CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Sunday, 18 October 2009

Cara2 membuat HTML code pada gambar

Entry ini khas I buat untuk my darling sister, Kak Nur. Dah lama janji dengan Kak Nur nak buat special entry untuk ajar Kak Nur cara2 buat HTML code pada setiap gambar untuk di tepek kat sidebar blog tu. So, kalau ada antara u all yang berminat jugak nak tau cara2nya...meh betulkan saf rapatkan saf..eheh..meh duk dekat2 dengan skrin nih, leh I tunjukkan cara yang I selalu guna.

Ada banyak cara sebenarnya nak dapatkan HTML code ni. Cara yang I share ni ialah yang selalu I guna. HTML code ni biasanya penting bila u all nak letak kat sidebar blog tu especially bila nak join contest2 yang syaratnya camni --> "Letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entry contest ini". Aiseh, mula lah gelabah ayam kan?. Cara nak letak gambar kat sidebar tu tau lah, tapi camno nak buat kalau nak letak gambar beserta link ke entry tuh. Alamak, penganjur contets pulak tak bagi HTML code nyer..aaaaaarrghhh pusing kepala...ngeeee.

Jangan susah hati. Meh cuba cara yang I nak share nih.

1) Mula2 I syorkan u all create account untuk u all guna di Photobucket.

2) Lepas dah ada account sendiri kat Photbucket tu, upload la gambar yang u all nak dapatkan HTML code tu. Sebaik sahaja gambar di upload, akan keluarlah HTML code yang di ingini itu. Maka copy paste lah HTML code tersebut.

[Fullscreen+capture+10172009+102737+PM.bmp.jpg]


3) Bila dah copy HTML code tersebut, anda perlu mengubah sedikit code itu supaya gambar yang di klik akan link kepada link entry yang anda ingini.

[Fullscreen+capture+10172009+105341+PM.bmp.jpg]

Tulisan yang I highlight dalam gambar di atas, di tukar dengan link kepada link entry yang anda ingini. Jadi, gambar yang u all upload tadi, apabila di klik..akan menuju ke link entry yang di ingini.

[Fullscreen+capture+10172009+105818+PM.bmp.jpg]
Voila, maka siaplah HTML code untuk gambar beserta dengan link menuju ke entry yang di ingini. Bolehlah di tepek HTML code ini untuk di letak kat sidebar u all demi memenuhi tuntutan penganjur2 contest itu. Senang bukan?. Hope it helps. Hopefully my dearest luvly sister dah boleh dapatkan HTML code sendiri lepas ni, good luck Kak Nur.


Pssssttt:
Faham ke explaination pusing2 I nih?
*kalau tak faham, tanya kat komen ye*.

6 words of wisdom & comments:

my selera said...

entry yang berguna dan memberi manfaat kepada semua. thanks.

sue said...

cani ek cara dier.. sy plak slalu guna add picture gadget.. x reti html things nih.. so wat cara yg straight jek.. hihii..

Nur,Nura, Nurad, Yani said...

thanks a heap my dear. keno try dulu jadi ko dok. hehe

JIji said...

paham che gu :p

yatie chomeyl said...

myselera >> u r welcome

sue >> nanti leh try cara ni pulak

kak nur >> try jgn x try

jiji >> bagus anak murid chegu nih eheh

Nadiah Sidek said...

yatie...nk tny soalan yg berkaitan dgn tajuk entry la..hehe. cmne ye nk buat watermark kat gmbr? kite tak reti sgt nk edit2 gmbr ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...