk beli shopaholic & baby tu la. ntah knp tertarik nk baca buku tu bila tgk tajuk, mgkn sbb ms tu tgh pregnant :). pastu terus terpikat dgn penulisan sophie kinsella. semua buku sophie kinsella kite dh ada...semua best termasuk la shopaholic series tu! mmg akan tergelak sorg2 sbb cara dia menulis bersahaja :D

** Perfect Love ** said...

baguslaaa
dah jd ibu pun masih rajin membaca
bertambah2 la ilmu tu kan...
macam sy ni... rajin baca pun cuma majalah jek.. hehe

iejay said...

love shopaholic series and sophie kibnsella too... currently sophie kinsella tgh siapkan another buku shopaholic...tapi x tahu lagi pasal apa...

yatie chomeyl said...

iefa >> owh dh habis baca 5?. i baru terkedek2 nak baca yang lain pulak ;)

hanz >> mmg akan addictedlah kalau dh start baca..trust me eheh

k.nur >> t baco maso naik tren, tgk2 dah khatam hik3x

yatie chomeyl said...

nadiah >> nak pinjam mulih? ngeeeee..

perfect love >> ok gak tu baca majalah, dpt gak ilmu hik3x

iejay >> ye ke? wah, yg lama pun x habis baca lg dh nk keluar yg baru plak isk3x kene cpt2 baca ni

Farah said...

i mmg liat nak baca buku atau novel..tunggu muvi je la hehe

nieda said...

mcm best jer buku tu..movie tu mmg i tertunggu2..

MaMaSyAzA said...

buku dia mmg best ...penah baca satu buku tapi tak ingat apa tajuknya..cuma skrg ni dah tak berkesempatan nak baca buku2 camtu..cuma sempat tapi sebelom zzzzzzzzz...sempat baca 2,3 helai ms..terus ..hilanggggggg..bila nak habis kalo camtu

Sidratul Muntaha said...

beselah yatie
bile sorang pmpuan tu dah kwin
dah jadi isteri
sikap lembut tu dtg sndiri
bile dah jadi mak
sikap belas ihsan tu pun mudah dtg sendiri...
itulah nikmatnyer jdi seorg ibu
takde sape yg dpt bg kecuali Allah

yatie chomeyl said...

farah >> i mmg suka baca novel, buku ilmiah je kureng eheh

nieda >> rasanya bulan ni la muvi tu tayang kat cinema

mamasyaza >> yatie pun baca masa naik keretapi je..kalau kat umah, baca masa majuk dgn hubby eheh

ayu >> btul3x...*nice words* ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...