CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 10 July 2013

Cerita permulaan puasa 2013 eh eh eh..ke cerita raya ni?

Salam *lambai2 tangan sambil lari setempat*...

Hamboiiii aktif nampaknya, tak posa ke?. 

Tolong sikit eh, mak incik posa tapi ni tengah bersenang lenang kat rumah...bersantai di rumah sebab Johor kan cuti sempena 1 Ramadhan, jangan jeles eh.


Alhamdulillah tahun ni dapat berpuasa di Malaysia selepas hampir 5x puasa di perantauan sebelum ni (dari buat master sampai lah dah habis PhD). Sejak2 kahwin memang puasa penuh sebab pregnant masa puasa lepas tu fully breastfeed, jadi nya harap2 tahun ni pun dapat puasa penuh lagi sebab tengah fully breastfeed SN jr.


Tahun ni excited terlebih untuk preparation raya *eh bukan ke memang tiap2 tahun ni excited terlebih utk persiapan raya?*..ngeee. OK, correction sikit, tahun ni lebih excited persiapan raya compared to tahun lepas sebab dah ada 2 hero untuk di 'style' kan *perosak bahasa*. Kalau sebelum ni cuma sedondon ber3 je, baju raya pun sepasang je yg baru; ye lah dah nama pun beraya di perantauan..tak lah over sangat.

 -+ tak raya pon mommy & anak2 dah over excited pakai baju sedondon. Set mom & baby  ni beli kat Dnabydynas -+


Tahun ni pulak, belum start puasa tapi kitorang dah siap dah preparation baju raya dengan niat konon2nya bulan puasa dah tak payah susah2 letih2 cari baju raya. Baju melayu daddy dan 2 hero tu dah beli kat Nilai 3, memang ada jual set baju melayu ayah + anak2..mak punya pun ada sekali tapi mommy eksyen, beli baju raya kat Tesco okeh *eceh, koya sangat mommy ni..beli kat Tesco je pun wakakakaka*.


Tahun ni memang daddy peratiiii je 'kegilaan' mommy prepare baju raya untuk diri sendiri. Nampak sangat macam balas dendam, beraya di perantauan bertahun-tahun.. Baju yang hantar kat tailor 3 pasang, tapi takut diorang tak siapkan untuk raya; maka gigih jugak beli online dengan cara pre-order Orked by JM dan MINAZ EID; turut tidak di lupakan sempat merembat Hatta Dolmat rtw kat First Lady

"Gila" tu bukan saja dari segi bilangan baju tapi jugak "gila" sebab sanggup ke Tesco Tebrau City dari Batu Pahat ni semata-mata untuk pick-up baju dari Orked by JM tu. Lepas tu weekend lepas, sanggup memujuk rayu mendayu-dayu dengan hubby suruh singgah kat First Lady kat Tesco bandar Melaka semata-mata nak beli baju Hatta tu. Nasib baik lah memang weekend lepas hubby ada event kat A-Famosa, so di turutkan je lah permintaan isteri yang sengal ini eheh.

+- ecehhnampak itu 2 paper bag besar? aaaa tu baju raya mommy ler tu -+


So hari ni, bermula nya 1 Ramadhan 1434H maka persiapan baju raya dah siap..jadi tak ada alasan untuk ponteng terawih di penghujung Ramadhan nanti dengan alasan nak beli baju raya. Terawih malam tadi mommy dan anak2 buat kat rumah je, daddy sorang2 pergi demi mengenangkan SN jr yang masih kecil dan jugak kuat nangis ni huhu. 


Preparation untuk biskut raya tahun ni memang nampak potensi besar cuma order je dari colleague yang dah banyak bagi sample dari bulan lepas lagi. Jadi nya, memang tak ada alasan untuk betul2 fokus meningkatkan ibadat2 sunat di bulan yang pahala nya berlipat kali ganda ni. OK lah, nak pergi tambah pahala ni..nak masak untuk berbuka. Hari ni plan nya nak masak bubur cha-cha dan ayam percik.


Psssstt : pung pang pung pang persiapan raya tapi nya persiapan rohani untuk ramadhan apa ko dah buat Yatie Chomeyl weh *lepuk kepala sendiri yang sengal*.

~ Thanks for reading this (^-*) ~

8 words of wisdom & comments:

Zaila Mohamad said...

hamboiiiii..napok sangat mace balas dendam ni..raya ni bulehlah mari jale rumah aku :)

mazni_azis said...

salam Ramadhan bt Ucu sekeluarga..

@e_da said...

best kan dpt raya sini tahun ni.. yatie tema color apa tahun ni? heheh

yatie chomeyl said...

Zaila : tu la, nanti kito calling2 deh,rayo di tumpat sekali

mazni : salam ramadhan utk angah & family jugak :)

yatie chomeyl said...

@eda : tema hijau raya pertama, raya ke 2 tema tunggang langgang hahaha

transformed housewife said...

knur pun thn ni gi beli doh baju rayo di NIlai 3 mg lps. tapi tok jupo baju2 warno samo. jd kiro tok pakai warna tema.

Eliss Mie said...

memang balas dendam sungguh2 ti ni :p

eliss next week kot br pi beli bj raya :p

ourkizunarai said...

ni memang betul punya balas dendam ni.. haha.. sampai sanggup travel merata..eh tapi kan.. mana cerita puasa? :P

kami pulak mak mertua je yg jahitkan baju. baju anak2 belum beli lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...